Ikuisuuskivet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thanos ja Ikuisuuskivet (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Ikuisuuskivet (engl. Infinity Gems) (tunnettu alun perin nimellä Sielukivet (engl. Soul Gems)) ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuudesta jalokivestä koostuva käsittämättömän voimakas energianlähde. Kaikkien kuuden kiven käyttäjä nousee kaikkivoipaiseksi ja hallitsee jumalana koko universumia. Hullu titaani Thanos yhdisti kivet ensimmäisen kerran niin sanottuun Ikuisuuden rautahanskaan (engl. Infinity Gauntlet). Myöhemmissä tarinoissa Ikuisuuskiviin esiteltiin uusi Egokivi, jota ei kuitenkaan tarvita Ikuisuuden rautahanskan muodostamisessa.

Ikuisuuskivillä ei ole tunnettua yhteyttä Ikuisuuteen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat olleet olemassa aina, mutta vain hyvin harva on tiennyt niiden todellisesta voimasta ja luonteesta. Kivet ovat salaperäisiä esineitä, joiden haltijat ovat usein kironneet omistamansa mahtiesineen helyksi. Kivien käyttö vaatii tietoa ja kärsivällisyyttä. Vain kourallinen ihmisiä on pitänyt kiveä hallussaan omia tarkoitusperiään ajatellen, mutta he eivät silti ole koskaan ymmärtäneet niiden todellista voimaa.

Vain mahtavimmat kosmiset jumalat tietävät, että kaikkia ulottuvuuksia hallitsi aikoinaan kaikkivoipainen jumala. Tämä mahtava olento oli kuitenkin yksinäinen, ja se kaipasi seuraa. Epätoivoinen olento loi laumoittain olioita, mutta koska hänellä ei ollut käsitystä hyvästä tai pahasta, olennoista kehittyi pahansuopia hirviöitä. Huomatessaan virheensä olento tuhosi luomuksensa ja jäätyään taas yksin riisti itseltään hengen.

Sellainen voima ei kuitenkaan kadonnut todellisuuksista, vaan kerääntyi yhteen Ikuisuuskiviksi. Niitä käyttivät useat oliot kautta universumin historian, mutta vasta Thanos tajusi niiden todellisen voiman. Thanos keräsi Ikuisuuskiviä kaikkialta kosmoksesta Universumin vanhimmilta ja loi Ikuisuuden rautahanskan, jonka avulla hän nousi hetkeksi jumalaksi. Myöhemmin Ikuisuuskivet siroteltiin jälleen kaikkialle universumiin. Vain Sielukivi jäi Adam Warlockille.

Kostajien ja Oikeuden Puolustajien yhteisseikkailussa Darkseid sai koko Ikuisuuden rautahanskan kootuksi mutta hylkäsi sen huomattuaan, ettei se toimi DC:n universumissa.

Äskettäin paljastui, että Ikuisuuskivet ovat Illuminatin hallinnassa[1]. Reed Richards ja Illuminati keräsivät kaikki Ikuisuuskivet haltuunsa ja todettuaan, ettei niin voimakasta saisi olla olemassa. Seuraaja Uatu kuitenkin saapuu paikalle ja kieltää kivien hajottamisen. Ne ovat hänen mukaansa osa kosmista tasapainoa, ja siksi niiden olemassaoloa ei saa lopettaa yrittämällä saada kiviä hajottamaan itse itseään. Lopulta supersankarit päättävät jakaa kivet keskenään ja vannovat , ettei kukaan heistä koskaan käyttäisi kiveä tai paljastaisi sen olemassaoloa muille.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat ulkomuodoltaan sileitä ja soikeita jalokiviä. Normaalitilassa Ikuisuuskivet ovat miehen käden kokoisia, mutta ne saa kutistumaan niin pieniksi, että ne sopivat Ikuisuuden rautahanskaan.

Seuraavassa kivien omistajia, ominaisuuksia ja tuntomerkkejä. Kunkin kiven yhteydessä mainitut kyvyt toimivat vain käyttäjällä, joka pystyy valjastamaan niiden koko voiman.

 • Aikakivi: (väri oranssi) Kiven avulla käyttäjä voi siirtyä mihin aikakauteen tahansa. Kaikki aikakaudet ovat kiven käyttäjälle muinaisuudesta aina kaukaiseen tulevaisuuteen kuin avoin kirja. Käyttäjä voi joko kiven voiman avulla tarkastella haluamaansa aikakauta tai siirtyä sinne. Taitavampi käyttäjä tekee enemmänkin: kiven avulla hän voi muokata syy- ja seuraussuhteita. Näin kivellä voi vangita yksittäisiä olioita, sivilisaatioita ja tähtijärjestelmiä loppumattomiin aikavääristymiin.

Omistajat: Puutarhuri, Thanos, Adam Warlock, Gamora, Magus, Maxam, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Namor

 • Tilakivi: (väri purppura) Tämän kiven käyttäjä voi olla missä tahansa tai ei missään. Taitava käyttäjä voi myös olla useissa eri paikoissa yhtä aikaa tai siirtää asioita ja esineitä halki kosmoksen. Kaikki tilan aspektit taipuvat käyttäjän tahdosta.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Pip-Peikko, Magus, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Musta Salama

 • Sielukivi: (väri vihreä) Kiven käyttäjä pystyy varastamaan, manipuloimaan ja muokkaamaan sieluja – niin elävien kuin kuolleidenkin. Kivi on Ikuisuuskivistä kiistatta kaikkein vaarallisin, koska sillä on oma tietoisuus ja se on osoittanut vampyyrimaisia ominaisuuksia. Ironisesti Sielukivi on kuitenkin portti idylliseen ja vehreään Sielumaailmaan. Kivi on yleensä ollut Adam Warlockin hallussa.

Omistajat: Suuri Kehittäjä, Adam Warlock, Välimies, Thanos, Adam Warlock (uudelleen), Magus, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Tohtori Outo

 • Todellisuuskivi: (keltainen) Ikuisuuskivistä Todellisuuskivi on kenties kaikkein voimakkain ja kaikkein vaikein käyttää. Sen avulla käyttäjä voi toteuttaa kaikki toiveensa. Fysiikan lait menettävät merkityksensä, sillä taitavan käyttäjän käsissä Todellisuuskivi voi tehdä mitä tahansa. Taitamattoman käyttäjän käsissä sen käyttö voi kuitenkin johtaa katastrofiin.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Rautamies

 • Mielikivi: (väri sininen) Kiven avulla käyttäjä voi lukea toisten ajatuksia, toiveita ja unelmia. Se lisää huomattavissa määrin käyttäjänsä henkistä energiaa ja älyllistä kapasiteettia. Mikäli Mielikivi ja muut Ikuisuuskivet toimivat yhdessä, käyttäjä voi saavuttaa kaikkien todellisuuden tasojen olentojen mielet samanaikaisesti.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Kuukäärme, Magus, Thor, Loki, Galactus, Darkseid

Nykyinen omistaja: Professori X

 • Voimakivi: (väri punainen) Tällä kivellä on voi saada kaikki voimat ja energian, mitä koskaan on ollut tai tulee koskaan olemaan. Se voimistaa muiden kivien vaikutuksia. Yksin Voimakivellä käyttäjä voi jäljitellä mitä tahansa tunnettua superkykyä. Se vahvistaa käyttäjän fyysiset voimat luonnottoman suuriksi, ja jos käyttäjä turvautuu vain raakaan voimaan, kivi on voittamaton.

Omistajat: Thanos, Adam Warlock, Drax Tuhoaja, Magus, Thor, Galactus, Titania, Darkseid

Nykyinen omistaja: Herra Fantastinen

 • Egokivi: (väri kultainen) Sisältää Infiniti-nimisen olennon tietoisuuden. Kun se yhdistetään muihin kiviin, muodostuu uudelleen sama kosminen olento, josta kivet alun perin syntyivät. Käyttäjä pystyy myös manipuloimaan ulottuvuuksien välisiä energioita. Kivi ei teoriassa kuulu Marvel-universumiin vaan se löytyi Lokin avulla Ultraverse-nimisestä ulottuvuudesta.

Omistajat: Sersi, Loki

Kun kivet kootaan yhteen Ikuisuuden rautahanskaan, niiden yhteinen voima on uskomattoman korkea. Hanskan kantaja hallitsee kaikkia todellisuuden eri puolia, luonnonvoimia ja fysiikan lakeja: mieltä, aikaa, sielua, tilaa, todellisuutta ja voimaa. Hanskan kantaja pystyy haastamaan jopa Ikuisuuden, ja vaikuttaa siltä, että vain Oikeudella on tarpeeksi voimaa haastaa Ikuisuuskivien summa.

Ikuisuuskivet muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet ovat keskeisiä Marvel Cinematic Universen elokuvissa. Kivet kuitenkin eroavat väreiltään ja muodoiltaan aiemmista versioista huomattavasti. Elokuvassa Guardians of the Galaxy kerrotaan, että Ikuisuuskivet syntyivät kuudesta singulariteetistä, jotka olivat olemassa ennen alkuräjähdystä. Niitä tavoittelevat itselleen muun muassa Thanos ja Keräilijä.

Elokuvissa esiintyneet kivet:

 • Tilakivi (väri sininen): Säilöttynä Tesseraktiin. Se esiintyy ensi kerran elokuvan Thor lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa ja seuraavan kerran elokuvassa Captain America: The First Avenger, jossa Punakallon johtama Hydra yritti käyttää sitä aseittensa voimanlähteenä. Elokuvassa The Avengers Loki varastaa sen ja avaa sillä chitaureille portaalin hyökkäykselle. Elokuvan lopussa Thor vie sen mukanaan Asgardiin. Marraskuussa 2013 tuottaja Kevin Feige vahvisti Tesseraktin olevan Tilakivi.[2]
 • Mielikivi (väri keltainen): Alun perin kätkettynä mieliä manipuloivan valtikan isompaan siniseen kiveen. Loki sai valtikan Thanokselta elokuvan The Avengers alussa, mutta menetti sen New Yorkin taistelussa. Elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger valtikka oli päätynyt paroni Wolfgang von Struckerin haltuun, joka teki sillä ihmiskokeita. Maximoffin kaksoset ovat ainoat selvinneet koekappaleet. Avengers: Age of Ultronissa valtikka päätyi Ultronin haltuun, joka poistaa kiven sen sisältä ja asentaa kiven Visioniin. Ultronin kukistuttua kivi jää Visionin huostaan.
 • Todellisuuskivi (väri punainen): Kivi, jonka Malekith Kirottu muotoili nestemäiseksi aseeksi nimeltä Aether. Se esiintyi ensi kerran elokuvassa Thor: The Dark World, jossa Malekith yritti tuhota sillä maailmankaikkeuden. Malekithin kuoleman jälkeen asgardilaiset antoivat Aetherin Keräilijän huostaan. Toukokuussa 2015 Kevin Feige epäsuorasti paljasti Aetherin olevan Todellisuuskivi.[3]
 • Voimakivi (väri purppura): Säilöttynä palloon, jonka Peter Quill / Tähtilordi löysi planeetta Moragilta. Elokuvassa Guardians of the Galaxy Ronan Syyttäjä sai Thanokselta tehtävän etsiä kivi, mutta hän pettikin mestarinsa ja aikoi kiven avulla tuhota planeetta Xandarin. Galaksin Vartijat kuitenkin tuhosivat Ronanin ja luovuttivat kiven Nova-joukoille. Elokuvan ohjaaja James Gunn vahvisti Twitter-profiilissaan, että kivi on Voimakivi.[4]
 • Aikakivi (väri vihreä): Säilöttynä Agamotton silmään, medaljonkiin, jota kantoi aikoinaan ensimmäinen ylimmän velhon tittelin kantaja. Elokuvassa Doctor Strange Stephen Strange opiskeli salaa medaljongin voimien käyttöä Cagliostron kirjan avulla. Hän käytti sitä myöhemmin peruakseen Kaeciliuksen aiheuttamat tuhot Hongkongille sekä estääkseen Dormammua valtaamasta Maan ulottuvuutta. Mutta taistelun jälkeen hän palautti sen Kamar-Tajiin, kunnes oppisi hallitsemaan sen voimia paremmin.

Oranssinvärinen Sielukivi tullaan vielä esittelemään kolmannen vaiheen elokuvissa. Lisäksi on näytetty kaksi Ikuisuuden rautahanskaa. Elokuvassa Thor näytettiin yksi oikeaan käteen sopiva hanska Odinin holvissa.[2] Elokuvassa Thor: Ragnarök Hela kuitenkin vahvisti, että hanska oli pelkkä jäljitelmä.[5] Vasempaan käteen sopiva aito Ikuisuuden rautahanska nähtiin Avengers: Age of Ultronin lopussa, kun Thanos päätti etsiä Ikuisuuskivet käsiinsä omin voimin.[6] Ikuisuuskivistä käytävän taistelun on vahvistettu huipentuvan vuonna 2018 elokuvaan Avengers: Infinity War.[7]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuskivet esiintyvät Marvel Super Heroes -taistelupelissä, jossa pelaaja voi niiden avulla muokata pelattavan hahmon ominaisuuksia eri tavoin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. New Avengers: Illuminati nro 2 (2007). Marvel Comics.
 2. a b Keyes, Rob: Will Marvel’s Doctor Strange Introduce Another Infinity Stone? Screen Rant. 31.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 25.10.2016. (englanniksi)
 3. Bibbiani, William: Interview: Kevin Feige on The Infinity Stones & Phase Three 1.5.2015. CraveOnline. Viitattu 3.5.2015. (englanniksi)
 4. James Gunn Twitterissä: "“@sensmile11: @JamesGunn Are you allowed revealing which infinity stone was used? Loved the movie, you nailed it” Power stone." (englanniksi)
 5. Skipper, Ben: What Thor: Ragnarok and its end credits scenes mean for Avengers: Infinity War International Business Times UK. 24.10.2017. (englanniksi)
 6. Eisenberg, Eric: The Big Secret Behind The Infinity Gauntlet, According To Marvel's Kevin Feige 1.5.2015. Cinema Blend. Viitattu 2.5.2015. (englanniksi)
 7. Marvel's Phase 3: Two-part Avengers threequel, Black Panther, more..., Inside Movies, EW.com (englanniksi)