Mysterio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Eräitä ortodoksisen kirkon kirkollisia toimituksia kutsutaan mysteerioiksi (kahdella e:llä).
Mysterio
Mysterio442px.jpg
Mysterio, illuusioiden mestari
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #13
Oikea nimi Quentin Beck (I), Daniel Berkhart (II), Francis Klum (III)
Status Oletettavasti kuollut (I), Epävarma (II, III)
Pituus 179 cm
Paino 79 kg
Edelliset ryhmäsidokset Kuuden Kopla
Henkilöllisyydet Illuusioiden mestari
Voimat Erikoistehosteiden taitaja ja illuusioiden mestari
Suhteet

Mysterio (esiintynyt Suomessa myös nimellä Mysteerio), oikealta nimeltään Quentin Beck on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä rikollinen. Mysterio on illuusioiden mestari sekä ensisijaisesti Hämähäkkimiehen vihollinen. Hahmo on tosin joskus nähty myös Daredevilin vihollisena.

Mysterion ensiesiintyminen tapahtui Amazing Spider-Man #13 lehdessä, jonka kirjoitti Stan Lee ja piirsi Steve Ditko. Suomessa Mysterio esiintyi ensimmäisen kerran Ihmesarjan numerossa 37 (1968).

Vuonna 2009 Mysterio oli listattu sijalle 85 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quentin Beck oli aikaisemmin Hollywoodin suurimpia erikoistehosteiden tekijöitä. Hän meni työssään niin pitkälle, että kehitti erilaisia helposti käytettäviä mekanismeja tehosteiden luomiseen. Näitä jopa pelkän ajatuksen voimalla toimivia laitteita Beck yhdisti pukuun niin, että kaikki oli pääasiassa helposti hallittavissa.

Myöhemmin hän sai potkut ja hänen maineensa tuhoutui. Täten hän päätti työnsä avulla ensin ajaa esimiehensä hulluiksi ja myöhemmin alkoi superroistoksi, Mysterioksi tehden ensimmäisen keikkansa Tinuri-nimiselle rikolliskeksijälle. Tämän jälkeen Mysterio kehitti yhdessä Tinurin kanssa puvun, joka sisältää kaikki Mysterion käyttämät aseet sähköshokeista savupilviin ja hologrammeihin.

Kerran vankilaan jouduttuaan Beck lavasti kuolemansa, jonka jälkeen Beckin ystävä Daniel Berkhart jatkoi Mysterion uraa. J. Jonah Jameson palkkasi Berkhartin tuhoamaan Hämähäkkimies, mutta tämä sai selville Berkhartin juonet ja kukisti kokemattoman superroiston. Beck loppujen lopuksi palasi kuolleista ja otti Mysterion nimen taas omakseen ja liittoutui Tohtori Mustekalan Kuuden koplaan useaan otteeseen vain hävitäkseen Hämähäkkimiehelle ja muille supersankareille.

Uuden vuosituhannen koittaessa Beck sai tietää sairastavansa keuhkosyöpää ja kärsivänsä aivokasvaimesta. Järkyttyneenä saamastaan kuolemantuomiosta Beck alkoi suunnitella mahtavaa joutsenlauluaan, tarkoituksena ajaa Hämähäkkimies hulluksi ja lopulta tappaa tämä. Näihin aikoihin Hämähäkkimies ei ollut kuitenkaan aktiivinen, joten Beck päätti kostaa nöyryytksensä Daredevilille. Mysterio tapatti lukuisia Daredevilin läheisiä ja siviilejä yrittäen saada Daredevilin uskomaan maailmanlopun olevan käsillä. Daredevil yhdessä Tohtori Oudon avulla saivat selville, ettei tapahtumien takana ole mitään yliluonnollista ja Daredevil kukisti Beckin, joka päätti elämänsä ampumalla itsensä murhattuaan ensin apulaisensa.

Tämän jälkeen Daniel Berkhart päätti palata Mysterioksi ja lavasti kuolemansa kymmeniä kertoja, jotta ihmiset uskoivat Beckin olevan yhä elossa. Berkhart liittyi myös Kuuden koplaan, jonka kokosi Hiekkamies. Berkhartin suurin saavutus oli saada senaattori Ward muistamaan olevansa avaruusolioiden hallinnassa. Tämän jälkeen Berkhart katosi maan alle peläten nöyryyttämänsä Venomin kostoa.

Kolmas Mysterio astui arenaalle, kun huumelordi ja mutantti Francis Klum osti Kingpiniltä Mysterion asun ja päätti kostaa veljensä ja rikosimperiuminsa kuoleman Daredevilille ja Hämähäkkimiehelle. Hämähäkkimiehen yllätykseksi Daniel Berkhart palasi maan alta auttamaan Hämähäkkimiestä taistelussa Klumia vastaan, koska hänen mielestään oli pyhäinhäväistys että Klum käytti Mysterion kunniakasta nimeä. Klum pakeni taistelusta nähtyään vuosia kuolleena olleen Quentin Beckin. Ei ole tiedossa, mitä Berkhartille tapahtui, mutta olettettavaa on, että kostaja Hämähäkkimies pidätti hänet tunnettuna rikollisena.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Beck ja Berkhart hallitsivat erilaiset silmänkääntötemput ja stuntit hyvin ja olivat myös kokeneita aseiden käyttäjiä ja lähitaistelijoita. Francis Klumin mutanttivoima on kaukosiirtyminen, eli hän on ensimmäinen Mysterio, jolla on oikeita voimia temppujen sijaan.

Ultimate Mysterio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Mysterio esiintyi Hämähäkkimies Hollywood-tarinassa, esittäen uuden Hämähäkkimies-elokuvan roistoa. Tarina naljaili oikeille Spiderman-elokuville eikä Mysteriota ole sen koomin nähty.

Mysterio muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mysterio Hämähäkkimies-animaatiosarjan viidennessä osassa.

Mysterio esiintyi Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa, viidennessä jaksossa "Vaarallisia harhakuvia".

Sen jälkeen hän esiintyi jaksoissa 14 "Kavala kuusikko 1/2", 15 "Kavala kuusikko 2/2" ja 50 "Mary Janin etsintä" (jonka lopussa hänen arvellaan kuolleen räjähdyksessä).

Gregg Berger oli Mysterion äänenä sarjassa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mysterio esiintyy myös välivastustajana Marvel: Ultimate Alliance -pelissä. Mysterio oli (Spider-man2) pelissä erinäkönen. Pelissä Mysterion lasikupu oli kultainen, hänellä oli yllään liila kaapu jossa oli kultainen M-kirjain.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mysterio is number 85 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.