Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2
Spider-Man 2
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Alfred Gough
Miles Millar
Michael Chabon
Alvin Sargent
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja Avi Arad
Laura Ziskin
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Bob Murawski
Pukusuunnittelija James Acheson
Pääosat Tobey Maguire
Kirsten Dunst
James Franco
Alfred Molina
Rosemary Harris
Donna Murphy
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Marvel Enterprises
Levittäjä InterCom
Sony Pictures Entertainment
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Yhdysvallat 30. kesäkuuta 2004
Suomi 7. heinäkuuta 2004
Kesto 127 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 000 000 $
Tuotto 783 766 341 $
Edeltäjä Spider-Man – hämähäkkimies
Seuraaja Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 on yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka pohjautuu Stan Leen ja Steve Ditkon luomaan sarjakuvahahmoon ja supersankariin Hämähäkkimieheen. Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 30. heinäkuuta 2004. Elokuva on jatko-osa toimintaelokuvalle Spider-Man – hämähäkkimies. Sen ohjasi Sam Raimi ja sen pääosissa esiintyvät Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco ja Rosemary Harris. Elokuva on Hämähäkkimies-trilogian toinen osa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peter Parkerin taisteleminen rikollisuutta vastaan hankaloittaa hänen yksityiselämäänsä. Hän menettää työnsä, myöhästelee luennoiltaan ja on etääntynyt rakkaudenkohteestaan Mary Janesta sekä parhaasta ystävästään Harrysta, joka yhä syyttää Hämähäkkimiestä isänsä Norman Osbornin kuolemasta. Peter huomaa myös May-tätinsä olevan häätöuhan alla.

Oscorpin nykyisenä johtajana Harry sijoittaa suuren summan rahaa nerokkaan tieteilijän, Otto Octaviuksen, tutkimuksille. Hän aikoo luoda fuusioenergiaa hyödyntävän laitteen, jonka hallitsemiseksi hän käyttää selkäänsä asennettuja ja tekoälyllä varustettuja lonkeromaisia rautakäsiä. Tehopiikit kuitenkin nousevat hyvin nopeasti, mutta Octavius ei suostu keskeyttämään koetta. Sillä on vakavat seuraukset: hänen vaimonsa kuolee, rautakäsien tekoälyä hallitseva estosiru tuhoutuu ja kädet sulautuvat hänen selkärankaansa. Hämähäkkimies ilmestyy paikalle ja sammuttaa koneen ennen kuin se aiheuttaa suurempaa tuhoa.

Sairaalassa lääkärit yrittävät poistaa leikkauksella Octaviuksen rautakädet, mutta estosirun tuho on tehnyt niistä itsenäisiä ja ne tappavat useimmat lääkäreistä. Herättyään tajuihinsa Octavius pakenee ja piileskelee satamassa. Rautakädet suostuttelevat hänet tekemään kokeen uudestaan. Sen rahoittamiseksi Octavius, jolle Daily Bugle on antanut nimen Tohtori Mustekala, alkaa ryöstää pankkeja.

Koska Peter ei saapunut ajoissa Mary Janen näytelmän ensi-iltaan, Mary Jane oli mennyt kihloihin astronautti John Jamesonin, Daily Buglen kustajantajan J. Jonah Jamesonin pojan, kanssa. Tämä vaikuttaa syvästi Peterin henkiseen hyvinvointiin ja saa hänen voimansa heikentymään. Hän päättää lakata olemasta Hämähäkkimies ja tehdä sovinnon Mary Janen kanssa.

Jätehuollon työntekijä löytää Hämähäkkimiehen puvun ja vie sen J. Jonah Jamesonille, joka ottaa kunnian Hämähäkkimiehen katoamisesta. Peter tunnustaa May-tädille, miten Ben-sedän kuolema tapahtui. May antaa Peterin toiminnan anteeksi, mutta naapurin 9-vuotiaan pojan kuultua Hämähäkkimiehen katoamisesta ja rikollisuuden määrän noustua, Peter alkaa huolestua.

Octavius tarvitsee reaktorinsa polttoaineeksi tritiumia ja vaatii sitä Harrylta. Harry kieltäytyy aluksi edellisen kokeen vuoksi, mutta suostuu, jos saa vastineeksi Hämähäkkimiehen. Mary Jane tapaa Peterin kahvilassa, jonne Octavius ilmestyy ja kaappaa Mary Janen löytääkseen Peterin avullaan Hämähäkkimiehen. Peter raivostuu ja saa voimansa takaisin, minkä myötä hakee pukunsa takaisin Daily Buglen toimistosta.

Hämähäkkimies taistelee Octaviusta vastaan ja he päätyvät linja R:n metroon. Octavius sabotoi junan ohjausta ja poistuu. Hämähäkkimies pysäyttää junan ennen raiteen loppumista, mutta menettää tajuntansa. Matkustajat kantavat hänen vaunuun ja antavat hänen naamionsa, luvaten olla kertomatta hänestä. Octavius palaa ja tyrmää Hämähäkkimiehen uudelleen, vieden hänet Harrylle.

Annettuaan Octaviukselle tritiumin, Harry valmistautuu tappamaan Hämähäkkimiehen ja järkyttyy huomatessaan Peterin naamion takana. Peter vakuuttaa kyseessä olevan nyt isommat asiat ja Harryn kertomaan Octaviuksen olinpaikan. Hämähäkkimies saapuu Octaviuksen veden päällä olevaan laboratorioon ja yrittää vapauttaa Mary Janen. Mutta yksi Octaviuksen rautakäsistä huomaa hänet ja he päätyvät taisteluun. Annettuaan Octaviukselle sähköiskun, Hämähäkkimies paljastaa tälle henkilöllisyytensä ja anoo Octaviusta luopumaan unelmastaan suuremman hyvän vuoksi. Octavius vaatii lopulta rautakäsiä tottelemaan ja päättää hukuttaa reaktorin ja itsensä Hudson-jokeen. Mary Jane näkee Peterin ilman naamiota ja saa tietää tämän todellisista tunteista, sekä syyn mikseivät he voi olla yhdessä. Hämähäkkimies vie Mary Janen Johnin luokse ja poistuu.

Osbornin kartanossa Harry näkee näyn isästään, joka käskee poikaansa kostamaan hänen puolestaan. Harry ei halua satuttaa Peteriä ja rikkoo peilin, jonka takaa hän löytää Vihreän Menninkäisen salaisen huoneen. Hääpäivänä Mary Jane jättää Johnin alttarille ja menee tapaamaan Peteriä tämän asunnolle. He myöntävät todelliset tunteensa ja heidän suudeltua, Peter lähtee Hämähäkkimiehenä mukaan poliisin takaa-ajoon.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Tobey Maguire  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Kirsten Dunst  Mary Jane Watson  
 James Franco  Harry Osborn  
 Alfred Molina  Otto Octavius / Tohtori Mustekala  
 Rosemary Harris  May Parker  
 Donna Murphy  Rosalie Octavius  
 J. K. Simmons  J. Jonah Jameson  
 Daniel Gillies  John Jameson  
 Dylan Baker  tohtori Curt Connors  
 Bill Nunn  Joseph ”Robbie” Robertson  
 Vanessa Ferlito  Louise  
 Willem Dafoe  Norman Osborn / Vihreä Menninkäinen  
 Cliff Robertson  Ben Parker  
 Mageina Tovah  Ursula Ditkovich  
 Elya Baskin  Herra Ditkovich  
 Elizabeth Banks  Betty Brant  
 Ted Raimi  Hoffman  
 Aasif Mandvi  Herra Aziz  

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]