Herkules (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herkules
Herkules, Zeuksen väkivahva poika
Herkules, Zeuksen väkivahva poika
Luoja(t) (oletettavasti) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #10 (1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Heracles
Status Aktiivinen
Pituus 195 cm
Paino 147 kg
Ryhmäsidokset Olympiaanit, Kostajat, Puolustajat, Damage Control
Henkilöllisyydet Victor Tengler
Voimat Suunnattomat fyysiset voimat ja kestävyys, kuolematon
Suhteet
Sukulaiset Zeus (isä), Alcmena (äiti, kuollut), Amphitryon (ottoisä, kuollut), Iphycles (velipuoli, kuollut), Neptunus (Poseidon) and Pluto (sedät), Ares, Apollo, Hermes, Hefaistot (velipuolia), Venus (Aphrodite), Athena, Artemis (sisarpuolia)

Herkules on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, jonka ensiesiintyminen tapahtui Avengers-lehden numerossa 10 (1964). Herkules perustuu mytologiseen Herkulekseen. Hahmon loivat Jack Kirby ja Stan Lee.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkules on Zeuksen, Olympos-vuoren jumalien, olympiaanien kuninkaan poika. Herkuleksen äiti oli kuolevainen Alkmene, joka eli noin 3500 vuotta sitten muinaisessa Kreikassa.

Zeus huomasi tarvitsevansa Olympokselle ja ihmiskunnalle voimakkaan puolustajan näkemiensä pimeiden enteiden vuoksi. Zeus viettelikin Alkmenen tämän aviovaimoksi, kuningas Amfitryoniksi naamioituneena ja niin sai alkunsa lapsi, Herkules, joka jo syntyessään omasi valtavat voimat.

Aikuisena Herkules tunnetaan varsinkin suorittamistaan kahdestatoista urotyöstä (tosin yksi urotöistä, Augeiaan tallien siivouksen suorittikin ikuisten rotuun kuuluva Gilgamesh).

Toisin kuin omanarvontuntoinen Thor, Herkules viihtyy hyvin kuolevaisten seurassa ja huveissa.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herkuleksen suurin vahvuus on hänen valtaisat fyysiset voimansa. Hän nostaa yli 100 tonnia (joka on ylin voimaluokitus Marvel-universumissa) ja kuuluu näin Marvelin supersankarien voimakkaimpien joukkoon.

Hän on kiistämättä fyysisesti voimakkain olympiaaneista ja vaikkei Herkuleksen voimien ylärajoja olekaan koskaan mitattu, on hän taistellut tasaväkisesti Thorin ja Hulkin kanssa lukuisia kertoja. Herkuleksella on myös hyvin kehittyneet jalkalihakset ja hän kykenee hyppäämään noin kolmen kilometrin matkoja Maan ilmakehässä.

Erään kerran Herkules potkaisi maansiirtokoneen (paino useita tonneja) kilometrien päähän. Koska Herkules kuuluu olympiaanien rotuun, hän on kuolematon eikä näin ollen ikäänny tai altistu sairauksille.

Olympiaaneja ja Herkulesta tosin voi vauroittaa fyysisesti esimerkiksi taistelussa, mutta he paranevat yliluonnollisen nopeasti.

Herkules kestää fyysisiä vaurioita paremmin kuin kukaan toinen olympiaani (lukuun ottamatta Zeusta ja kenties Neptunusta sekä Plutoa). Herkuleksen lihakset eivät myöskään tuota maitohappoja, joten hän ei väsy.

Hän kykenee oleiskelemaan lyhyitä aikoja jopa avaruuden tyhjiössä vahingoittumatta. Ainoastaan vaurio, joka tuhoaisi suuren osan hänen ruumiillisesta massastaan tai hajottaisi hänen atominsa, voi tappaa Herkuleksen. On kuitenkin luultavaa, että Zeus kykenisi herättämään poikansa henkiin.

Herkules on myös erittäin kokenut ja taitava lähitaistelija ja painija. Hän on myös mestarillinen viisiottelija.

Herkules suosii taisteluissa nuijamaista Kultaista Valtikkaansa, joka ei todellisuudessa ole kultainen, vaan Hefaistoksen adamantiinista takoma voimallinen ase (tämän maagisen metallin mukaan tohtori Myron McLain nimesi keksimänsä adamantiumin). Valtikka on käytännössä tuhoutumaton ja Herkules on sen avulla torjunut jopa Thorin uru-metallista tehdyn vasaran iskuja.