J. Jonah Jameson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
J. Jonah Jameson
J. Jonah Jameson, Hämähäkkimiehen itsepintaisin vastustaja.
J. Jonah Jameson, Hämähäkkimiehen itsepintaisin vastustaja.
Luoja(t) Stan Lee
Steve Ditko
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #1
Henkilötiedot
Oikea nimi J. Jonah Jameson
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Daily Bugle
Henkilöllisyydet John Jonah Jameson
Voimat ei supervoimia, mutta hyvä uutisvainu
Suhteet
Sukulaiset John Jameson (poika), Marla Madison (vaimo), Joan Jameson (ensimmäinen vaimo)

J. Jonah Jameson on Hämähäkkimies-sarjakuvan keskeinen sivuhahmo ja Hämähäkkimiehen vastustaja, tavallaan tärkein sellainen. Jameson on sanomalehti Daily Buglen omistaja ja päätoimittaja. Peter Parkerina Hämähäkkimies myy Jamesonille kuitenkin valokuvia Hämähäkkimiehestä, joita Jameson käyttää lehdessään henkilökohtaisessa vihakampanjassaan Hämähäkkimiestä vastaan.

Jamesonin ensiesiintyminen oli lehdessä Amazing Spider-Man # 1 (1962). Silloin Hämähäkkimies pelasti Jamesonin astronauttipojan John Jamesonin hengen. Jameson syytti Hämähäkkimiestä kuitenkin avaruusaluksen sabotoinnista. John Jameson kertoi isälleen myöhemmin totuuden, mutta isä-Jameson keksi muita tekosyitä tuntemalleen vastenmielisyydelle supersankareita ja erityisesti Hämähäkkimiestä kohtaan. Hämähäkkimies on pelastanut Jamesonin ja tämän läheisten hengen useita kertoja, mutta Jameson ei sitä halua myöntää itselleen. Itselleen J. Jonah Jameson on tunnustanut todellisuudessa kadehtivansa sankareita.

Jameson on käynyt Hämähäkkimiehen kimppuun konkreettisemminkin, käyttämällä Hämähäkintappaja-robotteja, joita rakensi alun perin Spencer Smythe. Smythen kuoltua seuraavan robotin rakensi Marla Madison, josta tuli myöhemmin Jamesonin vaimo. Tämän jälkeen Hämähäkintappajista on huolehtinut Smythen poika Alistair Smythe. Jameson ei ole kuitenkaan ollut näiden robottien rahoittajana.

Ensimmäisen J:n merkitystä ei ole ikinä paljastettu sarjakuvissa. Joidenkin lähteiden mukaan se on James, joidenkin John. Marvelin toimittaja Ralph Macchio on sanonut ettei sitä paljasteta ikinä. Joskus tekstissä on käytetty muotoa Joviaali (engl. Jolly) Jonah Jameson.

J. Jonah Jameson muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
J. Jonah Jameson Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa.

Jameson esiintyi useasti Hämähäkkimies-animaatiosarjan jaksoissa, ja hänen roolinsa oli sama kuin sarjakuvissakin. Hän syytti usein Hämähäkkimiestä kaikesta roistojen ja rikollisten aiheuttamista kaaoksista ja rikoksista.

Hän myös kohtasi monia Hämähäkkimiehen vastustajia ja loikin vahingossa heistä yhden, Skorpionin. Äänenä oli Edward Asner.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam Raimin elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sam Raimin ohjaamassa Hämähäkkimies-elokuvatrilogiassa J. Jonah Jamesonia esitti J. K. Simmons. Hahmo esitettiin lähinnä koomisesta pakkomielteisenä ja hyperaktiivisena miehenä, joka vihaa Hämähäkkimiestä, mutta on sisimmässään hyvä mies, koska puolustaa Peteriä Vihreältä Menninkäiseltä.
    • Ensimmäisessä elokuvassa Spider-Man – hämähäkkimies Jameson alkaa pitää Hämähäkkimiestä rikollisena heti kuultuaan hänestä, perustellen väitteensä sillä, että Hämähäkkimies otti oikeuden omiin käsiinsä, käytti naamiota ja poistui heti tekojensa jälkeen paikalta. Hän kuitenkin alkaa julkaista hänestä uutisia, koska se nosti Daily Bugle -lehden myyntiä. Hän kohtelee alaisiaan työkeästi, mukaan lukien Peter Parkeria, vaikka hyväksyy tämän ottamat valokuvat Hämähkkimiehestä. Jameson ottaa itselleen myös kunnian superroistojen, kuten Vihreän Menninkäisen.
    • Elokuvassa Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 Jamesonia vaivaa Hämähäkkimiehen lisäksi erimielisyydet vaimonsa kanssa koskien poikansa astronautti John Jamesonin sekä Mary Jane Watsonin häiden järjestelyä. Kun Hämähäkkimies katoaa ja lähettää pukunsa Daily Bugleen, Jameson iloitsee aluksi tästä, mutta myöntää New Yorkin tarvitsevan Hämähäkkimiestä, kun kukaan ei pysäytä Tohtori Mustekalaa. Jameson kuitenkin peruu hyvät puheensa Hämähäkkimiehestä heti, kun tämä varastaa pukunsa takaisin Buglen toimistosta.
    • Elokuvassa Spider-Man 3 – Hämähäkkimies 3 Jameson laittaa Peter Parkerin ja Eddie Brockin kilpailemaan siitä kuka saa otettua Hämähäkkimiehestä kuvan, joka todistaisi tämän rikolliseksi. Kun Brockin ottama kuva Hämähäkkimiehestä ryöstämässä pankkia paljastuu väärennökseksi, hän antaa Brockille potkut. Lisäksi häntä ja Robbie Robertsonia hämmästyttää Peterin uusi itsevarmempi käytös. Elokuvan lopussa hän suostuttelee erään pikkutytön myymään 100 dollarilla kameran, jotta voisi ottaa kuvia Hämähäkkimiehen ja Uuden Menninkäisen taistelusta Venomia ja Hiekkamiestä vastaan. Kamerassa ei kuitenkaan ole filmiä, koska tyttö vaati filmistä lisämaksua.

The Amazing Spider-Man -elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jameson ei fyysisesti esiinnyt elokuvassa The Amazing Spider-Man 2, mutta Peter työskentelee hänelle lähettämällä hänelle sähköpostina kuvia Hämähäkkimiehestä. Tämäkin versio Jameson kritisoi Hämähäkkimiestä. Peter yrittää jopa yhdellä sähköpostillaan pyytää Jamesonia olemaan myönteisempi Hämähäkkimiestä kohtaan, mutta Jameson lähettää heti kieltävän vastauksen.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • J. K. Simmons näytteli Marvel Cinematic Universen versiota J. Jonah Jamesonista elokuvan Spider-Man: Far From Home (2019) lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa, tehden Jamesonista ensimmäisen Marvel-hahmon, jolla on ollut sama näyttelijä kahdessa eri näytellyssä elokuvajatkumossa. Jamesonin isännöimä TheDailyBugle.net on sensaatiohakuinen Infowars.comin kaltainen salaliittoihin uskova verkkouutissivusto, jonne hän julkaisee tuntemattomalta taholta saadun videon, jossa Hämähäkkimies oli lavastettu Stark-yhtiöiden droonien usuttamisesta Mysterion sekä viattomien ihmisten kimppuun ja jonka lopussa Mysterio paljastaa Peter Parkerin olevan Hämähäkkimies. Jameson ylistää Mysteriota historian suurimpana supersankarina ja kutsuu Hämähäkkimiehen henkilöllisyyden paljastumista todelliseksi jymyuutiseksi.[1]
    • Mainostaakseen Spider-Man: Far From Homen kotimediaversiota Sony loi oikean version TheDailyBugle.netistä. Suurimmassa osassa artikkeleista Jameson kritisoi Hämähäkkimiestä ja vähemmässä määrin myös Kostajia, mutta ylisti Mysteriota ja kertoi kaikenlaisia salaliittoteorioita viimeaikaisiin tapahtumiin liittyen.[2]
  • Simmons palasi rooliinsa elokuvassa Spider-Man: No Way Home (2021), jossa Jameson pyrki löytämään yhä enemmän todisteita siitä, että Hämähäkkimies olisi uhka. Hän suuntaa Happy Hoganin turvatalolle, missä hän näkee Elektron, Hiekkamiehen ja Liskon paot sekä Hämähäkkimiehen taistelun Vihreää Menninkäistä vastaan. May Parkerin saatua surmansa taistelussa, Jameson raportoi asiasta paikan päältä ja syyttää Peteriä kaaoksen tuomisesta kaikkialle missä liikkuu. Peter itse ottaa myöhemmin yhteyttä Jamesoniin käyttääkseen TheDailyBugle.netin lähetystä houkuttelemaan roistot viimeiseen taisteluun Vapaudenpatsaalle. Stephen Strange saa lopulta Kof-Kolin riimuilla langetetulla loitsulla pyyhittyä Peterin henkilöllisyyden kaikkien muistista, mutta Jameson jatkaa yhä Hämähäkkimiehen mustamaalaamista ja ottaa tavoitteekseen saada tämän henkilöllisyys uudelleen selville, perustellen, että todellinen sankari ei piileskelisi naamion takana.
    • Spider-Man: No Way Homen mainostamiseksi Sony oli luonut TheDailyBugle.netille Tiktok-tilin. Tiktokissa TheDailyBugle.netin harjoittelijaksi värvätty Betty Brant yritti puolustaa Peterin mainetta, mutta Jameson usein esti häntä tekemästä niin, haukkuen myös Brantiä ”surkeimmaksi harjoittelijaksi ikinä”.[3]
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Britt, Ryan: The Spider-Man: Far From Home Mid- and Post-Credits Scenes, Explained Vulture. 5.7.2019. New York Magazine. Viitattu 12.7.2019. (englanniksi)
  2. The Daily Bugle
  3. The Daily Bugle (@thedailybugleofficial) Official TikTok TikTok. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.