Tärisyttäjä (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tärisyttäjä
Tärisyttäjä ja Vauhtipiru taistelemassa (kuvitus Tom Grummett)
Tärisyttäjä ja Vauhtipiru taistelemassa (kuvitus Tom Grummett)
Luoja(t) Stan Lee ja Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Amazing Spider-Man #46
Henkilötiedot
Oikea nimi Herman Schultz
Status Aktiivinen
Pituus 175 cm
Paino 79 kg
Ryhmäsidokset Kahdentoista kopla
Edelliset ryhmäsidokset Pahan Mestarit
Henkilöllisyydet Herman Schultz
Voimat Tärinää lievittävä puku, jossa kaksi ranneasetta, "tärisyttäjää"
Suhteet
Sukulaiset Ei tunnettuja

Tärisyttäjä (esiintynyt Suomessa myös alkuperäisellä nimellään Shocker sekä nimillä Värisyttäjä, Tyrmääjä ja Shokeeraaja), oikealta nimeltään Herman Schultz on Marvel-kustantamon luoma superroisto ja Hämähäkkimiehen vihollinen. Tärisyttäjän ensiesiintyminen oli amerikkalaisessa sarjakuvalehden The Amazing Spider-Man numerossa 46 Stan Leen ja Steve Ditkon luomana.

Tärisyttäjä on yksi harvoista Hämähäkkimiehen vastustajista, joka ei aliarvioi vastustajaansa. Tärisyttäjä tietää olevansa tavallinen roisto värikkäässä puvussa, jolla on erilaiset aseet kuin muilla. Juuri tuo seikka tekee Tärisyttäjästä vaarallisen, sillä taisteluissa Hämähäkkimies kuvittelee hoitavansa supervoimattoman Tärisyttäjän helposti, mutta Tärisyttäjä käyttää nokkeluuttaan taisteluissa.

Tärisyttäjän tappioksi koituu kuitenkin se, että hän ei kestä Hämähäkkimiehen pilkkausta ja suuttuessaan tekee ratkaisevan virheen, joka koituu Hämähäkkimiehen voitoksi.

  • Silmät: Ruskeat
  • Hiukset: Ruskeat
  • Varusteet: Keltaruskea kokovartalopuku ja "tärisyttäjät" molemmissa ranteissa.

Herman Schultz oli epäonninen murtovaras ja erään keikan jälkeen hän joutui vankilaan. Vankilan työpajassa Schultz käytti osaamistaan työkalujen ja mekaniikan osalta ja rakensi laitteen, joka muodostaessaan värähdysaaltoja tuhosi tai hajotti kaikkea tielleen osuvaa.

Schultz muokkasi laitteesta aseen, "tärisyttäjän", jonka pystyi kiinnittämään ranteeseen. Schultz käytti asetta vankilasta pakenemiseen ja rikoksiinsa. Myöhemmin hän melkein kuoli aseen rekyylin aiheuttamaan tärinään, mikä vahingoitti hänen kehoaan.

Schultz käytti nyt osaamistaan valmistaakseen vaahtomaisesta materiaalista asun, mikä vaimensi aseen tärinää ja paranteli samalla "tärisyttäjäänsä", joita hän tällä kertaa valmisti kaksi. Asun ja aseet valmiiksi saatuaan Schultz ryhtyi superroistoksi ottaen nimensä aseiltaan.

Tärisyttäjänä Schultz murtautui ensimmäistä kertaa suuren yhtiön toimistoon, missä hän samalla kohtasi murtoa estämään tulleen Hämähäkkimiehen. Seuranneessa taistelussa Tärisyttäjä voitti Hämähäkkimiehen helposti, mutta toisessa taistelussa manhattanilaisessa pankissa Hämähäkkimies tukki seitillään Tärisyttäjän aseet aiheuttaen niiden räjähtämisen. Tärisyttäjä pökertyi ja Hämähäkkimies luovutti hänet poliisille.

Myöhemmin Tärisyttäjä karkasi vankilasta, mutta Hämähäkkimies toimitti hänet sinne takaisin. Kuukausia tämän jälkeen Tärisyttäjä pääsi vankilasta kärsittyään tuomion hän päätti kiristää New Yorkin kaupungilta miljoonia tuhoamalla kaupungin voimalinjoja.

New Yorkin pormestari kieltäytyi maksamasta Tärisyttäjän lunnasvaatimusta. Tärisyttäjä hyökkäsi Queensin voimalaitokseen, missä hän kohtasi jälleen Hämähäkkimiehen. Hämähäkkimies voitti Tärisyttäjän lukitsemalla hänen aseensa pysyvästi "on"-asentoon aiheuttaen sen, että aseiden rekyyli heitteli Tärisyttäjää pitkin seiniä. Tärisyttäjä menetti lopulta tajuntansa ja Hämähäkkimies toimitti hänet vankilaan.

Rikollisnero Munapää vapautti Tärisyttäjän vankilasta, ja Tärisyttäjä liittyi Munapään johtamiin Pahan Mestareihin. Pahan Mestarit hyökkäsivät Kostajien kimppuun, mutta hävisivät sankareille ja Tärisyttäjä joutui jälleen vankilaan.

Vähän aikaa sitten Tärisyttäjä osallistui huutokauppaan, jossa oli myytävänä Venomin symbiootti. Tärisyttäjä hävisi tarjouskilpailun, mutta rikollinen Skorpioni tarjosi hänelle sopimusta Norman Osbornin nimissä.

Tärisyttäjä suostui Skorpionin ja Osbornin tarjoukseen ja liittyi uuteen Kahdentoista Koplaan. Kopla hyökkäsi Hämähäkkimiehen ja Mustan Kissan kimppuun näiden vapautettua Vihreän Menninkäisen vankilasta. Kostajat, joille Mary Jane oli soittanut aavistanessaan Vihreän menninkäisen pettävän sopimuksen, osallistuivat taisteluun ja toimittivat koplan jäsenet jälleen vankilaan.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärinää lievittävä puku, jossa on kaksi ranneasetta, "tärisyttäjää".

Tärisyttäjä muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1994 animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tärisyttäjä Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Tärisyttäjä esiintyi muutaman kerran Hämähäkkimies-animaatiosarjassa ja hänen ääninäyttelynsä teki Jim Cummings. Sarjassa, Tärisyttäjä oli pääasiallisesti Kingpinin apuri.

Jaksot, jossa Tärisyttäjä esiintyi, ovat:

  • 9 "Avaruuden asukas 2/3"
  • 10 "Avaruuden asukas 3/3"
  • 14 "Kavala Kuusikko 1/2"
  • 15 "Kavala Kuusikko 2/2"
  • 47 "Herääminen"
  • 54–58 Kuusi unohdettua soturia -tarinassa

Hämmästyttävä Hämähäkkimies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Hämmästyttävä Hämähäkkimies Tärisyttäjänä toimii Herman Schultzin sijasta Jackson "Montana" Brice ääninäyttelijänään Jeff Bennett.

Herman Schultz esiintyy vuoden 2017 elokuvassa Spider-Man: Homecoming, jossa hän oli Bestman Salvagen työntekijä ja Adrian Toomesin / Korppikotkan johdolla yhtiön konkurssin jälkeen myi laittomasti Kostajien käymien taistelujen jäljitä kerätystä teknologiasta kehitettyjä aseita. Hänen varusteisiinsa kuuluvat Phineas Masonin / Tinurin päivittämät versiot hanskoista, joita Brock Rumlow / Kallo käytti hyökätessään Lagosiin. Hanskoilla voi nyt ampua vibro-sähkömäjäyksiä. Jackson Brice oli alkuperäinen Shokeeraaja, mutta kun Hämähäkkimies oli saapunut paikalle näiden myydessä aseita Aaron Davisille, Toomes tappoi Bricen ja antoi Schultzin ryhtyä uudeksi Shokeeraajaksi. Schultz yrittää etsiä Bricen hukkaaman hanskan, mutta Peter Parker ja Ned Leeds onnistuvat välttämään hänet. Schultz oli Toomesin mukana myös Staten Island Ferryllä, kun FBI ja Hämähäkkimies väijyttivät heidät. Schultz yritti vielä lopulta estää Peteriä poistumasta Midtownin tiedelukion homecoming-tanssiaisista, mutta Ned pysäyttää hänet yhdellä Peterin seittisingoista.

Schultzia näyttelee Bokeem Woodbine.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1981 John Stephenson Spider-Man and His Amazing Friends
1995, 1997
2009
Jim Cummings Hämähäkkimies Marvel: Ultimate Alliance 2
2001 Daran Norris Spider-Man 2: Enter Electro
2002, 2004 Michael Beattie Spider-Man
Spider-Man 2
2005 Brian George Ultimate Spider-Man
2008 Jeff Bennett Hämmästyttävä Hämähäkkimies
2008 Liam O’Brien Spider-Man: Web of Shadows
2017 Bokeem Woodbine Spider-Man: Homecoming
2017 Cameron Boyce Spider-Man
2018 Dave B. Mitchell Spider-Man