Sakaali (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sakaali
Sakaali, Hämähäkkimiehen vanha vastustaja
Sakaali, Hämähäkkimiehen vanha vastustaja
Luoja(t) Stan Lee, Steve Ditko (Miles Warren)
Gerry Conway, Ross Andru (Sakaali)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #31 (Miles Warren)
Amazing Spider-Man #129 (Sakaali)
Henkilötiedot
Oikea nimi Professori Miles Warren
Status oletettavasti kuollut
Edelliset ryhmäsidokset Empire State University
Voimat nero, terävät hampaat ja kynnet, sakaalin voimat ja nopeus

Sakaali (Dr. Miles Warren) on fiktiivinen rikollinen Marvel Comicsin sarjakuvissa ja myös Hämähäkkimiehen vihollinen. Sakaalin siiviilihahmon Dr. Miles Warrenin ensiesiintyminen oli Amazing Spider-Man #31 -lehdessä ja hänet loivat Stan Lee ja Steve Ditko. Hän esiintyi muutama vuosi myöhemmin Sakaalina Amazing Spider-Man #129 -lehdessä ja hänet loivat Gerry Conway ja Ross Andru.

Miles Warren syntyi tieteellisesti osaavaan perheeseen. Hänen veljestään tuli tiedeopettaja Midtownin lukiossa, jossa Peter Parker oli hänen lempioppilaansa, mutta Milesin taidot olivat paljon suuremmat. Ansaittuaan tohtorin paperit biokemiassa Miles matkusti Wundagore-vuorelle avustamaan Kehittäjää hänen kokeissaan muuttaa eläimet ihmismuotoon. Vaikka Kehittäjän kohteet eivät koskaan täysin menettäneet eläimen piirteitään, Miles onnistui luomaan kaksi ”Uutta Miestä” jotka näyttivät käytännössä ihmisiltä. Tämä synnytti kitkaa Milesin ja Kehittäjän välille, joka kasvoi vain kun osa Uusista Miehistä ryhtyi palvomaan Milesiä. Kun Miles kehitti kaksi persoonaa omaavan sakaalin joka pakeni, Kehittäjä karkotti hänet Wundagorelta. Miles pysyi silti alueella ja tapasi tulevan vaimonsa Monican, saaden hänen kanssaan kaksi lasta. Miles kuitenkin vietti niin paljon aikaa tutkimuksensa parissa, että Monica otti lapset mukaansa ja lähti. Warrenien tietämättä Milesin sakaalimies, joka kadehti luojansa elämää, oli vaaninut perhettä. Se aiheutti autoturman, jossa Monica ja lapset kuolivat. Kun Miles sai tietää tästä, hän tajusi aiheuttajan ja syytti Kehittäjää. Hän palasi Wundagorelle, haastoi Kehittäjän ja lähti ottaen mukaansa häntä palvoneet Uudet Miehet, luvaten tehdä heistä ihmisiä.

Hän palasi joka kesä, mutta kulutti loput vuodesta Manhattanilla, jossa hän oli saanut aseman Empire Staten yliopiston professorina. Siellä hänen veljensä esitteli hänet Peter Parkerille samana päivänä, kun Miles näki ja rakastui välittömästi Gwen Stacyyn. Tunteidensa häiritsemä Miles vakuutteli itselleen tarkoitustensa olevan isällisiä ja että Gwen oli kuten tytär jota hän ei saanut, tukahduttaen muistot kuolleista lapsistaan. Seuraavana lukukautena sekä Peter että Gwen olivat hänen biologian kurssillaan. Jatkaen tutkimustaan Uusien Miesten parissa Miles palkkasi Anthony Serban avustajakseen ja laittoi hänet keräämään solunäytteitä kurssin oppilailta. Hän loi seerumin näistä näytteistä ja ruiskutti sitä Uusiin Miehiinsä. Seerumi teki heistä ihmisiä, mutta muutti heidät eläviksi ruumiiksi ja sitten tappoi heidät. Miles yritti luoda genetiikan avulla toiset kehot Uusille Miehille, tehden ensimmäiset tutkimuksensa kloonauksen alalla, jota hän myöhemmin jatkoi ESU:ssa Serban kanssa. New Yorkissa Miles kutsui parhaan oppilaansa Peterin tiede-esitykseen. Kun Peter toi mukanaan Gwen Stacyn, Miles pystyi vain ilmaisemaan tyytyväisyytensä. Kun Hämähäkkimies ilmaantui, Miles esitti mielenkiintonsa tutkia häntä.

Peter Parkerille Miles oli professori, joka parjasi häntä lintsauksesta. Jopa sen jälkeen kun Gwen Stacy kuoli Vihreän Menninkäisen (Norman Osborn, myös oletettiin kuolleen) käsissä, Miles jatkoi tätä esitystä mutta sisimmässään oli romahtaa. Seuraavana päivänä Gwenin kuoleman jälkeen Serba näytti heidän kloonikokeensa tuottaman sammakon. Seuraavaksi Miles antoi Serballe Gwenin ja Peterin solunäytteet. Kun Serba tajusi kloonaavansa ihmisiä, hän tuli Milesin luokse ja vaati heidän tuhoamistaan. Tukkiessaan Serban suun Miles vahingossa tappoi hänet. Poissa tolaltaan hän vakuutti itselleen, että joku muu teki murhan. Kävellessään sakaaleja käsitelleen oppitunnin ohi hän muisti sakaalimiehensä ja loi itselleen pahan alter egon: Shakaalin. Hän suunnitteli vihreän asun sähkökynsien kanssa ja aloitti tiukan harjoittelun. Uskoen Hämähäkkimiehen olevan vastuussa Gwenin kuolemasta Miles halusi kostaa, mutta hänen paha puolensa halusi myös olla rikospomo. Tämän takia Shakaali sai Tuomarin tappamaan seittisingon. Seuraavaksi hän murhasi Tuomarin kollegan Mekaanikon, toivoen syyttävänsä rikoksesta Tuomaria. Kun tämä epäonnistui, hän järjesti tapaamisen Nuijapään, Tohtori Mustekalan ja Hämähäkkimiehen välillä, toivoen saavansa jengien alueet itselleen, mutta tämäkin suunnitelma epäonnistui.

Samaan aikaan Milesin kloonit eivät kehittyneet oikein, degeneroituen pian geneettiseksi jätteeksi. Hän palkkasi uuden apulaisen, Seward Trainerin, ja laittoi klooninsa staasiin. Shakaali alkoi vakoilla Peter Parkeria saadakseen vinkin Hämähäkkimiehestä. Hän näki Peterin heittävän asuntonsa katolle seittipussin, jossa oli ylimääräinen Hämähäkkimiehen asu ja seittisingot. Varastettuaan ne Shakaali oli miltei varma Parkerin olevan Hämähäkkimies, mutta hän halusi varmat todisteet. Hän palkkasi Harmaakarhun houkuttelemaan Peterin ansaan. Sen jälkeen hän kiinnitti Peterin käteen metallivaljaat, kertoen sen räjähtävän jos sen irrottaa. Tämä oli juoni Peterin saamiseksi ESU:n labroihin, jossa hän hankkiutui eroon laitteesta. Peter vaihtoi ylleen Hämähäkkimiehen asun Milesin seuratessa salaa, varmistaen epäilyksensä.

Tänä aikana Norman Osborn, joka oli salaa yhä elossa, oli tehnyt itsestään Euroopassa rikollisneron, johtaen Juonijoiksi kutsuttua salaseuraa. Hän tuli mukaan auttaakseen Milesin kloonausta Juonijoiden edustajan avulla. Juonija sai Seward Trainerin kiinni salaisuuksien varastamisesta ja vaati tulevaa palvelusta vaihdossa suunsa pitämisestä kiinni. Yhdessä Miles, Seward ja Juonija synnyttivät ensimmäisen onnistuneen kloonin Peter Parkerista. Tällä kloonilla alkoi kuitenkin ilmetä solujen rappeutumista ja Miles suunnitteli tappavansa tämän virheellisen luomuksen, mutta klooni pakeni nimeten itsensä myöhemmin Kaineksi. Muita epäonnistuneita klooneja seurasi kunnes Miles jalosti tekniikkaansa ja jotenkin loi vakaat kloonit Peter Parkerista, Gwen Stacystä ja itsestään. Miles palasi hetkeksi Uusien Miestensä pariin, tällä kertaa naamiopersoonassaan, ja inspiroi Shakaalin Kultin syntymän. Hän vannoi täyttävänsä lupauksensa, mutta ei koskaan palannut. Kotona hän käytti huumeita ja hypnoosia saadakseen kloonit toteuttamaan tahtonsa, ja alkoi kiduttaa Hämähäkkimiestä lähettämällä Gwenin kloonin Peter Parkerin asunnolle.

Ennen suunnitelmiensa jatkamista Miles yhdisti solunsa geneettiseen virukseensa luodakseen kloonin, jonka tarkoitus oli tuhota ihmisrotu, mutta olento heräsi liian aikaisin saadakseen täydet voimat ja siitä tuli Raato. Lopulta, yhdessä Tarantulan (Anton Miguel Rodriguez) kanssa Shakaali paljasti henkilöllisyytensä Hämähäkkimiehelle, ja asetti sitten hän taisteluun klooniaan vastaan, joka päättyi räjähdykseen, joka näytti tappavan sekä Milesin että luomuksen. Todellisuudessa kuollut Shakaali oli klooni. Miles tuli piilostaan, löysi molemmat Hämähäkkimiehet elossa ja ruiskutti oikeaksi luulemaansa lääkettä, joka simuloi kuolemaa. Hänen suunnitelmansa oli myöhemmin noutaa ruumis, herättää hänet ja aivopestä hänet luulemaan olevansa klooni. Tämän vakuuttamana tämä ”oikea” Hämähäkkimies otti nimekseen Ben Reilly ja lähti kaupungista.

Todellisuudessa Seward Trainer oli manipuloinut Milesin testejä, seuraten Norman Osbornin salaista tavoitetta, ja Ben Reilly oli klooni. Miles muutti labraan New Yorkin pohjoisosaan, jossa hän vietti viisi vuotta geneettisessä regeneraatiokammiossa, muotoillen kehonsa muistuttamaan sakaalimiestään, luoden klooneja matkan päästä ja tullen täysin hulluksi. Kehittäjä, joka luuli Shakaalin kuolleen, pakotti tämän Kultin piiloon ja väärensi Milesin käsialalla kirjoitetun päiväkirjan kloonityöstään väittäen Peter Parkerin ja Gwenin Stacyn kloonien olevan geneettisesti uudelleen rakennetut Serba ja nainen nimeltä Joyce Delany. Kehittäjä vei myös Milesin geneettisen viruksen, joka muutti opiskelija Malcolm McPriden toiseksi Raadoksi. Uskoen kaiken tämän superolento Uneksija muutti Gwenin kloonin Joyceksi, mutta hän muuttui takaisin, tavaten myöhemmin ja mennen naimisiin Warren Milesin, professori Warrenin kloonin kanssa joka lopulta rappeutui.

Milesin regeneraation lähetessä loppuaan hän kutsui Ben Reillyn, nyt Purppurahämähäkki, ja Peter Parkerin labraansa, jossa hän kidutti heitä vinkeillä todellisista henkilöllisyyksistä ja lähetti heidän kimppuunsa nopeasti rappeutuvia klooneja, paljastaen jopa kolmannen Peter Parkerin jonka hän väitti olevan alkuperäinen. Hänen todellinen tavoitteensa oli päästä Ravencroftin instituuttiin varastamaan Shriekin ruumiissa olevan raatoviruksen näytteen. Kun Seward Trainerin vaihdos testituloksissa todisti Ben Reillyn olevan oikea Hämähäkkimies, Miles liittoutui kolmannen Parkerin, geenimuunnellun kloonin kanssa jonka hän nimesi Hämitsariksi, päästääkseen parannellun Raatoviruksensa Pennsylvanian Springvilleen tappaen kaupungin kaikki asukkaat. Shakaali suunnitteli räjäyttävänsä seuraavan viruspommin Daily Buglen katolla, mutta sai vastaansa Hämähäkkimiehen, Purppurahämähäkin, Mary Jane Watson-Parkerin ja Gwen Stacyn kloonin. Kun Gwen putosi katolta, Milesin rakkaus häntä kohtaan tuli pintaan ja hän yritti pelastaa naisen, mutta putosikin omaan kuolemaansa. Paitsi tietysti jos hänkin oli klooni.

Miles Warrenin pojaksi oletettu, mahdollisesti Sakaalimies, ryhtyi uudeksi Shakaaliksi mutta Beeta-Lentue voitti hänet nopeasti.

Sakaali muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Dr. Miles Warren Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Sakaalia ei koskaan nähty Hämähäkkimies-animaatiosarjassa, mutta hänen normaali muotonsa, tohtori Miles Warren, kylläkin. Hänen osuutensa päättyy niin keskeneräisesti, että on suotavaa arvella, että hänelle oli suunniteltua jatkoa (muuttuminen Sakaaliksi, ehkä), mutta sitä emme kyllä koskaan saa tietää.

Jonathan Harris toimi Dr. Miles Warrenin äänenä sarjassa.

Jaksot, jossa Dr. Miles Warren esiintyi:

  • 60 "Vesimiehen paluu 2/2" ja
  • 64 "Minä todella, todella vihaan klooneja" (takaumassa).
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.