Skrullit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skrullit, yksi Marvel-universumin mahtavimmista imperiumeista (Kuvittajat: Jorge Lucas & DaveMcCaig )

Skrullit (esiintyneet Suomessa myös nimellä Skrallit) ovat Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen, korkeasti kehittynyt avaruusolentojen rotu, joka hallitsee laajaa avaruusimperiumia. Skrullit esiintyivät ensimmäisen kerran amerikkalaisessa Fantastic Four -lehden numerossa 2 (tammikuu 1962). Skrullit asuivat Andromedan galaksissa ja heidän kotiplaneettansa nimi oli Skrullos kunnes Galactus tuhosi sen täysin.

Skrullien huomiota herättävin piirre on heidän kykynsä muuttaa muotoaan - seikka, joka on aiheuttanut maapallon sankareille lukuisia kertoja päänvaivaa. Nykyään kaikki muut skrullit paitsi Superskrullit ovat menettäneet tämän ominaisuuden.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skrullit kehittyivät planeetta Skrulloksella Drox-systeemissä Andromedan Galaksissa satoja miljoonia vuosia sitten. Skrulloksella ilmeisesti oli samanlainen ilmakehä ja painovoima kuin maapallollakin on, ja luultavasti tästä syystä skrulleilla ei ole vaikeuksia asua maapallolla.

Kun skrullit vielä olivat evoluutiossaan alhaisella tasolla, Celestiaalit (geneettisiä kokeita tekevä jumalrotu) saapui Skrullokselle ja valitsi joukon alkuasukkaita kokeisiinsa. Kokeista syntyi kolme eri skrullirotua. Näistä tunnetuimmalla oli nk. Deviaani-geeni ja siten myös kyky muuttaa muotoaan. Kokeensa tehtyään Celestiaalit poistuivat Skrullokselta. Muodonmuutoksen salat hallitsevat skrullit, joilla oli Deviaani-geeni, tappoivat pian kaksi muuta skrullirotua, joten he jäivät hallitsevaksi roduksi ja kutsuivat itseään ”todellisiksi skrulleiksi.”

Skrullien rotu kehittyi nopeasti. He oppivat jo varhain avaruusmatkustuksen salat ja käyttäen hyväksi muodonmuutoskykyään he rakensivat valtavaa avaruusimperiumiaan. Skrullit ovatkin tutkineet avaruuden osia jo miljoonia vuosia. Alussa skrullit eivät olleet erityisen sotaisa rotu vaan he jakoivat teknologista taitoaan kaikille sen ansaitseville.

Kriiden ja skrullien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin kymmenen miljoonaa vuotta sitten he saapuivat kuitenkin planeetta Halalle, jossa asuivat barbaarinen Krii-rotu ja rauhalliset Cotatit. Selvittääkseen kumpi ansaitsisi heidän teknologiansa, skrullit järjestivät kilpailun. Itse skrullien silloinen keisari Dorrek saapui paikalle julistamaan tuomionsa. Järjestettiin kilpailu, jota seurasi itse skrullien keisari Dorrek. Kriit ja cotatit vietiin planeetta Maata kiertävälle kuulle, jonne skrullit loivat nk. Sinisen Vyöhykkeen (tätä nykyä siellä asuu mahtava Seuraaja). Skrullit käskivät rotujen luoda jotakin kaunista ja lähtivät sitten matkoihinsa.

Tultuaan takaisin skrullit totesivat kriiden luoneen valtavan kaupungin ja cotatien luoneen kauniin puutarhan. Cotatit voittivat, mutta raivostuneet kriit valloittivat skrullien aluksen väkivalloin ja oppivat tarvitsemansa siitä. Keisari Dorrek sai taisteluissa surmansa. Koska Halan ja skrulli-imperiumin välimatka oli valtaisa kului vuosikymmeniä ennen kuin tieto saapui imperiumin sydämeen ja tänä aikana kriit olivat jo oppineet tarvitsemansa skrullien aluksista.

Kriit hyökkäsivät voimalla skrulleja vastaan ja taistelu ulottui jopa Skrullokselle asti. Tämä käänne aiheutti skrullien muutoksen aggressiivisemmaksi roduksi. Skrullit hylkäsivät kauppiasmaiset tapansa ja takoivat auroista miekkoja. Lopulta valtava sota leimahti kriin ja skrullien välille. Sota riehui miljoonia vuosia.

Noin 100 000 vuotta sitten skrullien imperiumin valtaistuinplaneetta siirtyi Tarnax IV:lle. Planeetta oli huomattavasti keskeisemmällä sijainnilla Skrullokseen verrattuna. Imperiumia hallitsi kaikkivaltias keisari (tai keisarinna) ja se kattoi kaiken kaikkiaan 978 planeettaa.

Vaikka useat maailmat liittyvät vapaaehtoisesti imperiumiin (näille myönnetään joitakin autonomioita), toiset valloitetaan sodissa ja väestö alistetaan. Skrullit myös kansoittavat asumattomia planeettoja suurentaakseen imperiumiaan.

Kosminen Kuutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhansia vuosia sitten skrullien keisari sai käsiinsä skrullitiedemisten luoman ensimmäisen tunnetun Kosmisen Kuution. Kuutio kykenee muokkaamaan todellisuutta sitä hallitsevan toiveiden mukaan. Kuutio alkoi kuitenkin kehittyä vallanhaluisen keisarin mielen mukaisesti. Yhtäkkiä Kuutio tuhosi kaksi kolmannesta kaikista Andromedan Galaksin asutuista planeetoista ja niin skrulli-imperiumi suistui takaisin barbarismiin. Skrullit kuitenkin rakensivat lopulta valtakuntansa uudelleen entisensä veroiseksi ja Kuutiosta kehittyi olento nimeltään Maailmojen Muokkaaja.

Skrullit ja maapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska maapallo oli sekä kriin että skrullien kannalta tärkeässä strategisessa asemassa, sodan liekit löivät säännöllisesti tännekin. Skrullit tosin ovat vasta viime aikoina kiinnostuneet toden teolla maapallosta (vaikka ovatkin tunteneet paikan jo kauan).

Useaan otteeseen molemmat rodut ovat yrittäneet vallata maapallon, mutta aina heidät on lyöty takaisin. Tiedetään kuitenkin että skrulleilla on paljon kätkettyjä agentteja maapallolla ja kenties kokonaisia kaupunkeja joita kansoittaa pelkästään skrullipopulaatio.

Varsinkin Ihmeneloset[1] ja Kostajat ovat ottaneet useasti yhteen skrullien kanssa. Viimeksi mainituilla ole tärkeä rooli kriin ja skrullien välisessä sodassa. Keisarinna R'Kill ja Kriiden johtaja Ylin Tajunta uskoivat sodan saavuttaneen lakipisteensä.

Ylin Tajunta ehdotti että järjestettäisiin kahden rodun parhaimman edustajan välillä kaksintaistelu, jonka tulos sitten ratkaisisi sodan.

Taisteluun valittiin skrullien soturi Raksor ja kriisoturi BelDann. Ihmeneloset ja epäinhimilliset kuitenkin petkuttivat soturit taistelemisen sijaan toimimaan yhdessä. Seuraaja ehdottikin että molempien rotujen tulisi ottaa oppia soturien yhteistyöstä sen sijaan että he hukkasivat aikansa sotimiseen[2]. Ei ole selvää vaikuttiko Seuraajan kommentti sotaan.

Skrullit ja Galactus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarinna R’kill, hänen tyttärensä prinsessa Anelle ja miljoonia muita skrulleja tuhoutui kun maailmojen syöjä Galactus tuhosi imperiumin keskusplaneetan. Imperiumi suistui kaaokseen. Jokainen pienikin skrullijohtaja julisti itsensä uudeksi keisariksi ja valtava sisällissota tappoi vielä miljoonia skrulleja. Edelleenkään skrulli-imperiumilla ei ole kunnollista keskitettyä hallintoa vaikka skrulleja hallitseekin (ainakin nimellisesti) keisarinna S’ybll.

Hallitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • keisari Dorrek (skrullien historian aikana tämä on ollut usean hallitsijan nimi)
  • keisari Dorrek VII
  • keisari R'klll
  • keisari S'ybll
  • Kuningatar Veranke

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skrullit ovat vihertäviä humanoideja, joilla on pitkät pystymäiset korvat ja uurteiden täyttämä leuka. Rodussa esiintyy liskomaisia ominaisuuksia, mutta myös tiettyjä nisäkkäiden piirteitä, kuten hiukset (urospuoliset skrullit ovat kuitenkin yleensä kaljuja) ja nännit (naarailla). Vastasyntyneet kuoriutuvat munista mutta emot hoitavat silti jälkeläisiään. Skrullien keskimääräinen elinikä on noin 210 vuotta.

Tavallinen skrulli omaa samansuuruisen fyysisen voiman kuin keskiverto Maan ihminen (jolla on sama ikä, pituus ja paino). Monet skrullit ovatkin keskimäärin maan ihmisten kokoluokkaa vaikka suurin osa onkin hieman lyhyempiä kuin maan ihmiset keskimäärin. Skrullien keskipituus on noin 1,4 metristä 1,95 metriin.

Kyky muodonmuutoksiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla itseään todellisina skrulleina pitävillä on nk. "Deviaani"-geeni, joka antaa heille kyvyn muuttaa ulkomuotoaan, kokoaan ja väriään keskittymällä (myös joiltain maapallolla tavatuilta Deviaaneilta on löydetty tämä kyky – tosin huomattavasti rajoittuneempana). Kuka tahansa skrulli kykenee muokkaamaan kehonsa molekyylejä ja omaksumaan toinen olomuoto. Olomuodon purkamiseen tarvitaan tietoinen käsky aivoilta.

Siksi skrullit eivät menetä omaksumaansa olomuotoa mennessään tajuttomiksi(Jos heidät yllättää tai jos vaikka sattuu voittamaan, ja skrulli menee tajuttomaksi, se muuttuu kasvoiltaan ja iholtaan, vaatteet/asu ei muutu, muuta kuin kun he tahtovat. (Tieto: Kostajat: Maailman mahtavimmat sankarit)) tai nukkuessaan. Skrullit eivät kuitenkaan kykene omaksumaan tiettyjä ominaispiirteitä aineissa tai olennoissa, esimerkiksi mikäli skrulli päättää imitoida työkalupakkia hän onnistuu siinä vaivatta, mutta hänellä ei ole metallin lujuutta ja kovuutta itsessään. Samaten jos skrulli matkii erittäin vahvaa tai älykästä olentoa, ei tämä muutos tuo hänelle lisää lihaksia tai aivokapasiteettia.

On myös olemassa rajat skrullien muodonmuutoksille. Keskimäärin skrulli kykenee lisäämään massaansa puolitoistakertaiseksi alkuperäisestä. Samaten skrulli ei kykene ”pakkaamaan” massaansa enempää kuin 0,75-kertaiseksi.

Rajoituksista huolimatta skrullit ovat muodonmuutoksensa avulla valloittaneet lukemattomia maailmoja.

Teknologinen taso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skrullien teknologia on korkeatasoista ja pitkälle kehittynyttä. Heidän avaruusaluksensa kykenevät matkustamaan valoa nopeammin hyperavaruudessa. Skrulli-imperiumi voikin pöyhkeillä yhdellä universumin suurimmista avaruuslaivastoista, jota johtaa kenraali Zedrao.

Sotataidon ohella myös skrullien arkipäivää helpottavat monenlaiset nerokkaat keksinnöt. Eräs skrullien epätavallisemmista saavutuksista oli Kral-systeemin kymmenen planeetan luominen huvittelupaikoiksi imperiumin rikkaille joutilaille. Kral IV esimerkiksi sisältää autenttisia kopioita maapallon eri paikoista (Ryhmä-X joutui sinne erään kerran). Kral toimii myös valtaisien gladiaattoriturnausten pitopaikkana.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -universumissa skrulleja ei nähtävästi ole, ainoastaan rotu nimeltä chitaurit, jonka muodonmuutosvoimat osuvat mielenkiintoisen lähelle skrulleja. Lisäksi yksi chitaureista, Kleiser, mainitsee ohi mennen, että heidän rodustaan on käytetty myös nimitystä skrull.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ihmesarja: Ihmeneloset #6. Egmont Kustannus Oy.
  2. Fantastic Four Annual #18. Marvel Comics.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]