Evil Dead

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evil Dead
The Evil Dead
FJW7AB.jpg
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Sam Raimi
Tuottaja
Säveltäjä Joseph LoDuca
Kuvaaja Tim Philo
Leikkaaja Edna Ruth Paul
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Renaissance Pictures
Ensi-ilta
Kesto 85 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 350 000 dollaria
Tuotto 2 661 944 dollaria[1]
Seuraaja Evil Dead II
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Evil Dead (televisioesityksessä myös Evil Dead – kauhun riivaamat) on Sam Raimin ohjaama kauhuelokuva vuodelta 1981. Sen pääosissa ovat Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker ja Sarah York.[2] Vaikka elokuva tehtiin pienellä budjetilla, on se kerännyt arvostusta ja nykyisin siitä on tullut kulttiklassikko. Aikanaan sitä pidettiin hyvinkin pelottavana, mutta se sisältää myös runsaasti huumoria.[3] Elokuva oli pitkään kielletty monissa maissa, myös Suomessa, missä se sai elokuvateatteriensi-iltansa vasta vuonna 2003.[2] Elokuva on saanut myös kaksi jatko-osaa; Evil Dead II (1987) ja Pimeyden armeija (1993), sekä uusintaversion ja televisiosarjan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ash, Linda, Cheryl, Shelly ja Scott päättävät lähteä syrjäiselle seudulle mökkireissulle. Nuorten siellä ollessa salaperäinen lattialuukku aukeaa, jonne Ash ja Scott menevät. He tuovat sieltä mukanaan nauhurin, Necronomicon-kirjan, haulikon ja rituaaliveitsen. He kuuntelevat professorin tekemän nauhan, mutta yllättäen sieltä alkaa kuulua manaamista ja ulkoa alkaa nousta sumerilaisen demonin henki. Myöhemmin Cheryl kuulee jonkun kutsuvan häntä ulkona, ja hän menee metsään ottamaan selvää äänestä. Syvällä metsässä puut heräävät henkiin ja käyvät Cherylin kimppuun raiskaten hänet. Hän juoksee takaisin mökille ja pyytää veljeään Ashiä viemään hänet takaisin kaupunkiin, huutaen että "metsä ja puut ovat elossa", mutta häntä ei oteta todesta. He eivät kuitenkaan pääse kaupunkiin, sillä silta on poikki.

Vähän myöhemmin yöllä Cheryl muuttuu lihanhimoiseksi, valkosilmäiseksi sumerilaiseksi demoniksi ja vie viattomia sieluja mukanaan. Siitä alkaa verinen kauhun yö ja kamppailu elämästä ja kuolemasta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Bruce Campbell    Ashley "Ash" J. Williams  
  Ellen Sandweiss    Cheryl  
  Betsy Baker    Linda  
  Hal Delrich    Scott  
  Sarah York    Shelly  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Evil Dead (1981) Box Office Mojo.
  2. a b Evil Dead, The ELONET. Viitattu 5.3.2008.
  3. Steven Jay Schneider: 1001 elokuvaa jotka jokaisen on nähtävä edes kerran eläessään, s. 680. WSOY. ISBN 978-951-0-34155-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Evil Dead Internet Movie Databasessa (englanniksi)