Hiipijä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiipijä
Hiipijä, Hobie Brown
Hiipijä, Hobie Brown
Luoja(t) Stan Lee ja John Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #78 (1969)
Henkilötiedot
Oikea nimi (I) Hobie Brown
(II) Rick Lawson
(III) Aaron Davis
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Hopeasapeli International
Voimat Taistelulajiekspertti, kyky kiipeillä seinillä erikoisvalmisteisten hanskojen ja saappaiden avulla

Hiipijä (engl. Prowler) (esiintynyt Suomessa myös nimellä Pyrkyri ja Saalistaja) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto ja antisankari, oikealta nimeltään Hobie Brown (myöhemmin myös Rick Lawson ja Miles Moralesin setä Aaron Davis). Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Amazing Spider-Man -lehden numerossa 78 (1969). Hiipijän loivat alun perin Stan Lee ja John Buscema.

Suomessa Hiipijän ensiesiintyminen tapahtui Ihmesarjan numerossa 52 (1970).

Fiktiivinen historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hobie Brown oli alkuperäinen Hiipijä. Hän oli älykäs, mutta temperamenttinen afroamerikkalainen, joka saatuaan potkut ikkunanpesijän työstä ryhtyi superrikolliseksi varastamaan esineitä ja sitten palauttaessa ne Hobiena.

Otettuaan "Hiipijän" puvun käyttöönsä Hobie yritti ryöstää Daily Buglen toimiston palkanlaskentaosaston saadakseen julkisuutta. Peter Parker sai hänet kiinni itse teossa. Jotta ei paljastaisi itseään Hämähäkkimieheksi, Peter teeskenteli joutuneensa työnnetyksi ikkunasta ulos ja pelastautui salaa hämähäkkivoimillaan. Traumasoitunut Hobie pakeni katolle, jossa Hämähäkkimies neuvoi häntä olemaan tuhlaamatta elämäänsä rikollisena. Hobie ryhtyi kunnialliseksi kansalaiseksi ja myöhemmin esitti Hämähäkkimiestä sankarin itsensä pyynnöstä, jotta Peterin oma identiteetti pysyisi salassa. Ylikomisario George Stacyn kuoltua Hämähäkkimiehen taistelussa tohtori Mustekalaa vastaan Hämähäkkimiestä syyttävä Hobie päätti etsiä tämän käsiinsä. Myöhemmin hän aloitti uran rakennustyöläisenä ja meni naimisiin Mindy S. McPhersonin kanssa.

Ultimate Marvel

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvelin maailmassa Hiipijänä toimi Aaron Davis, Miles Moralesin setä. Aaron ja hänen veljensä Jefferson Davis tekivät nuoruudessa useita rikoksia. Jefferson luopui rikoksistaan mentyään naimisiin Rio Moralesin kanssa, mutta Aaron ei luopunut tavoistaan vaan alkoi tehdä yhä suurempia murtovarkauksia "Hiipijän" nimellä. Hiipijä murtautuu Oscorpin hylätystä laboratorion kassakaapista pienen punaisen laatikon ja muita harvinaisia esineitä, mutta yksi Oscorpin geneettisesti muunnelluista hämähäkeistä ryömi salaa hänen säkkiinsä. Milesin vieraillessa setänsä luona, hämähäkki puree häntä. Miles pyörtyy ja Jefferson kieltäytyy päästämästä Aaronia Milesin lähelle.[1] Vieraillessaan Mexico Cityssä Aaron tekee sopimuksen paikallisen rikollisjohtaja Mac Garganin / Skorpionin kanssa. Heidän yhteistyönsä aiheuttamien vastoinkäymisten jälkeen Meksikon poliisit pidättävät Aaronin. Hän palaa New Yorkiin ja kuultuaan Elijah Sterniltä Oscorpin geenimuunnelluista hämähäkeistä, hän tajuaa yhden niistä purreen Milesia. Salatakseen asian Aaron tappaa Sternin ja varastaa useita hänen varusteitaan: sähköistetyt ja lentävät puvut sekä sähköistetyt hansikkaat. Aaron päättää käyttää siivekästä pukua tappaakseen Skorpionin ja seuraavana päivänä tunnustaa Milesille tietävänsä tämän olevan uusi Hämähäkkimies.[2] Aluksi Aaronin onnistuu suostutella Miles avukseen Skorpionia vastaan, mutta Miles tajuaa lopulta setänsä todellisen luonteen.[3] Kun Miles aikoo katkaista välit Aaroniin, joka uhkaa kertoa Jeffersonille ja Riolle hänen olevan Hämähäkkimies, heidän välilleen syntyy taistelu, mutta sitten Aaronin hansikas räjähtää ja havoitti Aaronia, joka totesi miten paljon hän ja Miles muistuttivat toisiaan. Tämän jälkeen Aaron kuoli haavoihinsa.[4] Vuoden kuluttua Hämähäkkimies saa selville, että Phillip Roxxon oli palkannut Aaronin murtautumaan Oscorpiin.[5]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hiipijä Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Hobie Brown esiintyi Hämähäkkimies-animaatiosarjassa. Hän esiintyi ensimmäisen kerran, kun hän työskenteli rikollispomolle nimeltä Iceberg ja tunsi, ettei saanut sitä arvostusta, mitä hän halusi siitä työstä mitä hän teki. Kun Iceberg sai asiasta tietää, hän aikoi tapattaa Hobin.

Hän onnistui pakenemaan, mutta hänen piti päästä pois kaupungista. Hän aikoi varastaa erään ohikulkijan käsilaukun saadakseen rahat pois kaupungista.

Se paljastui Mary Jane Watsonin käsilaukuksi kun hän ja Peter Parker olivat säästämässä rahaa asuntoon. Hobie pakeni, mutta Hämähäkkimies nappasi hänet ja Hobie toimitettiin vankilaan.

Kun hän oli vankilassa, hän pelasti Richard Fiskin hengen. Palkkioksi, Kingpin (Richardin isä) järjesti Hobille hyvän asianajajan ja Hobien päästessä pois vankilasta, erikoisen puvun.

Hobie käytti uutta pukuaan kostaakseen entiselle pomolleen Icebergille. Mutta puvussa oli eräs ansa, jos hän yrittäisi siirtää vyötä puvusta, se räjähtäisi. Hän ja Hämähäkkimies tekivät yhteistyötä hyökätessään Kingpiniä vastaan ja onnistuivat poistamaan ongelman Hobin puvusta. Hobie ei aikonut enää jatkaa rikoksen tiellä ja aikoi palata takaisin normaaliin elämäänsä.

Hänen äänenään oli Tim Russ.

  • Aaron Davis esiintyi elokuvassa Spider-Man: Homecoming, näyttelijänään Donald Glover. Davis oli pikkurikollinen, joka ryösti huoltoasemia. Herman Schultz ja Jackson Brice yrittivät kaupitella hänelle chitaurien teknologiasta ja Ultronin jäänteistä valmistettuja aseita, mutta Hämähäkkimies tuli pysäyttämään kaupanteon. Myöhemmin Hämähäkkimies kohtaa Davisin parkkitalossa ja kiinnittää hänet seitillä autoonsa ennen kuin kysyy tietoja Korppikotkasta ja tämän kätyreiden olinpaikasta. Davis kertoo Korppikotkan seuraavan asiakkaan olevan Mac Gargan ja kertoo haluavansa pitää aseet pois kotiseudultaan veljenpoikansa turvallisuuden vuoksi. Hämähäkkimies lähtee kerrottuaan seitin sulavan tuntien päästä ja ärsyyntynyt Davis sanoo jäätelön sulavan autoon.
  • Aaron Davisin versio Hiipijästä esiintyi vuonna 2018 animaatioelokuvassa Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia, ääninäyttelijänään Mahershala Ali.
  • Marvel Comicsin materiaalista koonnut Lauri "Mail-Man" Narinen: Hämähäkkimies 7/1991. Kustannus Oy Semic, 1991. ISSN 284117-91-07.
  1. Ultimate Comics: Spider-Man #1
  2. Bendis, Brian Michael. Pichelli, Sara. Ultimate Comics: Spider-Man #6-8. Marvel Comics. (maaliskuu-kesäkuu 2012).
  3. Ultimate Comics: Spider-Man #9-11
  4. Bendis, Brian Michael. Pichelli, Sara. Marquez, David. Ponsor, Justin. Ultimate Comics: Spider-Man #12-13. Marvel Comics. (syyskuu-lokakuu 2012).
  5. Ultimate Comics: Spider-Man #28