J. Jonah Jameson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J. Jonah Jameson
J. Jonah Jameson, Hämähäkkimiehen itsepintaisin vastustaja.
J. Jonah Jameson, Hämähäkkimiehen itsepintaisin vastustaja.
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #1
Oikea nimi J. Jonah Jameson
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Daily Bugle
Henkilöllisyydet John Jonah Jameson
Voimat ei supervoimia, mutta hyvä uutisvainu
Suhteet
Sukulaiset John Jameson (poika), Marla Madison (vaimo), Joan Jameson (ensimmäinen vaimo)

J. Jonah Jameson on Hämähäkkimies-sarjakuvan keskeinen sivuhahmo ja Hämähäkkimiehen vastustaja, tavallaan tärkein sellainen. Jameson on sanomalehti Daily Buglen omistaja ja päätoimittaja. Peter Parkerina Hämähäkkimies myy Jamesonille kuitenkin valokuvia Hämähäkkimiehestä, joita Jameson käyttää lehdessään henkilökohtaisessa vihakampanjassaan Hämähäkkimiestä vastaan.

Jamesonin ensiesiintyminen oli lehdessä Amazing Spider-Man # 1 (1962). Silloin Hämähäkkimies pelasti Jamesonin astronauttipojan John Jamesonin hengen. Jameson syytti Hämähäkkimiestä kuitenkin avaruusaluksen sabotoinnista.

John Jameson kertoi isälleen myöhemmin totuuden, mutta isä-Jameson keksi muita tekosyitä tuntemalleen vastenmielisyydelle supersankareita ja erityisesti Hämähäkkimiestä kohtaan.

Itselleen J. Jonah Jameson on tunnustanut todellisuudessa kadehtivansa sankareita.

Jameson on käynyt Hämähäkkimiehen kimppuun konkreettisemminkin, käyttämällä Hämähäkintappaja-robotteja, joita rakensi alun perin Spencer Smythe. Smythen kuoltua seuraavan robotin rakensi Marla Madison, josta tuli myöhemmin Jamesonin vaimo.

Tämän jälkeen Hämähäkintappajista on huolehtinut Smythen poika Alistair Smythe. Jameson ei ole kuitenkaan ollut näiden robottien rahoittajana.

Hämähäkkimies on pelastanut Jamesonin ja tämän läheisten hengen useita kertoja, mutta Jameson ei sitä halua myöntää itselleen.

Ensimmäisen J:n merkitystä ei ole ikinä paljastettu sarjakuvissa. Joidenkin lähteiden mukaan se on James, joidenkin John. Marvelin toimittaja Ralph Macchio on sanonut ettei sitä paljasteta ikinä. Joskus tekstissä on käytetty muotoa Joviaali (engl. Jolly) Jonah Jameson.

J. Jonah Jameson muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
J. Jonah Jameson Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Jameson esiintyi useasti Hämähäkkimies-animaatiosarjan jaksoissa, ja hänen roolinsa oli sama, kuin sarjakuvissakin. Hän syytti usein Hämähäkkimiestä kaikesta roistojen ja rikollisten aiheuttamista kaaoksista ja rikoksista.

Hän myös kohtasi monia Hämähäkkimiehen vastustajia ja loikin vahingossa heistä yhden, Skorpionin. Äänenä oli Edward Asner.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam Raimin ohjaamassa Hämähäkkimies-elokuvatrilogiassa J. Jonah Jamesonia on esittänyt J. K. Simmons.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.