Marvel Entertainment

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marvel Entertainment, LLC
Perustettu 1998
Kotipaikka New York City, New York, Yhdysvallat
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Tuotteet
Emoyhtiö The Walt Disney Company
Tytäryhtiöt Marvel Comics
Kotisivu www.marvel.com

Marvel Entertainment LLC (aiemmin Marvel Enterprises ja Toy Biz, ja tyyliteltynä MARVEL) on kesäkuussa 1998 perustettu amerikkalainen viihdeyhtiö Marvel Entertainment Groupin ja ToyBizin yhdistämisen tuloksena.[1] Yhtiö on Walt Disney Companyn kokonaan omistama tytäryhtiö ja siihen kuuluu pääasiassa sarjakuvatuotantoyksikkö Marvel Comics.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Walt Disney Company osti Marvel Entertainmentin 4 miljardilla dollarilla,[2] jolloin Marvel Entertainmentistä tuli osakeyhtiö (LLC). Taloudellisissa raporteissa Marvel-brändi mainitaan ensisijaisesti osana Disneyn Consumer Products -segmenttiä. Vuonna 2015 elokuvayksikkö Marvel Studios uudelleenorganisoitiin The Walt Disney Studiosin tytäryhtiöksi, jossa se kehittää ja tuottaa yhteistä maailmankaikkeutta.[3] Lokakuussa 2019 myös televisioyksikkö Marvel Television ja sen tytäryhtiö Marvel Animation uudelleenorganisoitiin The Walt Disney Studiosin tytäryhtiöiksi.[4]

Kumppanuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien varrella Marvel Entertainment on tullut useisiin kumppanuuksiin ja neuvotteluihin muiden yritysten kanssa useissa yrityksissä. Marvelilla on elokuvien lisenssisopimuksia Sony Picturesin (joka omistaa Hämähäkkimiehen elokuvaoikeudet) kanssa ja Universal Picturesin (jolla on etuosto-oikeus Hulkin elokuvaoikeuksiin) kanssa.[5] Lisäksi Universalin tehdyistä sopimuksista huolimatta Walt Disney Parks ja Resortsissa on esiintynyt myös Marvelin hahmoja ja ominaisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toy Biz to control Marvel CNN Money. Viitattu 9.8.2020. (englanniksi)
  2. Fritz, Ben: Disney discloses details of deal Los Angeles Times. Viitattu 9.8.2020. (englanniksi)
  3. Part I: Page 1: ITEM 1. Business. Fiscal Year 2010 Annual Financial Report And Shareholder Letter [1] 11.6.2014. The Walt Disney Company. Viitattu 17.1.2020. "Marvel businesses are reported primarily in our Studio Entertainment and Consumer Products segments."
  4. Fleming Jr., Mike: Marvel Studios President Kevin Feige Adds Marvel Chief Creative Officer Title Deadline Hollywood. 15.10.2019. Viitattu 17.1.2020. (englanniksi)
  5. Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man Sony Pictures Entertainment. Viitattu 9.8.2020. (englanniksi)[vanhentunut linkki]