Harry Osborn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihreä Menninkäinen II
Harry Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa vuodelta 1994
Harry Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa vuodelta 1994
Luoja(t) Stan Lee & Steve Ditko (Harry Osborn)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #31 (heinäkuu 1964) (Harry Osborn)
Amazing Spider-Man #200 (toukokuu 1993) (Vihreä menninkäinen II)
Henkilötiedot
Oikea nimi Harold Theopolis "Harry" Osborn
Status Elossa
Henkilöllisyydet Vihreä Menninkäinen II, American son II
Voimat Erittäin älykäs, nero, menninkäis-aseita ja varusteita, yli-inhimilliset voimat ja kestävyys, regeneraatio
Suhteet
Sukulaiset Norman Osborn (isä), Norman "Normie" Osborn ja Stanley Osborn (pojat),

Harry Osborn on Marvel Comics hahmo Hämähäkkimies-sarjakuvassa, jonka loivat Stan Lee ja Steve Ditko. Hänen ensiesiintymisensä nähtiin The Amazing Spider-Man numerossa 31 vuonna 1965.

Harry Osborn on Norman Osbornin, Vihreän Menninkäisen, poika. Harry oli Peter Parkerin (Hämähäkkimies) paras ystävä. Kun Norman Osborn Vihreänä Menninkäisenä kuoli taistellessaan Hämähäkkimiestä vastaan, Harry päätti kostaa sen, kun hän luuli Hämähäkkimiehen tappaneen isänsä. Myöhemmin Harry meni naimisiin ja otti isänsä yrityksen hallintaansa.

Hän löysi isänsä kemikaalit, joilla hän sai supervoimat, ja Harrysta tuli uusi Vihreä Menninkäinen. Hän käytti isänsä varusteita, tosin nopeampaa kiituria. Yrittäessään kostaa Peterille hän lopulta kuoli kemikaalien sivuvaikutuksiin, jotka olivat tappavia. Juuri ennen kuolemaansa hän sanoi Hämähäkkimiehelle eli Peterille että he olisivat ikuisesti parhaat ystävät.

Myöhemmin selvisi, että Harryn kuolema olikin Norman Osbornin (alkuperäisen Menninkäisen) ja Mysterion luoma illuusio ja, että Harry on viettänyt "kuolemansa" jälkeisen ajan Euroopassa.

Nuoruus ja ihastukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry syntyi New Yorkissa Norman Osbornelle ja Emily Osbornelle. Kuitenkin, hänen äitinsä kuoli monta vuotta myöhemmin. Hän kävi Empire State Universityn koulua. Hän pärjäsi hyvin koulussa ja ihastuikin sitten opiskelija Gwen Stacyyn.

Harry ei aluksi ollut Peterin ystävä. Mutta myöhemmin huomatessaan että Peter oli ujo nörtti, hänestä tuli silti Peterin paras kaveri. Harry ei tajunnut että Peter olikin Hämähäkkimies, ja sen että hän taisteli kahdesti isäänsä vastaan, joka oli tullut Vihreäksi Menninkäiseksi. Harryn ihastus oli myöhemmin vanhempana Mary Jane Watson.

Myöhempinä vuosinaan Harry ihastui Lily Hollisteriin, jonka kanssa sai toisen poikansa Stanleyn. Harry kuitenkin tylysti jätti Lilyn, kun sai tietää tämän olevan menninkäsimäinen Uhka.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasta sen jälkeen kun Harry oli juonut menninkäisseerumia, hän sai supervoimat: Voimakkaampi, parempi tasapaino, aggressiivisuuden lisäys. Harrylla oli kaikki isänsä varusteet, sama menninkäispuku, kurpitsapommit ja kiituri, jota hän oli parantanut nopeudeltaan, sekä muunnellut nykyaikaisemman näköiseksi.

Harry Osborn muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Harry esiintyi Hämähäkkimies-animaatiosarjassa aluksi sivuhahmona, mutta nousi suuren rooliin isänsä menettämisen ja toiseksi Vihreäksi Menninkäiseksi tulemisen myötä. Sarjassa Gary Imhoff toimi Harry Osbornin/Vihreä Menninkäisen II:sen äänenä. Sarjassa nähdään Harryn ja Liz Allanin avioituvan, mutta sarja ei etene niin pitkälle, että katsojat saisivat nähdä Norman "Normie" Osborn Jr. (Vihreä Menninkäinen V) syntymisen.

Jaksot, jossa Harry Osborne/Vihreä Menninkäinen II esiintyivät, ovat:

 • "Tappajarobotti",
 • "Tappajarobottien paluu",
 • "Menninkäinen 1/2",
 • "Menninkäinen 2/2,
 • "Metsästäjien kaksintaistelu",
 • "Blade Vampyyrinmetsästäjä",
 • "Kuolematon vampyyri",
 • "Aikakivi",
 • "Korppikotkan liito",
 • "Tohtori Outo",
 • "Vihreä Menninkäinen",
 • "Mies ilman pelkoa",
 • "Lopullinen tappaja",
 • "Pilkku",
 • "Menninkäissota",
 • "Käännekohta",
 • "Syyllinen",
 • "Kravenin paluu",
 • "Partners",
 • "Herääminen",
 • "Vampyyrikuningatar",
 • "Vihreän Menninkäisen paluu" (ensiesiintyminen Menninkäisenä),
 • "Häät" ja
 • "Jäähyväiset, Hämähäkkimies" (toisen ulottuvuuden Harry Osborn).

Spider-Man – hämähäkkimies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2002 Sam Raimi ohjasi elokuvan Spider-Man – hämähäkkimies, jossa Harry Osbornea esittää James Franco ja Vihreää Menninkäistä esittää Willem Dafoe. Elokuvassa Harry on Peterin paras kaveri, joka aluksi häpeää isänsä rikkautta. Harry ei tiedä että Peter on Hämähäkkimies ja Norman Vihreä Menninkäinen. Harry on ihastunut Mary Jane Watsoniin, mutta kun näkee tämän ja Peterin melkein suutelemassa, Harry uskoo menettäneensä toivon hurmata Mary Janen. Samaan aikaan Norman saa selville että Hämähäkkimies ja Peter ovatkin sama henkilö. Kun hän kertoo tämän isälleen, hän lupaa hyvittää sen että ei ole ollut tukena Harrylle ollenkaan. Niinpä Vihreänä Menninkäisenä hän yrittää tappaa Peterin. Kun Vihreä Menninkäinen Hämähäkkimiestä vastaan on hävimäisillään, hän pyytää anteeksi ja paljastaa olevansa Norman Osborn. Samalla hän salaa laittaa kiiturinsa iskeytymään Peteriin. Hämähäkkimies kuitenkin väistää kiiturin ja se seivästääkin Norman Osbornin. Hän kuolee ja Peter vie hänen ruuminsa kotiin. Harry näkee kun Hämähäkkimies laittaa Normanin ruumiin sängylle ja luulee nyt Hämähäkkimiehen tappaneen isänsä.

Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 elokuvassa Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 Harry ottaa isänsä paikan Oscorpin johtajana ja liittoutuu Tohtori Mustekalan kanssa. Hän päättä kostaa Hämähäkkimiehelle ja niinpä pyytä tohtori Mustekalaa tuomaan hänet elävänä. Vastineeksi tohtori Mustekala haluaa harvinaista tritiumia, jota Harry omistaa, jotta voisi uudestaan rakentaa laitteensa joka epäonnistui. Kun Tohtori Mustekala tuo Hämähäkkimiehen elävänä Harry antaa vastineeksi hänen haluamaansa tritiumia. Tohtori Mustekala lähtee pois. Harry ottaa puukon ja aikoo tappaa Hämähäkkimiehen, mutta päättäkin katsoa kuka tämä kyseinen sankari oikeasti onkin. Hän ottaa naamarin pois ja järkyttyy huomatessaan että Hämähäkkimies onkin Peter Parker. Ihmeissään oleva Harry päästää silti Peterin menemään pelastaakeen Mary Janen tohtori Mustekalan paikasta ja pysäyttämään tämän aikeen. Elokuvan lopussa Harry ihmeissään miettii, kun kuuleekin yhtäkkiä Vihreän Menninkäisen naurua. Hän näkee isänsä "kummituksen" peilistä, joka käskee Harryn kostaa Peterille. Harry ei silti suostu ja heittääkin puukkonsa peiliin. Peili hajoaa ja Harry löytää omituisen paikan sen takaa. Siellä on kaikki Vihreän Menninkäisen varusteet.

Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 Harry päättää kostaa Peterille käyttäen joitakin Vihreän Menninkäisen varusteita. Harryn alter egoksi tulee Uusi Menninkäinen (New Goblin) Vihreän Menninkäisen sijaan. Harry ei käytä isänsä kiituria vaan uutta, lumilautaa muistuttavaa kiituria jonka nimi on Sky Stick. Norman Osborn nähdään vielä tässäkin elokuvassa "kummituksena" peilistä. 23 maaliskuuta vuonna 2007 olevassa viimeisessä Spider-Man 3 trailerissa näytettiin kuollut Harry rakennustyömaalla, Venom tappoi hänet iskemällä tähän hänen kiiturinsa jossa olivat terät esillä. Alun perin Venomin piti iskeä Peteriä, mutta Harry hyppäsi tielle. Kurpitsapommi jonka Peter heitti Harryn naamaan aiheutti arpia hänen naamaansa ja mahdollisesti hänen oikea silmä sokeutui. Harry oli mukana viimeisessä taistelussa Hiekkamiestä ja Venomia vastaan.

The Amazing Spider-Man 2

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2014 elokuvassa The Amazing Spider-Man 2 Harrya ja Vihreää Menninkäistä näyttelee Dane DeHaan. Tässä versiossa Harry ei peri Menninkäis-rooliaan isältään vaan ryhtyy siihen ruiskutettuaan suoneensa hämähäkkien DNA:ta, jonka piti parantaa Harryn kuolettava sairaus ”retroviraali hyperplasia”, johon Norman itse oli jo kuollut. DNA ei kuitenkaan vaikuta odotetulla tavalla vaan pahentaa sairautta. Viimeisenä keinonaan Harry pukee ylleen Oscorpin sotahaarniskan ("Menninkäishaarniska"), joka lievittää käyttäjänsä taisteluissa saatuja vammoja. Hän vie mukanaan myös kiiturin, kurpitsapommeja sekä muita Oscorpin valmistamia aseita kostaakseen Hämähäkkimiehelle "välinpitämättömyyden" sairauttaan kohtaan. Elektron kuoleman jälkeen, Harry näkee Hämähäkkimiehen Gwen Stacyn kanssa ja tajuaa Hämähäkkimiehen olevan Peter Parker. Menninkäisenä Harry surmaa Gwenin, mutta menettää tajuntansa oltuaan hetken setin kuristuksessa taistelun aikana. Harry joutuu vankilaan, josta hän välittää Gustav Fiersille kaiken tämän tarvitseman erikoisryhmää varten, jonka ensimmäinen jäsen on rikollinen nimeltä Aleksei Sytsevich.