Sam Raimi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sam Raimi
Sam Raimi San Diegon Comic-Conissa 2014.
Sam Raimi San Diegon Comic-Conissa 2014.
Henkilötiedot
Syntynyt23. lokakuuta 1959 (ikä 64)
Franklin, Michigan, Yhdysvallat
Ammatti elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Samuel Marshall ”Sam” Raimi (s. 23. lokakuuta 1959 Franklin, Michigan, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hänet tunnetaan erityisesti kauhuelokuvaohjaajana. Hän on ohjannut kauhuklassikon Evil Deadin sekä kolme Hämähäkkimies-elokuvaa.

Raimi on viisilapsisen perheen neljäs. Perhe on juutalainen, ja esi-isät ovat kotoisin Unkarista ja Venäjältä. Raimin vanhin veli Ivan Raimi on ensiapulääkäri ja avustanut joskus veljeään käsikirjoituksissa. Hänen toinen veljensä Ted Raimi on puolestaan oman uransa luonut näyttelijä.

Raimi alkoi jo varhain tehdä elokuvia ystävänsä Bruce Campbellin kanssa. Collegessa hän kuvasi Campbelliin ja veljensä huonetoverin Robert Tapertin kanssa 32-minuuttisen kauhuelokuvan Within the Woods (1978), joka tuotti 350 000 dollaria. Myöhemmin hän keräsi varat kulttiklassikoksi nousseeseen läpimurtoelokuvaansa Evil Dead (1981).

Elokuvien lisäksi Raimi on tuottanut useita televisiosarjoja kuten Xena, Hercules, Piru irti (American Gothic), Cleopatra 2525 ja Jack of All Trades.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sam Raimi on naimisissa Gillian Greenen kanssa, joka on entinen näyttelijä. Heillä on viisi lasta. Hän on valmistunut vuonna 1977 Birmingham Groves High Schoolista, joka sijaitsee Birminghamissa, Michiganissa. Hänen perheensä muutti alun perin saksalaisen nimensä Reingewertzin Raimiksi.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 791. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 30.5.2015). [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sam Raimi Internet Movie Databasessa. (englanniksi)


Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.