Möykky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo supersankarista. Möykky on myös kylä Isojoella.
Möykky
Möykky, miljoonien idoli
Möykky, miljoonien idoli
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Fantastic Four nro 1 (marraskuu 1961)
Henkilötiedot
Oikea nimi Benjamin Jacob Grimm
Status Aktiivinen
Pituus 180 cm[1]
Paino 226 kg
Ryhmäsidokset Ihmeneloset, UCWF, Kostajat, Puolustajat, entinen Yancy Street-kadun jengipomo
Henkilöllisyydet Mustaparta[2]
Voimat Valtavat fyysiset voimat, kestävyys ja nopeus
Suhteet
Sukulaiset Daniel Grimm, Sr. (isä, kuollut), Elsie Grimm (äiti, kuollut), Daniel Grimm, Jr. (veli, kuollut), Franklin Richards (kummipoika), Alicia Masters (entinen tyttöystävä), Petunia Grimm (täti), Jake Grimm (setä)

Möykky (engl. Thing) (esiintynyt Suomessa myös nimillä Kivimies, Olento, Olio ja Otus), oikealta nimeltään Benjamin J. Grimm on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, Ihmenelosten perustajajäsen. Kivimäisen supersankarin loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Fantastic Four-lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 1961. Jack Kirby on useissa haastatteluissa todennut Möykyn olevan hänen alter egonsa. Useiden taiteilijan tunteneiden ihmisten mielestä sikaria poltteleva supersankari tosiaan muistutti vahvasti luojaansa[3].

Möykyn tunnettu taisteluhuuto "It's clobberin' time!" (suomennettu useilla eri tavoilla - kts. alhaalla) on vakiintunut amerikkalaisten sarjakuvien vakiofraasiksi.

Möykyn ensiesiintyminen Suomessa tapahtui Ihmesarjan numerossa 2 (1967).

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Benjamin Grimm syntyi köyhiin oloihin Yancy Streetillä Manhattanin Lower East Sidella. Hänen alkoholisti-isänsä oli jatkuvasti työttömänä. Suurin osa Grimmin perheen toimeentulosta tuli Benin vanhemman veljen Danielin laittomista puuhista, joita hän harrasti Yancy Streetin jengin johtajana. Ben ihaili veljeään ja katkeroitui syvästi Danielin saatua surmansa katujengien välisessä yhteenotossa Benin ollessa vain 8-vuotias. Kymmenessä vuodessa Ben seurasi veljeään Yancy Streetin jengin johtajana.

Vanhempiensa kuoltua Benistä piti huolta hänen setänsä Jacob, joka oli luonut menestyksekkään uran lääkärinä. "Jake" ja hänen ensimmäinen vaimonsa Alyce antoivat Benille uuden kodin ja perheen. Aluksi Ben suhtautui varauksellisesti heitä kohtaan, mutta hyväksyi heidän rakkautensa. Hän jätti jengin ja aloitti lukion, jossa hänestä tuli jalkapallojoukkueen tähti. Viimeisellä luokalla Stuyvesant High Schoolissa ollessaan Ben sai jalkapallostipendin Empire State yliopistoon.

Grimmin huonetoverina yliopistossa oli huippulahjakas tiedeopiskelija Reed Richards (herra Fantastinen). Miehistä tuli parhaat ystävät. Ensimmäisen kerran tavatessaan Richards kertoi Grimmille suunnitelmastaan rakentaa jonain päivänä tähtien välisiin matkoihin suunniteltu avaruusalus. Grimm lupautui leikillään aluksen ohjaajaksi, mikäli Richards saisi sen rakennettua.

Valmistuttuaan yliopistosta Grimm liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin, jossa hänet koulutettiin koelentäjäksi ja astronautiksi vaativiin tehtäviin. Samoihin aikoihin Richards jatkoi unelmansa kehittelyä omaisuutensa ja Yhdysvaltain hallituksen rahoituksen turvin. Grimmin astuessa siviiliin Richards otti häneen yhteyttä muistuttaakseen häntä lupauksestaan.

Richards rakensi alustaan Central Cityssä Kaliforniassa. Kun hallitus uhkasi peruuttaa projektia varten varatun rahoituksen, päätti Richards järjestää nopeasti koelennon. Grimm vastusti ideaa, koska hänen mielestään aluksen suojat saattaisivat osoittautua riittämättömiksi avaruussäteilymyrskyä vastaan. Kaikesta huolimatta Richardsin onnistui taivuttaa Grimm aluksen ohjaajaksi.

Richardsin tuleva vaimo Susan Storm, alias Näkymätön nainen ja tämän veli Johnny Storm, alias Liekki vaativat päästä mukaan lennolle. Nuo neljä hiipivät salaa aluksen laukaisupaikalle ja aloittivat matkansa kohti avaruutta. Heidän tarkoituksenaan oli matkata hyperavaruuden kautta toiseen aurinkokuntaan ja palata takaisin. Richardsin tietämättä alus joutui poikkeuksellisen voimakkaan säteilyn kohteeksi. Koska alus oli suunniteltu kestämään vain tavallisia säteilymääriä, sen suojaukset osoittautuivat riittämättömiksi. Matkustajat altistuivat voimakkaalle säteilylle, joka aiheutti myös häiriöitä aluksen ohjauslaitteissa. Grimm joutui keskeyttämään lennon ja palaamaan takaisin maapallolle.

Palattuaan maan pinnalle matkustajat huomasivat, että kosminen säteily oli aiheuttanut geenimuutoksia heidän kehoissaan. Grimm muuttui paksunahkaiseksi, lihaksikkaaksi ja yli-inhimillisen voimakkaaksi "möykyksi". Richards esitti muille kolmelle, että heidän tulisi käyttää voimiaan ihmiskunnan hyväksi. Richards kutsui ryhmäänsä nimellä Ihmeneloset. Katkeroituneena uudesta ulkonäöstään Ben Grimm otti nimekseen Möykky[4].

Vuosien kuluessa Möykyn geenimuutokset ovat edenneet hitaasti. Hänen ihonsa on muuttunut epätavallisen tiheästä ja hieman muhkuraisesta joustavaksi, kivimäiseksi kuoreksi. Hieman yli-inhimilliset voimat ovat kasvaneet merkittävästi. Aiemmin, Grimmin vasta saatua Möykyn hahmonsa, hän saattoi joskus yllättäen palata takaisin entiseen olomuotoonsa. Kuitenkaan nämä muutokset eivät osoittautuneet pysyviksi – myös Richardsin yritykset palauttaa Grimmin entinen olomuoto osoittautuivat tuloksettomiksi. Aluksi Grimmiä kauhistutti uusi olemuksensa, mutta ajan kuluessa hän on oppinut hyväksymään kohtalonsa, vaikkakaan hän ei ole luopunut toivosta saada takaisin entinen olomuotonsa.

Tärkeintä Grimmille on ollut hänen rakastumisensa sokeaan kuvanveistäjään Alicia Mastersiin, joka on auttanut häntä hyväksymään tilansa. Reed Richardsille selvisi, että Grimm saavutti tilan, jossa hän pystyi muuttamaan olomuotoaan ihmisen ja Möykyn välillä tahtonsa avulla. Tästä huolimatta Grimm pelkäsi, että Alicia Masters rakastaisi häntä vain Möykkynä, koska he eivät olleet tavanneet ennen Grimmin muodonmuutosta. Tämä aiheutti Grimmille henkisen patouman, joka esti häntä palaamasta takaisin entiseen olomuotoonsa.

Grimmin ja Mastersin suhde joutui kuitenkin kriisiin, kun Grimm joutui Tuonpuoleisen siirtämänä taisteluplaneetalle, jossa käytiin ensimmäinen Salatuista Sodista. Tuolla planeetalla Grimm havaitsi voivansa muuttaa muotoaan ihmisen ja Möykyn välillä. Richards pelkäsi vahingoittavansa Grimmin tunteita, eikä kertonut tälle tämän henkisestä patoumasta. Richards esitti, että Grimmin muuntautumiskyky johtui jollain tavoin planeetasta, eikä hänestä itsestään. Salattujen sotien päätyttyä Grimm jäi planeetalle kuukausiksi. Jonkin ajan kuluttua hän havaitsi jälleen jääneensä groteskin olomuotonsa vangiksi, minkä jälkeen hän palasi maapallolle.

Palattuaan maapallolle Grimmille selvisi, että Masters oli rakastunut Grimmin toveriin, Johnny Stormiin. Samoin hänelle selvisi, että Richards oli salannut häneltä tiedon hänen henkisistä patoutumistaan. Raivoissaan ja suruissaan Grimm päätti lähteä Ihmenelosista.

Myöhemmin kuitenkin selvisi ettei Liekin naima Alicia ollutkaan oikea vaan skrulli nimeltään Lyja (tämä johtui suurimmaksi osaksi fanien närkästyksestä). Ihmeneloset luonnollisesti pelastivat oikean Alician joka edelleen piti Möykystä.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Möykky on otellut useita Marvel-universumin voimakkaimpia hahmoja, kuten tässä Thoria vastaan.

Möykyllä on valtavat fyysiset voimat ja kestävyys. Kosmiset säteet muuttivat hänen kehonsa lihaksistot, luut, sisäelimet ja ihon kivimäiseksi erittäin kestäväksi aineeksi.

Möykky kykenee toimimaan täydellä teholla noin päivän verran ennen kuin väsyy rasituksesta. Möykyn keuhkot ovat huomattavasti ihmisen keuhkoja suuremmat ja hän kykeneekin pidättelemään henkeään paljon normaalia ihmistä kauemmin. Möykyn aistit ovat myös hienovirittyneet vastaanottamaan monipuolisemmin aistiärsykkeitä. Kivimäinen iho ei esimerkiksi vaikuta hänen tuntoaistiinsa. Silti Möykky kestää korkeita lämpötiloja vaivatta, samaten jopa tykistön tulitus kilpistyy hänen kehoonsa. Möykky ei silti ole immuuni sairauksille, vilustumiselle tai stressille.

Toisin kuin Hulkin tapauksessa, Möykyn ajattelukapasiteetti ei vähentynyt muutosprosessissa.

Möykyn fyysinen voimakkuus on kasvanut ajan myötä. Alussa hän kykeni nostamaan vain noin 5 tonnia, mutta Herra Fantastisen keksimien harjoitteluohjelmien ja -laitteiden ansiosta Möykky kuitenkin kykenee nostamaan nykyään jopa yli 100 tonnia. Möykky on taistellut Hulkia ja Namoria vastaan tasaväkisesti ja voittanut molemmat.

Möykky luetaan kuitenkin yhdeksi parhaimmaksi Marvel-universumin taistelijaksi, koska hänellä on uskomaton päättäväisyys, sitkeys ja monipuoliset taistelutaidot (pääasiallisesti nyrkkeily ja paini). Siksi Möykky on pehmittänyt useasti itseään voimakkaampiakin vastustajia, joilla ei useasti ole mitään varsinaista taistelutekniikkaa. Möykky on myös entinen katujengiläinen, joten hänellä on kokemusta katutappeluista.

Koska Ben Grimm oli yliopistonsa huippujalkapalloilija, hän on myös hämmästyttävän ketterä ja nopea (siinä missä muut Marvel-universumin voimamiehet usein ovat hitaita ja kömpelöitä – luottaen pelkkään raakaan voimaan).

Fyysisten ominaisuuksiensa lisäksi Möykky on ensiluokan pilotti ja tuntee useita lentokonemalleja.

Vaikka Möykky saattaakin näyttää ja kuulostaa yksinkertaiselta mieheltä (ainakin Reed Richardsin vieressä) on hän kuitenkin korkeasti koulutettu ja älykäs. Hänen puhetapansa hämääkin useasti vastustajat kuvittelemaan Möykyn olevan hidas ja typerä vastustaja - etu, jota Möykky hyödyntää useasti kamppailuissaan.

Ultimate Möykky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel-jatkumon Möykky.

Ultimate Marvel -universumissa Ben on Reedin lapsuudenaikainen ystävä. Ollessaan koulussa Ben suojeli Reediä öykkäreiltä ja kiusaajilta. Vastalahjaksi Reed auttoi isokokoista ystäväänsä läksyissä. Ben siirtyi myöhemmin yliopistoon ja sai kutsun tulla katsomaan Reedin uuden, mullistavan teleportaatiolaitteen käyttöönottoa.

Koe kuitenkin meni pieleen ja Ben sai tutun oranssin kivikuorensa ja uskomattomat voimansa[5]. Ultimate-versio Möykystä on miltei haavoittumaton fyysisille vahingoille, kuten taistelukaasuille. Ultimate Möykky on kuitenkin ottanut muutoksensa paljon raskaammin mitä normaalijatkumon Möykky ja on jopa yrittänyt itsemurhaa.

Möykyn henkinen elämä on kuitenkin saanut paremman käänteen hänen tavattuaan Ultimate-version Alicia Mastersista.

Taisteluhuuto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtuen lukuisista suomentajista Möykyn taisteluhuuto "It's clobberin' time!" on saanut lukuisia eri muotoja. Alla listattuna niin uusia kuin vanhojakin:

 • "Turpiin tulee!" (yleisimmin hyväksytty ja vakiintunut muoto - esiintynyt niin Ihmesarjassa kuin Lauri "Mail-Man" Narisen suomennoksissa)
 • "Kohta kolisee!" uusi, Topi Makkosen innovatiivinen suomennos[6].
 • "On aika kolhia hieman!" Veikko Rannan suomennos Semicin sarjakirjassa numero 86.
 • "Pikkukivet lentää!" Mikko Kalevan suomennos Star Trek-lehdessä[7].
 • "Nyt nuijitaan!
 • "Nyt tulee turpaan" SDI Media Groupin suomennos elokuvassa Fantastic Four: Hopeasurffari

Möykky muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Möykky Fantastic Four -elokuvassa
 • Näyttelijä Michael Chiklis teki roolityön Möykkynä vuoden 2005 elokuvassa Fantastic Four. Chiklis suostui rooliin vasta, kun tuottajat lupasivat Möykyn hahmon luomiseen käytettävän vain perinteisiä naamiointimenetelmiä: "Möykkypuku" koostui silikonista ja nylonista valmistetuista vartalo- ja raajaproteeseista sekä kasvonaamioista. Vain Möykyn puheääntä on muokattu digitaalisesti jälkikäsittelyssä. Chiklisin argumentti oli, että hän kykenee tuomaan Möykyn hahmon nyanssit esille ilman digitaalisia efektejäkin.
 • Michael Chiklisin Möykky teki paluun valkokankaalle vuonna 2007 Fantastic Fourin jatko-osassa Fantastic Four: Hopeasurffari.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Möykky esiintyy Marvel: Ultimate Alliance -pelissä yhtenä pelattavista hahmoista.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967–1968 Paul Frees Ihmeneloset
1994 Chuck McCann Ihmeneloset
1997 Patrick Pinney Hämähäkkimies
2005
2007
Michael Chiklis Fantastic Four
Fantastic Four: Hopeasurffari
Fantastic Four
2005–2013 Fred Tatasciore The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes Fantastic Four
Marvel: Ultimate Alliance 2
2005 Mark Gibbon Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects
2006–2007 Brian Dobson Ihmeneloset
2006 Gregg Berger Marvel: Ultimate Alliance
2007 Joey Camen Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer
2009 David Boat The Super Hero Squad Show
2015 Jamie Bell Fantastic Four

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jack Kirby piirsi Möykyn alun perin hieman lyhyemmäksi kuin mitä Reed Richards oli. Ajan myötä Möykyn pituus on kuitenkin kasvanut hänen voimiensa kasvun myötä. Tällä hetkellä Möykky on karkeasti arvioiden noin 1,84 metriä pitkä.
 2. Marvel saga #3 (1989). Kustannus Oy Semic.
 3. Jack kirbyn haastattelu jossa piirtäjälegenda puhuu myös Möykystä (englanniksi)
 4. Ihmeneloset #1 (1982). Oy Lukemisto Omnia Ab.
 5. Mega #4 (2005). Egmont Kustannus Oy.
 6. MEGA #3 (2006). Egmont Kustannus Oy.
 7. Star Trek #4 (1982). Lehtimiehet Yhtymä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]