Celestiaalit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksi Muiden Yllä, celestiaalien johtaja.

Celestiaalit (esiintyneet myös nimellä Taivaalliset) ovat Marvel-kustantamon luoma, erittäin voimakas kosminen jumalarotu, joka suorittaa geneettisiä kokeita eri planeettojen asukkailla. Celestiaalit loi Jack Kirby The Eternals-lehden numeroon 1 (heinäkuu 1976).

Celestiaalit ovat vaikuttaneet myös ihmiskunnan historiaan syistä joita ei ole vielä selvitetty. Ihmiskunnan suuret geneettiset muutokset ovat kuitenkin heidän toimiensa tulosta. Ikuisten ja deviaanien rodut esimerkiksi ovat celestiaalien luomuksia. Myös mutantit ovat celestiaalien geneettisen muokkauksen tulosta. Tuntemattomista syistä celestiaalit ovat myös auttaneet muinaisia sivilisaatioita nousemaan kukoistukseensa (kuten asteekit).

Jack Kirby on oletettavasti ammentanut celestiaaleihin vaikutteita Erich von Dänikenin teoksesta Chariots of the Gods (1968).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaaleista ja heidän rodustaan, alkuperästään ja tavoistaan ei tiedetä juurikaan mitään. Edes seuraajat, celestiaalien arkkiviholliset eivät tiedä näiden avaruusjumalien alkuperää. Tiedetään kuitenkin, että nämä avaruusjumalat vaeltavat eri puolilla universumia suorittaen geneettisiä kokeita elämän täyttämillä planeetoilla. Celestiaalit ovat esimerkiksi suorittaneet kokeitaan skrulleille ja maapallon ihmisille. Maapallon kokeista syntyivät ikuiset ja deviaanit sekä nykyajan voimalliset mutantit (kuten Ryhmä-X).

Tämän geneettisen manipuloinnin perimmäinen syy on epäselvä. Celestiaalit kuitenkin suorittavat kokeensa tarkkuudella, jota ihmismieli ei kykene ymmärtämään. Mikäli kehityslinja tuomitaan epäkelvoksi se tuhotaan. Pahimmassa tapauksessa (viimeistään neljännen käynnin jälkeen) Exitar Tuhoaja hävittää kaiken elämän planeetalta. Maapallo on ainoa tunnettu planeetta jolla elämän sallittiin jatkua celestiaalien neljännen käynnin jälkeen. Tämä johtui luultavasti siitä, ettei sen kehityksen katsottu uhkaavan universumia.

Celestiaalit ja maapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalit ovat tehneet maapallolle yhteensä neljä ristiretkeä ja jokaisella kerralla he ovat muuttaneet ratkaisevasti maapallon historiaa.

Celestiaalit tutkimassa jälleen uutta planeettaa.

Ensimmäisen kerran celestiaalit saapuivat noin miljoona vuotta sitten tekemään geneettisiä kokeita silloin maapallon korkeimpana olevalla elämänmuodolla alkuihmisellä. Tällä käynnillä celestiaalit testasivat ihmisten geneettistä potentiaalia ja loivat ikuiset ja deviaanit. He asensivat ihmisten geneettiseen koodiin nukkuvan osan, joka tulevaisuudessa mahdollistaisi mutaatiot.

Toisen ristiretken celestiaalit tekivät maapallolle noin 25 000 vuotta sitten. Tällöin he huomasivat deviaanien kehityssuunnan menneen sotaisaan ja pahaan suuntaan. Katsottuaan tämän kehityssuunnan arvottomaksi he tuhosivat deviaanien keskuksen Lemurian. Isku oli niin suunnaton että se vavisutti mannerlaattoja minkä seurauksena Atlantiksen manner upposi meren pohjaan.

Kolmannen ristiretken celestiaalit tekivät noin 1000 vuotta sitten. Tällöin he laskeutuivat Perun Andeille, missä inkojen kanssa olevat ikuiset auttoivat heitä. Tällä kerralla maapallon jumalat nousivat celestiaaleja vastaan vaatien näitä olemaan puuttumatta maapallon asioihin. Jumalia johti asgardilaisten Odin ja Olympoksen Zeus. Epätasaisen taistelun jälkeen maapallon jumalat joutuivat itse lupaamaan etteivät sekaantuisi maapallon asioihin.

Neljäs ristiretki tehtiin maapallolle vain muutamia vuosia sitten. Celestiaalit tutkivat ihmiskunnan mutantteja ja totesivat ihmiskunnan kaiken kaikkiaan säilyttämisen arvoiseksi. Kaksitoista ihmiskunnan suurinta lupausta lähti celestiaalien mukaan seikkailemaan avaruuteen.

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalit ovat valtavia haarniskoituja olentoja joiden pituus on yli 600 metriä (Exitar Tuhoaja on miltei kymmenkertaisesti suurempi). Kukaan ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt mitä kätkeytyy celestiaalien haarniskan alle. On esitetty että celestiaalien todellinen muoto sijaitsisi hyperavaruudessa ja että haarniska olisi vain heidän välineensä toimia normaaliuniversumissa. Tätä ei kuitenkaan ole koskaan vahvistettu.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalit voivat hyvinkin olla koko Marvel-universumin voimakkaimpia olioita, mutta näiden voimista on saatu vain joitakin näyttöjä. Jokainen kolmannen ristiretken celestiaaleista kesti vuorollaan ikuisten ja asgradilaisten yhtäaikaisen hyökkäyksen ja Arishem Tuomari sulki ilman ongelmia kaikki ulottuvuusportit maapallolle.

Neljännen käynnin jälkeen celestiaalit pyyhkivät tiedot vierailustaan kaikkien maapallon ihmisten muistista (tämän muistavat enää vain asgardilaiset, ikuiset ja kourallinen ihmisiä). Celestiaalit liikuttivat useita planeettoja huikealla vauhdilla pitkin galaksia taistellessaan Thanosta vastaan ja kestivät asgardilaisten elinvoimalla ladatun Tuhoajan hyökkäyksen.

Celestiaalien haarniska kestää valtavia, jopa planeettoja tuhoavia voimaiskuja ja mikäli he vahingoittuvat, he kykenevät ilmeisesti regeneroimaan itsensä muutamassa sekunnissa.

Kosmisesta Kuutiosta kehittyneet jumalolennot Kosmos ja Kubik totesivat celestiaalien omaavan jopa heidän omaansa suuremman voimatason (vaikka Tuonpuoleinen taistelikin celestiaaleja vastaan menestyksekkäästi Salatut Sodat II -tarinajatkumossa (tämä tosin osoittautui celestiaalien luomaksi harhautukseksi).

Tunnettuja Celestiaaleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalien tunnetuimpia jäseniä.

Ei ole tarkasti tiedossa kuinka monta celestiaalia on olemassa eikä edes neljännelle maapallon ristiretkelle osallistuneiden määrä ole tiedossa. Vain yhdeksän celestiaalin nimet ja tehtävät kävivät ilmeisiksi.

  • Yksi Muiden Yllä – Celestiaalien johtaja. Vain vähän tiedetään tästä olennosta vaikka sekä Thor että Tekijä-X ovat hänet tavanneet. Neljännellä ristiretkellä Yksi Muiden Yllä tyytyi odottamaan Celestiaalien valtavassa aluksessa.
  • Arishem Tuomari – Toinen kahdesta Celestiaalista joilla on oikeus ja kyky tuomita mitkä sivilisaatiot jatkavat kehitystään ja mitkä eivät. Arishem on johtanut kaikki neljä ristiretkeä maapallolle.
  • Exitar Tuhoaja - Exitar on celestiaaleista suurin, yli 6 kilometriä pitkä olento, jonka tehtävä on murskata rodut ja sivilisaatiot jotka celestiaalit tuomitsevat epäonnistuneiksi kokeiksi.
  • Tiamut - Toisen celestiaalin murhannut petturicelestiaali, jonka rodun muut jäsenet hautasivat Amerikkaan vuoriston alle. Tämä celestiaali heräsi myöhemmin deviaanien avustuksella, mutta tuhoutui rinnakkaisessa aikavirrassa imeytyessään Galactuksen energiankeräimeen.[1].
  • Nezarr Laskija – Nezarr otti myös osaa celestiaalien neljänteen ristiretkeen. Hän saapui Neuvostoliittoon, jossa Nezarria kohden laukaistiin kenraali Greshkovin käskystä ydinohjuksia. Nezarr loi illuusion sotilaiden mieleen, jossa ohjukset kääntyivätkin takaisin laukaisijoitaan päin. Šokki vaivutti jokaisen sotilaan koomaan. Taistellessaan asgardilaisia vastaan Nezarr menetti kätensä Tuhoajan hyökkäyksessä. Tuhoaja leikkasi raajan irti Odinmiekalla, mutta Nezarr kasvatti sen takaisin melkein heti.
  • Ashema Kuuntelija – Naispuolinen celestiaali joka omaksui ihmisen muodon suorittaessaan tehtävää Nezzar Laskijalle. Näiden kahden piti viedä Franklin Richards Yhdelle Muiden Yllä jatkotutkimuksia varten. Franklin kuitenkin opetti Ashemalle ihmisyyden iloja ja suruja ja sai aikaan celestiaalin mielenmuutoksen. Lopulta Ashema hylkäsi tehtävänsä ja pelasti Franklinin luoman tasku-universumin siirtäen sen sisälleen.
  • Tefral Seuraaja - Tarkastelee planeetan elinolosuhteita. Hän on yksi harvoista celestiaaleista jotka todella paneutuvat planeetan tutkimiseen.
  • Gammenon Kerääjä – Gammenonin tehtävä on kerätä mahdollisimman paljon kasveja, eläimiä ja älykkäitä olentoja tutkimuksia varten. Hän raportoi Jemiahille ja matkustaa usein Esonin kanssa.
  • Jemiah Analysoija – Jemiah kerää kaikki Gammenonin hänelle tuomat näytteet ja asettaa ne valtaviin analysointilaitteisiin.
  • Eson Etsijä – Tuhosi legendaarisen Lemurian saaren.
  • Ziran Testaaja - Tämä celestiaali tutkii geenejä ja eliöitä joita niistä on kehittynyt.
  • Hargen Mittaaja – Celestiaali, jonka tehtävä on mitata, mutta toimenkuvan tarkkaa määritelmää ei koskaan ole selvitetty.
  • Oneg Luotaaja - Celestiaali, jonka tehtävä on luodata. Tämänkään celestiaalin tarkka toimenkuva ei ole täysin selvillä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Celestiaalit ovat esiintyneet useissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa.

  • Knowhere, joka on syntynyt kuolleen celestiaalin päästä, esiintyy elokuvissa Guardians of the Galaxy (2014) ja Avengers: Infinity War (2018) paikkana, jonne Taneleer Tivan / Keräilijä oli rakennuttanut arkistonsa.
  • Eson Etsijä nähdään lyhyesti elokuvassa Guardians of the Galaxy Keräilijän näyttämässä näyssä käyttämässä Ikuisuuskiviin kuuluvaa Voimakiveä erään planeetan tuhoamiseksi.
  • Elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) esiintyvä Ego, Elävä Planeetta on Peter Quillin / Tähtilordin biologinen isä ja pelkiksi aivoiksi maailmankaikkeuteen ilmestynyt celestiaali, joka muodosti planeetan ympärilleen ja matkusti planeettojen välillä luomassaan ihmiskehossa.
  • Arishem Tuomari esiintyy elokuvassa Eternals (2021), ääninäyttelijänään David Kaye. Arishem lähetti ikuiset Maahan 7 000 vuotta sitten. Vaikka ikuiset uskoivat, että tarkoitus oli vain suojella ihmisiä deviaaneilta, Ajak ja Ikaris tiesivät todellisen tarkoituksen olevan uuden celestiaalin, Tiamutin, syntymän varmistaminen. Jemiah Analysoija, Nezarr Laskija ja Hargen Mittaaja nähdään elokuvassa lyhyesti näyssä, jonka Arishem näytti Sersille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MARVEL #2 & 7 (1992). Kustannus Oy Semic.
  • Marvel Comicsin materiaalista koonnut Lauri "Mail-Man" Narinen: Marvel 7/1993. Kustannus Oy Semic, 1993. ISSN 704171-93-07.