Spider-Man: Homecoming

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spider-Man: Homecoming
Ohjaaja Jon Watts
Käsikirjoittaja
Tarina
 • Jonathan Goldstein
 • John Francis Daley
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja Salvatore Totino
Leikkaaja
 • Dan Lebental
 • Debbie Berman
Tuotantosuunnittelija Oliver Scholl
Pukusuunnittelija Louise Frogley
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 133 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 175 miljoonaa $[1]
Tuotto 880 miljoonaa $[1]
Seuraaja Spider-Man: Far From Home
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Spider-Man: Homecoming on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin suosittuun sarjakuvahahmoon Hämähäkkimies. Se on Hämähäkkimies-elokuvien toinen uudelleenkäynnitys sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) kuudestoista elokuva ja kolmannen vaiheen neljäs elokuva. Elokuvan ohjasi Jon Watts ja hän myös käsikirjoitti sen yhdessä John Francis Daleyn, Jonathan Goldsteinin, Christopher Fordin, Chris McKennan ja Erik Sommersin kanssa. Sen pääosissa ovat Tom Holland, Michael Keaton, Jon Favreau, Zendaya, Donald Glover, Tyne Daly, Marisa Tomei ja Robert Downey Jr. Elokuvassa Peter Parker yrittää tasapainoittaa elämänsä high school -opiskelijana samalla kun yrittää Hämähäkkimiehenä taistella Korppikotkaa vastaan.

Helmikuussa 2015 Marvel Studios ja Sony tekivät sopimuksen Hämähäkkimiehen elokuvaoikeuksien jakamisesta, jotta hahmosta voisi tulla osa MCU:ta. Seuraavan kesäkuun aikana Holland valittiin Peter Parkerin / Hämähäkkimiehen näyttelijäksi, ja Watts elokuvan ohjaajaksi. Pian sen jälkeen julkistettiin Daleyn ja Goldsteinin valinta käsikirjoittajiksi. Elokuvan virallinen nimi paljastettiin huhtikuussa 2016 sekä vahvistettiin Downeyn liittyminen elokuvan näyttelijäkaartiin. Kuvaukset alkoivat kesäkuussa 2016 Pinewood Atlanta Studiosilla, Fayetten piirikunnassa, Georgiassa. Seuraavan kuukauden aikana Wattsin, Fordin, McKennan ja Sommersin paljastettiin osallistuneen käsikirjoituksen tekemiseen, ja ilmoitettiin muut elokuvan näyttelijät.

Spider-Man: Homecoming sai maailmanensi-iltansa Hollywoodissa 28. kesäkuuta 2017. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 5. heinäkuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 7. heinäkuuta 2017. Elokuva tuotti yli 880 miljoonaa dollaria, tehden siitä siihen aikaan toiseksi eniten koskaan tuottaneen Hämähäkkimies-elokuvan. Se sai pääosin positiivisen vastaanoton, kriitikoiden ylistäessä Hollandin ja muiden näyttelijöiden roolisuoritusta, elokuvan musiikkia, huumoria ja toimintakohtauksia.[2][3][4] Elokuvan jatko-osa, Spider-Man: Far From Home, sai ensi-iltansa 2. heinäkuuta 2019. Kolmas elokuva, Spider-Man: No Way Home, sai ensi-iltansa 17. joulukuuta 2021.

New Yorkin taistelun jälkeen,[a] Tony Stark ja hallitus muodostavat Yhdysvaltain vahingonhallintaosaston (DODC), joka saa yksinoikeuden kerätä talteen kaiken jälkeen jääneen chitaurien teknologian. Tämä kuitenkin ajaa Adrian Toomesin oman yhtiön konkurssiin, jolloin hän ja hänen alaisensa päättävät käyttää jo valmiiksi keräämäänsä teknologiaa rikollisiin tarkoituksiin. Vuosia myöhemmin, Kostajien sisällissodan päätyttyä,[b] Peter Parker palaa takaisin New Yorkiin ja ilmaisee halunsa liittyä Kostajiin vakituisesti, mutta Starkin mielestä hän ei ole vielä valmis.

Tätinsä May Parkerin vastusteluista huolimatta, Peter oli eronnut Midtownin tiedelukion akateemisesta kymmenottelujoukkueesta keskittyäkseen ”työharjoitteluunsa” Stark-yhtiöissä, joka on hänen peitetarinansa toimilleen Hämähäkkimiehenä Starkin suunnittelemassa puvussa. Eräänä iltana Peter kohtaa pankkirosvoja, joille Toomes oli myynyt kehittyneitä aseita, ja hänen palattuaan Queensissä sijaitsevaan asuntoonsa, hänen paras ystävänsä Ned Leeds saa tietää hänen olevan Hämähäkkimies. Myöhemmin Peter kohtaa Toomesin kätyrit Jackson Bricen ja Herman Schultzin, jotka yrittävät kaupitella aseita Aaron Davisille. Päätyessään taisteluun näitä ja Toomesia vastaan, Peter melkein hukkuu järveen. Peteriä jäljittimellä seurannut Stark pelastaa hänet ja neuvoo tätä pysymään erossa vaarallisista rikollisista. Toomes tappaa vahingossa Bricen yhdellä aseistaan ja nimittää Schultzin uudeksi Shokeeraajaksi.

Peter ja Ned tutkivat Bricen jättämää asetta ja irrottavat sen voimanlähteen. He asentavat asetta etsivään Schultziin jäljittimen, ja seuratakseen häntä Washingtoniin, Peter liittyy takaisin akateemiseen kymmenottelujoukkueeseen, joka lähtee sinne osallistuakseen turnaukseen. Peter onnistuu ohittamaan pukunsa ”apupyöräprotokollan” ja saa käyttöön sen salatut lisäominaisuudet, mukaan lukien käyttöliittymätekoäly Karenin. Hän yrittää estää Toomesia ryöstämästä aseita DODC:n kuljetusautosta, mutta jää jumiin auton sisään eikä ehdi ajoissa joukkuetovereidensa luokse turnaukseen. Nedin haltuun jätetty voimanlähde muuttuu epävakaaksi ja räjähdys jättää hänet sekä muut Peterin joukkuetoverit loukkuun Washington-monumentin hissiin. Vältettyään paikalliset viranomaiset, Peter onnistuu pelastamaan heidät ja ihastuksensa Lizin. New Yorkissa Peter etsii käsiinsä Davisin, joka paljastaa Toomesin tapaavan Staten Island Ferryllä toisen asiakkaansa Mac Garganin. Toomes ja Schultz kuitenkin pakenevat ennen kuin viallinen ase halkaisee lautan kahtia. Stark auttaa Peteriä pelastamaan matkustajat, mutta takavarikoi Hämähäkkimies-puvun rangaistakseen Peteriä ajattelemattomuudesta.

Peter palaa normaaliin elämäänsä ja pyytää Liziä Midtownin homecoming-juhlan tanssiaisiin. Tanssiaisiltana Peter saa tietää Toomesin olevan Lizin isä ja Toomes itse päättelee Peterin olevan Hämähäkkimies. Tajutessaan, että Toomes aikoo kaapata lentokoneen, joka kuljettaa Kostajat-tornista aseita ryhmän nykyiseen tukikohtaan, Peter poistuu kesken tanssiaisten alkuperäisessä kotitekoisessa Hämähäkkimies-puvussaan estääkseen tämän aikeet. Schultz hyökkää Peterin kimppuun, mutta Ned pelastaa hänet ja Peter selvittää tiensä Toomesin piilopaikkaan. Toomes paljastaa Peterille haluavansa vain turvata Lizin tulevaisuuden ja yrittää suostutella Peterin puolelleen. Kun Peter kieltäytyy, Toomes tuhoaa rakennuksen tukipilarit ja rakennus sortuu Peterin päälle. Päästyään pois Peter onnistuu vaurioittamaan Toomesin Korppikotka-pukua ja ohjaa taistelussa vaurioituneen lentokoneen Coney Islandin hiekkarannalle. Toomesin puku räjähtää, mutta Peter pelastaa hänet ja jättää poliisien käsiin. Isänsä pidätyksen vuoksi Liz muuttaa äitinsä kanssa pois ja Peter kieltäytyy Kostajiin liittymisestä. Stark palauttaa Peterille päivitetyn Hämähäkkimies-puvun, jonka hän pukee ylleen juuri kun May-täti avaa hänen huoneensa oven.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Toomes ja Gargan ovat vankilassa, jossa Gargan kertoo useiden rikollisten aikovan liittoutua Hämähäkkimiestä vastaan, mutta Toomes ei paljasta hänelle Hämähäkkimiehen henkilöllisyyttä. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa näytetään yksi Kapteeni Amerikan esittämistä julkisen palvelun videoista, joita Midtown käyttää yhtenä opetusmenetelmistään.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Tom Holland  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Michael Keaton  Adrian Toomes / Korppikotka  
 Jon Favreau  Harold ”Happy” Hogan  
 Zendaya  Michelle  
 Donald Glover  Aaron Davis  
 Tyne Daly  Anne Marie Hoag  
 Marisa Tomei  May Parker  
 Robert Downey Jr.  Tony Stark / Rautamies  
 Gwyneth Paltrow  Virginia ”Pepper” Potts  
 Jacob Batalon  Ned Leeds  
 Laura Harrier  Liz Toomes  
 Tony Revolori  Eugene ”Flash” Thompson  
 Bokeem Woodbine  Herman Schultz / Shokeeraaja #2  
 Abraham Attah  Abraham ”Abe” Brown  
 Hannibal Buress  Andre Wilson  
 Kenneth Choi  rehtori Morita  
 Selenis Leyva  Monica Warren  
 Angourie Rice  Betty Brant  
 Martin Starr  Roger Harrington  
 Garcelle Beauvais  Doris Toomes  
 Michael Chernus  Phineas Mason / Tinuri  
 Michael Mando  Mac Gargan  
 Logan Marshall-Green  Jackson Brice / Shokeeraaja #1  
 Jennifer Connelly  Karen (ääni)  
 Gary Weeks  agentti Foster  
 Christopher Berry  Randy Vale  
 Jorge Lendeborg Jr.  Jason Ionello  
 Tunde Adebimpe  herra Cobbwell  
 Tiffany Espensen  Cindy Moon  
 Isabella Amara  Sally Avril  
 Michael Barbieri  Charles Murphy  
 J. J. Totah  Seymour O’Reilly  
 Hemky Madera  herra Delmar  
 Kirk Thatcher  punkkari  
 Kerry Condon  Perjantai (ääni)  
 John Penick  Barry Hapgood  
 Ethan Dizon  Brian ”Tiny” McKeever  
 Martha Kelly  matkaopas  
 Zach Cherry  katukauppias (cameo)  
 Stan Lee  Gary (cameo)  
 Chris Evans  Steve Rogers / Kapteeni Amerikka (cameo)  

Sony Pictures Entertainmentin jouduttua hakkeroinnin kohteeksi marraskuussa 2014, paljastui, että Sony halusi Marvel Studiosin tuottavan uuden Hämähäkkimies-elokuvien trilogian, Sonyn säilyttäessä oikeudet ”luovaan hallintaan, markkinointiin ja levitykseen”. Neuvottelut studioiden välillä kuitenkin kariutuivat ja Sony päätti edetä oman Hämähäkkimies-elokuvia koskevan suunnitelmansa mukaan.[5] Helmikuussa 2015, Sony Pictures ja Marvel Studios kuitenkin julkistivat tekevänsä uuden Hämähäkkimies-elokuvan, Kevin Feigen ja Amy Pascalin toimiessa tuottajina. Hahmo esiintyisi sitä ennen yhdessä aiemmista Marvel Cinematic Universen elokuvista,[6] jonka raportoitiin olevan Captain America: Civil War.[7] Marvel Studios päätti tutkia myös mahdollisuuksia laittaa muita MCU-hahmoja esiintymään tulevissa Hämähäkkimies-elokuvissa, vaikka Sony Pictures säilyttäisi yhä omistus- ja jakeluoikeudet sekä taloudellisen ja lopullisen luovan hallinnan.[6] Lone Star Funds osallistui myös yhdessä Sonyn kanssa elokuvan rahoittamiseen LSC Film Corporationin kanssa tehdyn sopimuksen kautta.[8]

Feige ilmoitti Marvelin pyrkineen tekemään Hämähäkkimiehestä osa MCU:ta jo lokakuusta 2014 asti, kun kolmannen vaiheen elokuvien aikataulu julkistettiin, sanomalla että, ”Marvel ei julkista virallisesti mitään ennen kuin asia on löyty lukkoon. Joten etenimme lokakuussa suunnitelmall A, suunitelman B ollessa, että mikäli [sopimus] Sonyn kanssa saataisiin sovittua, kaikki muut siirtyisi. Olemme miettineet [Hämähäkkimies-elokuvaa] yhtä pitkään kuin kaikkia kolmannen vaiheen elokuvia.”[9] Marc Webbin The Amazing Spider-Man -elokuvien vastaavat tuottajat eivät palaisi elokuvaan, kuten eivät myöskään Webb itse tai Hämähäkkimiehen näyttelijä Andrew Garfield.[10] Sonyn raportoitiin etsivän rooliin Garfieldiä nuorempaa näyttelijää,[11] Logan Lermanin ja Dylan O’Brienin ollessa vahvimmat ehdokkaat rooliin.[12]

Maaliskuussa 2015, Drew Goddardia harkittiin elokuvan käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi,[13][14] mutta O'Brien väitti, ettei Hämähäkkimiehen roolia koskaan tarjottu hänelle.[15] Goddard, joka oli aiemmin kiinnitettynä Sonyn suunnittelemaan elokuvaan Kuuden Koplasta, sanoi kieltäytyneensä uuden elokuvan tekemiseen osallistumisesta, koska hänellä ”ei juuri ollut ideaa” sille, lisäten, että ”on hyvin vaikea sanoa, 'Selvä, kirjoitan nyt uuden elokuvan'” kun hän oli työstänyt Kuuden Kopla -elokuvaa jo vuoden ajan.[16] Seuraavan kuukauden aikana, mainostaessaan Avengers: Age of Ultronia, Feige ilmoitti tämän version Peter Parkerista olevan elokuvassa 15- tai 16-vuotias.[17] Hän lisäsi myös, ettei elokuva tulisi olemaan alkuperätarina, kuvaillen ”miten Hämähäkkimiehen alkuperä oli kerrottu jo kahdella eri tavalla viimeisten kolmentoista vuoden aikana ja haluten paljastaa sen nyt eri tavalla, keskittyäkseen siihen miten nuori high school -opiskelija MCU:ssa oppisi käyttämään voimiaan.”[9] Feige myöhemmin lisäsi, että ”On tapahtumia, jotka tekivät Peteristä sen mikä hän oli, ja että tulemme varmasti vihjailemaan mitä ne ovat, mutta olemme nyt keskittyneempiä hänen tulevaisuuteensa ja siihen miten hän kasvaa ja kokee jyrkän oppimiskäyrän... siitä kuinka olla oma sankarinsa.”[18] Myöhemmin huhtikuussa raportoitiin, että vahvimpana ehdokkaina Hämähäkkimiehen rooliin olivat Nat Wolff, Asa Butterfield, Tom Holland, Timothée Chalamet ja Liam James.[19] Heistä Holland ja Butterfield etenivät neuvotteluissa pidemmälle.[20]

Toukokuussa 2015 Jonathan Levine, Ted Melfi, Jason Moore, John Francis Daley, Jonathan Goldstein ja Jared Hess olivat harkinnassa elokuvan ohjaajaksi.[21] Butterfield, Holland, Judah Lewis, Matthew Lintz, Charlie Plummer ja Charlie Rowe osallistuivat koekuvaksiin Tony Starkia / Rautamiestä näyttelevän Robert Downey Jr.:n kanssa.[22][23] Kesäkuun 2015 alssa, Levine ja Melfi olivat vahvimmat ehdokkaat ohjaajaksi, Daleyn, Goldsteinin, ja Jon Wattsin ollessa myös harkittuina,[24] sekä Hollandin ja Rowen osallistuessa koekuvaksiin Downeyn kanssa vielä toisenkin kerran. Holland osallistui koekuvauksiin vielä Steve Rogersia / Kapteeni Amerikkaa näyttelevän Chris Evansin kanssa.[23] 23. kesäkuuta Marvel ja Sony vahvistivat virallisesti Hollandin valinnan Hämähäkkimiehen näyttelijäksi sekä Wattsin valinnan ohjaajaksi.[25] Russon veljekset olivat melko äänekkäitä sitä ”kenet halusivat rooliin”, koska hahmo todella esiintyisi ensin Civil Warissa, jolloin Peter Parkerin ikää lähellä oleva näyttelijä joutuisi eriytymään aiemmista näyttelijöistä. He ylistivät myös Hollandin tanssi- ja voimistelutaustaa.[26] Watts oli läsnä Civil Warin kuvauspaikalla Hämähäkkimiehen kohtauksia kuvattaessa nähdäkseen ”mitä he sillä tekisivät, ja mihin hahmo aikanaan menisi”, sekä antamaan muita ideoita.[27] Watts kommentoi MCU.hun liittymistä ja elokuvan ohjaamista sanomalla, ”Olin todella innoissani siitä, koska muut elokuvat näyttäneet jotain mitä kuvailisin Marvelin maailman kattohuoneistoksi, joka on kuin Thor, Rautamies, tiedtähän, miljardööri-playboy ja kaikki ne jutut. Mutta hienoa on se, että Hämähäkkimies on tavallinen poika ja hänen tarinansa näyttää katutasolla millaista on elää maailmassa, jossa Kostajat ovat olemassa”.[28]

Feige ilmoitti, että John Hughesin elokuvat olisivat vahva inspiraatio ja että Peterin henkilökohtainen kasvaminen ja kehittyminen olisivat yhtä tärkeitä kuin hänen roolinsa Hämähäkkimiehenä, sanoen, ”Halusimme elokuvan, jossa olisi korkeat panokset kuten ’Roisto, joka tekee pahaa ja voi tappaa monia ihmisiä’ TAI ’Et pääse kotiin ajoissa ja tätisi saa tietää tästä, ja koko elämäsi alkaa muuttua.’ Erityisesti tuossa iässä, high schoolissa, kaikessa tuntuu olevan kyse elämästä ja kuolemasta.” He sanoi myös, että elokuvassa toivottiin käytettävän Hämähäkkimiehen vihollista, joka ei ole aiemmin esiintynyt elokuvissa,[29] ja että kuvaukset alkaisivat kesäkuussa 2016.[30] Heinäkuussa 2015 raportoitiin, että Marisa Tomeille oli tarjottu roolia May Parkerina, Peterin tätinä.[31] Lisäksi paljastettiin, että aiemmin ohjaajiksi ehdolla olleet Daley and Goldstein, olivat osallistuneet neuvotteluihin elokuvan käsikirjoittamisesta,[32] molempien vahvistaessa pian päässeensä sopimukseen siitä.[33] Lokakuussa 2015, Watts sanoi pyrkivänsä tekemään elokuvasta varttumistarinan, pitäen elokuvia Loistokaveri, Melkein julkkis, ja Can’t Buy Me Love kyseisen tyylilajin suosikkielokuvinaan.[34] Joulukuussa, Oliver Scholl allekirjoitti sopimuksen ryhtymisestä elokuvan tuotantosuunnittelijaksi.[35]

Watts mainostamassa Spider-Man: Homecomingia vuoden 2016 San Diego Comic-Con International -tapahtumassa.

Tammikuussa 2016, Sony siirsi elokuvan ensi-iltaa päivälle 7. heinäkuuta 2017,[36] ja paljasti, että elokuva remasteroitaisiin jälkituotannossa Imax 3D:lle digitaalisesti.[37] J. K. Simmons ilmaisi halunsa palata J. Jonah Jamesonin rooliin, jota oli näytellyt Sam Raimin Spider-Man -elokuvissa.[38] Maaliskuun alussa, Zendaya liittyi näyttelijäkaartiin, ja Tomein vahvistettiin näyttelevän May Parkeria.[39][40] Seuraavan kuukauden aikana, Feige vahvisti, että elokuvassa esiintyisi hahmoja muistakin MCU-elokuvista,[41] huomauttaen samalla, että Sonyn kanssa tehty sopimus ei tarkkaan määrittele mitä hahmoja elokuvien välillä voidaan käyttää.[18] Lisäksi, Feige selitti tarkemmin Sonyn ja Marvel Studiosin välisestä sopimuksest sanomalla, ”En tiedä tarkkaan mitä lopputeksteissä tullaan näyttämään, mutta se on Sony Picturesin tuottama Marvel Studiosin elokuva. Sopimus oli, että se olisi lähinnä Sony Picturesin elokuva... mutta me olisimme luovia tuottajia. Me palkkaamme näyttelijän, esittelemme hänet [Captain America: Civil Warissa], työstämme juuri nyt käsikirjoitusta ja alamme pian kuvata”.[18]

Huhtikuussa, vuoden 2016 CinemaConissa, Sony julkisti elokuvan viralliseksi nimeksi Spider-Man: Homecoming,[42][43] ja Sony Picturesin johtaja Thomas Rothman selitti sen olevan viittaus sekä Yhdysvaltojen high schoolien perinteiseen Homecoming-juhlaan että hahmoon paluuseen Marvelille, tämän liittyessä Marvel Cinematic Universeen.[43] Tony Revolori ja Laura Harrier näyttelemään Peterin luokkatovereita,[44][45][46] Downey Jr.:n ollessa vahvistettu palaamaan aiemmista MCU-elokuvista tuttuun roolinsa Tony Starkina / Rautamiehenä.[47][48] Michael Keaton osallistui neuvotteluihin elokuvan roiston näyttelemisestä,[49] mutta vaikka hän aluksi vetäytyi neuvotteluista.[50] Keaton kuitenkin palasi myöhemmin neuvotteluihin ja sopimus lyötiin lukkoon toukokuun lopulla.[51] Kesäkuussa, Michael Barbieri valittiin näyttelemään yhtä Peterin ystävistä,[52][53] Kenneth Choi valittiin näyttelemään koulun rehtoria,[54] Logan Marshall-Green elokuvan toista roistoa Keatonin ohelle,[55][56] sekä Donald Glover ja Martin Starr tuntemattomiin rooleihin.[57][58] Watts kuvaili näyttelijäkaartin monimuotoisuutta sanomalla, että koska elokuva sijoittuu Queensiin, ”yhteen maailman monimuotoisimmista paikoista... halusin [näyttelijäkaartinkin] heijastavan sitä miltä se todella näyttää.”[27]

Marvel teki päätöksen olla käyttämättä ainuttakaan aiemmista Spider-Man -elokuvista tuttuja hahmoja tai yksityiskohtia, lukuun ottamatta Peter ja May Parkeria sekä Flash Thompsonia, mukaan lukien Daily Bugle -lehti. Tuottajiin kuuluva Eric Hauserman Carroll kommentoi jälkimmäisimmän jättämistä pois ensimmäisestä elokuvasta sanomalla, ”Leikittelimme hetken aikaa sen kanssa, mutta toisaalta emme halunneet mennä sitä tietä aivan heti, ja jos toteutamme Daily Buglen, haluamme tehdä sen nykyaikaiselta tuntuvalla tavalla.”[59] Elokuvassa esiintyvä Hämähäkkimiehen puku on aiempia pukuja teknisempi, sillä siihen kuuluu kauko-ohjattavaksi minibotiksi irtaantuva rinnassa oleva Hämähäkkimiehen symboli, Starkin J.A.R.V.I.S.:n tavoin apuna toimiva tekoäly, holograafinen käyttöliittymä, laskuvarjo, jäljityslaite jolla Stark voi jäljittää Parkerin olinpaikan, lämmitin, turvatyyny, valaisukyky ja kyky laajentaa todellisuutta silmäsuojusten avulla. Stark rakentaa pukuun myös ”apupyörä”-protokollan rajoittamaan Peterin pääsyä puvun kaikkiin toimintoihin. Carroll huomautti Marvelin käyneen sarjakuvat läpi ja ”vetäneen ulos kaikki hassut ja hauskat asiat joita puku teki” lisätäkseen ne Homecomingin puvun ominaisuuksiin.[60] Hämähäkkimiehen seittisingoissa on useita asetuksia, jotka vihjailtiin ensimmäisen kerran Civil Warin lopussa, joista Carroll selitti, ”hän voi säätää ruiskeita ja voi jopa käydä läpi eri seittiasetukset, kuten seitin pyöräytyksen, seittipalon, seitin kimmoisuuden… tiedättehän, kaikki ne asiat joita näemme hänen tekevän sarjakuvissa... Se on tavallaan kuin DSLR-kamera. Hän voi ampua ilman sitä tai pidätellä sitä hetken, tähdätä kunnolla ja valita ammuttavan seitin.”[59]

Kuvaukset alkoivat 20. kesäkuuta 2016,[61] Pinewood Atlanta Studiosilla Fayetten piirikunnassa, Georgiassa.[62] Salvatore Totino toimi kuvaajana.[63] Kuvaukset sijoittuvat myös Henry W. Grady High Schooliin Atlantassa,[64] Atlantan keskustaan,[65], Atlantan Marriott Marquis -hotelliin.[66] sekä Atlantan West End -naapurustossa.[67] Holland kommentoi Atlantan kuvauksia sanomalla, että oli ”halvempaa rakentaa New Yorkiin sijoittuvat lavasteet kuin kuvata” New Yorkissa, paikassa, joka oli vahvasti yhdistettävissä hahmoon, vaikka tuotanto ”päätyisi [New Yorkiin] viikon tai kahden sisällä”.[68] Tuotannon alussa elokuvan näyttelijäkaartiin liittyivät myös Isabella Amara, Jorge Lendeborg Jr., J. J. Totah,[69] Hannibal Buress,[70] Selenis Leyva,[71] Abraham Attah,[72], Michael Mando,[56] Tyne Daly,[73] Garcelle Beauvais, Tiffany Espensen[74] ja Angourie Rice.[75] Lisäksi Bokeem Woodbine liittyi näyttelemään yhtä elokuvan roistoista.[76]

Vuoden 2016 San Diego Comic-Con Internationalissa Marvel vahvisti Keatonin, Zendayan, Gloverin, Harrierin, Revolorin, Dalyn ja Woodbinen kuuluvan näyttelijäkaartiin. Zendayan, Harrierin ja Revolorin hahmojen paljastettiin olevan Michelle, Liz Allan ja Flash Thompson,[77][78][79][80] ja että Jacob Batalon on valittu näyttelemään Nediä, jonka uskottiin perustuvan Ned Leedsiin.[77][81] Lisäksi paljastettiin, että Korppikotka on elokuvan päävihollinen ja että Watts, Christopher Ford, Chris McKenna ja Erik Sommers osallistuivat Goldsteinin ja Dalyn ohella elokuvan käsikirjoittamiseen.[77] Pian tämän jälkeen Martha Kelly valittiin toistaiseksi tuntemattomaan rooliin.[82] Elokuussa Michael Chernus valittiin näyttelemään Phineas Masonia / Tinuria[83] ja Jona Xiao valittiin tuntemattomaan rooliin, jota ei lopulta nähty valmiissa elokuvassa.[84] Buress paljasti hahmonsa olevan liikunnanopettaja.[85] Syyskuussa 2016 paljastettiin, että Jon Favreau palaisi Iron Man -elokuvista tuttuun rooliinsa Happy Hoganina.[86] Lisäksi Stan Lee vahvisti tekevänsä elokuvassa cameo-esiintymisen.[87] Kuukauden lopulla kuvaukset siirtyivät Atlantasta New Yorkiin, kuvauspaikkoina Astorian naapurusto Queensissä, St. George ja Manhattan[88][89][90] sekä Brooklynissä sijaitseva Franklin K. Lane High School.[59] Lisäksi UFC-ottelija Tyron Woodley paljasti, että hänelle oli tarjottu roolia yhtenä elokuvan roistoista, mutta hän oli jättäytynyt pois Fox Sportsiin sitoutumisen vuoksi.[91] Kuvaukset päättyivät New Yorkissa 2. lokakuuta 2016.[92] Lisäkuvaukset toteutettiin saman kuukauden aikana Berliinissä, Brandenburgin portin luona.[93]

Jälkituotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2016 Feige vahvisti Michael Keatonin roolihahmon olevan Korppikotka,[94] ja joulukuussa paljastettiin, että kyseessä on Adrian Toomesin versio hahmosta.[95] Joulukuussa vahvistettiin myös, että Woodbinen näyttelemä hahmo on Herman Schultz / Tärisyttäjä (elokuvassa Shokeeraaja).[96][28] Maaliskuussa 2017 Harrier paljasti, että elokuvaan tehtiin parhaillaan täydennyskuvauksia.[97] Lisäksi paljastettiin, että Evans tekee cameoesiintymisen Steve Rogersina / Kapteeni Amerikkana kuntoilun opetusvideossa.[98] Watts paljasti myös, että Damage Control esiintyy elokuvassa Starkin omistamana yhtiönä, jonka menestys ajaa Toomesin rikoksen polulle. Watts tunsi yhtiön ”sopivan kokonaisfilosofiaan siitä millaisen tarinan haluamme kertoa” ja loi paljon käytännöllisiä kysymyksiä, joita Watts halusi käyttää ”tarinan ajamiseksi”. Watts vahvisti myös, että elokuvassa tulee olemaan lopputekstien jälkeen näytettävä kohtaus.[99] Seuraavan kuukauden aikana Starr paljasti hahmonsa olevan akateemisen kymmenottelujoukkueen valmentaja Peterin koulussa[100] ja Marshall-Greenin hahmon paljastettiin olevan toinen Shokeeraaja.[101]

Mainostaessaan Doctor Strangea marraskuussa 2016 Feige paljasti vahingossa, että elokuvan säveltäjä Michael Giacchino säveltäisi musiikin myös Spider-Man: Homecomingiin. Pian sen jälkeen Giacchino itse vahvisti asian.[102] Soundtrackin nauhoitukset alkoivat 11. huhtikuuta 2017.[103] Sävellyksiin sisältyi myös Hämähäkkimiehen tunnusmusiikki 1960-luvun animaatiosarjasta.[104] Sony Masterworks julkaisi elokuvan soundtrackin 7. heinäkuuta 2017.[105]

Spider-Man: Homecomingin sai ensiesityksensä Hollywoodin TLC Chinese Theatressa 28. kesäkuuta 2017.[106] Britanniassa ja Suomessa se sai ensi-iltansa 5. heinäkuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 7. heinäkuuta 2017.[107][36][108] Se julkaistaan myös 3D:nä, Imaxina,[25] ja Imax 3D:nä.[37] Elokuvan alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli 28. heinäkuuta 2017.[36]

Watts, Holland, Batalon, Harrier, Revolori ja Zendaya olivat paikalla vuoden 2016 San Diego Comic-Conissa näyttämässä lyhyen pätkän elokuvasta.[77][109] Ensimmäinen traileri esitettiin Jimmy Kimmel Live! -ohjelmassa 8. joulukuuta 2016.[110] Trailerista julkaistiin kaksi versiota, joista toinen oli kansainvälinen versio ja sisälsi osittain eri kohtauksia ja dialogia. Feige ajatteli, että siinä oli riittävästi eroa kahden välillä ja että ”olisi hauskaa näyttää ihmisille molemmat.”[95] Toinen traileri näytettiin CinemaConissa 2017 ja julkaistiin internetissä 28. maaliskuuta 2017.[111]

Spider-Man: Far From Home

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spider-Man: Far From Home sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2. heinäkuuta 2019 ja Suomessa 3. heinäkuuta 2019.[112][113] Watts palaa ohjaajaksi,[114] sekä McKenna ja Sommers käsikirjoittajiksi.[115] Holland, Keaton, Zendaya, Tomei ja Batalon palaavat edellisestä elokuvasta tuttuihin rooleihinsa,[116][117] Jake Gyllenhaalin liittyessä näyttelijäkaartiin Mysterion roolissa.[118] Lisäksi Samuel L. Jackson ja Cobie Smulders palaavat edellisistä MCU-elokuvista tuttuihin rooleihinsa Nick Furyna ja Maria Hillinä.[119]

Spider-Man: No Way Home

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Spider-Man: No Way Home

Spider-Man: No Way Home sai ensi-iltansa Suomessa 15. joulukuuta 2021 ja Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2021.[120][121] Syyskuussa 2019 Marvel Studios ja Sony Pictures ilmoittivat aikovansa tuottaa kolmannen elokuvan, päädyttyään aiemmin umpikujaan edellisen sopimuksensa kanssa.[122] Watts palasi ohjaajaksi,[123] McKennan ja Sommersin palatessa käsikirjoittajiksi.[124] Holland, Zendaya, Favreau, Tomei, Batalon,[125] ja Revolori palaavat rooleihinsa,[123] Benedict Cumberbatchin ja Benedict Wongin palatessa edellisistä MCU-elokuvista tuttuihin rooleihinsa Tohtori Outona ja Wongina.[126][125] Tobey Maguire ja Andrew Garfield, Hämähäkkimiehen edelliset näyttelijät Sam Raimin Hämähäkkimies-elokuvatrilogiasta ja Marc Webbin The Amazing Spider-Man -elokuvista, palasivat rooleihinsa,[127] kuten myös Willem Dafoe, Alfred Molina ja Thomas Haden Church, jotka näyttelivät Norman Osbornia / Vihreää Menninkäistä, Otto Octaviusta / Tohtori Mustekalaa ja Flint Markoa / Hiekkamiestä Raimin elokuvissa, sekä Rhys Ifans ja Jamie Foxx, jotka näyttelivät Curt Connorsia / Liskoa ja Max Dillonia / Elektroa The Amazing Spider-Man -elokuvissa.[128]

Toinen trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2021 Pascal paljasti Sonyn ja Marvel Studiosin suunnittelevan vielä kolmea uutta Hämähäkkimies-elokuvaa, joissa Holland jatkaa pääosan esittäjänä.[129]

 1. Kuvailtu elokuvassa The Avengers (2012).
 2. Kuvailtu elokuvassa Captain America: Civil War (2016).
 1. a b Spider-Man: Homecoming (2017) Box Office Mojo. Viitattu 20.10.2017. (englanniksi)
 2. Stewart, Sara: Tom Holland's 'Spider-Man' is the four-star wall-crawler we've been waiting for New York Post. 5.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
 3. Ryan, Mike: 'Spider-Man: Homecoming' Is Truly Spectacular Uproxx. 29.6.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
 4. Roeper, Richard: Unique 'Spider-Man: Homecoming' explores school as much as skies Chicago Sun-Times. 3.7.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
 5. Fritz, Ben: Sony, Marvel Discussed Spider-Man Movie Crossover The Wall Street Journal. 9.12.2014. Arkistoitu 11.12.2014. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 6. a b Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man Marvel.com. 9.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 7. Fritz, Ben: Marvel and Sony Reach Deal on Spider-Man Movie Production The Wall Street Journal. 10.2.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 8. Masters, Kim: Sony Feels More 'Ghostbusters' Pain Due to Finance Partners' Exit The Hollywood Reporter. 2.11.2016. Arkistoitu 3.11.2016. Viitattu 3.11.2016. (englanniksi)
 9. a b Bibbiani, William: Exclusive: Marvel’s Spider-Man Reboot is NOT an Origin Story CraveOnline. 11.4.2015. Arkistoitu 12.4.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 10. Chitwood, Adam: Details of the Sony/Marvel SPIDER-MAN Deal Revealed; Looking to Cast Younger Actor Collider. 10.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 11. Kit, Borys: 'Spider-Man' Swings to Marvel Studios in Major Sony Partnership The Hollywood Reporter. 9.2.2015. Arkistoitu 10.2.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 12. Graser, Marc: The Next 'Spider-Man' Will Go Back to High School Variety. 10.2.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 13. Fleming Jr., Mike: Drew Goddard Meeting To Script, Helm New ‘Spider-Man’ Deadline.com. 2.3.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: 'Spider-Man' Reboot Circling Director Drew Goddard The Hollywood Reporter. 2.3.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 15. Wieselman, Jarett & Vary, Adam B.: Dylan O'Brien Says He Is Not Playing Spider-Man Buzz Feed. 3.3.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 16. O'Connell, Sean: Why Drew Goddard Isn't Directing Marvel And Sony's New Spider-Man Movie Cinema Blend. 13.9.2015. Arkistoitu 14.9.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 17. Chitwood, Adam: SPIDER-MAN: Kevin Feige Confirms Peter Parker; Talks High School Spidey Collider. 11.4.2015. Arkistoitu 11.4.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 18. a b c Chitwood, Adam: ‘Spider-Man’ Reboot: Kevin Feige Says Marvel Are the "Creative Producers" on the Film Collider.com. 12.4.2016. Arkistoitu 12.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 19. Sneider, Jeff: 'Spider-Man' Shortlist Includes 'Paper Towns' Star Nat Wolff, 'Hugo's' Asa Butterfield (Exclusive) TheWrap. 22.4.2015. Arkistoitu 23.4.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 20. Chitwood, Adam: Spider-Man Finalists Reportedly Down to Tom Holland and Asa Butterfield Collider. 1.1.2015. Arkistoitu 5.5.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 21. Fleming Jr., Mike: Spider-Man Movie: Sony and Marvel Spin Web Of Directors For New Franchise Deadline.com. 5.5.2015. Arkistoitu 5.5.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 22. Kit, Borys: Spider-Man Hopefuls Screen-Test in Atlanta as Marvel Decision Nears (Exclusive) The Hollywood Reporter. 30.5.2015. Arkistoitu 31.5.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 23. a b Kit, Borys & Siegel, Tatiana: Robert Downey Jr. and Secret Screen-Tests: How the New 'Spider-Man' Team Was Chosen The Hollywood Reporter. 23.6.2015. Arkistoitu 25.6.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 24. Fleming Jr., Mike: 'Spider-Man' Director Short List Topped By Ted Melfi & Jonathan Levine Deadline.com. 2.6.2015. Arkistoitu 2.6.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 25. a b Sony Pictures and Marvel Studios Find Their 23.6.2015 marvel.com. Arkistoitu 24.6.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 26. Breznican, Anthony: Spider-Man's Captain America: Civil War role revealed Entertainment Weekly. 3.12.2015. Arkistoitu 4.12.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 27. a b Schager, Nick: Jon Watts on His Bizarre Journey From The Onion to ‘Spider-Man: Homecoming’ The Daily Beast. 17.6.2016. Arkistoitu 17.6.2016. Viitattu 21.1.2016. (englanniksi)
 28. a b Sciretta, Peter: ‘Spider-Man: Homecoming’ Set Visit: Everything We Learned - Page 2 /Film. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
 29. Faraci, Devin: Kevin Feige: Next Spider-Man Will Have New Villains, John Hughes Vibe Birth. Movies. Death.. 28.6.2015. Arkistoitu 29.6.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 30. Chitwood, Adam: Kevin Feige Reveals When SPIDER-MAN, THOR 3, and More Start Filming Collider. 30.6.2015. Arkistoitu 1.7.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 31. Kroll, Justin: Marisa Tomei to Play Aunt May in New 'Spider-Man' Movie (EXCLUSIVE) Variety. 8.7.2015. Arkistoitu 8.7.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 32. Fleming Jr., Mike: 'Spider-Man' Reboot Finds Its Writers: 'Vacation' Duo In Talks Deadline.com. 16.7.2015. Arkistoitu 17.7.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 33. Back To Walley World: The Griswolds Go On 'Vacation' Again NPR. 25.7.2015. Arkistoitu 26.7.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 34. Singer, Leigh: How Classic Coming-Of-Age Films Will Influence The New Spider-Man Movie IGN. 19.10.2015. Arkistoitu 19.10.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 35. Caranicas, Peter: Artisans Booked on 'Fifty Shades Darker,' 'Mr. Robot,' 'Divorce' and 'Furious 8' Variety. 11.12.2015. Arkistoitu 3.1.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 36. a b c Ford, Rebecca: 'Jumanji' Release Date Pushed, 'Spider-Man' Shifts Up The Hollywood Reporter. 20.1.2016. Arkistoitu 20.1.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 37. a b Osborn, Alex: Spider-Man Reboot Will Be Released In IMAX IGN. 26.1.2016. Arkistoitu 27.1.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 38. VanMetre, Elizabeth: Exclusive: J.K. Simmons Reacts to 'Spider-Man' Petition Calling for His Return: 'I'll Never Close the Door on Anything' Entertainment Tonight. 28.2.2016. Arkistoitu 2.3.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 39. Fleming Jr., Mike: Zendaya Lands A Lead In Spider-Man Reboot At Sony And Marvel Studios Deadline.com. 7.3.2016. Arkistoitu 7.3.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 40. Kroll, Justin: Zendaya Joins 'Spider-Man' Reboot Variety. 7.3.2016. Arkistoitu 7.3.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 41. Breznican, Anthony: Marvel Studios characters will join Spider-Man standalone movie Entertainment Weekly. 8.4.2016. Arkistoitu 8.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 42. Lang, Brett: ‘Spider-Man’ Movie Gets Official Title Variety. 12.4.2016. Arkistoitu 13.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 43. a b Siegel, Lucas: Marvel and Sony's Spider-Man Reboot is Officially Spider-Man: Homecoming Comicbook.com. 13.4.2016. Arkistoitu 13.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 44. Fleming, Mike: 'Grand Budapest Hotel's Tony Revolori Joins 'Spider-Man: Homecoming' Deadline.com. 15.4.2016. Arkistoitu 16.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 45. Sneider, Jeff: 'Spider-Man: Homecoming' Casts Laura Harrier From 'One Life to Live' (Exclusive) TheWrap. 15.4.2016. Arkistoitu 16.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 46. Kroll, Justin: Tony Revolori and Laura Harrier Join ‘Spider-Man: Homecoming’ Variety. 15.4.2016. Arkistoitu 16.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 47. Kit, Borys: Robert Downey Jr. Joins 'Spider-Man: Homecoming' The Hollywood Reporter. 21.4.2016. Arkistoitu 21.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 48. Cavanaugh, Patrick: Robert Downey Jr. Joins the Cast of Marvel's 'Spider-Man: Homecoming' Marvel.com. 21.4.2016. Arkistoitu 27.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 49. Kroll, Justin: Michael Keaton Eyed to Play Villain in 'Spider-Man: Homecoming' (EXCLUSIVE) Variety. 13.4.2016. Arkistoitu 13.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 50. Hipes, Patrick & Fleming Jr., Mike: ‘Spider-Man’ Reboot Loses One Superhero But Gains Another Deadline.com. 21.4.2016. Arkistoitu 21.4.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 51. Hipes, Patrick: Michael Keaton Joins 'Spider-Man: Homecoming' After All – Is He The Vulture?; 'Thor: Ragnarok' Beefs Up Cast Deadline.com. 20.5.2016. Arkistoitu 20.5.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 52. McNary, Dave: ‘Spider-Man: Homecoming’ Casts ‘Little Men’ Star Michael Barbieri Variety. 6.6.2016. Arkistoitu 6.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 53. Watts, Jon: What The--?! Michael Barbieri was never playing "a version of or a character based on/similar to" Ganke... Ok, back to work for reals now!!! Twitter. 15.6.2016. Arkistoitu 16.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 54. Busch, Anita: Kenneth Choi Joins Sony/Marvel’s ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 9.6.2016. Arkistoitu 10.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 55. Kit, Borys: Logan Marshall-Green in Talks to Join Michael Keaton in 'Spider-Man: Homecoming' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.6.2016. Arkistoitu 16.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 56. a b Kit, Borys: 'Better Call Saul' Actor Joins 'Spider-Man: Homecoming' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 22.6.2016. Arkistoitu 22.6.2016. Viitattu 23.6.2016. (englanniksi)
 57. Fleming Jr., Mike: Donald Glover Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 14.6.2016. Arkistoitu 14.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 58. Fleming Jr., Mike: ‘Silicon Valley’s Martin Starr Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 16.6.2016. Arkistoitu 16.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 59. a b c Sciretta, Peter: ‘Spider-Man: Homecoming’ Set Visit: Everything We Learned /Film. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2017. (englanniksi)
 60. Collura, Scott: Spider-Man's Costume: Even More Tech Secrets Revealed IGN. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 3.4.2017. (englanniksi)
 61. Coggan, Devan: Chris Pratt, Tom Holland cross paths as Spider-Man: Homecoming starts filming Entertainment Weekly. 20.6.2016. Arkistoitu 21.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 62. Leslie, Jennifer: "Captain America: Civil War" was shot in, around Atlanta WXIA-TV. 5.5.2016. Arkistoitu 5.5.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 63. Seymour, Mike: Salvatore Totino shoots Inferno on ALEXA XT+Codex Fxguide. 1.11.2016. Arkistoitu 25.3.2017. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 64. Walljasper, Matt: What's filming in Atlanta now? Spider-Man: Homecoming, Fast 8, and Georgia's new movie milestone Atlanta. 22.6.2016. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
 65. Brett, Jennifer: "Spider-Man" films right next to where "Captain America" did Atlanta Journal-Constitution. 1.9.2016. Arkistoitu 2.9.2016. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
 66. Watters, Bill: [Update Spider-Man: Homecoming's Domestic as well as International Trailers Are Here!!] Bleeding Cool. 8.12.2016. Arkistoitu 11.12.2016. Viitattu 6.1.2017. (englanniksi)
 67. Sciretta, Peter: ‘Spider-Man: Homecoming’ Set Visit: Everything We Learned - Page 3 /Film. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
 68. Douglas, Edward: Exclusive: Tom Holland Reveals an Interesting Spider-Man Tidbit SuperHeroHype.com. 28.11.2015. Arkistoitu 28.11.2015. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 69. Kit, Borys: 'Spider-Man: Homecoming' Adds Trio of Newcomers (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.6.2016Viitattu=21.6.2016. Arkistoitu 20.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 70. Kroll, Justin: Hannibal Buress Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ (EXCLUSIVE) Variety. 20.6.2016. Arkistoitu 20.6.2016. Viitattu 21.6.2016. (englanniksi)
 71. Scott, Sydney: 'Beasts of No Nation' Star Abraham Attah Joins 'Spider-Man: Homecoming' Essence. 22.6.2016. Arkistoitu 23.6.2016. Viitattu 23.6.2016. (englanniksi)
 72. Fleming Jr., Mike: ‘Beasts Of No Nation’ Revelation Abraham Attah Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 22.6.2016. Arkistoitu 22.6.2016. Viitattu 22.6.2016. (englanniksi)
 73. Fleming Jr., Mike: Tyne Daly On The Case For ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 29.6.2016. Arkistoitu 29.6.2016. Viitattu 29.6.2016. (englanniksi)
 74. Lincoln, Ross A.: ‘Spider-Man: Homecoming’ Adds Garcelle Beauvais & Tiffany Espensen; Q’orianka Kilcher Joins ‘Hostiles’ Deadline.com. 30.6.2016. Arkistoitu 30.6.2016. Viitattu 1.7.2016. (englanniksi)
 75. Ford, Rebecca: 'Spider-Man: Homecoming' Adds 'Nice Guys' Breakout Angourie Rice (Exclusive) The Hollywood Reporter. 6.7.2016. Arkistoitu 6.7.2016. Viitattu 7.7.2016. (englanniksi)
 76. Kit, Borys: 'Spider-Man: Homecoming' Finds Another Villain With 'Fargo' Actor The Hollywood Reporter. 23.6.2016. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 24.6.2016. (englanniksi)
 77. a b c d Strom, Marc: SDCC 2016: 'Spider-Man: Homecoming' Introduces Its Villain Marvel.com. 23.7.2016. Arkistoitu 24.7.2016. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
 78. Romano, Nick: Spider-Man director confirms Zendaya character name Entertainment Weekly. 24.7.2016. Arkistoitu 25.7.2016. Viitattu 25.7.2016. (englanniksi)
 79. Arrant, Chris: Confirmed: Flash Thompson, Liz Allan, Ned Leeds Actors For Spider-Man: Homecoming, While Zendaya Still Mum Newsarama. 25.7.2016. Arkistoitu 26.7.2016. Viitattu 26.7.2016. (englanniksi)
 80. Truitt, Brian: Comic-Con: 'Captain Marvel,' 'Black Panther' boost Marvel diversity USA Today. 24.7.2016. Arkistoitu 25.7.2016. Viitattu 26.7.2016. (englanniksi)
 81. Collura, Scott: 17 Things We Learned On The Set Of Spider-Man: Homecoming Page 2 of 2 IGN. 3.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 2.6.2017. (englanniksi)
 82. Hipes, Patrick: Geoff Stults Jumps Into ‘Granite Mountain’; Martha Kelly Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ Deadline.com. 29.7.2016. Arkistoitu 30.7.2016. Viitattu 2.8.2016. (englanniksi)
 83. Fleming Jr., Mike: Michael Chernus Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ As The Tinkerer Deadline. 10.8.2016. Arkistoitu 10.8.2016. Viitattu 11.8.2016. (englanniksi)
 84. McNary, Dave: Jona Xiao Joins ‘Spider-Man: Homecoming’ variety.com. 22.8.2016. Viitattu 23.8.2016. (englanniksi)
 85. Eisenberg, Eric: Who Hannibal Buress Is Playing In Spider-Man: Homecoming Cinema Blend. 31.8.2016. Arkistoitu 1.9.2016. Viitattu 2.9.2016. (englanniksi)
 86. Kroll, Justin: Jon Favreau to Reprise ‘Iron Man’ Role in ‘Spider-Man: Homecoming’ (EXCLUSIVE) Variety. 1.9.2016. Arkistoitu 1.9.2016. Viitattu 2.9.2016. (englanniksi)
 87. Tsirbas, Christos: Stan Lee Reveals Next Three Marvel Cameos Comic Book Resources. 5.9.2016. Arkistoitu 6.9.2016. Viitattu 6.9.2016. (englanniksi)
 88. Burlingame, Russ: Spider-Man: Homecoming - Cast Wraps Filming In Atlanta Comicbook.com. 23.9.2016. Arkistoitu 23.9.2016. Viitattu 24.9.2016. (englanniksi)
 89. Bord, Christine: ‘Spider-Man: Homecoming’ is filming in NYC next week On Location Vacations. 21.9.2016. Arkistoitu 23.9.2016. Viitattu 24.9.2016. (englanniksi)
 90. Bord, Christine: More ‘Spider-Man: Homecoming’ filming locations in NYC this weekend On Location Vacations. 23.9.2016. Arkistoitu 26.9.2016. Viitattu 3.10.2016. (englanniksi)
 91. Tyron Woodley on why he won't be playing a Spider-Man villain Fox Sports. 22.9.2016. Viitattu 3.10.2016. (englanniksi)
 92. Peters, Megan: Tom Holland Shares Photo From Spider-Man: Homecoming's Last Day Of Filming Comicbook.com. 2.10.2016. Arkistoitu 3.10.2016. Viitattu 3.10.2016. (englanniksi)
 93. Anisiobi, JohnJames: Spider-Man Homecoming actor Tom Holland impresses as he performs his own stunts on a moving double decker bus Daily Mirror. 11.10.2016. Arkistoitu 11.10.2016. Viitattu 14.10.2016. (englanniksi)
 94. Marvel’s Kevin Feige on 'Doctor Strange', replacing Downey and the blueprint for the MCU Toronto Sun. 2.11.2016. Arkistoitu 9.11.2016. Viitattu 9.11.2016. (englanniksi)
 95. a b Truitt, Brian: Exclusive photo: Spider-Man Tom Holland unmasked in 'Homecoming' USA Today. 8.12.2016. Arkistoitu 8.12.2016. Viitattu 9.12.2016. (englanniksi)
 96. Gallagher, Brian: http://movieweb.com/spider-man-homecoming-international-trailer-shocker/ MovieWeb. 8.12.2016. Arkistoitu 9.12.2016. Viitattu 9.12.2016. (englanniksi)
 97. Sobon, Nicole: Spider-Man: Homecoming Reshoots Officially Underway Comic Book Resources. 13.3.2017. Arkistoitu 14.3.2017. Viitattu 21.3.2017. (englanniksi)
 98. Ehrbar, Ned: New “Spider-Man: Homecoming" trailer teases Iron Man, Captain America CBS News. 28.3.2017. Arkistoitu 28.3.2017. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 99. Davis, Erik: Exclusive Interview: 'Spider-Man: Homecoming' Director Jon Watts On Easter Eggs, Iron Man, John Hughes And More Fandango. 28.3.2017. Arkistoitu 28.3.2017. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 100. Verhoeven, Beatrice: ‘Spider-Man: Homecoming’ Actor Martin Starr Teases His Role in Superhero Reboot (Exclusive) TheWrap. 12.4.2017. Arkistoitu 16.4.2017. Viitattu 18.4.2017. (englanniksi)
 101. Lussier, Germain: Marvel Studios Gave Us a Peek at Every Movie It Has in the Works io9. 18.4.2017. Arkistoitu 19.4.2017. Viitattu 2.5.2017. (englanniksi)
 102. Elderkin, Beth: Michael Giacchino Confirms He's Scoring Spider-Man: Homecoming io9. 6.11.2016. Arkistoitu 6.11.2016. Viitattu 9.11.2016. (englanniksi)
 103. Giacchino, Michael: Spider-Man recording begins TODAY. Alex Acuna and @walterdrums on the strangest kit you've ever seen... Twitter. 11.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.6.2017. (englanniksi)
 104. Gettell, Oliver: Michael Giacchino teases Spider-Man: Homecoming score with familiar tune Entertainment Weekly. 19.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
 105. ‘Spider-Man: Homecoming’ Soundtrack Details filmmusicreporter.com. 27.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 16.6.2019. (englanniksi)
 106. Busch, Jenna: Watch the Spider-Man: Homecoming Premiere Livestream! ComingSoon.net. 28.6.2017. Arkistoitu 29.6.2017. Viitattu 29.6.2017. (englanniksi)
 107. Spider-Man: Homecoming 3D Finnkino. Arkistoitu 1.10.2020. Viitattu 3.1.2019.
 108. Babbage, Rachel: Spider-Man: Homecoming is swinging into UK cinemas earlier than expected Digital Spy. 22.5.2017. Arkistoitu . Viitattu 24.5.2017. (englanniksi)
 109. Ching, Albert: SDCC: Marvel Studios Reveals Latest Phase 3 Secrets Comic Book Resources. 23.7.2016. Arkistoitu 24.7.2016. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)
 110. Whitbrook, James: Spider-Man Takes Flight In The First, Tiny Glimpse at Spider-Man: Homecoming io9. 7.12.2016. Arkistoitu 7.12.2016. Viitattu 9.12.2016. (englanniksi)
 111. Coggan, Devan: Peter Parker suits up in new Spider-Man: Homecoming trailer Entertainment Weekly. 28.3.2017. Arkistoitu 28.3.2017. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 112. Schaefer, Sandy: Spider-Man: Far From Home Release Date Moves Up 3 Days Screen Rant. 17.4.2019. Arkistoitu 17.4.2019. Viitattu 17.4.2019. (englanniksi)
 113. Spider-Man: Far From Home Finnkino. Arkistoitu 22.4.2019. Viitattu 26.6.2019.
 114. Hood, Cooper: Kevin Feige Confirms Jon Watts Will Direct Spider-Man: Homecoming 2 Screen Rant. 9.12.2017. Arkistoitu 9.12.2017. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)
 115. Vlessing, Etan & Kit, Borys: Jake Gyllenhaal in Talks to Star in 'Spider-Man: Homecoming' Sequel The Hollywood Reporter. 21.5.2018. Arkistoitu 22.5.2018. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)
 116. Kroll, Justin: Jake Gyllenhaal Eyed for Villain Role in ‘Spider-Man: Homecoming’ Sequel Variety. 21.5.2018. Arkistoitu 21.5.2018. Viitattu 24.6.2018.
 117. Alexander, Julia: Peter Parker’s best friend, Ned, may show up in an Avengers movie Polygon. 5.10.2017. Arkistoitu 5.10.2017. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)
 118. Couch, Aaron: Tom Holland Reveals Next 'Spider-Man' Movie Is Called 'Far From Home' The Hollywood Reporter. 23.6.2018. Arkistoitu . Viitattu 9.3.2019. (englanniksi)
 119. Coggan, Devan: Samuel L. Jackson, Cobie Smulders join Spider-Man: Far From Home The Hollywood Reporter. 7.8.2018. Arkistoitu 31.1.2019. Viitattu 9.3.2019. (englanniksi)
 120. Spider-Man: No Way Home Finnkino. Arkistoitu 15.11.2021. Viitattu 15.11.2021.
 121. Moreau, Jordan: ‘Spider-Man: Far From Home’ Sequel Delayed to December 2021 Variety. 23.7.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.7.2020. (englanniksi)
 122. Lang, Brent: Sony, Marvel Make Up: Companies Will Produce Third ‘Spider-Man’ Film Variety. 27.9.2019. Arkistoitu . Viitattu 24.1.2020. (englanniksi)
 123. a b Kit, Borys: 'Spider-Man 3' Jolt: Jamie Foxx Returning as Electro (Exclusive) The Hollywood Reporter. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
 124. Fleming Jr., Mike: Next Post-‘Spider-Man’ Skirmish For Sony & Disney: A Tug Of War Over ‘Spider-Man’ Helmer Jon Watts? Deadline Hollywood. 23.8.2019. Arkistoitu 24.8.2019. Viitattu 8.10.2020. (englanniksi)
 125. a b Donnelly, Matt: 'Spider-Man: No Way Home' Trailer Officially Drops, Multiverse Villains Descend on Tom Holland Variety. 23.8.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.8.2021. (englanniksi)
 126. Kroll, Justin: Benedict Cumberbatch To Reprise Doctor Strange Role In Next 'Spider-Man' Movie Deadline Hollywood. 8.10.2020. Arkistoitu 9.10.2020. Viitattu 14.10.2020. (englanniksi)
 127. Debruge, Peter: Spider-Man: No Way Home Review: Tom Holland Cleans Out the Cobwebs of Sprawling Franchise With Multiverse Super-Battle Variety. 13.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 23.12.2021. (englanniksi)
 128. Coggan, Devan: New Spider-Man: No Way Home trailer swings headfirst into the multiverse Entertainment Weekly. 16.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 19.11.2021. (englanniksi)
 129. Davis, Erik: 'Spider-Man: No Way Home' Producer Amy Pascal Reveals More About the Historic Film And Confirms Tom Holland's Future as Spider-Man Fandango Media. 29.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 30.11.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]