Lisko (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lisko
Lisko usuttamassa alligaattoreita Hämähäkkimiehen kimppuun
Lisko usuttamassa alligaattoreita Hämähäkkimiehen kimppuun
Luoja(t) Stan Lee & Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man v1 #6
Henkilötiedot
Oikea nimi Curtis ”Curt” Connors
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kuuden Kopla
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Henkilöllisyydet Ei ole
Voimat Yli-inhimilliset voimat, kestävyys, notkeus ja refleksti, lukuisia matelijamaisia kykyjä, kuten kyky komentaa matelijoita, suomupanssari, terävät kynnet ja hampaat, regeneraatio, kyky kiipeillä seinillä
Suhteet
Sukulaiset Martha Connors (vaimo), Billy Connors (poika)

Lisko (engl. Lizard), oikealta nimeltään tohtori Curt Connors on Marvel-kustantamon luoma superroisto ja yksi Hämähäkkimiehen vaarallisimmista vihollisista. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Amazing Spider-Man-lehden numerossa 6. Liskon loivat Stan Lee ja Steve Ditko.

Suomessa Liskon ensiesiintyminen tapahtui Ihmesarjan numerossa 5 (1967).

Vuonna 2009 Lisko oli listattu sijalle 62 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Tri Curtis Connors toimi armeijan kirurgina, kun hän haavoittui käteen ja se jouduttiin amputoimaan kuolion takia. Kykenemättä leikkaamaan enää Connors alkoi tutkia matelijoita saavuttaen pian alan huipun. Matelijoilla on yhä kyky kasvattaa uusia raajoja menetettyjen tilalle kun nisäkkäät ovat kehittyneet eroon siitä. Connors löysi tarkan kemiallisen yhdisteen, joka antaa tämän kyvyn ja kokeili sitä itseensä. Hän onnistui kasvattamaan kätensä takaisin mutta kemikaalin mutageeniset vaikutukset eivät loppuneet siihen: hän muuttui ihmismäisen matelijan muotoon.

Häntä riivasi primitiivinen mutta ovela matelijan mieli ja Lisko aikoi koota matelijoiden armeijan, joka syrjäyttäisi ihmiset maapallon hallitsevana lajina. Hämähäkkimies kuitenkin pysäytti Liskon suunnitelman käyttäen Connorsin kemikaaleja ja muistiinpanoja luodakseen vasta-aineen, joka kumosi alkuperäisen yhdisteen vaikutukset. Seerumin mutageenit kuitenkin vaikuttivat pysyvästi Connorsin perimään. Vaikka hän on selvinnyt pitkiä aikoja ilman muuttumista matelijamuotoonsa, tiedemies ei ole koskaan päässyt kokonaan eroon Liskon kirouksesta. Itse asiassa matelijapersoona näyttäisi olevan jatkuvasti hereillä Connorsin alitajunnassa haluten koko ajan suurempaa valtaa ihmisten suhteen.

Suomen Hämähäkkimies lehdessä nro 4/98 nähtiin myös Curt Connorsin apulaisen kehittämä epäonnistuneen kokeen luomus, ihmisseerumilla ruiskutettu lisko, jolla oli ihmisen kävelytyyli, mutta ei yhtään inhimillistä ajattelua. Alkuperäinen Lisko tappoi tämän toisen sen yrittäessä tappaa Connorsin pojan.

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Lisko Hämähäkkimies-animaatiosarjan ensimmäisessä osassa.

Lisko esiintyi Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa, ensimmäisessä jaksossa "Liskojen yö".

Ja Lisko esiintyi vielä myöhemmin jaksoissa

24 "Aikakivi",

25 "Ajan kosto",

27 "Viimeinen painajainen",

46 "Partners", (takauma)

50 "Mary Janin etsintä" (Mysterion rakentama robotti)

51 "Liskokuningas",

61–63 jaksoissa olevissa Salaisissa Sodissa ja

64 "Minä todella, todella vihaan klooneja" (takauma).

Dr. Curt Connorsin jaksot sarjassa, jossa hän ei muutu Liskoksi:

8 "Avaruuden asukas 2/3",

14 "Kavala Kuusikko 1/2",

15 "Kavala Kuusikko 2/2",

17 "Hämähäkkimutantti", (takauma)

21 "Metsästäjien kaksintaistelu", (takauma)

22 "Blade Vampyyrinmetsästäjä",

26 "Korppikotkan liito",

29 "Tee toivomus",

37 "Venomin paluu",

38 "Carnage",

39 "Pilkku",

45 "Kravenin paluu",

46 "Partners",

47 "Herääminen",

53 "Häät",

60 "Vesimiehen paluu 2/2" ja

64 "Minä todella, todella vihaan klooneja" (toisen maailman Dr. Connors)

Joseph Campanella oli Liskon ja Dr. Connorsin äänenä.

Sam Raimin elokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curt Connors esiintyy Sam Raimin Hämähäkkimies-trilogiassa, näyttelijänään Dylan Baker. Hänet ainoastaan mainittiin Spider-Man – hämähäkkimies -elokuvassa (2002), mutta esiintyy sen jatko-osissa Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 (2004) ja Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 (2007). Spider-Man 2:ssa Connors on fysiikan professori Columbian yliopistossa ja huolestunut Peterin suoriutumisessa opinnoissa. Hän oli myös Otto Octaviuksen entinen opiskelutoveri yliopistossa. Spider-Man 3:ssa Peter antaa hänelle analysoitavaksi palasen avaruudesta tullutta symbioottia.

Marc Webbin elokuvat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2012 elokuvassa The Amazing Spider-Man Curt Connorsia näyttelee Rhys Ifans. Hän on Oscorpille työskenetelevä biologi ja Richard Parkerin entinen työtoveri. Tutustuessaan Richardin poikaan, Peteriin, he tutkivat Richardin muistiinpanoja ja viimeistelevät liskojen DNA:n avulla luodun kaavan, joka parantaisi ihmisten terveyttä. Oscorpin alkaessa vaatia ihmiskokeisiin siirtymistä ennenaikaisesti, Connors käyttää kaavaa itseensä, kasvattaen uudelleen oikean käsivartensa, mutta mutatoituen samalla Liskoksi. Hämähäkkimies ja Lisko päätyvät taistelemaan toisiaan vastaan Midtownin lukion tiloissa. Viemäreissä Connors palautuu ihmiseksi, mutta hänelle kehittyy pakkomielle jatkaa kokeita ja muuttaa kaikki New Yorkin ihmiset liskoiksi. Hämähäkkimies ja George Stacy pysäyttävät hänen aikeensa levittämällä kaupunkiin vasta-ainetta, palauttaen samalla Connorsin järkiinsä. Connors viedään lopuksi Beloitin psykiatriseen sairaalaan, missä hän saa vieraakseen Gustav Fiersin.

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhys Ifans palasi näyttelemään The Amazing Spider-Man -elokuvien versiota Curt Connorsista / Liskosta Marvel Cinematic Universen elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021), jossa Stephen Strangen yritys pyyhkiä Kof-Kolin riimuilla langetettavalla muistiloitsulla pois Mysterion ihmiskunnalle paljastama tieto siitä, että Peter Parker on Hämähäkkimies, rikkookin multiversumin rajat ja tuo Connorsin Marvel Cinematic Universeen ihmiseksi palautumista edeltäneestä hetkestä.[2] Kun Peter sai sillalla kiinni Otto Octaviuksen, Strange oli jo sillä aikaa löytänyt Connorsin ja vanginnut hänet Sanctum Sanctorumiin. Peter yrittää keksiä Tony Starkin entisillä laitteilla keinon, jolla muuttaa Connors ihmiseksi ja pakottaa Connorsin piileskelemään sillä aikaa F.E.A.S.T.:n rekka-autossa. Mutta Vihreä Menninkäinen sabotoi yrityksiä parantaa Elektron ja Hiekkamiehen sekä päästää myös Liskon pakoon. Peter sekä kaksi muuta Peterin varianttia (joista toinen on Connorsin omasta universumista) suunnittelevat uuden vastamyrkyn Connorsille, taistelevat roistoja vastaan ja palauttavat samalla Connorsin ihmiseksi, ennen kuin Strange lopulta korjaa loitsun ja palauttaa roistot omiin universumeihinsa.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967–1968 Gillie Fenwick Hämähäkkimies
1994–1997 Joseph Campanella Hämähäkkimies
2000–2001
2008–2009
Dee Bradley Baker Hämmästyttävä Hämähäkkimies Spider-Man
Spider-Man 2: Enter Electro
2003 Rob Zombie Hämähäkkimies
2004, 2007 Dylan Baker Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2
Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3
2004 Joe Alaskey Spider-Man 2
2006 James Arnold Taylor Marvel: Ultimate Alliance
2007 Nathan Carlson Spider-Man 3
2007 Roger Jackson Spider-Man: Friend or Foe
2012
2021
Rhys Ifans The Amazing Spider-Man
Spider-Man: No Way Home
2018, 2020 Yuri Lowenthal Spider-Man
2023 Mark Whitten Spider-Man 2
  1. Lizard is number 62 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
  2. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 17.11.2021. (englanniksi)