Captain America: Civil War

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Captain America: Civil War
Captain America Civil War poster.jpg
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu Joe Simonin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Kapteeni Amerikka
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Henry Jackman[1]
Kuvaaja Trent Opaloch
Leikkaaja Jeffrey Ford
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 147 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $250 miljoonaa[3]
Tuotto $1,153 miljardia[3]
Edeltäjä Captain America: The Return of the First Avenger
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Captain America: Civil War[4] on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen psykologinen toimintatrilleri ja supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Kapteeni Amerikka. Elokuvan ovat ohjanneet Anthony ja Joe Russo, ja sen ovat käsikirjoittaneet Christopher Markus ja Stephen McFeely. Se on jatko-osa elokuville Captain America: The First Avenger (2011) ja Captain America: The Return of the First Avenger (2014). Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) kolmastoista elokuva. Elokuvan pääosissa esiintyvät Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Emily VanCamp, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Frank Grillo, Tom Holland, William Hurt ja Daniel Brühl. Elokuvassa erimielisyydet kansainväliseen valvontaan alistumisesta jakavat Kostajat kahteen ryhmittymään, joista Steve Rogersin johtama vastustaa valvontaa ja Tony Starkin johtama kannattaa sitä.

Captain America: Civil Warin kehitys alkoi vuoden 2013 lopulla, kun Markus ja McFeely alkoivat työstää sen käsikirjoitusta, lainaten konsepteja Mark Millarin ja Steve McNivenin sarjakuvasta Sisällissota (2006). Russon veljekset tuotiin takaisin ohjaajiksi vuoden 2014 alussa The Return of the First Avengerin testikuvausten positiivisen palautteen myötä. Elokuvan nimi paljastettiin lokakuussa 2014 ja Downeyn ilmoitettiin elokuvan mukana elokuvassa, muiden näyttelijöiden paljastuessa seuraavien kuukausien aikana. Kuvaukset alkoivat Atlantan Pinewood Studiosilla huhtikuussa 2015 ja päättyivät Saksassa elokuussa 2015.

Captain America: Civil Warin ensi-ilta oli 12. huhtikuuta 2016 Hollywoodin Dolby Theatressa. Suomessa se sai ensi-iltansa 27. huhtikuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1991 Hydran laitoksessa, Siperiassa, aivopesty supersotilas James ”Bucky” Barnes herätetään kryostaasista ja lähetetään varastamaan laukku täynnä supersotilasseerumia ja tappamaan kaikki todistajat. Vuosi Sokovian taistelun jälkeen,[a] Steve Rogers, Natasha Romanoff, Sam Wilson ja Wanda Maximoff ovat Lagosissa yrittämässä estää Brock Rumlowia varastamasta erästä biologista asetta. Epäonnistuttuaan yrityksessä, Rumlow yrittää itsemurhapommilla tappaa Rogersin. Wanda yrittää pidätellä räjähdystä ja lähettää sen muualle, mutta räjäyttää vahingossa erään rakennuksen ja aiheuttaa Wakandasta tulleiden avustustyöntekijöiden kuoleman.

Tony Stark ja ulkoministeri Thaddeus Ross vierailevat Kostajien tukikohdassa ja kertovat, että vastauksena kaikkien Kostajien käymien taisteluiden aiheuttamiin tuhoihin, Yhdistyneet kansakunnat aikoo ratifioida ”Sokovian sopimuksen”, jonka mukaan Kostajien tulee vastedes toimia vain, jos heidän toimintansa valvomiseksi perustettava kansainvälinen lautakunta sallii sen. Kostajien mielipiteet jakautuvat kahtia: Stark tukee valvontaa, koska tuntee syyllisyyttä Ultronin luomisesta ja Sokovian tuhosta, kun taas Rogers luottaa enemmän omaan arvostelukykyynsä kuin poliitikkojen. Mutta Wienin kansainvälisessä keskuksessa, jossa sopimus aiotaan ratifioida, tapahtuu pommi-isku, jossa myös Wakandan kuningas T’Chaka saa surmansa. Valvontakamerakuvan perusteella Barnesia epäillään syylliseksi ja T’Chakan poika, T’Challa, vannoo tappavansa hänet. Sharon Carterin paikannettua Barnesin olinpaikka, Rogers ja Wilson lähtevät luvatta Bukarestiin pidättääkseen Barnesin—Rogersin lapsuudenystävän ja taistelutoverin—itse, mutta päätyvät suojelemaan tätä sekä poliiseilta että T’Challalta, kunnes joutuvat pidätetyiksi.

Sillä välin, mies nimeltä Helmut Zemo oli tappanut Hydran Talvisotilas-ohjelman entisen valvojan ja varastanut kirjan, jonka sisältämillä sanoilla Barnesin aivopesu oli mahdollista aktivoida. Hän soluttautuu Berliiniin ja lausuu kirjan sanat saadakseen Barnesin tottelemaan. Kuulusteltuaan tätä hetken, Zemo lähettää hänet riehumaan ympäriinsä. Rogers pysäyttää Barnesin ja vie hänet pois. Tultuaan järkiinsä, Barnes paljastaa Zemon olevan Wienin pommi-iskun todellinen toteuttaja ja halunneen tietoja Hydran laitoksesta Siperiassa, jossa toisia aivopestyjä ”Talvisotilaita” pidettiin kryostaasissa. Kyvyttöminä luottamaan viranomaisiin, Rogers ja Wilson värväävät avukseen Wandan, Clint Bartonin ja Scott Langin. Stark suostuttelee Rossin lähettämään hänet pidättämään Rogersin ja kokoaa ryhmän, johon kuuluvat Romanoff, T’Challa, James Rhodes, Vision ja Peter Parker. Starkin ryhmä kohtaa Rogersin ryhmän Leipzig/Hallen lentoasemalla, missä he taistelevat toisiaan vastaan, kunnes Romanoff päästää Rogersin ja Barnesin pakoon. Muut Rogersin ryhmästä vangitaan ja lähetetään Lautaksi kutsuttuun vankilaan, kun taas Rhodes halvaantuu Visionin ampuman säteen osuttua vahingossa häneen ja Romanoff lähtee maanpakoon.

Tutkittuaan todisteita Zemon syyllisyydestä, Stark kuulustelee Wilsonia Rogersin päämäärästä. Kertomatta Rossille, hän lähtee Hydran laitokseen Siperiaan auttamaan Rogersia ja Barnesia, T’Challan seuratessa salaa perässä. Sillä välin Zemo oli tappanut muut Talvisotilaat ja hän näyttää arkistoista löydetyn valvontakamerakuvan, joka paljasti Barnesin tappaneen aivopestynä Starkin vanhemmat osana tehtäväänsä vuonna 1991. Raivostuneena tästä sekä siitä, että Rogers tiesi totuuden, Stark kääntyy häntä ja Barnesia vastaan, katkaisten taistelun aikana Barnesin mekaanisen tekokäden. Rogers tuhoaa Starkin puvun kaarireaktorin ja pakenee Barnesin kanssa, jättäen kilpensä taakseen. Uskoen onnistuneensa kostamaan perheensä kuoleman Sokoviassa ajamalla Kostajat toisiaan vastaan, Zemo yrittää tehdä itsemurhan, mutta T’Challa estää sen ja luovuttaa hänet viranomaisille.

Muutaman päivän kuluttua Stark on asentanut Rhodesin jalkoihin ulkoiset tukirangat, jotta tämä voisi taas kävellä, samaan aikaan kun Rogers vapauttaa vangitut toverinsa Lautalta. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Barnes on saanut turvapaikan Wakandasta ja päättää vaipua takaisin kryostaasiin, kunnes parannuskeino hänen tilaansa löytyy. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Peter Parker kokeilee Starkin päivittämiä uusia varusteitaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthony ja Joe Russo vahvistivat maaliskuussa 2014 ohjaavansa elokuvasarjan kolmannen osan. He kertoivat, että Kevin Feige tuottaisi elokuvan, Chris Evans palaisi näyttelemään Kapteeni Amerikkaa ja käsikirjoituksen tekisivät Christopher Markus ja Stephen McFeely.[6][7] Markus ja McFeely paljastivat alkaneensa työstää käsikirjoitusta vuoden 2013 lopulla.[8] Kuvaaja Trent Opaloch ja säveltäjä Henry Jackman työskentelevät myös elokuvassa.[9][10]

Marvel esitteli elokuvan ensin nimellä Captain America: Serpent Society, mikä viittasi sen nimiseen rikollisjoukkoon Kapteeni Amerikka -sarjakuvissa.[11] Lokakuussa 2014 Marvel paljasti elokuvan todellisen nimen Captain America: Civil War, vahvistaen sen olevan sovitus sarjakuvien Sisällissota-tarinasta ja että elokuvan ensi-ilta on 6. toukokuuta 2016.[12]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel tiedotti lokakuussa 2014 Robert Downey Jr.:n palaavan Rautamiehen rooliinsa ja että Chadwick Boseman esittäisi Mustaa Pantteria.[13] Kuukauden lopussa Sebastian Stanin ilmoitettiin palaavan Bucky Barnesin / Talvisotilaan rooliin.[14] Marraskuussa 2014 Daniel Brühl valittiin näyttelemään toistaiseksi tuntematonta hahmoa[15] ja Frank Grillon kerrottiin palaavan Brock Rumlow’n rooliin.[16] Tammikuussa 2015 Scarlett Johanssonin ilmoitettiin palaavan näyttelemään Mustaa Leskeä,[17] Jeremy Rennerin ilmoitettiin maaliskuussa palaavan Haukansilmän rooliin[18] sekä huhtikuussa Elizabeth Olsenin palaavan Purppuranoidan rooliin.[19] Huhtikuussa Daniel Brühl myös paljasti roolihahmonsa Helmut Zemoksi.[20]

Toukokuussa Marvel ilmoitti Martin Freemanin liittyneen elokuvan näyttelijäkaartiin[21] ja Emily VanCampin ilmoitettiin palaavan Sharon Carterin rooliin.[22] Saman kuukauden aikana Marvel ilmoitti myös Paul Bettanyn palaavan Visionin rooliin, Don Cheadlen Sotakoneen rooliin, The Incredible Hulkissa näytelleen William Hurtin palaavan Thaddeus Rossin rooliin sekä Ant-Manissa näytelleen Paul Ruddin palaavan Scott Langin / Muurahaismiehen rooliin.[23] Kuukauden lopussa Stan Lee ilmoitti oman cameo-esiintymisensä elokuvassa olevan kuvattu.[24] Kesäkuussa 2015, Samuel L. Jackson ilmoitti, ettei palaa Nick Furyn rooliin tässä elokuvassa, mistä hän oli ”yllättynyt”, sillä ”Russon veljekset kertoivat [hänelle] hänen olevan mukana.”[25]

Hämähäkkimiestä oli kaavailtu esiintymään elokuvassa jo syksystä 2014 asti. Myöhemmin Marvel ja Sony Pictures saivat aikaan sopimuksen, jolla hahmo pääsee osaksi elokuvia. Kesäkuussa 2015 uudeksi Hämähäkkimiehen näyttelijäksi valittiin Tom Holland ja hahmo esiintyy sooloelokuvassaan vuonna 2017.[26] Marvel ei silloin kuitenkaan vielä vahvistanut hahmon esiintymistä Civil Warissa.[27][28] Kuun lopulla kuvaukset oli saatu jo puoleenväliin[29] Heinäkuussa 2015 Feige paljasti Hope van Dynen / Ampiaisen olleen elokuvan alkuperäisessä käsikirjoituksessa, hänen saatuaan pukunsa Ant-Manin lopussa, mutta hänet poistettiin elokuvasta, koska ”Civil Warissa on jo niin monen monta hahmoa, ettemme halua tehdä hänelle karhunpalvelusta, niin kuin että hän lentää sisään, kertoo saaneensa oman puvun, ja lentää tiehensä. Emme ole nähneet häntä [vielä] Ampiaisena emmekä halua riistää mahdollisuutta nähdä hänet puvussaan ensimmäistä kertaa, tai taistelemassa Scottin rinnalla tavalla, jolla se voisi toimia, joten toistaiseksi säästämme sen myöhemmäksi.”[30] Kuukauden lopussa toinen Spider-Man: Homecomingin käsikirjoittajista, Jonathan M. Goldstein, vahvisti Hollandin esiintyvän Civil Warissa.[31]

Syyskuussa 2015 Mark Ruffalo, joka näyttelee MCU-elokuvissa Bruce Banneria / Hulkia, kertoi hahmonsa olleen Civil Warin alkuperäisessä käsikirjoituksessa, mutta Age of Ultronin lopun tapahtumien vuoksi se poistettiin, koska Marvel ei tässä elokuvassa ”halunnut paljastaa missä hän on ja miksi”.[32] Helmikuussa 2016 Freemanin roolihahmon paljastettiin olevan Everett Ross, terrorisminvastaisen yksikön jäsen, joka on sarjakuvissa ollut tekemisissä myös Mustan Pantterin kanssa.[33] Huhtikuussa Alfre Woodardin ja Jim Rashin paljastettiin esiintyvän elokuvassa[34][35], sekä vahvistettiin Marisa Tomein esiintyminen May Parkerin roolissa.[36]

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Evans  … Steve Rogers / Kapteeni Amerikka  
 Robert Downey Jr.  … Tony Stark / Rautamies  
 Scarlett Johansson  … Natasha Romanoff / Musta Leski  
 Sebastian Stan  … James ”Bucky” Barnes / Talvisotilas  
 Anthony Mackie  … Sam Wilson / Haukka  
 Emily VanCamp  … Sharon Carter  
 Don Cheadle  … James ”Rhodey” Rhodes / Sotakone  
 Jeremy Renner  … Clint Barton / Haukansilmä  
 Chadwick Boseman  … T’Challa / Musta Pantteri  
 Paul Bettany  … Vision  
 Elizabeth Olsen  … Wanda Maximoff / Purppuranoita  
 Paul Rudd  … Scott Lang / Muurahaismies  
 Frank Grillo  … Brock Rumlow / Kallo  
 Tom Holland  … Peter Parker / Hämähäkkimies  
 William Hurt  … Thaddeus Ross  
 Daniel Brühl  … Helmut Zemo  
 John Slattery  … Howard Stark  
 Hope Davis  … Maria Stark  
 Kerry Condon  … Perjantai (ääni)  
 Martin Freeman  … Everett Ross  
 Marisa Tomei  … May Parker  
 Gene Farber  … Vasily Karpov  
 John Kani  … T’Chaka  
 Florence Kasumba  … Ayo  
 Alfre Woodard  … Miriam Sharpe  
 Jim Rash  … MIT:n yhteyshenkilö  
 Damion Poitier  … Rumlow’n palkkasoturi  
 Stan Lee  … FedExin lähetti (cameo)  
 Joe Russo  … Theo Broussard (cameo)  
 Ann Russo  … Zemon vaimo (ääni, cameo)  

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain America: Civil Warin kuvauspaikka Atlantassa.

Kuvaukset alkoivat huhtikuussa 2015 Atlantan Pinewood Studiosilla.[37] Elokuun alussa tuotanto siirtyi Berliiniin,[38] ja kuvauspaikkoihin kuuluu myös kaupungin olympiastadion[39] sekä Leipzig/Hallen lentoasema Schkeuditzissa.[40] Kuvaukset päättyivät elokuun 2015 lopulla.[41][42]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Industrial Light & Magic (ILM) vastaa elokuvan erikoisefekteistä.[43]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Captain America: Civil War sai ensiesityksensä Dolby Theatressa 12. huhtikuuta 2016.[44] Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 27. huhtikuuta 2016 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2016.[45][46]

Markkinointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensimmäinen traileri esitettiin Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelmassa 24. marraskuuta 2015.[47] Traileri saavutti ensimmäisen vuorokauden aikana yli 61 miljoonaa katselukertaa rikkoen Avengers: Age of Ultronin 34 miljoonan ennätyksen vuodelta 2014.[48] Super Bowl 50:n aikana 7. helmikuuta 2016 esitettiin teaser-traileri, joka herätti eniten keskustelua kaikista samana päivänä julkaistuista trailereista.[49] Elokuvan toinen ja viimeinen traileri julkaistiin 10. maaliskuuta 2016.[50]

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Feigen mukaan Civil War on viimeinen osa Kapteeni Amerikan elokuvatrilogiasta, joka alkoi elokuvan The First Avenger myötä.[51] Vaikka kyseessä on viimeinen sooloelokuva Evansin sopimuksessa Marvel Studiosin kanssa,[52] Evans ilmoitti syyskuussa 2015 olevansa valmis pidentämään sopimusta pidemmällekin kuin hänen tämänhetkisen sopimuksensa viimeisiin elokuviin, Avengers: Infinity Wariin ja Avengers: Endgameen, asti.[53] Marraskuussa 2018 Joe Russo vihjaili, ettei Evansin rooli Kapteeni Amerikkana olisi ohi vielä Endgamen jälkeen.[54] Marraskuussa 2019, kun Evansilta kysyttiin palaisiko hän koskaan näyttelemään hahmoa, Evans vastasi ”Koskaan ei sanota ei koskaan. Rakastan hahmoa. En tiedä.” ja lisäsi, ”On vaikea sanoa ei, mutta en mielelläni sano myöskään kyllä.”[55]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015).[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Burlingame, Russ: Exclusive: Captain America 3 Directors Talk Villains And Who Is Returning 25.8.2014. Comicbook.com. Viitattu 18.1.2015. (englanniksi)
 2. Seuraavassa Captain America -elokuvassa nähdään hobitti Episodi. 6.5.2015. Viitattu 31.12.2015.
 3. a b Captain America: Civil War (2016) Box Office Mojo. Viitattu 25.9.2016. (englanniksi)
 4. McClintock, Pamela: Mystery Solved: 'Captain America 3' to Challenge Batman-Superman Head On (Exclusive) The Hollywood Reporter. 13.3.2014. Viitattu 1.12.2014. (englanniksi)
 5. Davis, Brandon: Exclusive: Russo Brothers Explain Where Captain America: Civil War Starts Comicbook.com. 8.1.2016. Arkistoitu . Viitattu 4.8.2016. (englanniksi)
 6. Kroll, Justin: 'Captain America 3' Takes Shape at Marvel (Exclusive) Variety. 21.1.2014. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 7. Weintraub, Steve: Directors Joe & Anthony Russo Confirm They'll Direct Captain America 3; Say They're Breaking the Story Now with Screenwriters Christopher Markus & Stephen McFeely 11.3.2014. Collider. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 8. Weintraub, Steve: Screenwriters Christopher Markus and Stephen McFeely Talk Captain America 3; Reveal They’ve Been Working on it Since Late 2013 7.4.2014. Collider. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 9. Gee, Dana: Lensman loves getting lost in the images from new Captain America film 21.4.2014. The Province. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 10. Burlingame, Russ: Exclusive: Captain America 3 Directors Talk Villains And Who Is Returning 25.8.2014. Comicbook.com. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 11. Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films 9.2.2015. Marvel.com. Viitattu 10.2.2015. (englanniksi)
 12. Strom, Marc: Captain America to Return to Theaters May 6, 2016 7.4.2014. Marvel. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 13. Siegel, Lucas: Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles 28.10.2014. Newsarama. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 14. Fleming, Jr., Mike: Sebastian Stan Joins ‘The Martian’ And ‘Ricki And The Flash’ 24.10.2014. Deadline. Arkistoitu . Viitattu 7.5.2015. (englanniksi)
 15. Captain America: Civil War värväsi Daniel Brühlin 15.11.2014. V2.fi. Viitattu 19.12.2014. (suomeksi)
 16. Diente, Tanya: ‘Captain America: Civil War’: Crossbones Will Be 'Badass' And 'Vicious,' Says Frank Grillo 27.11.2014. IBT. Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 17. Arrant, Chris: Captain America: Civil War Directors: Black Widow Will Be Back, More 15.1.2015. Newsarama. Viitattu 16.1.2015. (englanniksi)
 18. Davis, Edward: Jeremy Renner Joins Amy Adams In Denis Villeneuve's 'Story Of Your Life,' Confirmed For 'Captain America: Civil War' 6.3.2015. The Playlist. Viitattu 7.3.2015. (englanniksi)
 19. Johnson, Zach: Elizabeth Olsen Will Star in Captain America: Civil War! 23.4.2015. E!. Arkistoitu . Viitattu 23.4.2015. (englanniksi)
 20. Jones, Alice: Daniel Brühl: 'When you have success abroad, you become a traitor. Envy is very German' 22.4.2015. The Independent. Viitattu 27.4.2015. (englanniksi)
 21. Strom, Marc: Martin Freeman Joins Marvel's 'Captain America: Civil War' 5.52015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 5.5.2015. (englanniksi)
 22. D'Alessandro, Anthony: Emily VanCamp Reprising Her Role As Agent 13 In ‘Captain America: Civil War’ 6.5.2015. Deadline.com. Arkistoitu . Viitattu 7.5.2015. (englanniksi)
 23. Marvel Studios Begins Production on Marvel's 'Captain America: Civil War' 7.5.2015. Marvel.com. Arkistoitu . Viitattu 7.5.2015. (englanniksi)
 24. Blackmon, Joe: Stan Lee Has Filmed His Captain America: Civil War Cameo 31.5.2015. Comicbook.com. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2015. (englanniksi)
 25. Nicholson, Matt: Samuel L. Jackson Talks Frozone In The Incredibles 2, Nick Fury's Absence From Captain America: Civil War IGN. 3.6.2015. Viitattu 13.6.2015. (englanniksi)
 26. Steinbeiser, Andrew: Spider-Man Confirmed For Captain America: Civil War Comicbook.com. 24.6.2015. Viitattu 24.6.2015. (englanniksi)
 27. Brown, Tracy: Kevin Feige on how Marvel's new Spider-Man will be different, and missing Comic-Con Los Angeles Times. 29.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
 28. Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 'Spider-Man' Star and Director Marvel.com. 23.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
 29. Chitwood, Adam: Kevin Feige Reveals When SPIDER-MAN, THOR 3, and More Start Filming Collider. 30.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.7.2015. (englanniksi)
 30. Sciretta, Peter: When Will We See Hope Van Dyne As The Wasp? Kevin Feige Responds! 20.7.2015. /Film. Arkistoitu . Viitattu 28.7.2015. (englanniksi)
 31. Buchanan, Kyle: Everything You Need to Know About Chris Hemsworth’s Big Dick in Vacation Vulture. 30.7.2015. New York. Arkistoitu . Viitattu 31.7.2015. (englanniksi)
 32. Perry, Spencer: Mark Ruffalo Reveals The Hulk Was in Captain America: Civil War But Marvel is Saving Him 3.9.2015. Superhero Hype!. Arkistoitu . Viitattu 6.11.2015. (englanniksi)
 33. De Semlyen, Phil: Martin Freeman’s Captain America: Civil War character revealed Empire. 22.2.2016. Viitattu 22.2.2016. (englanniksi)
 34. Sampson, Mike: Here’s Who Alfre Woodard Plays in ‘Captain America: Civil War’ Screen Crush. 5.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.4.2016. (englanniksi)
 35. Arrant, Chris: Is a Netflix Luke Cage Character In Captain America: Civil War? Newsarama. 5.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 13.4.2016. (englanniksi)
 36. Mallenbaum, Carly: 'Captain America: Civil War' premiere: 5 things we learned USA Today. 13.4.2016. Viitattu 13.4.2016. (englanniksi)
 37. Chitwood, Adam: CAPTAIN AMERICA 3 Directors Joe and Anthony Russo Talk Filming Dates, the Title, the Evolution of the Script, Marvel’s Involvement, Hawkeye, and More 27.8.2014. Collider. Arkistoitu . Viitattu 19.12.2014. (englanniksi)
 38. Puthenpurakal, John: Daniel Brühl, Chris Evans und Mark Ruffalo Berliner Party-Nächte sind lang Bild. 3.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 13.8.2015. (saksaksi)
 39. Hewett, Emily: Chris Evans spotted filming Captain America: Civil War at desolate Olympic Stadium in Berlin Daily Mail. 9.8.2015. Viitattu 13.8.2015. (englanniksi)
 40. Beilke, Doreen: 'Captain America'-Dreh Mit Chris Evans Und Daniel Brühl Am Flughafen Hollywood in Leipzig gelandet / "Captain America" with Chris Evans and Daniel Brühl at the Airport: Hollywood Landed in Leipzig Bild. 14.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 28.8.2015. (englanniksi)German
 41. Romano, Nick: See the Captain America: Civil War cast celebrate wrapping production Entertainment Weekly. 22.8.2015. Arkistoitu . Viitattu 28.8.2015. (englanniksi)
 42. Perry, Spencer: Captain America: Civil War Wraps Principal Photography 22.8.2015. Superhero Hype!. Arkistoitu . Viitattu 28.8.2015. (englanniksi)
 43. Jimmy Kimmel Live!: Chris Evans & Robert Downey Jr. Reveal the Poster & Trailer for Captain America: Civil War YouTube. 25.11.2015. Viitattu 22.2.2016. (englanniksi)
 44. Truitt, Brian: Exclusive: Marvel launches program for girl scientists USA Today. 11.3.2016. Arkistoitu . Viitattu 18.3.2016. (englanniksi)
 45. Captain America: Civil War 3D Finnkino. Viitattu 3.1.2019.
 46. Strom, Marc: Captain America to Return to Theaters May 6, 2016 7.4.2014. Marvel.com. Viitattu 26.12.2015. (englanniksi)
 47. Parker, Ryan: 'Captain America: Civil War' Trailer Debuts The Hollywood Reporter. 24.11.2015. Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)
 48. Marvel's 'Captain America: Civil War' Trailer Shatters World Record 30.11.2015. Marvel.com. Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)
 49. McNary, Dave: ‘Captain America: Civil War’ Super Bowl Trailer Dominates Social Media Variety. 9.2.2016. Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)
 50. Patten, Dominic: ‘Captain America: Civil War’ Final Trailer: Spidey Shows Up For Battle Royale 10.3.2016. Deadline. Viitattu 10.3.2016. (englanniksi)
 51. Rosenfield, Kat: 'Civil War' Is The Final Act Of The Captain America Trilogy MTV News. 30.9.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2016. (englanniksi)
 52. Chitwoo, Adam: Chris Hemsworth Reveals the 3 Marvel Movies Left on His Contract Collider. 14.4.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2016. (englanniksi)
 53. Chitwood, Adam: Chris Evans on Extending His Marvel Contract: "If They Want Me, They Got Me" Collider.com. 4.9.2015. Arkistoitu . Viitattu 16.5.2016. (englanniksi)
 54. Desta, Yohana: Chris Evans Is "Not Done Yet" with Captain America, Avengers Director Teases Vanity Fair. 29.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 55. Setoodeh, Ramin: Chris Evans Tells Scarlett Johansson if He’ll Ever Return to Play Captain America Variety. 21.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]