Kosminen Kuutio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosminen Kuutio

Kosminen Kuutio (engl. Cosmic Cube) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen esine, joka nähtiin ensi kerran lehden Tales of Suspense numerossa 79 (heinäkuu 1966).

Fiktiivinen historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosmiset Kuutiot ovat säilöntälaitteita, joita useat Marvel-universumin sivilisaatiot ovat luoneet, mukaan lukien skrullit, joiden Kuutio kehittyi Maailmojen Muokkaajaksi, ja monet nimeltä mainitsemattomat sivilisaatiot (joiden Kuutioita Magus himoitsi sarjakuvassa Ikuisuussodat ja Jumalatar sarjakuvassa Ikuisuuden rautahanska). Nämä matriisit, jotka ovat tai eivät ole oikeastaan kuutionmuotoisia, on täytetty todellisuutta muokkaavilla energioilla, jotka tulevat Tuonpuoleisten maailmasta.

Lähes kaikki Marvel-universumissa, jopa sen luojat, eivät tiedä mystisen energian luonteesta, että määrittämättömän ajan kuluttua matriisi muodostaa itselleen oman tietoisuuden ja kehittyy itsenäiseksi vapaalla tahdolla varustetuksi olennoksi, jolla on yhä alkuperäisen Kuution voimat. Uuden olennon persoonallisuus perustuu Kuutiota kantaneiden uskomuksiin, haluihin ja persoonallisuuksiin. Esimerkiksi Maailmojen Muokkaaja, jota oli pitkän aikaa kantanut sotaisa skrullien keisari, tuhosi oitis suuren osan galaksia.

Maassa Kosmisen Kuution ovat kehittäneet AIM:n tiedemiehet. Esine oli niin voimakas, että se ajoi MODOKin (toisen AIM:n luomuksen, joka auttoi Kuution luomisessa) hulluksi. Entinen natsirikollinen Punakallo sai laitteen haltuunsa aivopestyään yhden AIM:n agentin. Punakallosta tuli kuitenkin liian itsevarma ja Kapteeni Amerikka, joka uskotteli suostuvansa tämän orjaksi, sai kuution pois tämän käsistä ja pudotti sen mereen.[1] Prinssi Namor löysi sen, kun Herkules vahingossa paljasti sen olemassaolon. Myyrämies löysi sen, mutta heitti sen pois, koska ei tajunnut sen todellista arvoa.[2]

Aikaisemmin uskottiin, että joka 32. vuosi ja neljäs kuukausi todellisuuteen avautuu aukko, joka täyttää Kuution miltei rajattomilla energioilla. Tällöin kuutiota voidaan käyttää eräänlaisena Aladdinin taikalamppuna, joka toteuttaa omistajansa minkä tahansa toiveen tai halun. Kuutiot, joilla vaikuttaisi olevan osittaista omaa tietoisuutta, eivät voi vaikuttaa kuitenkaan sieluihin, vaikka mikäli omistajalla on tarpeeksi tahdonvoimaa, hän voi kumota tämänkin ongelman.

Viime vuosina Kosmisista Kuutioista on kuitenkin opittu enemmän. Kuution latautumisaika onkin ollut harhaluulo. Se voidaan ladata koska tahansa oikeilla välineillä. On myös selvitetty, että Kuutioiden energia on peräisin samasta ulottuvuudesta, missä Tuonpuoleisten rotu asuu. Tuonpuoleiset ovat kuitenkin omistautuneet muutokselle ja edistykselle, joten näin Kuutioiden toiveita toteuttava luonne on mahdollinen.

Marvelin historiassa on ollut olemassa kolmaskin Kosminen Kuutio. Se oli epäonnistuneen kokeen tulos ja avasi aukon Tuonpuoleisten ulottuvuuteen. Tämä kolmas Kuutio luovutti samalla osan voimastaan suoraan miehelle nimeltään Owen Reece, josta tuli myöhemmin Molekyylimies. Suurin osa voimasta manifestoitui itsensä Tuonpuoleisen hahmossa.

Amerikkalaisessa JLA/Avengers yhteisseikkailussa selvisi, että Vihreän Lyhdyn sormus voidaan ladata suoraan Kosmisesta Kuutiosta.[3]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tesserakti elokuvassa The Avengers

Kosminen Kuutio esiintyy useissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa ja Disney+-sarjoissa, joissa sitä kutsutaan nimellä Tesserakti (vaikka elokuvassa The Avengers sitä kutsutaan myös Kuutioksi). Se toimii Ikuisuuskiviin kuuluvan Tilakiven säiliönä.

 • Hyperkuutio nähdään Howard Starkin muistiinpanoissa elokuvassa Iron Man 2 (2010).
 • Tesserakti nähdään lyhyesti elokuvassa Thor (2011). Erik Selvig lukee norjalaista mytologiaa käsittelevää kirjaa, joissa esiintyy piirros Odinista kantamassa kuutiota kädessään. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Nick Fury esittelee Tesseraktin Selvigille, joka kysyy mikä se on, mihin Fury kertoo olevan ”rajattoman voiman” lähde.
 • Elokuvassa Captain America: The First Avenger (2011) Tesserakti on osa Hydran suunnitelmaa maailmanvaltauksessa. Toisen maailmansodan aikana Johann Schmidt varastaa kuution Tønsbergistä, Norjasta, kutsuen sitä "Odinin aarrekammion jalokiveksi". Schmidt ja HYDRAn tiedemies Arnim Zola valjastavat sen voiman käytettäväksi Liittoutuneita vastaan. Kapteeni Amerikka estää Schmidtin suunnitelman aloittaa Tesseraktin voimalla ilmahyökkäys Yhdysvaltoihin kehittyneellä ilma-aluksella. Tesseraktin säiliö vaurioituu ja kuution voima siirtyy alukseen. Kun Schmidt koskettaa sitä, se lähettää hänet portaalin läpi toiseen maailmaan. Sitten kuutio putosi aluksen lattian läpi mereen, mistä Howard Stark löysi sen.
 • Tesserakti on elokuvan The Avengers (2012) juonen pääkohde. Loki avaa portaalin "universumin toiselta puolelta" ja varastaa kuution S.H.I.E.L.D.:n hallusta. Loki on luvannut antaa sen chitaureille vastineeksi siitä, että johtaa näiden armeijan Maahan. Kun S.H.I.E.L.D. julkisesti ilmoittaa aikovansa käyttää sitä puhtaana energianlähteenä, Nick Fury myöntää myöhemmin Kostajille heidän aikoneen myös käyttää sitä luomaan aseita avaruusolioita vastaan. Aivopestyn tohtori Selvigin avulla Loki käyttää Tesseraktia avatakseen madonreiän avaruuteen Stark-tornista, sallien chitaurien pääsyn manhattanille. Vapauduttuaan Lokin vallasta, Selvig kertoo Mustalle Leskelle vain Lokin valtikan voivan sulkea madonreiän. Hän sulkeekin sen, kun Rautamies on lähettänyt ydinohjuksen sen läpi tuhoamaan chitaurien emoaluksen. Sitten Thor vie kuution mukanaan Asgardiin.
 • Tesserakti mainitaan lyhyesti elokuvassa Thor: The Dark World (2013), jossa kerrotaan kuinka sitä oli käytetty Bifröstin korjaamiseen. Lisäksi paljastuu, että Tesseraktin ydin oli Tilakivi.
 • Elokuvan Thor: Ragnarök (2017) lopussa Loki ottaa Tesseraktin Asgardista mukaansa ennen kuin henkiin herätetty Surtur tuhoaa Helan ja Asgardin.
 • Elokuvassa Avengers: Infinity War (2018) Thanos hyökkää eloonjääneiden asgardilaisten sekä Sakaarilta paenneiden gladiaattoriorjien pakoalukseksi otetulle Mastermanille saadakseen Tilakiven haltuunsa. Thanoksen tapettua puolet aluksen asukeista ja uhkaillessa Thorin henkeä, Loki luovuttaa Tesseraktin Thanokselle. Thanos murskaa kuution ja laittaa Tilakiven Ikuisuuden rautahanskaan.
 • Tesserakti esiintyy myös elokuvassa Captain Marvel (2019), jossa paljastuu, että 1980-luvulla tohtori Wendy Lawsonina esiintynyt krii-tutkija Mar-Vell oli Nasan ja Yhdysvaltain ilmavoimien tuella johtanut projektia, jonka tarkoitus oli kehittää Tesseraktin energiaa hyödyntävä valonnopeusmoottori. Komentaja Yon-Rogg kuitenkin ampui moottoria testaavan suihkukoneen alas, tappoi Mar-Vellin ja vei energiaytimen räjähdyksestä muistinsa menettäneen koelentäjä Carol Danversin mukanaan Halaan. Vuonna 1995 muistinsa takaisin saanut Danvers noutaa Tesseraktin Maan kiertoradalle piilotetulta alukselta ja luovuttaa sen S.H.I.E.L.D.:n haltuun.
 • Disney+-sarjan Loki (2021–2023) ensimmäisessä jaksossa, ”Loistokas tarkoitus”, vuoden 2012 vaihtoehtoinen Loki, joka pakeni oman aikajanansa Tesserakti mukanaan, joutuu Aikavarianssiviraston (AVV) pidättämäksi. AVV takavarikoi samalla Tesseraktin, jonka voimat eivät toimi AVV:ssä, koska se sijaitsee normaalin ajan ja avaruuden ulkopuolella.
 • Disney+-animaatiosarjassa What If...? (2021–) esiintyi useita versioita Tesseraktista.
  • Jaksossa ”Mitä jos... Kapteeni Carter olisikin ensimmäinen Kostaja?”, Kapteeni Carter sai takavarikoitua Tesseraktin Arnim Zolalta ja muilta Hydran agenteilta. Howard Stark käytti sitä Steve Rogersille rakennetun Hydra Stomper -haarniskan voimanlähteenä. Mutta Rogers ja Hydra Stomper joutuivat Punakallon käsiin, joka yritti käyttää Tesseraktia kutsuakseen toisen ulottuvuuden olentoja Hydran avuksi maailmanvalloitukseen. Olento surmasi Punakallon, ja Kapteeni Carter työnsi itsensä ja olennon portaalin läpi, ennen kuin se suljettiin.
  • Jaksossa ”Mitä jos… Kahhori muokkaisi maailman uusiksi?”, Surtur toi Ragnarökin Asgardiin ennen aikaisesti, ja Asgardin tuhosta selvinnyt Tesserakti teki pakkolaskun esikolumbiaanisessa Amerikassa sijaitsevaan maanalaiseen järveen. Haljenneen Tesseraktin voiman vaikutuksesta, järvi teleporttasi jokaisen siihen astuneen mohawkin Taivasmaailmaksi kutsuttuun ulottuvuuteen, missä he saivat kuolemattomuuden ja muita yli-inhimillisiä voimia. Alun perin he halusivat vain elää siellä rauhassa, kunnes he palasivat viimeisimmän tulokkaansa, Kahhorin, johdolla pelastamaan Amerikkaan jääneet mohawkit konkistadori Rodrigo Alphonso Gonzolon joukoilta, ja pakottivat Espanjan kuningatar Isabellan solmimaan rauhan mohawkien kanssa.
 1. Tales of Suspense #79–81 (heinäkuu–syyskuu 1966)
 2. Avengers vol.1, #40 (toukokuu 1967)
 3. JLA/Avengers #2. Marvel Comics/DC Comics.