Loki (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loki
Tyyli
Kestoaika 44–59 minuuttia
Luoja(t) Michael Waldron
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Loki
Pääosissa
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Disney+
Esitetty 2021-6-99. kesäkuuta 2021 –
2023-11-99. marraskuuta 2023
Tuotantokausia 2
Jaksoja 12
Tuotanto
Tuottaja(t)
  • Tommy Turtle (2. kausi)
  • Rachel Alter (2. kausi)
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Natalie Holt
Leikkaaja(t)
  • Paul Zucker
  • Calum Ross
  • Emma McCleave
Kuvaaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Marvel Studios
Levittäjä Disney Media Distribution
Budjetti 141 miljoonaa dollaria (2. kausi)[1]
Aiheesta muualla
IMDb

Loki on yhdysvaltalainen Michael Waldronin luoma Disney+-tilausvideopalveluun julkaistu supersankarisarja, joka perustuu Marvel Comicsin samannimiseen sarjakuvahahmoon. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) kolmas Marvel Studiosin tuottama televisiosarja, jakaen tarinallisen jatkumonsa elokuvien ja muiden televisiosarjojen kanssa. Waldron toimi ensimmäisen tuotantokauden pääkäsikirjoittajana ja Kate Herron ohjasi sen. Toisen tuotantokauden pääkäsikirjoittajana toimii Eric Martin, sekä ohjaajatiimin johtajina Justin Benson ja Aaron Moorhead.

Tom Hiddleston palaa elokuvista tuttuun rooliinsa Lokina. Sarjassa näyttelevät myös Sophia Di Martino, Gugu Mbatha-Raw, Wunmi Mosaku, Eugene Cordero, Sasha Lane, Jack Veal, DeObia Oparei, Tara Strong, Jonathan Majors, Richard E. Grant ja Owen Wilson. Toisella tuotantokaudella sarjan näyttelijöihin liittyivät Rafael Casal, Kate Dickie, Liz Carr, Neil Ellice, Richard Dixon ja Ke Huy Quan. Syyskuussa 2018 Marvel Studios alkoi toteuttaa useita MCU-elokuvien sivuhahmoihin keskittyviä minisarjoja julkaistavaksi Disney+:aan, paljastaen yhden niistä keskittyvän Lokiin. Sarja ja Hiddlestonin paluu rooliin vahvistettiin virallisesti marraskuussa 2018. Waldron palkattiin helmikuussa 2019 ja Herron saman vuoden elokuussa. Martinin, joka oli mukana käsikirjoittamassa sarjan ensimmäisen tuotantokauden jaksoja, paljastettiin helmikuussa 2022 käsikirjoittavan koko toinen tuotantokausi, Bensonin ja Moorheadin liittyessä kyseisen kauden ohjaajiksi. Ensimmäinen tuotantokausi kuvattiin Atlantassa, kun taas toinen tuotantokausi kuvattiin pääosin Britanniassa.

Lokin ensimmäinen tuotantokausi, joka koostuu kuudesta jaksosta, julkaistiin Disney+:aan MCU:n neljännen vaiheen kolmantena sarjana 9. kesäkuuta – 14. heinäkuuta 2021. Se sai erittäin positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa erityisesti näyttelijöiden roolisuoritusta.[2][3] Sarjan toinen tuotantokausi, joka koostuu myös kuudesta jaksosta, julkaistiin MCU:n viidennen vaiheen toisena osana sarjojen puolelta 5. lokakuuta – 9. marraskuuta 2023. Se sai myös positiivisen vastaanoton, kriitikoiden kehuessa erityisesti sen loppuratkaisua, musiikkia, ja Lokin hahmon tarinakaarta.[4][5][6]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka alkuperäisen aikajanan Loki on kuollut, Kostajien aikamatkustuksen tahattomana seurauksena vuoden 2012 variantti Lokista pakeni menneisyydestä Tesserakti mukanaan. Hän joutuu tämän jälkeen tekemisiin ajan ulkopuolella sijaitsevan Aikavarianssiviraston (AVV) kanssa, sekä naispuolisen varianttinsa, Sylvien, kanssa.[7][8] Toisella tuotantokaudella, lukuisten uusien aikajanahaarojen aiheutettua multiversumin uudelleensyntymisen, Loki, Mobius M. Mobius ja metsästäjä B-15 käyvät taisteluun AVV:n sydämestä ja multiversumin turvallisuudesta, yrittäen etsiä Sylvietä sekä kadoksissa olevia tuomari Ravonna Renslayeria sekä Neiti Minuuttia.[9]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päärooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tom Hiddleston  Loki  
 Sophia Di Martino  Sylvie  
 Gugu Mbatha-Raw  Rebecca Tourminet / Ravonna Renslayer  
 Wunmi Mosaku  Verity Willis / metsästäjä B-15  
 Eugene Cordero  Frank Morris / Casey / metsästäjä K-5E  
 Sasha Lane  metsästäjä C-20  
 Jack Veal  Lapsi-Loki  
 DeObia Oparei  Pöyhkeä Loki  
 Rafael Casal  Brad Wolfe / metsästäjä X-5  
 Tara Strong  Neiti Minuutti (ääni)  
 Kate Dickie  kenraali Dox  
 Liz Carr  tuomari Gamble  
 Neil Ellice  metsästäjä D-90  
 Richard Dixon  Robber Baron  
 Jonathan Majors  Jäljellä oleva, Victor Timely  
 Richard E. Grant  Klassinen Loki  
 Ke Huy Quan  A. D. Doug / Ouroboros ”O.B.”  
 Owen Wilson  Don / Mobius M. Mobius  

Sivurooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Philip Fornah  minuuttimies #1  
 Dave MacDonald  minuuttimies #2  
 Michelle Rose  minuuttimies #3  
 Sarafina King  minuuttimies 90150  
 Alvin Chon  minuuttimies #10  
 Ilan Muallem  minuuttimies 90018371  

Vierailevat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Derek Russo  metsästäjä U-92  
 Jon Levine  AVV:n paperivirkailija  
 Aaron Beelner  AVV:n skannerivirkailija  
 Cailey Fleming  nuori Sylvie  
 Jaimie Alexander  Sif (cameo)  
 Jonathan Majors  Aikavartijat Ast, Vorth ja Zanth (ääni, cameo)  
 Chris Hemsworth  Throg (ääni, cameo)  
 Tom Hiddleston  Presidentti Loki  
 Jack Cunningham-Nuttall  Jack  
 Nasri Thompson  nuori Victor Timely  
 Aaron Moorhead  Clarence Anglin (cameo)  
 Justin Benson  John Anglin (cameo)  
 Isaac Bauman  maastopyöristä kiinnostunut mies (cameo)  
 Caleb Johnston-Miller  Sean  
 Blake Johnston-Miller  Kevin  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi (2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus Käsikirjoitus Julkaisu
1 1 Loistokas tarkoitus (engl. Glorious Purpose) Kate Herron Michael Waldron[10] 2021-6-99. kesäkuuta 2021
Paettuaan Tesseraktin avulla vuoden 2012 New Yorkista,[a] Lokin variantti (L1130) päätyy Gobin autiomaahan, Mongoliaan, missä Aikavarianssiviraston (AVV) metsästäjät B-15:n johdolla pidättävät hänet ja hävittävät myös syntyneen aikajanahaaran. AVV:n animaatiomaskotti Neiti Minuutti selittää Aikavartijoiden perustaneen AVV:n estämään toisen multiversumin sodan varmistamalla ”Pyhän aikajanan” pysymisen ainoana aikajanana. Ennen kuin tuomari Ravonna Renslayer ehtii määrätä Lokin hävitettäväksi, agentti Mobius M. Mobius vie Lokin aikateatteriin, jossa hän tutkii Lokin menneisyyden avainhetkiä ja kyseenalaistaa tämän halua satuttaa muita. Mobius näyttää myös nauhoitteen Friggan tulevasta kuolemasta pimeähaltioiden käsissä.[b] Loki varastaa AVV:n teknologiaa yrittääkseen paeta, mutta huomaa, etteivät taikuus tai edes Ikuisuuskivet toimi AVV:ssä. Hän palaa katsomaan nauhoitteet myös Odinin tulevasta kuolemasta vanhuuteen,[c] sekä omasta tulevasta kuolemastaan Thanoksen käsissä.[d] Loki suostuu auttamaan Mobiusta suojelemaan Pyhää aikajanaa eräältä toiselta Lokin variantilta, joka oli vuoden 1549 Ranskassa sekä vuoden 1858 Oklahomassa tappanut minuuttimiehiä ja estänyt aikajanahaarojen hävittämisen.
2 2 Variantti (engl. The Variant) Kate Herron Elissa Karasik[11] 2021-6-1616. kesäkuuta 2021
Loki lähtee Mobiuksen ja B-15:n kanssa tutkimaan vuoden 1985 Wisconsinissa järjestettyjä keskiaikafestivaaleja, joissa variantti oli ottanut panttivangiksi metsästäjän C-20. Hän pyytää myös päästä Aikavartijoiden puheille, mutta Mobius lähettääkin hänet tutkimaan AVV:n arkistoista variantin tiedostoja. Luettuaan tiedostoja, Loki tajuaa variantin piileskelevän paikoissa, joissa tapahtuu jo valmiiksi mikä tahansa luonnonkatastrofi. He vahvistavat teoriansa todeksi vuoden 79 Pompejissa, jossa hän varoittaa ihmisiä Vesuviuksen purkauksesta ilman, että harautumaa aikajanaan syntyy. Lopulta he epäilevät variantin oleskelevan Roxxcart-tavaratalossa vuoden 2050 Alabamassa, jota uhkaa voimakas hurrikaani. Mobius löytää C-20:n, joka peloissaan tunnustaa paljastaneensa variantille Aikavartijoiden olinpaikan. Sillä välin variantti esittäytyy Lokille riivaamalla B-15:n sekä tavaratalon työntekijöitä ja siviilejä. Loki ehdottaa tälle yhteistyötä AVV:n ja Aikavartijoiden tuhoamiseksi, mutta naispuoliseksi paljastunut variantti Sylvie kieltäytyy ja lähettää eri aikoihin lukuisia varastettuja ja muunneltuja nollauspanoksia, jotka luovat uusia haaroja aikajanaan. Sylvie pakenee aikaoven kautta ja Loki seuraa häntä.
3 3 Lamentis (engl. Lamentis) Kate Herron Bisha K. Ali[12] 2021-6-2323. kesäkuuta 2021
Sylvie murtautuu AVV:n tiloihin ja tappaa Minuuttimiehiä. Loki seuraa ja taistelee häntä vastaan, kunnes tulee TemPad-laitteen avaamalla aikaovella lähettäneeksi heidät vuoteen 2077 kuuhun nimeltä Lamentis-1. TemPadin virta on lopussa ja kuu törmäisi sitä kiertävään planeettaan 12 tunnin kuluttua. Planeetan asukkaat yrittivät evakuoitua, mutta aluksiin päästettiin ainoastaan rikkaita. Loki naamioi itsensä vartijaksi ja teeskentelee muille vartijoille vanginneensa Sylvien. Aluksen baarissa Sylvie kertoo, että hänen adoptionsa oli myönnetty etukäteen, toisin kuin muiden Lokin varianttien. Hänen aikajanansa Frigga oli kuollut aikaisemmin ja Sylvie oli itseopiskellut omien voimiensa käytön. Lokin juotua itsensä humalaan, vartijat tajuavat huijauksen ja yrittävät pidättää hänet ja Sylvien. Loki ja Sylvie pääsevät pakoon, mutta TemPad hajoaa. He kävelevät Shuroon kaupunkiin päästäkseen suurimpaan evakuointialukseen, Arkkiin. Matkan aikana Sylvie paljastaa Lokille, että AVV:n työntekijät olivat oikeasti variantteja, eivätkä Aikavartijoiden luomuksia. Lokin ja Sylvien pääsy Arkkiin epäonnistuu, kun meteori osuu siihen.
4 4 Neksustapahtuma (engl. The Nexus Event) Kate Herron Eric Martin 2021-6-3030. kesäkuuta 2021
Sylvie kertoo kuinka oli vasta lapsi, kun Ravonna, siihen aikaan metsästäjä A-23, oli pidättänyt hänet ja nollannut hänen aikajanansa. Hän oli varastanut TemPadin paetakseen ja piileskellyt katastrofaalisissa aikajanoissa koko ikänsä. Nykyhetkessä Ravonna tapaa Aikavartijat ja väittää Mobiukselle C-20:n kuolleen. Lokin ja Sylvien tunteet toisiaan kohtaan aiheuttavat epätavallisen suuren aikajanahaaran, jolloin AVV löytää ja pidättää heidät. Lokia rangaistaan aikasilmukkalla, jossa Sif haukkuu ja lyö häntä, mutta paljastaa kuulusteluissa Mobiuksen itsekin olevan variantti, Sylvien itse paljastaessa saman B-15:lle. Mobius varastaa Ravonnan TemPadin ja löytää salaisen tiedoston, jossa C-20 oli yhä elossa ja yrittänyt kertoa todellisesta menneisyydestään. Mobius on aikeissa vapauttaa Lokin, mutta Ravonna nollaa hänet ja vie sekä Lokin että Sylvien Aikavartijoiden eteen. B-15 saapuu ja vapauttaa heidät, minkä jälkeen he tappavat minuuttimiehet ja tyrmäävät Ravonnan. Lisäksi Sylvie tappaa yhden Aikavartijoista, jotka paljastuvat pelkiksi androideiksi. Ravonna tulee tajuihinsa ja nollaa Lokin, mistä vihainen Sylvie uhkailee Ravonnaa ja vaatii saada tietää kuka todella loi AVV:n.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Loki herää tuntemattomassa maailmassa ja tapaa neljä muuta varianttia itsestään: iäkäs ”Klassinen Loki”, tummaihoinen ”Pöyhkeä Loki”, nuori ”Lapsi-Loki” sekä ”Alligaattori-Loki”.

5 5 Arvoitusten matka (engl. Journey Into Mystery) Kate Herron Tom Kauffman 2021-7-77. heinäkuuta 2021
Aikajanoja ja variantteja ei voinut hävittää täysin, joten nollausteknologia lähettikin nämä ajan loppuun, Tyhjyyteen, jossa elävä myrsky nimeltä Alioth syö kaikkea sinne päätyvää. Loki kuulee tämän totuuden muilta varianteilta, Ravonnan kertoessa saman Sylvielle. Ravonna haluaa itsekin tietää touuden AVV:n perustajasta, mutta vain suojellakseen häntä ja Pyhää aikajanaa. Hän kutsuu minuuttimiehet pidättämään Sylvien, joka nollaa itsensä. Sylvie päätyy aivan Aliothin lähettyville, mutta Mobius pelastaa hänet. Muut Lokin variantit uskovat, ettei Tyhjyydestä voi paeta tai ettei Aliothia voi tappaa. Pöyhkeä Loki pettää muut paljastamalla heidän piilopaikkansa vallanhimoiselle Presidentti Lokille, joka kuitenkin joutuu heti muiden häntä auttaneiden varianttien pettämäksi. Taistelun tuoksinnassa Loki, Lapsi-Loki, Klassinen Loki ja Alligaattori-Loki pakenevat ja tapaavat Sylvien sekä Mobiuksen, jotka ehdottavat Aliothin lumoamista löytääkseen AVV:n perustajan. Mobius saa Sylvieltä varastetun TemPadin, jolla palata AVV:hen, ja Klassinen Loki uhraa itsensä houkuttelemalla Aliothin kimppuunsa valtavalla illuusiolla Asgardista. Loki ja Sylvie lumoavat Aliothin, joka avaa heille tien Tyhjyyden toiselle puolelle, josta näkyy linnake.
6 6 Kaikille ajoille. Aina. (engl. For All Time. Always.) Kate Herron Michael Waldron ja Eric Martin 2021-7-1414. heinäkuuta 2021
Loki ja Sylvie saapuvat Linnakkeeseen ajan lopussa ja tapaavat Neiti Minuutin, mutta hylkäävät tarjouksen hänen mestariltaan, ”Jäljellä olevalta”, saada takaisin omat aikajanansa ja elää niissä rauhassa. Sillävälin, Mobius kohtaa AVV:ssä Ravonnan, joka yhä uskoo enemmän AVV:n päämäärään kuin vapaaseen tahtoon, ja pakenee luettuaan kaiken Neiti Minuutilta saamansa tiedon Jäljellä olevasta. B-15 johdattaa AVV:n työntekijät vuoden 2018 Fremontiin ja paljastaa Ravonnan olevan oikeasti paikallisen koulun vararehtori Rebecca Tourminetin variantti. Jäljellä oleva kertoo Lokille ja Sylvielle olevansa alun perin 3000-luvulta ja että useat vallanhimoiset variantit hänestä itsestään olivat aloittaneet edellisen multiversumin sodan.[e] Jäljellä oleva oli pysättänyt heidät Aliothin avulla ja perustanut AVV:n uuden sodan estämiseksi. Nyt hän kertoo Lokin ja Sylvien voivan joko tappaa hänet ja aloittaa uuden multiversumin sodan tai tulla AVV:n uusiksi johtajiksi. Sylvie aikoo tappaa Jäljellä olevan, mutta Loki yrittää estää sen ja suutelee Sylvie’tä. Sylvie lähettää Jäljellä olevan TemPadillä Lokin takaisin AVV:hen ja tappaa Jäljellä olevan, mikä luo lukuisia uusia aikajanahaaroja. Loki yrittää varoittaa Mobiusta ja B-15:tä, jotka eivät tunnista häntä. Sitten hän huomaa Aikavartijoiden patsaiden tilalla Jäljellä olevaa esittävän patsaan.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Lokin tiedoston päälle leimataan merkintä, jossa lukee ”Loki palaa kaudella 2”.

Toinen tuotantokausi (2023)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


(sarja)

(kausi)
Nimi Ohjaus[14] Käsikirjoitus[15] Alkup.
julkaisu
Suomen
julkaisu
7 1 Ouroboros (engl. Ouroboros) Justin Benson ja Aaron Moorhead Eric Martin 2023-10-55. lokakuuta 2023 2023-10-66. lokakuuta 2023
Loki on päätynyt menneisyyden AVV:hen, jolloin Jäljellä oleva itse johti sitä Aikavartijoiden sijasta. Lisäksi Loki alkaa jatkuvasti siirtyä menneisyyden ja nykyisyyden AVV:n välillä, ja saa selville, että Renslayer oli ennen muistojensa nollaamista auttanut Jäljellä olevaa voittamaan multiversumin sodan. Nykyhetkessä, Mobius ja B-15 paljastavat tuomarineuvostolle ja kenraali Doxille AVV:n työntekijöiden olevan variantteja, kun taas Loki esittää heille todisteet Jäljellä olevan olemassaolosta. Mobius vie Lokin tapaamaan AVV:n insinööri Ouroborosta (kutsumanimeltään O.B.), joka tajuaa Lokin kokeman ilmiön olevan aikalipsumista. Sen lopettamiseksi, Mobiuksen olisi käytettävä aika-auran poistolaitetta Ajan loimessa, ja Lokin olisi sillä hetkellä yritettävä hävittää itsensä aikasauvalla. Mutta aikajanojen haarautuminen oli alkanut ylikuormittaa Ajan loimea, minkä lisäksi Loki aikalipsuu tulevaisuuden AVV:hen ja näkee vilahduksen Sylviestä. Juuri sillä hetkellä Mobius aktivoi poistolaitteen, ja joku käyttää Lokiin aikasauvaa, lopettaen aikalipsumisen ja palauttaen Lokin nykyhetkeen. Totuuden paljastumisesta huolimatta, Dox ja metsästäjä X-5 uskovat yhä AVV:n alkuperäisiin aatteisiin, ja lähtevät minuuttimiesten kanssa etsimään Sylvietä.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Sylvie oli matkustanut vuoden 1982 Broxtoniin, Oklahomaan, missä hän päätti tutustua Maan ruokiin kokeilemalla kaikkia paikallisen McDonald’sin ruokia.

8 2 Bradia murtamassa (engl. Breaking Brad) Dan DeLeeuw Eric Martin 2023-10-1212. lokakuuta 2023 2023-10-1313. lokakuuta 2023
Loki, Mobius ja B-15 matkustavat vuoden 1977 Lontooseen, jossa AVV:n hylännyt X-5 oli palannut entiseen elämäänsä, näyttelijä Brad Wolfeksi. Wolfe vangitaan, mutta kuulusteluissa hän vain haukkuu Lokia luuseriksi, ja moitti Mobiusta ja B-15:tä siitä, etteivät nämä ole palanneet omiin entisiin elämiinsä. Lokin sulkiessa hänet aikakuutioon ja uhatessa murskata hänet, Wolfe paljastaa Sylvien olinpaikan. McDonald’sin työntekijäksi ryhtynyt Sylvie ei halunnut olla enää tekemisissä AVV:n kanssa. Lopulta Wolfe paljastaa myös, että Dox joukkoineen aikoi tuhota TemPadeistä tehdyillä pommeilla lukuisia aikajanahaaroja kerralla. Dox saadaan pidätettyä, mutta pommien pysäyttäminen epäonnistuu. Casey kuitenkin jäljittää Renslayerin TemPadin yhteen jäljellä olevista aikajanahaaroista. Sylvie palaa takaisin Broxtoniin, ja paljastuu, että hän oli salaa ottanut Jäljellä olevan TemPadin itselleen. O.B. puolestaan yritti päivittää Ajan loimea, jotta sen kapasiteetti riittäisi käsittelemään myös haarautuneita aikajanoja. Mutta sulkuovet olivat lukossa, ja vain Jäljellä oleva tai yhtä voimakkaan aika-auran omaava henkilö voisi avata ne.
9 3 1893 (engl. 1893) Kasra Farahani Tarina: Eric Martin
Käsikirjoitus: Eric Martin, Kasra Farahani ja Jason O’Leary
2023-10-1919. lokakuuta 2023 2023-10-2020. lokakuuta 2023
Renslayer oli AVV:stä paettuaan matkustanut Chicagoon, vuoteen 1868, missä Neiti Minuutti oli ohjeistanut häntä jättämään AVV:n virallisen käsikirjan pojalle nimeltä Victor Timely. O.B.:n mukaan Neiti Minuutti pystyisi ehkä myös avaamaan Ajan loimen sulkuovet, joten Loki ja Mobius matkustavat etsimään häntä ja Renslayeriä vuoteen 1868, mistä he löytävät aikaoven vuoden 1893 Chicagon maailmannäyttelyyn. Maailmannäyttelyssä, aikuinen Timely, joka näyttää aivan Jäljellä olevalta, esittelee rakentamansa version Ajan loimesta. Loki ja Mobius haluavat Timelyn avaamaan AVV:n Ajan loimen sulkuovet, mutta Renslayer ja Neiti Minuutti haluavat tehdä Timelysta Jäljellä olevan seuraajan, kun taas Sylvie haluaa tappaa Timelyn. Kuultuaan Renslayeriltä ja Neiti Minuutilta millainen Jäljellä oleva oli, Timely pyytää Sylvietä säästämään hänen henkensä, luvaten ettei aio tulla Jäljellä olevan kaltaiseksi. Sylvie antaa Lokin ja Mobiuksen viedä Timelyn AVV:hen, ja lähettää Renslayerin Linnakkeeseen ajan lopussa, missä Jäljellä olevan ruumis yhä oli. Neiti Minuutti paljastaa tietävänsä Renslayeristä erään salaisuuden.
10 4 AVV:n sydän (engl. Heart of the TVA) Justin Benson ja Aaron Moorhead Eric Martin ja Katharyn Blair 2023-10-2626. lokakuuta 2023 2023-10-2727. lokakuuta 2023
Neiti Minuutti paljastaa, että Renslayer oli ennen muistojensa menettämistä ollut Jäljellä olevan rakastettu ja tämän armeijan komentaja multiversumin sodassa. Loki, Sylvie, Mobius ja B-15 vievät Timelyn tapaamaan O.B.:tä, joka Timelyn avulla yrittää rakentaa valmiiksi Ajan loimen päivittämiseen tarvittavan suorituskykykertoimen. Uskonsa Jäljellä olevaan menettäneet Renslayer ja Neiti Minuutti päättävät vallata AVV:n itselleen, ja yrittävät taivutella Wolfen, Doxin ja muut vangitut minuuttimiehet puolelleen. Wolfe suostuu, mutta Dox kieltäytyy, jolloin Neiti Minuutti sulkee hänet aikakuutioon ja tappaa hänet. Wolfe hävittää metsästäjän D-90 ja sieppaa Timelyn. Loki kohtaa aikalipsuneen menneisyyden minänsä ja käyttää aikasauvaa häneen.[f] O.B. sammuttaa sekä Neiti Minuutin että taikuuden käytön estävät vaimentimet, jolloin Sylvien onnistuu lumota Wolfe hävittämään Renslayer ja Lokin onnistuu pelastaa Timely. Timely saa avattua Ajan loimen ovet ja päättää itse mennä lataamaan suorituskykykertoimen loimeen. Mutta temporaalisäteily tuhoaa hänet heti, kun hän astuu sinne, ja pian sen jälkeen Ajan loimi räjähtää.
11 5 Science/fiction (engl. Science/Fiction) Justin Benson ja Aaron Moorhead Eric Martin 2023-11-22. marraskuuta 2023 2023-11-33. marraskuuta 2023
Loki selviää räjähdyksestä ja alkaa jälleen aikalipsua. AVV:n tuhoutuessa, hän siirtyy haarautuneisiin aikajanoihin, missä Casey, B-15, Mobius ja O.B. olivat palautuneet entisiin elämiinsä: Casey oli vankikarkuri Frank Morris vuoden 1962 Kaliforniasta, B-15 oli lastenlääkäri Verity Willis vuoden 2012 New Yorkista, Mobius oli moottorivenekauppias Don vuoden 2022 Clevelandistä, ja O.B. oli fysiikanopettaja ja tieteiskirjailija A. D. Doug vuoden 1994 Pasadenasta. Lokin kertomusten sekä AVV:n käsikirjan avulla, Doug päättelee, että Lokin olisi opittava hallitsemaan aikalipsumista sekä AVV:n työntekijöiden yhteisellä aika-auralla aikalipsuttava hetkeen ennen Ajan loimen räjähtämistä. Doug ja Loki suostuttelevat Donin, Willisin ja Morrisin mukaansa, mutta Sylvie, joka yhä muisti tapahtuneet, kieltäytyy, uskoen, ettei Loki vain kestä yksinäisyyttä. Mutta kun vuoden 1982 Broxtonin haarautunut aikajana alkoi myös tuhoutua, hän muuttaa mielensä. Loki oppii hallitsemaan aikalipsumista keskittymällä tapahtumien sijasta ihmisiin, ja keskittymällä O.B.:hen, hänen onnistuu lopulta aikalipsua hetkeen ennen Ajan loimen räjähtämistä
12 6 Loistava päämäärä (engl. Glorious Purpose) Justin Benson ja Aaron Moorhead Eric Martin ja Katharyn Blair 2023-11-99. marraskuuta 2023 2023-11-1010. marraskuuta 2023
Loki aikalipsuu toistuvasti hetkeen ennen Ajan loimen räjähtämistä,[g] varmistaakseen, että Timelyn onnistuu asentaa suorituskykykerroin. Mutta loimi ylikuormittuu yhä, koska uusia aikajanahaaroja ilmestyi koko ajan lisää. Loki aikalipsuu aikaan ennen hetkeä, jona Jäljellä oleva kuoli,[h] missä Jäljellä oleva tunnustaa loimin olevan vain turvamekanismi, jonka ylikuormittuminen tuhoaisi sekä AVV:n että haarautuneet aikajanat, ja säästäisi vain Pyhän aikajanan. Mutta Loki kieltäytyy perumasta Jäljellä olevan kuolemaa Sylvien käsissä, ja aikalipsuu ensimmäiseen kuulusteluunsa[i] puhuakseen Mobiukselle, sekä hetkeen, jona Ajan loimen tuho alkoi tuhota aikajanoja,[j] puhuakseen Sylvielle. Lopulta Loki antaa loimen tuhoutua, käyttää taikuuttaan elvyttääkseen kuolevat aikajanat, järjestelee aikajanat puun kaltaiseen muotoon, ja jää ajan loppuun valvomaan niitä. AVV ottaa uudeksi tehtäväkseen etsiä ja pysäyttää Jäljellä olevan pahat variantit, joista yksi oli jo kukistunut kvanttimaailmassa, Maan-616 lähellä.[k] Yhdessä aikajanoista, Timely ei saanut AVV:n käsikirjaa vuonna 1868. Renslayer herää Tyhjyydestä, ja kohtaa siellä Aliothin. O.B. käynnistää ystävällisemmäksi ohjelmoidun Neiti Minuutin uudelleen, ja kirjoittaa AVV:n käsikirjasta uuden painoksen. Mobius eroaa AVV:stä ja tarkkailee Sylvien kanssa Pyhän aikajanan versiota Donista.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiddleston vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Syyskuussa 2018 raportoitiin, että Marvel Studios kehitti Disneyn suoratoistopalveluun Disney+ useita minisarjoja, jotka keskittyvät sellaisiin Marvel Cinematic Universe -elokuvien hahmoihin, jotka eivät saaneet omia elokuvia, yhden niistä keskittyessä Lokiin. Hahmoja esittävät näyttelijät tulevat palaamaan rooleihinsa. Jokaisen odotettiin alun perin olevan 6–8 jaksoa pitkä ja niillä on ”mojova [budjetti], joka vetää vertoja merkittävien studioiden tuotannoille”. Marvel Studios tuottaa itse nämä sarjat Marvel Televisionin sijasta, joka tuotti MCU:n muut televisiosarjat, Marvel Studiosin johtaja Kevin Feigen ottaessa ”käytännönläheisen roolin” jokaisen sarjan kehittämisessä,[16] keskittyen ”tarinan jatkuvuuteen” elokuvien kanssa ja ”käsitellen” niistä rooleihinsa palaavat näyttelijät.[17] Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger vahvisti marraskuussa, että Lokiin keskittyvä sarja oli kehitteillä ja että Tom Hiddlestonin odotettiin palaavan rooliinsa.[18]

Helmikuussa 2019 Michael Waldron palkattiin sarjan pääkäsikirjoittajaksi ja vastaavaksi tuottajaksi. Hän myös käsikirjoittaisi sarjan pilottijakson. Sarjan odotettiin seuraavan Lokia, kun tämä ”ponnahtelee ihmiskunnan historian halki epätodennäköisimpänä vaikuttajana historiallisille tapahtumille”.[10] Kuukausi myöhemmin Feige huomautti Lokin olevan yli tuhat vuotta vanha, jotan sarja tutkisi mitä hän on tehnyt pitkän elämänsä aikana. Hän lisäsi myös, että Marvel Studios oli kiinnostunut sarjan tekemisestä työskennelläkseen yhä Hiddlestonin kanssa ja tutkiakseen Lokia enemmän kuin pelkkänä elokuvien sivuhahmona.[19] Hiddleston selitti elokuussa tienneensä Lokin pienestä roolista Avengers: Endgame (2019), kun Lokin kuolemaa Avengers: Infinity Wariin (2018), mutta piti jälkimmäistä tunteellisena loppuna hahmon omalle tarina-arkille. Hän kuuli Loki-sarjaa koskevista suunnitelmista noin kuusi viikkoa Infinity Warin ensi-illan jälkeen ja piti tiedon sarjan suunnittelusta salassa sen viralliseen julkistamiseen asti. Hän ilmaisi jännityksensä siitä, että voisi muuttaa Lokia monilla tavoilla hahmon edellisistä versioista ja ”hänen näkeminensä kohtaamassa pelottavampia vastustajia, jollaisia hän ei ole aiemmin nähnyt”.[20] Saman kuukauden aikana Kate Herronin paljastettiin ohjaavan ensimmäisen tuotantokauden kaikki kuusi jaksoa.[21][22]

Toisen tuotantokauden kehitys alkoi marraskuussa 2020,[23] ja Waldron odotettiin olevan mukana sen tuotannossa osana sopimustaan Disneyn kanssa.[24] Nate Moore, joka toimi yhtenä The Falcon and the Winter Soldierin vastaavista tuottajista, uskoo Lokilla olevan ”todella epäkunnioittavia, nerokkaita ja siistejä tarinoita, jotka ”lainaavat itseään useammalle tuotantokaudelle tavalla, jossa ne eivät ole ainutkertaisia”.[25] Ensimmäisen kauden päätösjakson lopputekstien välissä näytetty kohtaus vahvisti, että sarja saa toisen tuotantokauden.[26] Herron kuitenkin vahvisti, ettei palaa ohjaajaksi toiselle tuotantokaudelle.[27] Heinäkuussa 2021 Waldron piti epävarmana sitä osallistuisiko toisen tuotantokauden toteuttamiseen.[28] Helmikuussa 2022 paljastettiin, että Justin Benson ja Aaron Moorhead, joka ohjasivat aiemmin kaksi Moon Knightin (2022) jaksoa, ohjaisivat suurimman osan Lokin toisen tuotantokauden jaksoista. Eric Martin, joka käsikirjoitti ensimmäisen kauden neljännen jakson, käsikirjoittaa kaikki toisen kauden jaksot. Sekä Hiddleston että Waldron tulevat palaamaan vastaaviksi tuottajiksi.[29]

Käsikirjoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja sijoittuu Avengers: Endgamen jälkeen, Lokin paettua Tesserakti mukanaan The Avengersin (2012) tapahtumiin sijoittuvasta New Yorkista ja louden MCU-elokuvista vaihtoehtoisen aikajatkumon.[30] [31] Sarjassa Loki käyttää Tesseraktia matkustaakseen ajasta ja paikasta toiseen ja tehden suuria muutoksia ihmiskunnan historiaan.[7] Elokuussa 2019 Herron kertoi, että sarja ”veisi Lokin aivan uuteen osaan MCU:ta”, Waldronin sanoessa sen ”tutkivan kysymyksiä joita meillä kaikilla on: minne Loki meni vietyään Tesseraktin? Voisiko Loki löytää ystävän? Paistaako aurinko hänen kasvoilleen enää koskaan?”[21] Vastaava tuottaja Stephen Broussard sanoi, että kaikki tämä yhdistettynä aikamatkustuselementteihin antaisi sarjalle ”mies karkuteillä -vaikutelman”.[32] Waldron tunsi sarjan tutkivan myös hahmon identiteettiongelmaa, lisäten, että ”ensimmäisten 10 vuoden aikana tehdyissä elokuvissa Loki oli elämänsä tärkeimpien vaiheiden aikana hallitsemattomassa tilassa, minkä lisäksi hän oli adoptoitu ja kaikkea muutakin, mikä ilmeni vihana hänen omaa perhettään kohtaan”.[33] Myös Hiddleston tunsi sarjan käsittelevän identiteettiä ja ”soveltavan yhteen erillisiä palasia siitä, mitä [Loki] voi olla”, ja uskoi myös sarjan logon, jossa nimen "Loki" kirjaimet olivat keskenään eri fonteilla, viittaavan juuri siihen.[34] Waldron lisäsi, että sarjassa nähtäisiin myös ”odottamattomia” tieteisfiktioviittauksia.[35] Neliosainen minisarjakuva nimeltä Vote Loki toimi inspiraationa yhdelle Lokin ulkonäöistä sarjassa,[36] joka myös tutkii monia salaliittoteorioita ja todellisuuden muuntamista.[37]

Roolijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sarja julkistettiin marraskuussa 2018, Hiddlestonin odotettiin palaavan Lokin rooliin,[18] Walt Disney Studiosin luovan johtajan ja toisen puheenjohtajista, Alan F. Hornin, vahvistaessa Hiddlestonin paluun helmikuussa 2019.[38] Marraskuussa 2019 Sophia Di Martinon raportoitiin olevan valittu toistaiseksi tuntemattomaan rooliin.[39] Tammikuussa 2020 Owen Wilson liittyi näyttelijäkaartiin Aikavarianssiviraston byrokraatti Mobius M. Mobiuksen rooliin.[40] Seuraavan kuukauden aikana Gugu Mbatha-Raw valittiin näyttelemään Ravonna Lexus Renslayeriä, joka toimii sarjassa AVV:n tuomarina.[41][42]

Maaliskuussa 2020 Richard E. Grant valittiin tuntemattomaan rooliin.[43] Syyskuussa Sasha Lanen paljastettiin myös näyttelevän sarjassa.[44] Joulukuussa Disneyn Investor Day -tapahtumassa paljastettiin, että myös Wunmi Mosaku näyttelee sarjassa.[45] Huhtikuussa 2021 Eugene Corderon paljastettiin näyttelevän sarjassa.[46] Kesäkuussa 2021 ennen sarjan ensimmäisen tuotantokauden alkua paljastettiin, että Tara Strong ääninäyttelee AVV:n animoitua maskottia, Neiti Minuuttia.[11][47] Jo syyskuussa 2020, Jonathan Majors valittiin Ant-Man and the Wasp: Quantumaniaan Kang Valloittajan näyttelijäksi,[48][49] Marvel Studiosin johtokunnan, Quantumanian ohjaaja Peyton Reedin, sekä Waldronin ja Herronin ollessa mukana roolivalinnassa, koska Majors näyttelisi ensin Lokissa Kangin varianttia, jota kutsuttiin ”Jäljellä olevaksi”.[49][50]

Hiddleston, Mbatha-Raw, Wilson, Cordero, Di Martino ja Strong palaavat Lokin,[51] Renslayerin,[52] Mobiuksen,[53] Caseyn / metsästäjä K-5E:n,[54] Sylvien,[55] ja Neiti Minuutin rooleihin toiselle tuotantokaudelle.[56] Heinäkuussa Rafael Casalin paljastettiin näyttelevän tärkeää roolia toisella tuotantokaudella,[57] ja syyskuussa Ke Huy Quanin paljastettiin näyttelevän AVV:n arkistovirkailija Ouroborosta.[58] Joulukuussa Kate Dickien paljastettiin näyttelevän yhtä toisen tuotantokauden roistoista.[59] Lisäksi Majors palaa näyttelijäksi toiselle tuotantokaudelle, näytellen tällä kertaa nimellä Victor Timely esiintyvää Kangin varianttia.[60][61]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2020,[62][40] Herronin ohjatessa jaksot ja Autumn Duraldin kuvatessa ne.[21][63] Helmikuun aikana tehtiin sijainnin kuvauksia ympäri Atlantan metropolista aluetta.[64] Sijaintien kuvaukset sijoittuivat ympäri Atlantan keskustaa helmikuun aikana.[64] 14. maaliskuuta sarjan tuotanto keskeytettiin koronaviruspandemian vuoksi.[65] Kuvauksia jatkettiin Pinewood Atlanta Studiosin tiloissa, Iso-Britannissa, syyskuussa.[66][67] Kuvaukset saatiin valmiiksi joulukuussa.[68][69]

Toisen tuotantokauden kuvaukset alkoivat 13. kesäkuuta 2022,[70] Pinewood Studiosin tiloissa, Iso-Britannissa,[71] Bensonin ja Moorheadin ohjatessa suurin osa sarjan jaksoista,[29] Dan DeLeeuw’n ja Kasra Farahanin ohjatessa loput,[9] sekä Isaac Baumanin ja Oliver Loncrainen toimiessa kuvaajina.[14] Heinäkuussa tehtiin maisemakuvauksia eri puolilla Lontoota,[72] myös Chatham Historic Dockyardissa, Kentissä.[73] Lavasteet vihjailivat paikalla kuvattujen kohtausten sijoittuvan 1970-luvulle.[72][55] Kuvauset saatiin valmiiksi lokakuussa.[74]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2021 Natalie Holtin paljastettiin säveltävän sarjan musiikin.[75]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi koostuu kuudesta jaksosta, jotka julkaistiin Disney+:aan yksitellen joka keskiviikko 9. kesäkuuta 2021 alkaen ja 14. heinäkuuta 2021 asti.[76] Se oli osa MCU:n neljättä vaihetta.[77] Sarjan toinen tuotantokausi koostuu myös kuudesta jaksosta,[29] jotka julkaistiin yksitellen joka torstai 5. lokakuuta 2023 klo 21 Yhdysvaltain itäistä aikaa alkaen ja 9. marraskuuta 2023 asti.[76] Se oli osa MCU:n viidettä vaihetta.[78]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Endgame (2019).
  2. Kuvailtu elokuvassa Thor: The Dark World (2013).
  3. Kuvailtu elokuvassa Thor: Ragnarök (2017).
  4. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Infinity War (2018).
  5. Michael Waldron ja tuotantosuunnittelija Kasra Farahani vahvistivat, että Jäljellä oleva on Kang Valloittajan hyväntahtoinen variantti.[13]
  6. Kuvailtu jaksossa ”Ouroboros”.
  7. Kuvailtu jaksossa ”AVV:n sydän”.
  8. Kuvailtu jaksossa ”Kaikille ajoille. Aina.”
  9. Kuvailtu jaksossa ”Loistokas tarkoitus”.
  10. Kuvailtu jaksossa ”Science/fiction”.
  11. Kuvauiltu elokuvassa Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reid, Caroline: Loki 2 Packs A Punch With $140 Million Budget Forbes. 2.8.2023. Viitattu 30.1.2023. (englanniksi)
  2. Framke, Caroline: 'Loki' Gives Tom Hiddleston's Antihero the Spotlight, but Sticks to Marvel's Superhero Basics: TV Review Variety. 8.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2022. (englanniksi)
  3. Travers, Ben: 'Loki' Review: Marvel's Latest Needs a Little Less Conversation and a Lot More Mischief IndieWire. 8.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2022. (englanniksi)
  4. Pulliam-Moore, Charles: Loki's season 2 finale dug deep to find a meaning in all of Marvel's madness The Verge. 12.11.2023. Viitattu 13.2.2024. (englanniksi)
  5. Graves, Sabina: Loki's Finale Fulfills a Destiny Burdened With Glorious Purpose Gizmodo. 10.11.2023. Viitattu 13.2.2024. (englanniksi)
  6. Adlakha, Siddhant: Loki Season-Finale Recap: This Is the Bad Place Vulture. 10.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 13.2.2024. (englanniksi)
  7. a b Steele, Sean: Exclusive: New Details on 'Loki' Disney+ Series, How It Will Tie Into 'Thor: Love & Thunder' FandomWire. 11.8.2019. Arkistoitu 12.8.2019. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  8. Bui, Hoai-Tran: ‘Loki’ Trailer: Tom Hiddleston’s God of Mischief Finds Himself at the Center of a Crime Thriller /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  9. a b Shashwat: New 'Loki' Season 2 Cast Members, Extended Synopsis Revealed Covered Geekly. 22.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 11.7.2023. (englanniksi)
  10. a b Kit, Borys: Marvel's 'Loki' Series Lands 'Rick and Morty' Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 15.2.2019. Arkistoitu . Viitattu 15.2.2019. (englanniksi)
  11. a b Allen, Nick: Disney+’s Loki is a Captivating, Christopher Nolan-Esque Chase Through Time RogerEbert.com. 8.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 8.6.2021. (englanniksi)
  12. Goldbergm Lesley & Fienberg, Daniel: 'TV's Top 5': How Marvel’s 'Loki' Was Influenced by 'Rick and Morty' The Hollywood Reporter. 11.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2021. (englanniksi)
  13. Dinh, Christine: Loki: Deconstructing He Who Remains’ Life’s Work at the Citadel at the End of Time Marvel.com. 14.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)
  14. a b Loki 2 Production Brief Final 22.9.2023. Walt Disney Studios. Arkistoitu . Viitattu 5.10.2023. (englanniksi)
  15. Loki – WGA Directory Writers Guild of America West. Viitattu 6.7.2023. (englanniksi)
  16. Kroll, Justin: Loki, Scarlet Witch, Other Marvel Heroes to Get Own TV Series on Disney Streaming Service (EXCLUSIVE) Variety. 18.9.2018. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  17. Kroll, Justin & Otterson, Joe: Falcon-Winter Soldier Limited Series in the Works With ‘Empire’ Writer (EXCLUSIVE) Variety. 30.10.2018. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  18. a b Chmielewski, Dawn C. & Hipes, Patrick: ‘Rogue One’ Prequel Series In Works For Disney’s Streaming Service, Now Named Disney+ Deadline Hollywood. 8.11.2018. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  19. Rotten Tomatoes: Kevin Feige On Planning the 'Infinity War' Ending, 'Captain Marvel', And Honoring Stan Lee YouTube. Viitattu 3.11.2019.
  20. Butler, Tom: Tom Hiddleston kept his 'Loki' secret for a very long time Yahoo!. 16.8.2019. Arkistoitu 16.8.2019. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  21. a b c Vejvoda, Jim: Loki Will Take Character "to an Entirely New Part of the MCU" IGN. 24.8.2019. Arkistoitu 24.8.2019. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  22. Bonomolo, Cameron: Loki to Get Six 1-Hour Episodes Directed by Kate Herron ComicBook.com. 23.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  23. Laman, Douglas: Disney+'s Loki Reportedly Renewed for a Second Season Comic Book Resources. 5.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
  24. Kroll, Justin: 'Loki' Exec Producer Michael Waldron Tapped To Write Kevin Feige's 'Star Wars' Movie As Part Of New Deal With Disney Deadline Hollywood. 7.1.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
  25. Travers, Ben: 'The Falcon and the Winter Soldier' Will Run as a Drama Series at 2021 Emmys — Exclusive IndieWire. 19.4.2021. Viitattu 28.4.2021.
  26. Ramachandran, Naman: 'Loki' Will Return for Season 2 at Disney Plus, Marvel Reveals in Season 1 Finale Variety. 14.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 16.7.2021. (englanniksi)
  27. D'Alessandro, Anthony: 'Loki' Director & EP Kate Herron Says She's Not Returning For Season 2 Deadline Hollywood. 16.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.6.2022. (englanniksi)
  28. Singer, Matt: Creator Michael Waldron Answers All Our Questions About 'Loki' And 'Heels' ScreenCrush. 29.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 6.3.2022. (englanniksi)
  29. a b c Kroll, Justin: 'Loki': Justin Benson and Aaron Moorhead Tapped As Directors Of Season Two Of The Marvel Series Deadline Hollywood. 17.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 17.2.2022. (englanniksi)
  30. Sandwell, Ian: Marvel finally confirm Phase 4 movies at Comic-Con Digital Spy. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  31. Davis, Brandon: How Loki's New Timeline Plays Out After Avengers: Endgame ComicBook.com. 15.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  32. Dinh, Christine: What's Next for the Marvel Cinematic Universe After 'Avengers: Endgame' Marvel.com. 13.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  33. Whitbrook, James & Jackson, Gordon: The Loki Disney+ Show Wants to Get to the Heart Of His Identity Crisis io9. 27.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  34. Travis, Ben: Tom Hiddleston Says Loki Is About 'The Many Selves' Of His MCU Anti-Hero – Exclusive Empire. 12.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  35. Whitbrook, James & Jackson, Gordon: Updates From Loki's Disney+ Series, Stargirl, and More io9. 15.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  36. Polo, Susana & Patches, Matt & McWhertor, Michael: All the Easter eggs in Marvel's Loki and Falcon and the Winter Soldier trailers Polygon. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  37. Bui, Hoai-Tran: 'Loki' Trailer: Tom Hiddleston's God of Mischief Finds Himself at the Center of a Crime Thriller /Film. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  38. McClintock, Pamela: Disney Film Chief Alan Horn Talks Fox Merger, 'Star Wars' and Pixar Post-John Lasseter The Hollywood Reporter. 21.2.2019. Arkistoitu 5.2.2020. Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  39. Kroll, Justin: ‘Loki’: Sophia Di Martino to Co-Star With Tom Hiddleston in Marvel Series (EXCLUSIVE) Variety. 15.11.2019. Arkistoitu 16.11.2019. Viitattu 16.11.2019.
  40. a b Davis, Brandon: Loki Casts Owen Wilson in Major Role For Disney Plus Series Comicbook.com. 31.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 31.1.2020. (englanniksi)
  41. Andreeva, Nellie: 'Loki': Gugu Mbatha-Raw Joins Marvel Series On Disney+ Deadline Hollywood. 11.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.2.2020. (englanniksi)
  42. Whitbrook, James: Marvel Secrets in the New Loki Trailer: The Avengers, Time-Keepers, and More io9. 5.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 6.4.2021. (englanniksi)
  43. Outlaw, Kofi: Marvel's Loki Series Casts Richard E. Grant Comicbook.com. 11.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2020. (englanniksi)
  44. Manelis, Michele: Sasha Lane Was Discovered Lying on a Beach and Now Stars in "Utopia" Golden Globe Awards. 28.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 5.10.2020. (englanniksi)
  45. Paige, Rachel: ‘Loki’ Reveals Glorious First Look at New Disney+ Series Marvel.com. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  46. Kit, Borys: Tia Carrere, Eugene Cordero, Asif Ali Join Jo Koy in Amblin Family Comedy 'Easter Sunday' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 27.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2021. (englanniksi)
  47. Mitovich, Matt Webb: Loki Review: After a Talky-Talky Start, Disney+'s Third Marvel Series Is a Super Fun 'Time Detectives' Two-Hander TVLine. 8.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.6.2021. (englanniksi)
  48. Kroll, Justin: Jonathan Majors Joins Marvel Cinematic Universe, Lands Major Role In Next 'Ant-Man' Movie Deadline Hollywood. 14.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2023. (englanniksi)
  49. a b Paige, Rachel: 'Loki': Meet the Man Behind the Curtain, He Who Remains Marvel.com. 14.7.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
  50. Davids, Brian: 'Loki' Director Kate Herron on Casting Jonathan Majors with Peyton Reed and Sylvie's "Horrible Goodbye" The Hollywood Reporter. 17.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2023. (englanniksi)
  51. Paige, Rachel: 'Loki' Will Return for Season 2 on Disney+ Marvel.com. 15.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 13.6.2022. (englanniksi)
  52. Hood, Cooper: Loki Season 2: Gugu Mbatha-Raw Confirms Renslayer's Return Screen Rant. 2.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 13.6.2022. (englanniksi)
  53. Jirak, Jamie: Loki Star Owen Wilson Teases Season 2 Filming Start Comicbook.com. 11.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 13.6.2022. (englanniksi)
  54. Hermanns, Grant: Loki Season 2 Will Bring Back TVA Secretary Casey, Confirms Star Screen Rant. 13.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2022. (englanniksi)
  55. a b Garbutt, Emily: Loki season 2 leak reveals the return of Sylvie in an unlikely location GamesRadar+. 13.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2022. (englanniksi)
  56. Jones, Tamera: Miss Minutes Will Return in 'Loki' Season 2, Confirms Tara Strong Collider. 25.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2022. (englanniksi)
  57. Andreeva, Nellie: 'Loki': Rafael Casal Joins Season 2 Of Marvel Series For Disney+ Deadline Hollywood. 15.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2022. (englanniksi)
  58. Motamayor, Rafael & Russell, Shania: Loki Season 2 Footage Description: The God Of Mischief Is Back With Even More Glorious Purpose [D23] /Film. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 18.9.2022. (englanniksi)
  59. Andreeva, Nellie: 'Loki': Kate Dickie Part Of Season 2 Cast Of Disney+ Series Deadline Hollywood. 2.12.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.12.2022. (englanniksi)
  60. Odman, Sydney: Ant-Man and the Wasp: Quantumania' End-Credits Scenes Tease Future MCU Villains The Hollywood Reporter. 18.2.2023. Arkistoitu . Viitattu 11.3.2023. (englanniksi)
  61. Anderson, Kyle: Ant-Man and the Wasp: Quantumania Ending and Post-Credits Scenes Explained Nerdist. 16.2.2023. ”...this post-credits scene is actually a scene from Loki season two.” Viitattu 11.3.2023. (englanniksi)
  62. Derschowitz, Jessica: Tom Hiddleston on coming to Broadway with an act of Betrayal Entertainment Weekly. 1.8.2019. Arkistoitu . Viitattu 3.11.2019. (englanniksi)
  63. Fisher, Jacob: Autumn Durald Joins ‘Loki’ (Exclusive) Discussing Film. 16.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2019. (englanniksi)
  64. a b Walljasper, Matt: What’s filming in Atlanta now? Loki, WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Samaritan, DMZ, and more Atlanta. 29.2.2020. Arkistoitu 2.3.2020. Viitattu 5.3.2020. (englanniksi)
  65. Kroll, Justin: Marvel’s Disney Plus Shows Pause Production Due to Coronavirus Variety. 14.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 17.3.2020. (englanniksi)
  66. Sandberg, Bryn Elise: How Georgia Hopes to Lead Hollywood's Return to Production The Hollywood Reporter. 2.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
  67. Thompson, Simon: Gugu Mbatha-Raw Talks 'Misbehaviour' And Returning To Work On 'Loki' For Disney+ Forbes. 22.9.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.9.2020. (englanniksi)
  68. Scholz, Pablo O.: Entrevista exclusiva: quién es la argentina vicepresidenta de Marvel, la mujer más poderosa de Hollywood Clarín. 12.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.2.2021. (espanjaksi)
  69. Cavalluzzi, Andrew: Loki Wrap Gift Reaffirms the Show's Marvel Comics Storyline Comic Book Resources. 16.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 26.2.2021. (englanniksi)
  70. Daniels, Nia: Loki season 2 starts UK shoot with Tom Hiddleston Kemps Film and TV Production Services Handbook. 13.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2022. (englanniksi)
  71. Cook, Laurence: UK Greenlit: Tom Hiddleston Returns in 'Loki' + Clooney's 'Boys in the Boat' Backstage.com. 31.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 4.5.2022. (englanniksi)
  72. a b Miller, Leon: Loki Season 2 Set Photos Feature an Eternals Reference, Mobius' Return Comic Book Resources. 4.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2022. (englanniksi)
  73. Plainse, Josh: Loki Season 2 Set Photos Have TVA Office Vibes For Mobius & Trickster Screen Rant. 13.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2022. (englanniksi)
  74. Rajput, Priyanca: Marvel's Loki season 2 wraps filming in London Kemps Film and TV Production Services Handbook. 17.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 19.10.2022. (englanniksi)
  75. Natalie Holt Scoring Marvel's Disney+ Series 'Loki' Film Music Reporter. 5.1.2021. Viitattu 1.2.2021. (englanniksi)
  76. a b D'Alessandro, Anthony: 'Loki' Season 2 Tweaks Premiere Date, Drops New Featurette Deadline Hollywood. 18.9.2023. Arkistoitu . Viitattu 27.9.2023. (englanniksi)
  77. Couch, Aaron & Kit, Borys: Marvel Unveils Post-'Endgame' Slate with 'Eternals', 'Shang-Chi' and Multiple Sequels The Hollywood Reporter. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
  78. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 23.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]