Pimeyden armeija

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pimeyden armeija
Army Of Darkness
Army-of-darkness.jpg
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Sam Raimi
Ivan Raimi
Tuottaja Dino De Laurentiis
Robert Tapert
Bruce Campbell
Pääosat Bruce Campbell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 19. helmikuuta 1993
Suomen lippu 11. kesäkuuta 1993
Kesto 81 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 000 000 USD
Edeltäjä Evil Dead II
Seuraaja Evil Dead IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Pimeyden armeija (Army Of Darkness) on Sam Raimin ohjaama elokuva vuodelta 1993. Evil Dead -trilogian päätösosa ei edusta kauhua niin kuin edeltäjänsä. Kauhua on toki mukana, mutta vain hitusen kun pääasiallisesti elokuva on humoristinen seikkailufantasia. Trilogiansa kalleimmassa osassa on edelleen pääosassa Bruce Campbell.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Ash (Bruce Campbell) törmää metsämökillään ihmisnahasta tehtyyn kuolleiden kirjaan, joka yllättäen muuttuukin pahuuden pyörteeksi. Ashin toinen käsi myrkyttyy pahaksi mutta hän katkaisee sen moottorisahalla - ja samassa hän autoineen ja muine varusteineen sinkoutuu menneisyyteen.

Tästä alkaa huikea fantasia, jossa Raimi marssittaa miekkailevat luurangot tappavine maagisine voimineen kohtaamaan Ashin moottorisahan, haulikon, jota hän sanoo pum-kepiksi ja muut 20. vuosisadan keinot. Ash voittaa pelin ja pahuus katoaa.

Vaihtoehtoisessa lopussa taikuri antaa hänelle maagisen uninesteen jolla pääsisi takaisin omaan aikaansa - ja varoittaa visusti että tippoja on otettava kuusi, ei yhtään enempää. Ash telkeytyy varusteineen luolaan ja ottaa lääkkeen - mutta tietenkin tunaroi tipanlaskussa ja herää kaukana tulevaisuudessa!

Teatteriversiossa Taikuri sanoo Ashille että hänen on sanottava sanat "klaatu baratu nikto" muttei muistakkaan niitä ulkoa ja sanoo ne "periatteessa" oikein jolloin herää nykyajassa jossa on samanlaisia olentoja joita Ash tapasi menneisyydessä. Loppukohtauksessa Ash sanoo pelastamalleen naiselle luultavasti kuuluisimman repliikkinsä "Hail to the King baby".

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]