Michael Morbius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morbius
Michael Morbius
Michael Morbius
Luoja(t) Roy Thomas
Gil Kane
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man nro 101
Henkilötiedot
Oikea nimi Michael Morbius
Status Aktiivinen
Edelliset ryhmäsidokset Musta Kissa, Hämähäkkimies, Lisko, Man-Wolf, Venom
Henkilöllisyydet Morbius
Voimat Biokemia antoi (vampyyriset) taidot lentää, hypnoosin ja tarpeen saada ihmisverta.

Michael Morbius on fiktiivinen hahmo Marvelin sarjakuvamaailmassa. Antisankari vampyyrin tapaisilla voimilla, jotka saivat alkunsa biokemiasta. Hänen ensiesiintymisensä oli Amazing Spider-Man #101 -lehdessä, ja hänet loivat Roy Thomas ja Gil Kane.

Morbius esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa Hämähäkkimies-lehden numerossa 2 (1981).

Nobelin palkinnon voittanut biokemisti tri Michael Morbius sai tietää olevansa kuolemaisillaan vakavaan sairauteen, joka tuhoaa punasoluja. Haluamatta järkyttää morsiantaan Martinea Morbius ryhtyi salaa valmistamaan parannuskeinoa. Kumppaninsa Emil Nikosin avulla Morbius yritti käyttää lepakoista saatuja nesteitä sairautensa pysäyttämiseksi. Kokeillessaan seerumejaan jahdillaan Morbius laittoi Nikosin antamaan itselleen sähköiskun. Yhdistelmä muutti Morbiuksen kehon perin juurin, muuttaen hänet vampyyriä muistuttavaksi olennoksi. Riesanaan nyt verenhimo Morbius tappoi Nikosin, mutta lopetti ennen kuin joi ystävänsä veren. Peläten hyökkäävänsä seuraavaksi Martinen kimppuun Michael yritti lopettaa elämänsä hyppäämällä mereen, mutta itsesuojeluvaisto sai hänet pois veden syleilystä.

Morbiuksen seuraavat hyökkäykset saivat hänet tekemisiin Hämähäkkimiehen, Liskon ja Liekin kanssa. Hänen seikkailunsa johtivat hänet toisiin maailmoihin ja ulottuvuuksiin, mukaan lukien Kissaihmisten ulottuvuus ja Arcturusta kiertävä planeetta. Hän matkusti maan halki, tuhoten salaseura Demonitulen ja sen herran Apokalypsin suunnitelmat. Hän kohtasi myös toisesta ulottuvuudesta tulleet Hoitajat, tuhoten heidän luomansa Komeetan Lapset joiden oli tarkoitus korvata ihmiskunta, kuten myös Juudaksen Veljeskunnan vampyyrit.

Martine etsi yhä puolisoaan ja hän sai miehen palaamaan luokseen kun hän oli kohdannut Ihmissusi Jack Russellin. Käyttäen viimeiset Michaelin Nobelista saamat rahat Martine osti Mason Housen, joka sijaitsi Bostonin ulkopuolella. Martine tunsi, että se antaisi heille omaa rauhaa Morbiuksen etsiessä parannuskeinoa. CIA:n agentti Simon Stroud, joka etsi Bostonissa tappajavampyyriä, epäili Morbiusta pääepäiltynään. Kun Morbius huomasi, että hänellä oli psykologinen tarve juoda elävien verta, Stroud valtasi Mason Housen ja pidätti Martinen. Kun poliisi kuulusteli hänen morsiantaan, Morbius huomasi uuden kotinsa olevan demonisen olennon Hornasilmän vallassa. Stroud, joka jahtasi Morbiusta yhä, työskenteli hänen kanssaan paetakseen Hornasilmää, löytäen demonin heikkouden ja paeten Mason Housesta.

Heidän ollessaan erossa Martine sai kimppuunsa tappajavampyyrin ja hän muuttui Morbiuksen kaltaiseksi puolivampyyriksi. Hän parantui myöhemmin tilastaan, kun Morbius loi oman verensä avulla vastalääkkeen. Turhautuneena kyvyttömyydestään parantaa itsensä ja Martinelle aiheuttamastaan vaarasta Morbius lopetti heidän suhteensa. Jälleen kerran yksin Elävä Vampyyri kohtasi uudelleen Hämähäkkimiehen, ja perusti jopa lyhytikäisen liiton Aaveajajan (John Blaze), Otuksen ja Ihmissuden kanssa. Tämä ”Hirviöiden Legioona” tappoi tahattomasti hyväntahtoisen Tähtisiemenen ennen kuin hajosi. Morbius käytti myöhemmin Elävän Pyyhekumin varusteita paetakseen kokonaan Maasta, toivoen välttävänsä viattomien tappamisen. Hänestä tuli vasten tahtoaan isäntä toisesta ulottuvuudesta tulleelle Empatoidille, joka pakotti hänet takaisin Maahan ja uuteen konfliktiin Hämähäkkimiehen kanssa. Vapauduttuaan muukalaisen hallinnasta Morbius jatkoi parannuskeinon etsimistä.

Lopulta Morbius taisteli Hämähäkkimiehen kanssa Long Islandilla sijaitsevan kartanon katolla. Salama iski häneen hänen ollessaan juuri imemässä Hämähäkkimiehen verta, toimien katalyyttinä sen radioaktiivisille aineille ja parantaen hänen tilansa suurimmaksi osaksi. Hänen ei enää tarvinnut juoda muiden verta selvitäkseen, mutta hänellä oli fysiologinen tarve juoda sitä. Paeten Los Angelesiin Morbius löysi töitä neuroradiologian laboratoriosta Kalifornian yliopistossa. Tehdessään seerumia parantaakseen itsensä verenhimosta Morbius tapasi Jennifer Waltersin, Hulktaren. Morbius antoi seeruminsa Waltersille, parantaen hänet rappeuttavasta taudista ja sallien hänen hallita muutoksiaan Hulktareksi. Myöhemmin Walters toimi Morbiuksen puolustusasianajajana oikeudenkäynnissä hänen tekemistään murhista. Valamiehistö, joka vakuuttui Morbiuksen olleen kykenemätön hallitsemaan halujaan, tuomitsi hänet viideksi vuodeksi vankilaan kuolemantuottamuksesta heti parannuskeinon löytämisen jälkeen. Onnistuttuaan Morbius meni vankilaan omasta tahdostaan ja pääsi pian ehdonalaiseen hyvän käytöksen takia. Muuttaen takaisin Los Angelesiin Morbius auttoi Jack Russellia hänen yrityksissään hallita muutoksiaan Ihmissudeksi. Hän auttoi myös Länsirannikon Kostajia, jotka halusivat hänen tietonsa Kissaihmisistä.

Verenhimo kuitenkin palasi lopulta ja Morbius taantui takaisin puolivampyyriksi. Onnistumatta avun saamisessa Tohtori Oudolta Morbius antoi itsensä joutua Ali-ihmisten seuraan, kodittomien jotka asuivat Morlokkien tunneleissa. Nämä ihmiset toivat hänelle uhreja, joka johti uuteen kohtaamiseen Hämähäkkimiehen kanssa. Järkyttyen saadessaan tietää uhriensa olleen viattomia, Morbius pakeni jälleen yöhön. Tänä aikana Aaveajaja (Dan Ketch) ja John Blaze olivat ryhtyneet jahtaamaan Morbiusta valmistellessaan sotaan demonikuningatar Lilithiä ja hänen lapsiaan Liliniä vastaan. Hän tapasi jälleen Martinen, joka oli myös päättänyt jälleen auttaa Michaelia. Hän oli ottanut yhteyttä tri David Langfordiin, joka oli luonut uuden seerumin Morbiuksen muistiinpanojen pohjalta. Martinen tietämättä Langford teki töitä tri Painelle, joka halusi tappaa Morbiuksen saadakseen kunnian hänen tutkimustyöstään. Yksi Lilithin lapsista, Hammas, lisäsi omaa vertaan seerumiin, muutti sen ja se muutti puolestaan Morbiusta solutasolla. Tuskan sokeuttama Morbius haki apua vanhalta ystävältään tri Jacob Weisenthalilta. Kun Langford tappoi Martinen tämän saatua suunnitelmansa selville, Morbius raivostui ja tappoi puolestaan Langfordin. Tajuten, ettei tuntenut syyllisyyttä tästä murhasta, Morbius vannoi Aaveajajalle juovansa vastaisuudessa vain syyllisten verta.

Weisenthalin avulla Morbius teki seeruminsa uudelleen yhdistäen sen dialyysihoitoon ja ajanviettoon erityisessä kammiossa. Pystyen nyt palauttamaan itsensä normaalin näköiseksi Morbius otti tri Morgan Michaelsin identiteetin ja työskenteli St. Juden hematologiaosastolla. Hän aloitti myös suhteen työtoverinsa Mandy Tylerin kanssa. Vaikka jotkut hänen elämänalueensa näyttivät tasaantuvan, Morbius löysi itsensä taistelusta Tri Tuskaa, Basiliskia, Simon Stroudia ja tämän vampyyri”poikaa” Vic Slaughteria vastaan. Syyttäen itseään Slaughterin muutoksesta palkkasoturista epäkuolleeksi tappajaksi, Morbius taisteli häntä vastaan yksin ja yhdessä Yövaanijoiden kanssa. Morbius pyysi Yövaanija Frank Drakea käyttämään nekroteknologiaansa häneen, toivoen sen parantavan hänen tilansa. Tämän epäonnistumisen vieraannuttama Morbius oli helppo saalis Lilithin hallittavaksi nk. Keskiyön Teurastuksen aikana. Hän sai surmansa Darkholdin voimat saaneen Bladen käsissä, mutta syntyi pian uudelleen.

Jack Russellin palattua elämäänsä Morbius rohkaistui jälleen etsimään parannuskeinoa. Tohtori Outo kertoi, että hän oli nyt sieluton olento, joka tuotti hänelle lisää masennusta. Käyttäen Darkholdin itsensä sivua Morbius herätti Martinen henkiin, mutta huomasi tämän olevan nyt Lilin Loisen isäntäkeho. Hampaan veren saastuttama Morbiuksen sielun pimeä puoli alkoi ilmaantua myös, kutsuen itseään Verenhimoksi ja yrittäen muuttaa Morbiuksen kehon ja mielen. Ihmissusi ja Aaveajaja (Ketch) yrittivät molemmat vangita hänet, mutta lopulta Morbius itse ajoi demonin ulos kehostaan. Martine tapettiin jälleen kerran, mutta kuolematon nimeltä Embyrre herätti hänen henkensä. Pariskunnalta kuitenkin kiellettiin yhteinen onni, koska Martine oli nyt tunteeton ja aina vain turhautuneempi siitä, että Morbius ei sallinut hänen levätä rauhassa. Taisteltuaan Deathlokia (Michael Collins), Haamua ja Verenhimoa (jolla oli nyt oma kehonsa) vastaan Morbius tapasi nuoren Lena Ivanan. Pelastaen hänet elämältä prostituoituna he aloittivat eräänlaisen suhteen. Yhä poissa tolaltaan Martinen kanssa epäonnistuneen suhteen ja oman vampyyrielämänsä takia Morbius tappoi itsensä, mutta Weisenthal herätti hänet luomallaan seerumilla.

Morbius aloitti elämänjakson vaeltajana, jättäen jälkeensä elämänsä Morgan Michaelsina. Hän kohtasi Bladen New Orleansissa Ulysses Sojournerin suunnitellessa yhdistävänsä itärannikon vampyyrit valtaansa, ja taisteli myöhemmin Ryhmä-X:ä ja Hämähäkkimiestä vastaan. Muutaman viikon kuluttua Morbius haki apua tri Andrea Jansenilta parannuskeinoa varten, mutta sai selville hänen olevan liittoutunut Hydran ja roisto Kruunun kanssa. Morbius näytti uhranneen itsensä tuhotakseen Kruunun, mutta todellisuudessa hänet otettiin vangiksi ja hänelle tehtiin kokeita. Kruunun muututtua vampyyri Näläksi Hämähäkkimies ja Blade vapauttivat Morbiuksen. Miltei järjettömänä verenhimosta Morbius puri Bladea ja pakeni paikalta. Kuukausia myöhemmin Morbius yritti syödä halvaantuneesta nuoresta miehestä Joey Bealista, mutta Hämähäkkimies päihitti hänet. Elämä vampyyri etsii parannuskeinoa itselleen, toivoen jotenkin saavansa kauan sitten menettämänsä ihmisyyden takaisin.

Morbius muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Morbius Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Morbius esiintyi monien mielestäkenen mukaan? liikaakin Hämähäkkimies-animaatiosarjassa, koska kuului Hämähäkkimiehen pienempiin rikollisiin, ja eräässä viiden jakson tarinassa hän oli päävihollinen. Koska sarja oli suunnattu lapsille, tekijät joutuivat sensuroimaan Morbiusta jonkin verran. Sen sijaan että hän imisi verta tavallisen Vampyyrin tapaan, hänellä oli käsissään "imukupit" joilla hän imi ihmisistä elinvoimaa. Tässä sarjassa Morbius on rakastunut Felishia Hardyyn alias Mustaan kissaan joka näkyy sarjassa vähän turhankin hyvin Hänen esiintymisensä sarjassa olivat:

 • 14 "Kavala Kuusikko 1/2"
 • 15 "Kavala Kuusikko 2/2"
 • 19 "Morbius" (muuttui vampyyriksi)
 • 20 "Tuomari"
 • 21 "Metsästäjien kaksintaistelu"
 • 22 "Blade Vampyyrinmetsästäjä"
 • 23 "Kuolematon vampyyri"
 • 47 "Herääminen"
 • 48 "Vampyyrikuningatar" (verenhimo saadaan hallintaan)
 • 60 "Vesimiehen paluu 2/2" (takauma)
 • 62 "Gauntlet of the Red Skull"

Tämän lisäksi hänet mainitaan lähes joka jaksossa missä Felicia Hardy esiintyy.

Äänenä oli Nick Jameson.

Vuonna 2022 sai ensi-iltansa hahmon alkuperätarinan kertova elokuva Morbius.[1]

 1. McClintock, Pamela: Jared Leto's Morbius Pushed to Spring Amid Omicron Surge The Hollywood Reporter. 3.1.2022. Viitattu 15.2.2024. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.