Kriit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kriit, yksi Marvel-universumin mahtavimmista imperiumeista (Kuvittajat: Jorge Lucas & DaveMcCaig )

Kriit (tunnetaan myös nimellä Ruul, esiintyneet Suomessa myös alkuperäisellä nimellään Kreet) ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen, korkeasti kehittynyt avaruusimperiumi. Heidän kotiplaneettansa oli Hala Suuressa Magellanin pilvessä. Krii-rodun ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four -lehden numerossa 65 (1967).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriiden ja skrullien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan ennen kuin ensimmäiset nisäkkäät syntyivät maapallolla, oli Suuressa Magellanin pilvessä, Paman tähtijärjestelmässä, planeetta Hala. Sitä asutti barbaarinen krii-rotu ja rauhalliset cotatit. Skrullit (jotka tuolloin olivat vielä rauhallinen kauppiasrotu) saapuivat Halalle ja aprikoivat kumpi roduista olisi soveliaampi skrullien tarjoamalle tekniikalle. Järjestettiin kilpailu, jota seurasi itse skrullien keisari Dorrek.

Kriit ja cotatit vietiin planeetta Maata kiertävälle kuulle, jonne skrullit loivat nk. Sinisen Vyöhykkeen (tätä nykyä siellä asuu mahtava Seuraaja). Skrullit käskivät rotujen luoda jotakin merkittävää ja lähtivät sitten matkoihinsa. Tultuaan takaisin skrullit totesivat kriiden luoneen valtavan kaupungin ja cotatien luoneen kauniin puutarhan. Cotatit voittivat ja raivostuneet kriit hyökkäsivät skrullien ja cotatien kimppuun. Seuranneissa taisteluissa itse keisari sai surmansa ja kriit tutkivat ahnaasti hylättyjen skrullialusten sisältämää tekniikkaa.

Kesti vuosikymmeniä ennen kuin tieto keisarin kuolemasta ehti skrulli-imperiumiin ja samalla kriit aloittivat aggressiot skrulleja vastaan vieden sodan jopa skrullien valtaistuinplaneetta Skrullokselle asti. Samanaikaisesti kriit metsästivät rauhalliset cotatit miltei sukupuuttoon. Rauhalliset skrullit muuttuivat nopeasti aggressiiviseksi ja sotaisaksi kansaksi joka iski rajusti kriiden invaasiota vastaan. Niin alkoi kriiden ja skrullien välinen sota joka oli kestävä miljoonia vuosia.

250 vuotta sodan alkamisesta kriiden tiedeneuvosto päätti vastatoimena skrullien luomalle Kosmiselle Kuutiolle luoda oman Kuutionsa. Neuvosto rakensi osittain orgaanisen tietokoneen Ylimmän Tajunnan, joka kuitenkin päätti että Kuution rakentaminen olisi aivan liian vaarallista. Asiasta luovuttiin. Myöhemmin Ylin Tajunta kasvatti radikaalisti poliittista valtaansa ja nousi lopulta koko imperiumin johtajaksi. Samaten sen ympärille perustettiin uskonto.

Kriiden imperiumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Hala olikin planeetta jolla kriit kehittyivät, planeetta Kree-Lar Turunal-järjestelmässä nousi imperiumin hallintoplaneetaksi. Imperiumia hallitsee sotaisa diktatuuri ja pääasiallinen hallitsija on elävä tietokone Ylin Tajunta. Ylin Tajunta sisältää krii-rodun suurimmat mielet, jotka toimivat yhdessä kansansa parhaaksi. Ylintä Tajuntaa auttavat useat hallintoelimet, kuvernöörit krii-planeetoilla ja suunnaton armeija. Imperiumilla on myös käytössään voimakkaita superrobotteja, Vartijoita.

Kriiden valtakunta nousi sodan varjoissa loistoonsa. Sen planeettojen yhteenlaskettu lukumäärä ylitti pian yli tuhannen rajan.

Kriiden yhteiskunta on vahvasti luokkajakoinen ja militaristinen. Paljon muuta ei tiedetäkään heidän kulttuuristaan. Virallinen valtionuskonto palvoo Ylintä Tajuntaa ja Kapteeni Ihmeen on kuultu mainitsevan nimeltä jumalat Tam-Borrin ja Zon. Pieni osa kriitä palvoo salaisesti cotateja.

Ylimmän Tajunnan konservatiivisen hallinnon vuoksi kriiden yhteiskunta on hyvin vanhoillinen ja mielikuvitukseton. Nähtäväksi jää kuinka kauan imperiumin sortumiseen on aikaa.

Kriit ja maapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska maapallo oli sekä kriiden että skrullien kannalta tärkeässä strategisessa asemassa, sodan liekit löivät säännöllisesti tännekin (skrullit tosin ovat vasta viime aikoina kiinnostuneet toden teolla maapallosta vaikka ovatkin tunteneet paikan jo kauan).

Sodan alussa kriit perustivat planeetta Uranukselle vartioaseman. Kriit myös huomasivat planeetta maalla elämää jolla genetiikalla leikkivät jumalolennot Celestiaalit olivat tehneet kokeita. Kiinnostuneet kriit saapuivat paikalle tutkimaan alkeellisia apinoita joista joskus kehittyisi homo sapiens – ihminen. Kriit aloittivat omat kokeilunsa ihmisillä ja loivat uuden rodun, epäinhimilliset. Kriit kuitenkin jättivät luomuksensa oman onnensa nojaan (syytä tähän ei tiedetä) eivätkä jatkaneet toimiaan maapallolla, mutta jättivät maapallolle Vartija numero 459:n, voimakkaan robotin johon Ihmeneloset törmäsivät[1].

Ajoittaisesta valvonnasta huolimatta suurin osa kriistä pitää Maata takapajuisena ja merkityksettömänä planeettana. Kriiden johtajat kuitenkin tietävät totuuden maapallon tärkeästä strategisesta sijainnista ja siitä tosiasiasta että maapallon asukkaiden supergeeniperimä tulisi joskus uhkaamaan koko universumia (tämä ilmeni Ihmenelosten tuhottua Vartijan). Tämän jälkeen kriit ovat lähettäneet Maahan useita supervoimaisia olioita, kuten Ronanin ja kapteeni Mar-Vellin (joka myöhemmin liittyi Kostajiin ja otti nimekseen Kapteeni Ihme).

Kriit eivät kuitenkaan koskaan ole aloittaneet suurinvaasiota maapalloa vastaan vaikka kahinoivatkin skrullien kanssa usein tähtijärjestelmässämme. Kriit ovat myös useasti yrittäneet värvätä epäinhimmillisiä omiin riveihinsä näiden kuitenkaan suostumatta. Varsinkin Kostajat ovat ottaneet useasti yhteen rodun kanssa. Kostajilla oli myös tärkeä rooli kriin ja skrullien välisessä sodassa. Keisarinna R'Kill ja Kriiden johtaja Ylin Tajunta uskoivat sodan saavuttaneen lakipisteensä. Ylin Tajunta ehdotti että järjestettäisiin kahden rodun parhaimman edustajan välillä kaksintaistelu, jonka tulos sitten ratkaisisi sodan.

Taisteluun valittiin skrullien soturi Raksor ja kriisoturi BelDann. Ihmeneloset ja epäinhimmilliset kuitenkin petkuttivat soturit taistelemisen sijaan toimimaan yhdessä. Seuraaja ehdottikin että molempien rotujen tulisi ottaa oppia soturien yhteistyöstä sen sijaan että he hukkasivat aikansa sotimiseen[2]. Ei ole selvää vaikuttiko Seuraajan kommentti sotaan.

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriit muistuttavat ihmisiä lähes täydellisesti. Ainoa poikkeus tästä on pienen kriivähemmistön sininen iho (ominaisuutta pidetään puhtaan kriiperimän merkkinä ja siksi sini-ihoiset kriit ovat vaikutusvaltaisia). Kriit eroavat kuitenkin ihmisistä voimatasoja verrattaessa. Kriiden tiheämpi kudos tekee heistä noin kaksi kertaa tavallista ihmistä voimakkaampia. Koska heidän kehonsa ovat sopeutuneet Halan kaltaiseen planeettaan, tarvitsevat kriit enemmän happea kuin ihmiset. Siksi kriit joutuvat käyttämään happilaitteita maapallolla.

Mielenkiintoista kyllä, yksi prosentti kriinaisista tappaa partnerinsa yhdynnän jälkeen. Syytä tähän ei täysin tiedetä. Imperiumi toimeenpaneekin naisten ympärileikkauksia valtakunnassa, mutta tämä vaikuttaa taas kriinaisten sukupuolielinten tuntoherkkyyteen.

Huolimatta kriiden ylivertaisesta teknologiasta ja voimista kriiden evoluutio on saavuttanut lakipisteensä – he eivät enää kehity.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka kriit saivatkin lähtösysäyksen tekniselle kehitykselleen skrulleilta, ovat nerokkaat kriitiedemiehet kuitenkin kehittäneet useita korkean teknologian saavutuksia, kuten Ylimmän Tajunnan, elävän tietokoneen. Kriit ovat myös ainoa rotu joka tuntee voimakkaiden Omniaaltojen salaisuuden. Omniaaltoja voi käyttää joko kommunikaatioon tai vaihtoehtoisesti voimakkaana aseena.

Ultimate kriit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös Ultimate-universumissa on tavattu kriitä. Nämä vain ovat kalamaisia, ruskeahkoja olentoja. Näilläkin versioilla on kuitenkin Ylin Tajunta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantastic Four #64. Marvel Comics.
  2. Fantastic Four Annual #18. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]