Galaksin Vartijat (vuoden 2008 ryhmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galaksin Vartijat
Sarjakuvakustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Annihilation: Conquest #6 (huhtikuu 2008)
Luojat Dan Abnett & Andy Lanning
Tiedot
Tukikohta Knowhere
Perustajajäsenet Tähtilordi
Rocket
Kvasaari (Phyla-Vell)
Adam Warlock
Gamora
Drax Tuhoaja
Groot

Galaksin Vartijat (engl. Guardians of the Galaxy) on Marvel-kustantamon luoma avaruusmatkaileva supersankarijoukko. Dan Abnett ja Andy Lanning loivat uuden version samannimisestä ryhmästä, jonka alkuperäisen loivat Arnold Drake ja Gene Colan vuonna 1969. Uuden ryhmän jäsenet eivät kuitenkaan liity millään tavalla vanhaan ryhmään. Ensimmäisessä kokoonpanossa vaikuttivat Tähtilordi, pesukarhu Rocket, Kvasaari, Adam Warlock, Gamora, Drax Tuhoaja ja Groot.

Tämä versio Galaksin Vartijoista teki ensiesiintymisensä huhtikuussa 2008 sarjakuvan Annihilation: Conquest numerossa 6. Ryhmästä tehtiin vuonna 2014 elokuva nimeltä Guardians of the Galaxy. Se sai vuonna 2017 jatko-osan Guardians of the Galaxy Vol. 2. Ryhmä on myös esiintynyt elokuvissa Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019), Thor: Love and Thunder (2022) ja Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) sekä Disney+-spesiaalissa The Guardians of the Galaxy Holiday Special (2022).

Ryhmän historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phalanxin vallattua kriiden kotplaneetta Halan, Tähtilordi päättää muodostaa tähtienvälisen sankariryhmän suojelemaan galaksia proaktiivisesti, sen sijaan, että toimisi vain kriisitilanteiden koittaessa. Hän värvää ryhmän jäseniksi Adam Warlockin, Drax Tuhoajan, Gamoran, Phyla-Vellin (uuden Kvasaarin), pesukarhu Rocketin ja Grootin, Mantiksen kuuluessa ryhmän tukihenkilöstöön.[1] Liitolaisensa Novan suosituksesta ryhmä perustaa tukikohtansa avaruusasema Knowhereen, josta pystyy teleporttautumaan mille tahansa lähiuniversaalille alueelle.[2] Knowheren turvallisuuspäällikkö toimiva telepatiaa osaava älykäs koira Cosmo työskenteli läheisesti ryhmän kanssa. Kohdattuaan Totuuden Universaalin Kirkon,[1] ryhmä tapaa osittain muistinsa menettäneen miehen, joka paljastuu Vance Astro - alkuperäisten Galaksin Vartijoiden jäseneksi.[3] Astron esittäytyminen inspiroi Tähtilordin omaa nimeämätöntä ryhmää nimeämään itsensä ”Galaksin Vartijoiksi”.[4] Ryhmä kuitenkin hajoaa, kun paljastuu, että Tähtilordi pakotti heidät liittymään Mantiksen telepatiavoimien avulla.[5]

Rocket päättää kuitenkin jatkaa Tähtilordin tehtävää ja kokoaa uuden ryhmän, johon kuuluvat hänen Mantiksen, Grootin ja Astron lisäksi myös Bug.

Ronan Syyttäjä karkotti Tähtilordin rangaistuksena teoistaan Phalanxin hyökkäyksen aikana Negatiiviselle Vyöhykkeelle. Siellä Tähtilordi huomaa kuningas Blastaarin yrittävän murtautua ”Projekti 42:n” vankilaan käyttääkseen sen portaalia hyökätäkseen Maahan. Tähtilordi ja Jack Flag puolustavat vankilaa ja kutsuvan Rocketin kokoaman Vartijoiden ryhmän avuksi. Tähtilordi ja Jack Flag pelastuvat ja molemmat liittyvät Vartijoihin.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ryhmään perustuva näytelty elokuva, Guardians of the Galaxy, sai ensi-iltansa 1. elokuuta 2014 ja käsitteli hahmoja komedisemmalla tavalla.[6] Elokuvan ohjasi James Gunn,[7] ja siinä Chris Pratt näytteli Peter Quilliä / Tähtilordia, Zoë Saldaña Gamoraa ja Dave Bautista Draxia, Bradley Cooperin ääninäytellessä Rocketia ja Vin Dieselin ääninäytellessä Grootia.[8]
 • Elokuvan jatko-osassa Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) ryhmään liittyivät Yondu Udonta, Nebula ja Mantis, näyttelijöinään Michael Rooker, Karen Gillan ja Pom Klementieff. Yondu oli esiintynyt jo ensimmäisessä elokuvassa antisankarina ja Nebula vihollisena, mutta tällä kertaa he liittyivät Vartijoihin taisteluun Quillin isäksi paljastunutta Egoa vastaan. Sean Gunnin näyttelemä Kraglin Obfonteri auttoi heitä myös. Lopussa Yondu kuolee ja Nebula jättää ryhmän väliaikaisesti.
 • Ryhmä esiintyy myös elokuvissa Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019).[9] Saatuaan Thanoksen hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden asgardilaisten aluksen hätäsignaalin, Vartijat saapuvat ja pelastavat Thorin. Thor, Rocket ja Groot lähtevät Nidavelliriin takomaan aseen Thanoksen tappamista varten, kun taas Quill, Drax, Gamora ja Mantis lähtevät Knowhereen estämään Thanosta saamasta Todellisuuskiveä. He kuitenkin saapuvat liian myöhään ja Thanos kaappaa Gamoran saadakseen Sielukiven sijainnin selville, jolloin Quill, Drax ja Mantis matkustavat Titaniin tapaamaan Nebulaa. He tapaavat paikan päällä myös Tony Starkin / Rautamiehen, Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen ja Stephen Strangen / Tohtori Oudon, jotka olivat päätyneet Titaniin Ebony Maw’n yritettyä viedä heiltä Aikakiven. Yhdessä he yrittävät saada Ikuisuuden rautahanskan pois Thanokselta, mutta kuultuaan Thanoksen uhranneen Gamoran, Quill raivostuu ja Thanos vapautuu heidän otteestaan, paeten lopuksi Aikakiven kanssa. Thor, Groot ja Rocket liittyvät Kostajien ja wakandalaisten tueksi taisteluun Thanoksen joukoja vastaan, mutta Thanoksen saatua kaikki Ikuisuuskivet ja napsautettua Ikuisuuden rautahanskalla sormiaan, Tähtilordi, Drax, Mantis ja Groot ovat niiden joukossa, jotka muuttuvat tuhkaksi. Rocket (Maassa Kostajien kanssa) ja Nebula (Titanilla Starkin kanssa) olivat ryhmän ainoat eloonjääneet.
 • Elokuvassa Avengers: Endgame, viisi vuotta näiden tapahtumien jälkeen, Rocket ja Nebula matkustavat Kostajien mukana ajassa taaksepäin lainatakseen menneisyyden Ikuisuuskiviä Thanoksen tuhojen perumiseen. Rocketin auttaessa Thoria noutamaan Todellisuuskiven vuoden 2013 Asgardista, Nebula matkustaa Sotakoneen mukana vuoden 2014 Moragiin noutaakseen Voimakiven, mutta hänen ja menneisyyden Nebulan olemassaolo samassa aikajanassa aiheuttaa heidän kyberneettisiin implantteihinsa oikosulun, joka paljastaa Kostajien juonen menneisyyden Thanokselle, joka seuraa Kostajia vuoteen 2023, menneisyyden Nebulan otettua tulevaisuuden Nebulan paikka ja Kostajien peruttua Thanoksen ”napsahduksen” aiheuttamat kuolemat. Nykyhetken Nebula tappaa lopulta menneisyyden minänsä ja suostuttelee menneisyyden Gamoran kääntymään Thanosta vastaan. Menneisyyden Thanoksen ja hänen joukkojensa kukistuttua, Nebula liittyy virallisesti Vartijoihin, kuten myös Thor, joka luopuu Uuden Asgardin kuninkuudesta. Quill haluaa etsiä nykyhetkeen jääneen Gamoran, joka oli lähtenyt, kun taas Thor haluaa etsiä kadoksiin jääneet asgardilaisselviytyjät.
 • Elokuvan Thor: Love and Thunder (2022) alussa Vartijat, joihin Kraglin oli myös liittynyt, osallistuvat useisiin Thorin ja Korgin seikkailuihin eri planeetoilla. Heidän tiensä näiden kanssa erkaantuvat, kun Thor ja Korg lähtevät pysäyttämään Gorria, Jumalten teurastajaa.
 • Disney+-spesiaalissa The Guardians of the Galaxy Holiday Special (2022), Taneleer Tivan / Keräilijä oli myynyt museonsa tuhouduttua Knowheren Vartijoille, jotka tekivät siitä itselleen vakituista tukikohtaa. Tänä aikana, yksi Keräilijän entisistä näytekappaleista, Avaruuskoira Cosmo (ääninäyttelijänä Maria Bakalova), oli myös liittynyt Vartijoihin. Joulun kunniaksi, Drax ja Mantis matkustavat Maahan etsimään yhtä Quillin lapsuudenidolia, Kevin Baconia, piristääkseen Quillia. Mutta Quill piristyy enemmän paljastuksesta, että Mantis oli itsekin Egon lapsi ja siten Quillin sisarpuoli.
 • Elokuvassa Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) Vartijat saavat vastaansa Adam Warlockin (näyttelijänä Will Poulter) sekä tämän ja Rocketin luojan, Suuren Kehittäjän. He saavat avukseen taisteluun menneisyyden Gamoran, joka on liittynyt ravagereihin. Lopulta Adam kääntyy Vartijoiden puolelle ja auttaa heitä päihittämään Suuren Kehittäjän. Taistelun jälkeen Quill luopuu Vartijoiden johtajuudesta ja nimittää Rocketin uudeksi kapteeniksi. Mantiksen, Nebulan ja Draxin erottua myös ryhmästä, Rocket, Groot, Kraglin ja Cosmo värväävät uusiksi jäseniksi Adamin, tämän lemmikikseen ottaman Bluprin, sekä Suuren Kehittäjän koekappaleisiin kuuluneen Phylan (näyttelijänä Kai Zen).[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Guardians of the Galaxy Vol. 2 #1 (toukokuu 2008)
 2. Nova Vol. 2 #8–9 (marraskuu–joulukuu 2008)
 3. DnA: Whose Shield Was That? Guardians of the Galaxy Secrets Newsarama. 25.6.2008. Viitattu 11.10.2018. (englanniksi)
 4. Guardians of the Galaxy Vol. 2 #2 (kesäkuu 2008)
 5. Guardians of the Galaxy Vol. 2 #6 (lokakuu 2008)
 6. Kit, Borys: Comic-Con 2012: Marvel Names 'Avengers' Follow-Ups; Robert Downey Jr. Makes Surprise Appearance The Hollywood Reporter. 14.7.2012. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
 7. Lesnick, Silas: James Gunn Confirmed to Direct and Rewrite Guardians of the Galaxy Superherohype.com. 18.9.2012. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
 8. Marvel Studios Begins Production on Guardians of the Galaxy Marvel.com. 20.7.2013. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
 9. Breznican, Anthony: The Guardians of the Galaxy will meet the Avengers in Infinity War Entertainment Weekly. 10.2.2017. Arkistoitu . Viitattu 12.10.2018. (englanniksi)
 10. Prasad, R. A. Karthik: Guardians Of The Galaxy Vol. 3 Production Pushed To 2021, Working Title Revealed Pursue News. 18.10.2018. Arkistoitu 27.1.2019. Viitattu 3.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]