Rautahämähäkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautahämähäkki
Luoja(t) Joe Queseda ja Chris Bachalo
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen The Amazing Spider-Man #529

Rautahämähäkki (engl. Iron Spider) on Marvel Comicsin sarjakuvissa esiintyvä fiktiivinen haarniska, joka nähtiin ensimmäisen kerran The Amazing Spider-Man -lehden numerossa 529 maaliskuussa 2006 ja Joe Queseda suunnitteli sen Chris Bachalon luonnoksen pohjalta.[1][2]

Tunnetut käyttäjät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämähäkkimies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Peter Parkerilla alkoi ilmetä uudenlaisia kykyjä, Tony Stark / Rautamies suunnitteli Peterille uuden puvun, jota kutsuttiin nimellä "Rautahämähäkki", joka oli punainen ja kullattu niin kuin Starkin Rautamies-puvut. Peter käytti sitä virallisena pukunaan Sisällissotaan asti, jolloin otti käytti käyttöön vanhan sinipunaisen pukunsa. Tämä symboloi hänen puolenvaihtoaan kyseisen konfliktin aikana.[3]

Purppurahämähäkit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin Starkin suunnittelema haarniska kopioitiin ja ne luovutettiin kolmelle Michael Van Patrickin kloonille hankkeessa nimeltä "Red Team". Myöhemmin Sotakone antoi heille nimen Purppurahämähäkit.[4]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Rautahämähäkki-haarniska esiintyy Marvel Cinematic Universen elokuvissa.
  • Haarniska nähtiin ensi kerran elokuvan Spider-Man: Homecoming (2017) lopussa toisena Hämähäkkimies-pukuna, jonka Tony Stark oli suunnitellut Peterin käyttöön. Hän tarjosi sitä Peterille vastineeksi Kostajiin liittymisestä, mutta Peter kieltäytyy ja pitää alkuperäisen Starkin suunnitteleman puvun.
  • Haarniska nähtiin elokuvassa Avengers: Infinity War (2018), missä Peter saa sen käyttöönsä osallistuessaan Kostajien ja muiden sankareiden ohella taisteluun Thanosta vastaan. Kun Peter seuraa Ebony Maw’ta tämän Q-alukseen voidakseen pelastaa Stephen Strangen ja hänellä ilmenee hengitysongelmia yläilmoissa, Stark käskee Perjantaita lähettämään Rautahämähäkki-haarniskan Peterille ja se asettuu hänen vanhan Hämähäkkimies-pukunsa päälle. Haarniskan mekaaniset hämähäkkiraajat auttavat häntä pelastamaan Strangen, kun Stark oli tullut luoneeksi alukseen reiän ja heittäneeksi Maw’n avaruuteen. Titanin raunioilla haarniska auttaa Peteriä taistelemaan Starkin, Strangen ja Galaksin Vartijoiden rinnalla Thanosta vastaan. Mutta kun Ikuisuuskivien voima vaikuttaa Peteriin, haarniska tuhoutuu hänen mukanaan.
  • Haarniska palautuu elokuvassa Avengers: Endgame (2019) ennalleen, kun Bruce Banner käyttää Ikuisuuskiviä peruakseen Peterin ja muiden uhrien kuolemat, ja Peter käyttää sitä taistelussa menneisyydestä nykyhetkeen matkustanutta Thanosta ja tämän armeijaa vastaan.
  • Peter käytti haarniskaa myös elokuvassa Spider-Man: Far From Home (2019) ollessaan vieraana May-tädin järjestämässä hyväntekeväisyystilaisuudessa, mutta jätti sen kotiin luokkaretkensä ajaksi.
  • Elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021) Peter käytti haarniskaa taistelussa Otto Octaviusta vastaan, joka imi osan haarniskan nanoteknologiasta lonkeroihinsa. Mutta tämän kautta Peter sai tilaisuuden manipuloida Octaviuksen lonkeroita. Myöhemmin, Peter sai käännettyä Octaviuksen hyväksi rakentamalla lonkeroihin uuden estosirun, jolloin Octavius palauttaa lonkeroihinsa jääneet osat Peterille, yhdistäen ne Peterin tavalliseen Hämähäkkimies-pukuun. Stephen Strangen pyyhittyä Kof-Kolin riimuilla kaikkien mielestä tieto siitä, että Peter Parker on Hämähäkkimies, sekä palautettua vaihtoehtoiset Hämähäkkimiehet ja näiden viholliset omiin universumeihin, Peter luopui lopullisesti Rautahämähäkki-haarniskasta ja muista Starkin teknologialla tehdyistä puvuista, alkaen käyttää vain yksinkertaista ompelukoneella tehtyä Hämähäkkimies-pukua.
 1. Marvel.com announcement of Spider-Man's "Iron Spider" costume
 2. Goldstein, Hilary (11.1.2006). "Spidey's New Costume Revealed". IGN.
 3. The Amazing Spider-Man #529
 4. Avengers: The Initiative #3