Ikuisuuskivet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thanos ja Ikuisuuskivet (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Ikuisuuskivet (engl. Infinity Gems) (esiintyneet Suomessa myös nimellä Sielukivet (engl. Soul Gems)) ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuudesta jalokivestä koostuva käsittämättömän voimakas energianlähde. Kaikkien kuuden kiven käyttäjä nousee kaikkivoipaiseksi ja hallitsee jumalana koko universumia. Hullu titaani Thanos yhdisti kivet ensimmäisen kerran nk. Ikuisuuden rautahanskaan (engl. Infinity Gauntlet). Myöhemmissä tarinoissa Ikuisuuskiviin esiteltiin uusi Egokivi, mutta tätä ei tarvita Ikuisuuden rautahanskan muodostamisessa.

Ikuisuuskivillä ei ole tunnettua yhteyttä Ikuisuuden kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat olleet olemassa aina mutta vain hyvin harva on tiennyt niiden todellisesta voimasta ja luonteesta. Kivet ovat salaperäisiä esineitä, joiden haltijat ovat usein kironneet omistamansa mahtiesineen helyksi. Kivien käyttö vaatii tietoa ja kärsivällisyyttä. Kourallinen on saanut hallittua kiveään omia tarkoitusperiään ajatellen, mutteivät silti ole koskaan tajunneet niiden oikeaa potentiaalia.

Vain mahtavimmat kosmiset jumalat tietävät, että kerran kaikkia ulottuvuuksia hallitsi kaikkivoipainen jumala. Tämä mahtava olento oli kuitenkin yksinäinen – se kaipasi seuraa. Epätoivoinen olento loi laumoittain olioita, mutta koska tällä ei ollut käsitystä hyvästä tai pahasta, olennoista kehittyi pahansuopia hirviöitä. Huomatessaan virheensä olento tuhosi luomuksensa ja jälleen yksinäisenä riisti hengen itseltään.

Sellainen voima ei kuitenkaan kadonnut todellisuuksista, vaan kerääntyi yhteen muodostaen Ikuisuuskivet. Niitä käyttivät useat oliot kautta universumin historian, mutta vasta Thanos tajusi niiden todellisen potentiaalin. Thanos keräsi Ikuisuuskiviä halki kosmoksen Universumin vanhimmilta ja loi Ikuisuuden rautahanskan nousten hetkeksi jumalaksi. Myöhemmin Ikuisuuskivet siroteltiin jälleen kaikkialle universumiin. Vain Sielukivi jäi Adam Warlockille.

Kostajien ja Oikeuden Puolustajien yhteisseikkailussa Darkseid sai koko Ikuisuuden rautahanskan koottua mutta hylkäsi sen huomattuaan ettei se toimi DC:n universumissa.

Äskettäin Ikuisuuskivien on paljastettu olevan Illuminatin hallinnassa[1]. Reed Richards ja Illuminati keräsivät kaikki Ikuisuuskivet haltuunsa päättäen, ettei mitään niin voimakasta saisi olla olemassakaan. Seuraaja Uatu kuitenkin saapuu paikalle ja kieltää kivien hajottamisen. Ne ovat hänen mukaansa osa kosmista tasapainoa ja siksi niiden olemassaoloa ei saa lopettaa toivomalla kiviä hajottamaan itse itseään. Lopulta supersankarit päättävät jakaa kivet keskenään vannoen samalla, ettei kukaan heistä koskaan käyttäisi kiveä tai paljastaisi sen olemassaoloa muille.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat ulkomuodoltaan sileitä ja ovaalimaisia jalokiviä. Normaalitilassa Ikuisuuskivet ovat miehen käden kokoisia, mutta ne kyetään kutistamaan tarpeeksi pieniksi sopimaan Ikuisuuden rautahanskaan.

Seuraavassa kivien omistajia, ominaisuuksia ja tuntomerkkejä. On huomattava, että jokaisen kiven mainitut kyvyt toimivat vain käyttäjällä joka kykenee valjastamaan niiden koko potentiaalin.

 • Aika: (väri oranssi tai punainen*) Kiven avulla käyttäjä kykenee liikkumaan mihin aikakauteen tahansa. Muinaisuudesta aina kaukaiseen tulevaisuuteen, kaikki aikakaudet ovat kuin avoin kirja kiven käyttäjälle. Käyttäjä voi joko tarkastella tai siirtyä haluamaansa aikakauteen kiven voiman avulla. Taitavampi käyttäjä tekee enemmänkin: hän voi manipuloida syy- ja seuraussuhteita kiven avulla. Näin kiven kanssa voi vangita yksittäisiä olioita, sivilisaatioita ja tähtijärjestelmiä loppumattomiin aikavääristymiin.

Omistajat: Puutarhuri, Thanos, Adam Warlock, Gamora, Magus, Maxam, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Namor

 • Tila: (väri purppura) Tämän kiven käyttäjä kykenee olemaan missä tahansa tai ei missään. Taitava käyttäjä voi myös olla useissa eri paikoissa yhtäaikaisesti tai liikuttaa asioita ja esineitä halki kosmoksen. Kaikki tilan aspektit taipuvat käyttäjän tahdon edessä.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Pip-Peikko, Magus, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Musta Salama

 • Sielu: (väri vihreä) Kiven käyttäjä kykenee varastamaan, manipuloimaan ja muokkaamaan sieluja – niin elävien kuin kuolleidenkin. Kivi on eittämättä kaikkein vaarallisin Ikuisuuskivistä, koska sillä on oma tietoisuus ja se on osoittanut vampyyrimaisia ominaisuuksia. Ironisesti Sielukivi on kuitenkin portti idylliseen ja vehreään Sielumaailmaan. Kivi on yleensä ollut Adam Warlockin hallussa.

Omistajat: Suuri Kehittäjä, Adam Warlock, Välimies, Thanos, Adam Warlock (uudelleen), Magus, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Tohtori Outo

 • Todellisuus: (keltainen) Ikuisuuskivistä Todellisuuskivi on kenties kaikkein voimakkain ja kaikkein vaikeakäyttöisin. Sen avulla käyttäjän kaikki toiveet voidaan toteuttaa. Fysikaaliset lait menettävät merkityksensä – Todellisuuskivi voi tehdä mitä tahansa taitavan käyttäjän käsissä. Sen käyttö voi kuitenkin johtaa katastrofiin taitamattoman käyttäjän käsissä.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Rautamies

 • Mieli: (väri sininen) Kiven avulla käyttäjä voi lukea toisten ajatuksia, toiveita ja unelmia. Se lisää huomattavissa määrin käyttäjänsä henkistä energiaa ja älyllistä kapasiteettia. Mikäli Mielikivi ja muut Ikuisuuskivet toimivat yhdessä käyttäjä voi saavuttaa kaikkien todellisuuden tasojen olentojen mielet samanaikaisesti.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Kuukäärme, Magus, Thor, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Professori X

 • Voima: (väri punainen tai vaaleanpunainen*) Tällä kivellä on mahdollista saada kaikki voima ja energia mitä koskaan on ollut tai tulee koskaan olemaan. Se voimistaa muiden kivien vaikutuksia. Yksin Voimakivellä käyttäjä voi matkia mitä tahansa tunnettua superkykyä. Se vahvistaa käyttäjän fysiikan luonnottoman korkealle tasolle ja mikäli käyttäjä turvautuu vain raakaan voimaan, on tämä kivi voittamaton.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Drax Tuhoaja, Magus, Thor, Galactus, Titania, Darkseid

Nykyinen omistaja: Herra Fantastinen

 • Ego: (väri kultainen) Sisältää Infiniti-nimisen olennon tietoisuuden. Yhdistettäessä muihin kiviin muodostaa uudelleen saman kosmisen olennon, josta kivit alun perin syntyivät. Käyttäjä kykenee myös manipuloimaan ulottuvuuksienvälisiä energioita. Kivi ei teknisesti kuulu Marvel-universumiin vaan löytyi Ultraverse-nimisestä ulottuvuudesta Lokin ansiosta.

Omistajat: Sersi, Loki

Kun kivet kootaan yhteen Ikuisuuden rautahanskaan, Ikuisuuskivien yhteinen voima on uskomattoman korkea. Hanskan kantaja hallitsee kaikkia todellisuuden eri aspekteja, luonnonvoimia ja fysikaalisia lakeja: mieltä, aikaa, sielua, tilaa, todellisuutta ja voimaa. Hanskan kantaja kykenee haastamaan jopa Ikuisuuden ja vaikuttaa siltä, että vain Oikeus omaa tarpeeksi voimaa haastamaan Ikuisuuskivien summan.

* Ensimmäisen kerran esiintyessää Aikakivi oli oranssi ja Voimakivi punainen. Nykyään Aikakivi on punainen ja Voimakivi on vaaleanpunainen. Kun Thor käytti Voimakiveä se muutti väriään siniseksi.

Ikuisuuskivet muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet esiintyvät merkittävässä roolissa Marvel Cinematic Universen elokuvissa. Kivet kuitenkin eroavat väreiltään ja muodoiltaan aiemmista versioista huomattavasti. Elokuvassa Guardians of the Galaxy kerrotaan, että Ikuisuuskivet syntyivät kuudesta singulariteetistä, jotka olivat olemassa ennen alkuräjähdystä. Niitä tavoittelevat itselleen muun muassa Thanos ja Keräilijä. Elokuvassa Thor Ikuisuuden rautahanskan näytettiin olevan Asgardissa Odinin holveissa. Mutta Kevin Feige paljasti, että hanskoja on useampi kappale. Avengers: Age of Ultronin lopussa Thanos löysi toisen hanskan ja päätti etsiä Ikuisuuskivet käsiinsä omin voimin.[2]

Elokuvissa ovat esiintyneet tähän mennessä seuraavat kivet:

 • Tilakivi (väri sininen): Säilöttynä Tesseraktiin. Se esiintyy ensi kerran elokuvan Thor lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa ja seuraavan kerran elokuvassa Captain America: The First Avenger, missä Punakallon johtama HYDRA yritti käyttää sitä aseittensa voimanlähteenä. Elokuvassa The Avengers Loki varastaa sen ja käyttää sitä avatakseen Chitaureille portaalin hyökkäystä varten. Elokuvan lopussa Thor vie sen mukanaan Asgardiin. Marraskuussa 2013 tuottaja Kevin Feige vahvisti Tesseraktin olevan Tilakivi.[3]
 • Mielikivi (väri keltainen): Alun perin kätkettynä mieliä manipuloivan valtikan isompaan siniseen kiveen. Loki sai valtikan Thanokselta elokuvan The Avengers alussa, mutta menetti sen New Yorkin taistelun aikana. Elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger valtikka oli päätynyt paroni Wolfgang von Struckerin haltuun, joka teki sillä ihmiskokeita. Maximoffin kaksoset ovat ainoat selvinneet koekappaleet. Avengers: Age of Ultronissa valtikka päätyi Ultronin haltuun, joka poistaa kiven sen sisältä ja asentaa kiven Visioniin. Ultronin kukistuttua kiven annetaan jäädä Visionin suojeltavaksi.
 • Todellisuuskivi (väri punainen): Kivi, jonka Malekith Kirottu muotoili nestemäiseen muotoon aseeksi nimeltä Aether. Esiintyi ensi kerran elokuvassa Thor: The Dark World, jossa Malekith yritti tuhota sillä maailmankaikkeuden. Malekithin kuoleman jälkeen asgardilaiset antoivat Aetherin Keräilijän suojeltavaksi. Toukokuussa 2015 Kevin Feige epäsuorasti paljasti Aetherin olevan Todellisuuskivi.[4]
 • Voimakivi (väri purppura): Säilöttynä kuulaan, jonka Peter Quill löysi planeetta Moragilta. Elokuvassa Guardians of the Galaxy. Ronan Syyttäjä sai Thanokselta tehtävän etsiä tämä kivi, mutta hän hän pettikin mestarinsa ja aikoi käyttää kiveä tuhotakseen planeetta Xandarin. Ronanin kuoleman jälkeen kivi annettiin Nova-joukoille. Elokuvan ohjaaja James Gunn vahvisti Twitter-profiilissaan kiven olevan Voimakivi.[5]

Vihreän ja oranssin kiven olinpaikkaa, tai sitä kumpi on Sielukivi ja kumpi Aikakivi, ei ole vielä paljastettu.

Ikuisuuskivistä käytävän taistelun on vahvistettu tulevan huipentumaan elokuvan Avengers: Infinity War vuosina 2018 ja 2019 ilmestyviin kahteen osaan.[6]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet esiintyvät Marvel Super Heroes -tappeluvideopelissä, jossa niiden avulla pelaaja voi modifioida pelattavan hahmon ominaisuuksia eri tavoin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. New Avengers: Illuminati #2 (2007). Marvel Comics.
 2. Eisenberg, Eric: The Big Secret Behind The Infinity Gauntlet, According To Marvel's Kevin Feige 1.5.2015. Cinema Blend. Viitattu 2.5.2015.
 3. Bibbiani, William: Exclusive Interview: Kevin Feige on Thor and Marvel’s Future 8.11.2013. CraveOnline. Viitattu 26.4.2015. (englanniksi)
 4. Bibbiani, William: Interview: Kevin Feige on The Infinity Stones & Phase Three 1.5.2015. CraveOnline. Viitattu 3.5.2015. (englanniksi)
 5. James Gunn Twitterissä: "“@sensmile11: @JamesGunn Are you allowed revealing which infinity stone was used? Loved the movie, you nailed it” Power stone."
 6. Marvel's Phase 3: Two-part Avengers threequel, Black Panther, more... | Inside Movies | EW.com