Wolverine (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolverine
The Wolverine
Ohjaaja James Mangold
Käsikirjoittaja Mark Bomback
Scott Frank
Perustuu Christopher McQuarrien ja Frank Millerin sarjakuvaan Wolverine
Tuottaja Lauren Shuler Donner
Hutch Parker
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Ross Emery
Leikkaaja Michael McCuscker
Pukusuunnittelija Isis Mussenden
Pääosat Hugh Jackman
Hiroyuki Sanada
Tao Okamoto
Rila Fukushima
Will Yun Lee
Svetlana Khodchenkova
Haruhiko Yamanouchi
Brian Tee
Famke Janssen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Marvel Entertainment
The Donners’ Company
Levittäjä 20th Century Fox
Ensi-ilta 26. heinäkuuta 2013
Kesto 126 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 120 miljoonaa $
Tuotto 414,8 miljoonaa $
Edeltäjä X-Men Origins: Wolverine
Seuraaja Logan
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Wolverine (engl. The Wolverine) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin suosittuun samannimiseen sarjakuvahahmoon ja on X-Men-elokuvasarjan kuudes osa. Hugh Jackman palasi nimikkohahmon rooliin, James Mangoldin ohjatessa elokuvan, sekä Scott Frankin ja Mark Bombackin käsikirjoittaessa sen piirtäjä Frank Millerin ja käsikirjoittaja Chris Claremontin vuonna 1982 julkaiseman sarjakuvasarjan pohjalta. Elokuvan juoni sijoittuu elokuvan X-Men: Viimeinen kohtaaminen jälkeen Japaniin, missä Wolverine kohtaa erään vanhan tuttunsa ja menetettyään parantavat voimansa, hän joutuu taistelemaan kuolettavaa samuraita vastaan syyllisyyttä kantaen.

Elokuvan kehitys alkoi vuonna 2009 X-Men Origins: Wolverinen ensi-illan jälkeen. Christopher McQuarrie palkattiin Wolverinen käsikirjoittajaksi elokuussa 2009. Darren Aronofsky palkattiin ohjaajksi lokakuussa 2010. Aronofskyn lähteminen ja Tōhokun maanjäristys ja tsunami viivästyttivät projektia. Kesäkuussa 2011, Mangold palkattiin uudeksi ohjaajaksi. Syyskuussa 2011 Bombard palkattiin tekemään uusi käsikirjoitus. Sivuroolien esittäjät valittiin heinäkuussa 2012 ja kuvaukset alkoivat kuukauden lopulla Uudessa Etelä-Walesissa ennen kuin siirtyivät Tokioon elokuussa 2012 ja takaisin Uuteen Etelä-Walesiin lokakuussa 2012.

Elokuva sai ensi-iltansa kansainvälisillä markkinoilla 24. heinäkuuta 2013, Australiassa 25. heinäkuuta 2013, sekä Yhdysvalloissa 26. heinäkuuta 2013. Elokuva sai pääosin positiivisen vastaanoton ja tuotti maailmanlaajuisesti 414,8 miljoonaa dollaria, tehden siitä elokuvasarjan viidenneksi eniten tuottaneen elokuvan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1945 Logan on joutunut japanilaiselle sotavankileirille Nagasakin lähelle. Yhdysvaltain pudottaessa alueelle atomipommin, Logan pelastaa japanilaisen upseerin Ichiro Yashidan suojelemalla häntä parantuvan kehonsa turvin.

Nykyisyydessä Logan elää erakkona Yukonin alueella Kanadassa ja näkee jatkuvasti näkyjä Jean Greystä, jonka hän joutui tappamaan pelastaakseen maailman. Mutantti nimeltä Yukio, joka kykenee näkemään ihmisten kuolemat tulevaisuudessa saapuu tapaamaan häntä ja kertoo Ichiron olevan kuolemaisillaan syöpään. Ichiro haluaa Loganin tulevan Japaniin voidakseen maksaa hänelle henkivelkansa. Tokiossa Logan tapaa Ichiron pojan Shingenin ja tämän pojantyttären Marikon. Ichiro tarjoutuu siirtämään Loganin parantumiskyvyn omaan kehoonsa, jolloin Logan pääsisi eroon kiroukseksi kokemistaan mutanttivoimista mutta Logan kieltäytyy. Yöllä Ichiron lääkäri Dr Green pistää jotakin Loganin kehoon mutta tämä pitää sitä vain unena.

Seuraavana aamuna Yukio kertoo Loganille Ichiron kuolleen ja ettei hän jostain syystä nähnyt tämän kuolemaa ennalta. Ichiron hautajaisissa Yakuza hyökkää heidän kimppuunsa ja yrittää kidnapata Marikon. Logan ja Mariko pakenevat yhdessä Yakuzan jahtaamina. Ninja nimeltä Harada ampuu useita Yakuzan jäseniä nuolilla suojellakseen Marikoa. Logan haavoittuu ja huomaa etteivät hänen haavansa parane niin nopeasti kuin niiden pitäisi. Logan ja Mariko pakenevat Yakuzaa ja Loganin taisteltua heitä vastaan luotijunan päällä, he päätyvät lemmenhotelliin. Dr Green, joka osoittautuu mutantiksi, vaatii Haradaa löytämään Loganin ja Marikon. Logan ja Mariko matkustavat Ichiron talolle Nagasakiin, jossa he päätyvät rakastelemaan. Shingen määrää poliisin etsimään Marikoa, kuten myös Marikon sulhasen Noburon käyttämään kontaktejaan alamaailmaan Marikon löytämiseksi. Shingen paljastaa Noburolle haluavansa löytää Marikon ennen kuin Ichiron testamentti paljastuu. Yukio saa näyn Loganin kuolemasta ja lähtee varoittamaan häntä. Mariko joutuu Yakuzan kidnappaamaksi. Logan ja Yukio kuulustelevat yhtä kidnappaajista ja päätyvät kohtaamaan Noburon, joka tunnustaa juonitelleensa Shingenin kanssa Marikon tappamiseksi, sillä Ichiro aikoi jättää Marikolle yrityksensä perinnöksi Shingenin sijaan.

Mariko tuodaan Shingenin eteen Ichiron talolle, jossa tämä valmistautuu tappamaan hänet mutta Harada ja tämän ninjat hyökkäävät heidän kimppuunsa ja Dr Green tappaa Shingenin pistämällä tätä myrkytetyllä kynällä. Logan ja Yukio saapuvat myöhemmin ja Logan huomaa läpivalaisukoneen avulla sydämeensä kiinnitetyn robottiparasiitin, joka torjuu hänen elimistönsä paranemiskyvyn. Logan onnistuu leikkaamaan parasiitin pois mutta hengissä selvinnyt Shingen hyökkää hänen kimppuunsa. Yukio onnistuu pidättelemään Shingeniä riittävän kauan, jotta Wolverine pystyy tappamaan hänet. Logan jäljittää Marikoa Ichiron vanhaan kotikylään, jossa Haradan ninjat vangitsevat hänet. Dr Green asettaa Loganin koneeseen, jonka hän paljastaa aikovan poistaa tämän paranemiskyvyn ja esittelee hänet Silver Samuraille, joka onsähkömekaaniseen haarniskaan pukeutunut taistelija, jotka käyttävät adamantiumista tehtyjä energiamiekkoja. Mariko pakenee Haradalta, joka tajuaa lopulta omat virheensä ja yrittää pysäyttää Silver Samurain mutta joutuu tapetuksi.

Yukio saapuu ja tappaa Dr Greenin. Logan taistelee Silver Samuraita vastaan, joka katkaisee Loganin adamantium-kynnet ja alkaa poistaa tämän paranemiskykyä luuytimen kautta. Silver Samurai paljastuu kuolemansa lavastaneeksi Ichiroksi, joka yrittää uudelleen nuorentua Loganin voimien kautta voidakseen elää kauemmin. Ichiro onnistuu saavuttamaan jälleen nuoruutensa mutta Mariko puukottaa häntä Loganin katkaistulla kynnellä. Logan onnistuu uusimaan luukyntensä ja tappaa Ichiron ennen romahtamistaan. Logan näkee viimeisen näyn Jean Greystä, jonka hän päättää päästää menemään. Marikosta tulee Ichiron yrityksen Yashida Industriesin toimitusjohtaja ja Yukio päättää pysyä Wolverinen rinnalla tämän henkivartijana ennen kuin he hyvästelevät Marikon ja lähtevät eri teille.

Lopputekstien välisessä kohtauksessa kaksi vuotta myöhemmin Logan palaa Yhdysvaltoihin ja tapaa lentoasemalla Magneton sekä kuolleeksi luulemansa Xavierin, jotka varoittavat häntä, että mutantteja vastaan on noussut uusi uhka.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Hugh Jackman[1]  Logan / Wolverine  
 Tao Okamoto[1]  Mariko Yashida  
 Rila Fukushima[2]  Yukio  
 Hiroyuki Sanada  Shingen Yashida  
 Svetlana Khodchenkova[2]  tohtori Green / Viper  
 Brian Tee  Noburo Mori  
 Hal Yamanouchi[2]  Yashida  
 Will Yun Lee[2]  Kenuichio Harada  
 Ken Yamamura[2]  Yashida nuorena  
 Famke Janssen[1]  Jean Grey  
 Patrick Stewart  Charles Xavier (cameo)  
 Ian McKellen  Erik Lensherr / Magneto (cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darren Aronofsky palkattiin elokuvan ohjaajaksi vuoden 2010 lopulla ja elokuvan kuvausten ilmoitettiin käynnistyvän vuoden 2011 alussa.[3] Aronofsky vetäytyi kuitenkin tehtävästään seuraavan vuoden alkupuolella perhesyihin vedoten,[4] ja hänen tilalleen ohjaajaksi valikoitui James Mangold.[5] Aronofskyn erottua elokuvaa viivästyttivät myös Sendain maanjäristys[6] ja elokuvan käsikirjoitukseen keskittyvät ongelmat,[7] sillä Mark Bomback hankittiin muokkaamaan elokuvan alkuperäisen käsikirjoituksen laatineen Christopher McQuarrien käsikirjoitusta, joka ei ollut täysin käyttökelpoinen elokuvaa varten.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Bradshaw, Peter: The Wolverine – review Film Review. 25.7.2013. The Guardian. Viitattu 24.3.2019. (englanniksi)
  2. a b c d e Wolverine (2013) Videot. Leffatykki. Viitattu 24.3.2019.
  3. Hugh Jackman vahvistaa asian: Darren Aronofsky ohjaa Wolverine 2:n 20.10.2010. dome.fi. Viitattu 6.2.2013.
  4. The Wolverine -elokuva menetti ohjaajansa 17.3.2011. dome.fi. Viitattu 6.2.2013.
  5. Hugh Jackman hehkuttaa uutta Wolverine-ohjaajaa ja kommentoi esiintymistään X-Men: First Class -elokuvassa 27.7.2011. dome.fi. Viitattu 6.2.2013.
  6. Japanin kriisi vaikuttaa The Wolverinen ja Avatar 2:n kuvauksiin 23.3.2011. dome.fi. Viitattu 6.2.2013.
  7. a b Käsikirjoitus pistetään uusiksi - valmistuuko The Wolverine koskaan? dome.fi. Viitattu 6.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aleksi Salonen: Wolverine 26.07.2013. Filmgoer.fi.