Ronan (sarjakuvahahmo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahamoa, muista merkityksistä katso täsmennyssivua.
Ronan, kriiden ylin syyttäjä
49578-ronan 400.jpg
Ronan, kriiden yleinen syyttäjä ilman haarniskaansa
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Fantastic Four #65 (1967)
Oikea nimi Ronan
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kriiden imperiumi
Voimat Suuret fyysiset voimat ja kestävyys, lentokyky. Kyberneettinen haarniska ja taisteluvasara, jolla muuntaa materiaa tai iskeä voimakkaita energiaiskuja, tähtienvälinen teleportaatio
Suhteet

Ronan, ylin syyttäjä on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä krii-rotuun kuuluva avaruusolio ja superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui Fantastic Four -lehden numerossa 65 (1967). Ronanin loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Ronan esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa Ihmesarjan numerossa 22 (1967).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan on krii-kansan aristokratiaan kuuluva jäsen. Kriiden ylimystö kykenee jäljittämään sukunsa alkuperän aina rodun kotiplaneetta Halan natiiviheimoihin. Koulutuksensa jälkeen Ronan listautui Kriiden Yleisiin Syyttäjiin. Ronan etenee urallaan erittäin nopeasti ja hänelle satelee ylennyksiä toisensa jälkeen. Lopulta Ronan pysäyttää yksin kriiden alueelle hyökkäävän Skrulli-laivaston ja kriiden Ylin tajunta myöntää Ronanille Ylimmän syyttäjän viran. Viranhaltijan vastuulla on kriiden lakien ja asetusten valvonnan noudattaminen kaikkialla imperiumissa ja avaruuden kolkissa.

Toiminta maapallolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronanin velvollisuudet saattavat hänet usein konfliktiin monien maapallon supersankarien kanssa. Ensimmäisellä tapaamisellaan maapallon asukkien kanssa Ronan hyökkäsi Ihmenelosia vastaan[1]. Syy tähän oli se, että Ihmeneloset olivat lomaillessaan herättäneet kriiden Vartijan, voimakkaan robottipalvelijan eräässä salaisessa tukikohdassa ja tuhonneet koneen[2]. Ylin tajunta lähetti Ihmenelosille myöhemmin uneen viestin, jossa tämä kehotti supersankareita valmistautumaan tuomioon Vartijan tuhoamisesta. Pian Ronan saapuu maapallolle ja hyökkää Ihmenelosia vastaan. Supersankarit kuitenkin onnistuvat voittamaan Ronanin ja ajamaan tämä pois maapallolta.

Myöhemmin Ronan etsii keinoja palauttaa kriiden imperiumi entiseen loistoonsa ja yrittää jopa saada Epäinhimilliset manipuloitua taistelemaan puolestaan. Kaikki hänen suunnitelmansa kuitenkin valuvat hiekkaan skrullien ja kriiden välisessä sodassa, johon myös osa Kostajista ottaa osaa.

Amerikkalaisessa Maximum Security -tarinajatkumossa Ronanille määrätään vanginvartijan virka maapallolla, kun on päätetty, että planeetasta tulee vankila rikollisille avaruusolennoille. Tänä aikana Ronan imee itseensä Egon, elävän planeetan voimat ja nousee miltei jumalaiseksi voimiltaan tekonsa seurauksena. Kvasaari kuitenkin palauttaa Egon voimat ja nujertaa Ronanin.

Annihilation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan taistelee hullua valloittajaa Annihilusta vastaan amerikkalaisessa Annihilation-minisarjassa. Sarjassa Ronania syytetään petoksesta krii-imperiumia vastaan ja hän matkustaa Godthab Omega -nimiselle planeetalle löytääkseen todistajan puhumaan puolestaan. Planeetalla hän kohtaa universumin kuolettavimman naisen, Gamoran ja joutuu taistelemaan tätä vastaan. Löydettyään tarvitsemansa todisteet Ronan matkustaa takaisin Halalle, kriiden valtaistuinplaneetalle ja tuhoaa krii-imperiumia hallitsevat korruptoituneet liikemiehet yhdessä Superskrullin kanssa. Tämän jälkeen Ronan löytää Ylimmän tajunnan lobotomisoituna ja armollisesti Ronan tappaa krii-kansan puolijumalan. Tällä hetkellä Ronan nousee koko krii-imperiumin hallitsijaksi.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan taisteluhaarniskassaan.

Ronan kuuluu kriiden avaruusrotuun, joiden maapallon ihmistä kehittyneemmät lihakset (kiitos kriiden kotiplaneetta Halan korkeamman painovoiman) kykenevät lihaskudosten suuremman tiheyden vuoksi nostamaan huomattavasti enemmän. Keskiverto krii on karkeasti arvioiden noin kaksi kertaa maapallon ihmistä voimakkaampi. Ronanilla, jonka fyysinen lähtötaso on täten jo suurempi, on fyysistä olemusta muokattu edelleen kriiden geneettisellä tietämyksellä. Ronan kykeneekin nostamaan noin 10 tonnia. Hänen erikoisrakennettu taisteluhaarniskansa lisää Ronanin voimia entisestäänkin niin, että tämä kykenee nostamaan noin 60 tonnia.

Ronanin voimakkain ase on kuitenkin hänen vasaransa, joka on hänen Ylimmän syyttäjän valtansa symboli. Ronanin omaama vasara on kaikkein hienostunein ja kehittynein kriiden syyttäjien aseista ja se hyödyntää salaperäistä kosmista voimaa, jota velloo kaikkialla Marvel-universumissa. Vasara hyödyntää voimaa erilaisin tavoin. Ronan kykenee aseensa avulla haihduttamaan, uudelleen järjestelemään ja muokkaamaan materiaa projektoimalla siihen mentaalisesti kontrolloitua Kosmista voimaa. Vasaran avulla Ronan voi myös suorittaa tähtienvälisiä teleportaatioita ja siirtyä hyperavaruuteen.

Ronanin haarniska lisää hänen luonnollista voimaansa ja antaa hänelle korkean kestävyyden haavoja ja muita vaurioita vastaan. Haarniska kykenee myös muuttamaan Ronanin näkymättömäksi ja haarniskaan kuuluvat hanskat kykenevät generoimaan kylmyyttä, joka vaivuttaa tiettyjä eliömuotoja horrokseen[3].

Rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtuen Ronanin krii-fysiologiasta, hänen pitää nauttia eräänlaista seerumia, joka mahdollistaa hänen hengittämisensä maan ilmakehässä (joka on hengityskelvotonta kriille). Ronan kykenee myös haarniskansa avulla suodattamaan ilman kelvolliseksi fysiologialleen.

Ronan muissa jatkumoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Ronan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -jatkumossa Ronan debytoi amerikkalaisessa Ultimate Fantastic Four -lehden numerossa 35.

Ronan muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ronan vuonna 2006 tehdyssä Ihmenelosten animaatiosarjassa.
  • Ronan esiintyi vuonna 2006 tehdyssä Ihmenelosten animaatiosarjassa, jossa hahmon osuudet dubbasi näyttelijä Michael Dobson. Jaksossa Ronan saatti Johnny Stormin kriiden stadionille tuomittavaksi. Ronan tuomitsi Johnnyn kuolemaan, mutta Ihmenelosten ja Ylimmän tajunnan väliintulo kumosi tuomion.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ronan esiintyi vuoden 2014 Guardians of the Galaxy -elokuvassa pääpahiksena, joka yritti havitella yhden Ikuisuuskivistä tuhotakseen Xandar-planeetan että Thanoksen. Hahmoa näytteli Lee Pace. Hänen hyökkäys Xandariin epäonnistuu, jonka jälkeen Galaksin Vartijat lopulta tuhoavat hänet hänen Ikuisuuskiven avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmesarja #22. (1967). Kuvajulkaisut Oy.
  2. Ihmesarja #20. (1967). Kuvajulkaisut Oy.
  3. Official Handbook Of The Marvel Universe Deluxe Edition #11. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]