Ikuisuuskivet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thanos ja Ikuisuuskivet (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Ikuisuuskivet (engl. Infinity Gems) (tunnettu alun perin nimellä Sielukivet (engl. Soul Gems)) ovat Marvel-kustantamon fiktiivisissä sarjakuvissa esiintyvä kuudesta jalokivestä koostuva käsittämättömän voimakas energianlähde. Kaikkien kuuden kiven käyttäjä nousee kaikkivoipaiseksi ja hallitsee jumalana koko universumia. Hullu titaani Thanos yhdisti kivet ensimmäisen kerran niin sanottuun Ikuisuuden rautahanskaan ja onnistui tavoitteessaan ainoana antagonistina (engl. Infinity Gauntlet). Myöhemmissä tarinoissa Ikuisuuskiviin lisättiin Egokivi, jota ei kuitenkaan tarvita Ikuisuuden rautahanskan muodostamisessa. Egokivi esiintyy vain yhdessä tarinassa eikä sitä lueta yleensä ikuisuuskivien joukkoon.

Ikuisuuskivillä ei ole tunnettua yhteyttä Ikuisuus-sarjakuvahahmoon ja Ikuisiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat olleet olemassa aina, mutta vain hyvin harva on tiennyt niiden todellisesta voimasta ja luonteesta. Kivet ovat salaperäisiä esineitä, joiden haltijat ovat usein kironneet omistamansa mahtiesineen helyksi. Kivien käyttö vaatii tietoa ja kärsivällisyyttä. Vain kourallinen ihmisiä on pitänyt kiveä hallussaan omia tarkoitusperiään ajatellen, mutta he eivät silti ole koskaan ymmärtäneet niiden todellista voimaa.

Vain mahtavimmat kosmiset jumalat tietävät, että kaikkia ulottuvuuksia hallitsi aikoinaan kaikkivoipainen jumala. Tämä mahtava olento oli kuitenkin yksinäinen, ja se kaipasi seuraa. Epätoivoinen olento loi laumoittain olioita, mutta koska hänellä ei ollut käsitystä hyvästä tai pahasta, olennoista kehittyi pahansuopia hirviöitä. Huomatessaan virheensä olento tuhosi luomuksensa ja jäätyään taas yksin riisti itseltään hengen.

Sellainen voima ei kuitenkaan kadonnut todellisuuksista, vaan kerääntyi yhteen Ikuisuuskiviksi. Niitä käyttivät useat oliot kautta universumin historian, mutta vasta Thanos tajusi niiden todellisen voiman. Thanos keräsi Ikuisuuskiviä kaikkialta kosmoksesta Universumin vanhimmilta ja loi Ikuisuuden rautahanskan, jonka avulla hän nousi hetkeksi jumalaksi. Myöhemmin Ikuisuuskivet jaettiin Adam Warlockin johtamalle Ikuisuusvahdille.

Kostajien ja Oikeuden Puolustajien yhteisseikkailussa Darkseid sai koko Ikuisuuden rautahanskan kootuksi mutta hylkäsi sen huomattuaan, ettei se toimi DC:n universumissa.

Tarinaan lisättiin sittemmin, että Ikuisuuskivet ovat Illuminatin hallinnassa[1]. Reed Richards ja Illuminati keräsivät kaikki Ikuisuuskivet haltuunsa ja todettuaan, ettei niin voimakasta saisi olla olemassa. Seuraaja Uatu kuitenkin saapuu paikalle ja kieltää kivien hajottamisen. Ne ovat hänen mukaansa osa kosmista tasapainoa, ja siksi niiden olemassaoloa ei saa lopettaa yrittämällä saada kiviä hajottamaan itse itseään. Lopulta supersankarit päättävät jakaa kivet keskenään ja vannovat, ettei kukaan heistä koskaan käyttäisi kiveä tai paljastaisi sen olemassaoloa muille.

Superroisto Huppu yritti koota ikuisuuskivet mutta kostajat pysäyttivät hänet ja Rautamies peruutti tämän aiheuttamat tuhot kiviä käyttäen. Rautamies kertoi sankareille tuhonneensa kivet mutta oikeasti Illuminati otti ne salaa takaisin haltuunsa.

Yrittäessään pysäyttää inkursion joka olisi tuhonnut universumin Illuminati kokosi kivet yhteen ja Kapteeni Amerikka käytti kiviä pysäyttääkseen inkursion. Tämä oli kuitenkin kiville liikaa ja aikakivi katosi ja loput särkyivät. Aikakivi ilmestyi myöhemmin uudelleen ja näytti Kapteeni Amerikalle erillaisia tulevaisuuksia.

Illuminati ei onnistunut pysäyttämään inkursioita ja multiversumi tuhoutui. Tohtori Doom onnistui kuitenkin varastamaan tuhon takana olevien Tuonpuoleisten voimat ja niiden avulla pelasti pienen Taistelumaailman jota hän hallitsi jumala keisarina. Pieni joukko sankareita muodosti suunnitelman Doomin voittamiseksi. Musta Pantteri löysi ikuisuuskivet ja käytti niitä hämätäkseen Doomia sillä välin kun Herra Fantastinen toteutti suunnitelman tärkeimmän vaiheen ja sai lopulta varastettua Tuonpuoleisten voimat itselleen. Tuonpuoleisten voimien, sekä Molekyylimiehen ja Franklin Richardsin voimien avulla he onnistuivat palauttamaan multiversumin.

Tässä uudessa multiversumissa kivet olivat jälleen hajaantuneet eri puolille universumia. Tohtori Outo kokosi kivien sekalaisista löytäjistä uudet Ikuisuusvahdit. Pian tämän jälkeen Gamora varasti kivet ja tästä alkoi tapahtumaketju nimeltä Ikuisuussodat. Tapahtuman lopussa Adam Warlock antoi kiville tietoisuuden ja antoi niiden päättä oman kohtalonsa.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat ulkomuodoltaan sileitä ja soikeita jalokiviä. Normaalitilassa Ikuisuuskivet ovat miehen käden kokoisia, mutta ne saa kutistumaan niin pieniksi, että ne sopivat Ikuisuuden rautahanskaan.

Seuraavassa kivien omistajia, ominaisuuksia ja tuntomerkkejä. Kunkin kiven yhteydessä mainitut kyvyt toimivat vain käyttäjällä, joka pystyy valjastamaan niiden koko voiman.

 • Aikakivi: (väri vihreä, alunperin oranssi) Kiven avulla käyttäjä voi siirtyä mihin aikakauteen tahansa. Kaikki aikakaudet ovat kiven käyttäjälle muinaisuudesta aina kaukaiseen tulevaisuuteen kuin avoin kirja. Käyttäjä voi joko kiven voiman avulla tarkastella haluamaansa aikakautta tai siirtyä sinne. Taitavampi käyttäjä tekee enemmänkin: kiven avulla hän voi muokata syy- ja seuraussuhteita. Näin kivellä voi vangita yksittäisiä olioita, sivilisaatioita ja tähtijärjestelmiä loppumattomiin aikavääristymiin.

Omistajat: Puutarhuri, Thanos, Nebula, Adam Warlock, Gamora, Magus, Maxam, Loki, Galactus, Darkseid, Kapteeni Amerikka, Namor, Tohtori Outo, Muurahaismies

 • Tilakivi: (väri sininen, alunperin purppura) Tämän kiven käyttäjä voi olla missä tahansa tai ei missään. Taitava käyttäjä voi myös olla useissa eri paikoissa yhtä aikaa tai siirtää asioita ja esineitä halki kosmoksen. Kaikki tilan aspektit taipuvat käyttäjän tahdosta.

Omistajat: Juoksija, Thanos, Nebula, Adam Warlock, Pip-Peikko, Magus, Loki, Galactus, Darkseid, Rautamies, Musta Salama, Musta Leski, Hulk

 • Sielukivi: (väri oranssi, alunperin vihreä) Kiven käyttäjä pystyy varastamaan, manipuloimaan ja muokkaamaan sieluja – niin elävien kuin kuolleidenkin. Kivi on Ikuisuuskivistä kiistatta kaikkein vaarallisin, koska sillä on oma tietoisuus ja se on osoittanut vampyyrimaisia ominaisuuksia. Ironisesti Sielukivi on kuitenkin portti idylliseen ja vehreään Sielumaailmaan. Kivi on yleensä ollut Adam Warlockin hallussa.

Omistajat: Suuri Kehittäjä, Adam Warlock, Välimies, Thanos, Nebula, Magus, Loki, Galactus, Darkseid, Tohtori Outo

 • Todellisuuskivi: (punainen, alunperin keltainen) Ikuisuuskivistä Todellisuuskivi on kenties kaikkein voimakkain ja kaikkein vaikein käyttää. Sen avulla käyttäjä voi toteuttaa kaikki toiveensa. Fysiikan lait menettävät merkityksensä, sillä taitavan käyttäjän käsissä Todellisuuskivi voi tehdä mitä tahansa. Taitamattoman käyttäjän käsissä sen käyttö voi kuitenkin johtaa katastrofiin.

Omistajat: Keräilijä, Thanos, Nebula, Adam Warlock, Loki, Galactus, Darkseid, Rautamies, Herra Fantastinen, Kapteeni Ihme, Kang

 • Mielikivi: (väri keltainen, alunperin sininen) Kiven avulla käyttäjä voi lukea toisten ajatuksia, toiveita ja unelmia. Se lisää huomattavissa määrin käyttäjänsä henkistä energiaa ja älyllistä kapasiteettia. Mikäli Mielikivi ja muut Ikuisuuskivet toimivat yhdessä, käyttäjä voi saavuttaa kaikkien todellisuuden tasojen olentojen mielet samanaikaisesti.

Omistajat: Suurmestari, Thanos, Nebula, Adam Warlock, Kuukäärme, Magus, Thor, Loki, Galactus, Darkseid, Professori X, Peto, Turk Barrett, Neiti Ihme

 • Voimakivi: (väri purppura, alunperin punainen) Tällä kivellä on voi saada kaikki voimat ja energian, mitä koskaan on ollut tai tulee koskaan olemaan. Se voimistaa muiden kivien vaikutuksia. Yksin Voimakivellä käyttäjä voi jäljitellä mitä tahansa tunnettua superkykyä. Se vahvistaa käyttäjän fyysiset voimat luonnottoman suuriksi, ja jos käyttäjä turvautuu vain raakaan voimaan, kivi on voittamaton.

Omistajat: Mestari, Thanos, Nebula, Adam Warlock, Drax Tuhoaja, Magus, Thor, Galactus, Titania, Darkseid, Herra Fantastinen, Namor, Tähtilordi, Emma Frost

 • Egokivi: (väri kultainen) Sisältää Infiniti-nimisen olennon tietoisuuden. Kun se yhdistetään muihin kiviin, muodostuu uudelleen sama kosminen olento, josta kivet alun perin syntyivät. Käyttäjä pystyy myös manipuloimaan ulottuvuuksien välisiä energioita. Kivi ei teoriassa kuulu Marvel-universumiin vaan se löytyi Lokin avulla Ultraverse-nimisestä ulottuvuudesta.

Omistajat: Sersi, Loki

Ikuisuuskivet muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat keskeisiä Marvel Cinematic Universen elokuvissa. Kivet kuitenkin eroavat väreiltään ja muodoiltaan aiemmista versioista huomattavasti. Elokuvassa Guardians of the Galaxy Keräilijä selittää, että Ikuisuuskivet syntyivät kuudesta singulariteetistä, jotka olivat olemassa ennen alkuräjähdystä. Elokuvassa Avengers: Infinity War paljastettiin, että Thanos halusi kerätä kivet Ikuisuuden rautahanskaan tuhotakseen puolet kaikista elollisista olennoista, uskoen pelastavansa maailmankaikkeuden ylikansoituksen tuomalta epätasapainolta, joka oli tuhonnut aiemmin Thanoksen kotimaailman Titanin. Elokuvassa Avengers: Endgame Thanos oli tuhonnut Ikuisuuskivet estääkseen ketään muuta käyttämästä niitä, jolloin Kostajat päätyvät kvanttiteknologian avulla toteuttamaan aikamatkan menneisyyteen lainatakseen sen versioita Ikuisuuskivistä palauttaakseen Thanoksen tuhkaksi palauttakseen henkilöt takaisin eloon. Tony Starkin uhrattua itsensä tuhotakseen kivillä vuodesta 2014 matkustaneen version Thanoksesta ja tämän armeijasta, Steve Rogers palauttaa Ikuisuuskivet lopulta takaisin omaan aikajatkumoonsa ja Thorinin Mjölnirin samalla.

Elokuvissa esiintyneet kivet:

 • Tilakivi (väri sininen): Aiemmin säilöttynä Tesseraktiin. Se esiintyy ensi kerran elokuvan Thor lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa ja seuraavan kerran Captain America: The First Avengerissä, jossa Punakallon johtama Hydra yritti käyttää sitä aseittensa voimanlähteenä. Elokuvassa The Avengers Loki varastaa sen ja avaa sillä chitaureille portaalin hyökkäykselle. Elokuvan lopussa Thor vie sen mukanaan Asgardiin. Marraskuussa 2013 tuottaja Kevin Feige vahvisti Tesseraktin olevan Tilakivi.[2] Elokuvassa Thor: Ragnarök Loki otti Tesseraktin Odinin holvista mukaansa ennen Asgardin tuhoutumista.[3] Avengers: Infinity Warissa Tilakivi oli toinen kivi, jonka Thanos sai haltuunsa. Hän hyökkäsi kätyreineen asgardilaisten kimppuun ja Loki antaa kiven hänelle Thorin hengen pelastamiseksi. Avengers: Endgamessä Tony Stark, Steve Rogers, Scott Lang ja Bruce Banner matkustavat The Avengersin tapahtumien aikaiseen New Yorkiin varastaakseen Tesseraktin ennen kuin se viedään Asgardiin. Vuoden 2012 versio Hulkista kuitenkin tyrmää Starkin ja Langin ja Tesserakti päätyy takaisin Lokin käsiin, joka pakenee avaamansa portaalin kautta. Stark ja Rogers matkustavat vuoteen 1970 varastaakseen Tesseraktin S.H.I.E.L.D.:n tukikohdasta Camp Lehigh’sta New Jerseystä.
 • Mielikivi (väri keltainen): Aiemmin kätkettynä mieliä manipuloivan valtikan isompaan siniseen kiveen. Loki sai valtikan Thanokselta elokuvan The Avengers alussa, mutta menetti sen New Yorkin taistelussa. Captain America: The Return of the First Avengerissä valtikka oli päätynyt paroni Wolfgang von Struckerin haltuun, joka teki sillä ihmiskokeita. Pietro ja Wanda Maximoff ovat ainoat selvinneet koekappaleet. Avengers: Age of Ultronissa valtikka päätyi Ultronin haltuun, joka poistaa kiven sen sisältä ja asentaa kiven Visioniin. Ultronin kukistuttua kivi jää Visionin huostaan. Avengers: Infinity Warissa Mielikivi oli viimeinen kivi, jonka Thanos sai haltuunsa. Corvus Glaive ja Proxima Midnight yrittivät Edinburghissa viedä sen Visionilta, mutta epäonnistuvat. Kostajat vievät haavoittuneen Visionin Wakandaan löytääkseen keinon poistaa kivi turvallisesti. Viimeisessä taistelussa Wanda tuhoaa kiven, mutta Thanos käyttää Aikakiveä korjatakseen sen. Avengers: Endgamessä Steve Rogers matkustaa The Avengersin tapahtumien aikaiseen New Yorkiin varastaakseen Lokin valtikan S.H.I.E.L.D.:iin soluttautuneilta Hydran agenteilta ja antaa sen Scott Langille ennen aikamatkaa Tony Starkin kanssa menneisyyden Tesseraktin luo USA:n Jerseyn Camp Leichin tukikohtaan.
 • Todellisuuskivi (väri punainen): Svartalfheimia hallitseva pimeähaltia Malekith Kirottu muotoili sen vuosituhansia sitten nestemäiseksi muotoon ja kutsui sitä nimellä Aether. Se esiintyi ensi kerran elokuvassa Thor: The Dark World, jossa Malekith yritti tuhota sen voimalla muuttaa maailmankaikkeuden mieleisekseen. Malekithin kuoleman jälkeen asgardilaiset antoivat Aetherin Keräilijän huostaan. Toukokuussa 2015 Kevin Feige epäsuorasti paljasti Aetherin olevan Todellisuuskivi.[4] Avengers: Infinity Warissa Todellisuuskivi oli kolmas kivi, jonka Thanos sai haltuunsa. Hän meni heti Tilakiven saatuaan Knowhereen viemään kiven Keräilijältä ja oli jo saanut ja kiinteyttänyt sen ennen kuin Galaksin Vartijat saapuivat paikalle. Avengers: Endgamessä Thor ja Rocket matkustavat Thor: The Dark Worldin tapahtumien aikaiseen Asgardiin poistaakseen Aetherin/Todellisuuskiven Jane Fosterista.
 • Voimakivi (väri purppura): Aiemmin säilöttynä palloon, jonka Peter Quill löysi planeetta Moragilta. Elokuvassa Guardians of the Galaxy Ronan Syyttäjä sai Thanokselta tehtävän etsiä kivi, mutta hän pettikin mestarinsa ja aikoi kiven avulla tuhota planeetta Xandarin. Galaksin Vartijat kuitenkin tuhosivat Ronanin ja luovuttivat kiven Nova-joukoille. Elokuvan ohjaaja James Gunn vahvisti Twitter-profiilissaan, että kivi on Voimakivi.[5] Avengers: Infinity Warissa Voimakivi oli ensimmäinen kivi, jonka Thanos sai haltuunsa. Hän oli jo ennen elokuvan tapahtumia hyökännyt Xandariin sen saamiseksi. Avengers: Endgamessä James Rhodes ja Nebula matkustavat Guardians of the Galaxyn tapahtumien aikaiseen planeetta Moragiin varastamaan Voimakiven ennen kuin Peter Quill ehti koskea siihen.
 • Aikakivi (väri vihreä): Aiemmin säilöttynä Agamotton silmään, medaljonkiin, jota kantoi aikoinaan ensimmäinen ylimmän velhon tittelin kantaja. Elokuvassa Doctor Strange Stephen Strange opiskeli salaa medaljongin voimien käyttöä Cagliostron kirjan avulla. Hän käytti sitä myöhemmin peruakseen Kaeciliuksen aiheuttamat tuhot Hongkongille sekä estääkseen Dormammua valtaamasta Maan ulottuvuutta. Mutta taistelun jälkeen hän palautti sen Kamar-Tajiin, kunnes oppisi hallitsemaan sen voimia paremmin. Avengers: Infinity Warissa Aikakivi oli viides kivi, jonka Thanos sai haltuunsa. Ebony Maw ja Cull Obsidian yrittivät New Yorkissa viedän sen Strangelta ja lopulta Maw joutui viemään Strangen Q-alukseensa mukanaan. Strange pelastettiin, mutta Titanissa käydyssä taistelussa hän antoi kiven Thanokselle pelastaakseen Tony Starkin hengen, sen ollessa osa Strangen salaista suunnitelmaa Thanoksen pysäyttämiseksi. Thanos myöhemmin käytti sitä peruakseen Mielikiven tuhoutumisen Wakansan taistelussa. Avengers: Endgamessä Bruce Banner matkustaa The Avengersin tapahtumien aikaiseen New Yorkiin ja suostuttelee Muinaisen antamaan sen kertomalla kuinka tulevaisuuden Strange oli antanut Aikakiven Titanilla Thanokselle vapaaehtoisesti (ollessa salaista suunnitelmaa Thanoksen pysäyttämiseksi) ja lupaamalla palauttaa kivet menneisyyteen käytön jälkeen.
 • Sielukivi (väri oranssi): Aiemmin kätkettynä planeetta Vormiriin, jossa Punakallosta oli tullut sen haltija Tesseraktin lähetettyä hänet sinne. Avengers: Infinity Warissa Gamora tiesi kiven olinpaikasta ja Thanos uhkasi Nebulan henkeä saadakseen Gamorran kertomaan totuuden. Vormirilla Punakallo kertoi, että kiveä etsivän henkilön oli uhrattava joku rakastamansa asia tai henkilö sen saamiseksi. Adoptiotyttärestään osittain aidosti välittänyt Thanos pudottaa surullisena kielekkeeltä Gamoran kuolemaan ja saa kiven. Sielukivi oli neljäs kivi, jonka Thanos sai haltuunsa.[6][7] Avengers: Endgamessä Natasha Romanoff ja Clint Barton matkustavat Guardians of the Galaxyn tapahtumien aikaiseen planeetta Vormiriin, missä kummallakin on omat syynsä uhrata oma elämänsä, mutta lopulta Romanoff itse pudottautuu kuolemaan, jotta Barton voisi olla perheensä kanssa.

Lisäksi on näytetty kaksi Ikuisuuden rautahanskaa. Elokuvassa Thor näytettiin yksi oikeaan käteen sopiva hanska Odinin holvissa.[2] Elokuvassa Thor: Ragnarök Hela kuitenkin vahvisti, että hanska oli pelkkä jäljitelmä. Tosin Tesserakti teki vaikutuksen Odinin holvissa Ikuisen tulen ohella[8] Vasempaan käteen sopiva aito Ikuisuuden rautahanska nähtiin Avengers: Age of Ultronin lopussa, kun Thanos päätti etsiä Ikuisuuskivet käsiinsä omin voimin.[9] Avengers: Infinity Warissa paljastui, että Thanos oli pakottanut Nidavellirissä Eitrin takomaan hanskan hänelle ja sen jälkeen tappanut toiset kääpiöt sekä murskannut Eitrin kädet estääkseen tätä enää takomasta mitään. Saatuaan kaikki Ikuisuuskivet haltuunsa Thanos napsautti hanskalla sormiaan niiden yhteisen voiman käyttämiseksi. Hanska vaurioitui, paloi kiinni Thanoksen käteen pysyvästi ja aiheutti hänelle vakavia palovammoja, mutta oli yhä käyttökelpoinen. Avengers: Endgamessä nykypäivän Thanoksen tuhottua kivet omalla hanskallaan, Kostajat rakentavat menneisyydestä lainattujen Ikuisuuskivien käyttämiseen uuden hanskan (kutsuttu oheistuotteissa Nanohanskaksi), jolla Bruce Banner napsauttaa sormiaan tuodakseen Thanoksen tuhoamat henkilöt takaisin. Kostajia nykyhetkeen seurannut menneisyyden vuoden 2014 versio Thanoksesta yrittää käyttää hanskaa tuhotakseen tällä kertaa koko maailmankaikkeuden ja luodakseen tilalle uuden, mutta Tony Stark irrottaa kivet ja liittää ne oman Rautamies-haarniskansa hanskaan tuhotakseen niillä Thanoksen ja koko hänen armeijansa samalla uhraten itsensä. Poistetussa kohtauksessa nähdään lyhyesti missä Tony Stark keskustelee äitinsä kanssa lyhyesti Sielumaailmassa ennen kuin molemmat jatkavat matkaansa kohti maailman ulkopuolelle kohti tuntematonta. Kohtaus saattoi olla myös viittaus J.R.R Tolkienin Simarillion eepokseen ja Taru Sormusten Herrasta -romaaneihin, jossa kerrottiin Berenin ja Luthien Tinuviellin vastaavasta tapahtumasta Keski-Maan 1 Ajalla.

Myöhemmin Ikuisuuskivet ovat mainittu 4. kauden MCU:n elokuvissa ja sarjoissa: Spider-Man: Far From Home (2019), Wandavision (2021), Loki (2021-) missä useita Ikuisuuskiviä lipastossa TVA:n tiloissa (hyödyttömiä), Eternals (-5000 -2024) puhuttaessa Thanoksesta lyhyesti, What If -sarja, missä seuraaja/tarkkailija Uatu opastaa Multiversumin tapahtuma-ketjuissa, joissa tapahtumat menivät toisin Ikuisuuskivien kerronnassa ja lopulta voittanut Ultron kerää kaikki Ikuisuuskivet (Tapattaen Thanoksen Mielikiven säteellä ja keräten Ikuisuuden Rautahanskassa olevat Thanoksen keräämät Ikuisuuskivet ja liittää ne omaan haarniskaansa ja alkaa tuhota jokaisen planeetan kunnes tuhoaa oman universuminsa planetaat ja saavuttaa näin tietoisuuden Multiversumista ja tuhoaa sen planeetat kunnes näkee Seuraaja/Tarkkailija Uatun. Lopulta Uatu ja hänen liittolaisensa voittavat lopulta Ultronin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet esiintyvät Marvel Super Heroes -taistelupelissä, jossa pelaaja voi niiden avulla muokata pelattavan hahmon ominaisuuksia eri tavoin.

Myös Lego Marvel Super Heroes ja Lego Marvel Avengers (2016) videopeleissä nähdään useissa tasoissa Ikuisuuskivet päätasojen vihollisten ja tehtävien pääkohteina; kuten Tilakiven / Tesseraktin luoma portaali Chitaurien armeijan kotiplaneetalle ja Lokin Sauva (mikä sulki portaalin) Avengers 1 elokuvan loppuottelussa, Thor: The Dark World elokuvaan sijoittuva taso, missä pomona oli Malekith joka käytti Todellisuus-kiven/Aetherin voimaa. Ikuisuuskiviä käyttävät Lego-hahmot: Lokilla Sauva, Staff/Specter missä Mielikivi ja myöhemmin Visionilla. Malekith, Todellisuuskiven voima, Ronan Syyttäjän sauvassa oleva Voimakivi, Doctor Strange, Aikakivi Agamotton Silmä korussa, joka on kaulassa ja Thanos, paikallaan odotellessa ottaa tyhjän Ikuisuuden Rautahanskan, joka toimii eräänä Easter Egg pelissä ennakoiden tulevaa. Pelissä näkyy vielä Thorinin kohtaus, jossa näkyy 4 Ikuisuuskiveä ja toteaa että joku (Thanos) pelaa peliä, missä Avengersin jäsenet ovat toimineet pelinappuloina kun Ikuisuuskivet ovat putkahdelleet esiin, joista 4 on ollut Maassa eri aikoina (Aikakiveä ja Sielukiveä ei olla vielä julkaistu tässä kohdassa, mutta pelissä näkyy Doctor Strange ja 21st Beeckler Street oleva New Yorkin pyhättö, jossa Aikakivi ja Doctor Strange sarjakuvahahmona esiintyvät ennen elokuvaa toimien Easter Egg lisäyksenä tehden 5. Ikuisuuskiven putkahtamisen esiin. Ainoastaan Sielukivestä ei olla tehty omaa elokuvaa, sarjaa tai animaatiota MCU:n tuotantoon tai mikä kertoisi sen etsinnöistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. New Avengers: Illuminati # 2 (2007). Marvel Comics.
 2. a b Keyes, Rob: Will Marvel’s Doctor Strange Introduce Another Infinity Stone? Screen Rant. 31.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 25.10.2016. (englanniksi)
 3. Breznican, Anthony: Avengers: Infinity War unleashes 8 exclusive new photos - Loki Pays a Debt Entertainment Weekly. 8.3.2018. Arkistoitu 11.5.2018. Viitattu 26.4.2018. (englanniksi)
 4. Bibbiani, William: Interview: Kevin Feige on The Infinity Stones & Phase Three 1.5.2015. CraveOnline. Viitattu 3.5.2015. (englanniksi)
 5. James Gunn Twitterissä: "“@sensmile11: @JamesGunn Are you allowed revealing which infinity stone was used? Loved the movie, you nailed it” Power stone." (englanniksi)
 6. Chitwood, Adam: ‘Infinity War’: What Is the Soul Stone and What Does It Do? Collider. 28.4.2018. Arkistoitu 28.4.2018. Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
 7. Armitage, Hugh & Watson, Lexi: Avengers: Infinity War's Soul Stone explained Digital Spy. 28.4.2018. Arkistoitu 29.4.2018. Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
 8. Skipper, Ben: What Thor: Ragnarok and its end credits scenes mean for Avengers: Infinity War International Business Times UK. 24.10.2017. (englanniksi)
 9. Eisenberg, Eric: The Big Secret Behind The Infinity Gauntlet, According To Marvel's Kevin Feige 1.5.2015. Cinema Blend. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)