Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Ohjaaja Sam Raimi
Käsikirjoittaja Michael Waldron
Perustuu Stan Leen ja Steve Ditkon sarjakuvahahmoon Tohtori Outo
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Danny Elfman
Kuvaaja John Mathieson
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 126 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 956 miljoonaa dollaria[2][3]
Edeltäjä Doctor Strange
Aiheesta muualla
IMDb

Doctor Strange in the Multiverse of Madness on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Tohtori Outo perustuva supersankarielokuva. Se on jatko-osa elokuvalle Doctor Strange (2016) ja Disney+-sarjalle WandaVision (2021) sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 28. elokuva ja neljännen vaiheen viides elokuva. Elokuvan ohjasi Sam Raimi ja käsikirjoitti Michael Waldron. Elokuvan pääosissa ovat Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Michael Stuhlbarg ja Rachel McAdams. Elokuvassa Stephen Strangen on suojeltava portaaleja eri universumeihin avaamaan kykenevää America Chavezia hulluksi tulleelta Wanda Maximoffilta.

Doctor Strangen ohjaajalla ja käsikirjoittajalla Scott Derricksonilla oli suunnitelmissa palata jatko-osan ohjaajaksi jo lokakuusta 2016 alkaen ja hänen paluunsa vahvistettiin joulukuussa 2018. Cumberbatchin ja Wongin vahvistettiin myös palaavan rooleihinsa. Elokuvan virallinen nimi, Olsenin liittyminen elokuvan näyttelijöihin ja Derricksonin suunnitelmat lisätä elokuvaan goottikauhuelokuvaelementtejä paljastettiin vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa. Lokakuussa 2019 Jade Halley Bartlett palkattiin käsikirjoittajaksi. Tammikuussa 2020 Derrickson erosi ohjaajan paikalta luovien erimielisyyksien vuoksi. Helmikuussa Waldron liittyi projektiin ja Raimi osallistui neuvotteluihin ohjaajan paikasta. Huhtikuussa 2020 Raimi vahvisti valintansa ohjaajaksi. Kuvaukset alkoivat marraskuussa 2020 Lontoossa, mutta ne keskeytettiin väliaikaisesti tammikuussa 2021 koronaviruspandemian vuoksi. Kuvauksia jatkettiin maaliskuussa 2021 ja ne päättyivät huhtikuussa.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness sai maailmanensi-iltansa Dolby Theatressa, Hollywoodissa, 2. toukokuuta 2022. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 4. toukokuuta ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2022. Elokuva sai pääosin positiivisen vastaanoton. Kriitikot ylistivät Raimin ohjaustyyliä, sekä näyttelijöiden roolisuoritusta (erityisesti Cumberbatchin, Olsenin ja Gomezin), mutta kritisoivat elokuvan tarinaa ja juonen etenemistahtia.[4][5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

America Chavez sekä Maan-617 variantti Stephen Strangestä[a] etsivät Vishantin Kirjaa voittaakseen nauhamaisen demonin, joka jahtaa heitä saadakseen Chavezin kyvyn avata portaaleja minne tahansa multiversumissa. Demoni on kuitenkin liian voimakas, joten Strange yrittää poistaa Chavezin voimat, mutta demoni tappaa hänet. Ja Chavez lähettää itsensä ja Strangen ruumiin vahingossa Maahan-616.[b] Maan-616 Strange oli vieraana entisen rakastettunsa, Christine Palmerin, häissä, kunnes olento nimeltä Gargantos, joka nauhademonin tavoin myös jahtaa Chavezia, ilmestyy New Yorkiin. Ylimmän velhon, Wongin, avulla Strange surmaa Gargantoksen ja pelastaa Chavezin.

Huomattuaan, että Gargantosta oli manipuloitu noituudella, Strange menee tapaamaan Wanda Maximoffia pyytääkseen tämän apua. Mutta hän saa selville, että Wanda itse oli manipuloinut nauhademonia ja Gargantosta ”unikävelyloitsulla”. Opiskeltuaan Vishantin Kirjan pahaa vastinetta, Darkholdia, ja tultuaan sen pahojen voimien manipuloimana Purppuranoidaksi, Wanda halusi Chavezin voimat päästäkseen multiversumiin ja saadakseen takaisin lapsensa, Billyn ja Tommyn, jotka oli luonut voimillaan Westview’n tapahtumien aikana.[c] Strange kieltäytyy luovuttamasta Chavezia, joten Wanda hyökkää Kamar-Tajiin ja tappaa monia velhoja. Chavez lähettää itsensä ja Strangen vahingossa Maahan-838, missä paikallinen ylin velho sekä Strangen entisen toverin ja nykyisen vihollisen, Karl Mordon, variantti pidättää heidät. Hän vie Strangen tapaamaan Illuminatia, järjestöä, johon kuuluvat Mordon lisäksi supersotilas Peggy Carter,[d] epäinhimillisten kuningas Blackagar Boltagon, Kapteeni Ihmeeksi tullut Maria Rambeau, Ihmenelosten ja Baxter-säätiön perustaja Reed Richards, sekä telepatiaan kykenevä ja pyörätuolissa istuva professori Charles Xavier.

Illuminatin jäsenet kertovat, että heidän universuminsa Strange,[e] entinen ylin velho, oli salaa käyttänyt Darkholdia etsiäkseen keinon voittaa Thanos ja aiheuttanut inkursion, jossa yksi universumi tuhoutui törmätessään toiseen. Kun Illuminati oli Vishantin Kirjan avulla voittanut Thanoksen, he tappoivat Strangen estääkseen häntä aiheuttamasta lisää vahinkoa multiversumille. Xavieria lukuun ottamatta, Illuminatin jäsenet uskovat kaikkien universumeiden varianttien Strangestä olevan aivan yhtä vaarallisia. Sillä välin, Maassa-616, yksi Kamar-Tajin eloonjääneistä velhoista, Sara Wolfe, uhraa itsensä tuhotakseen Darkholdin, jolloin Wanda uhkaa tappaa muut velhot. Velhojen pelastamiseksi Wong johdattaa Wandan Wundagore-vuorelle, missä sijaitsevasta linnasta löytyvät demoni Chthonin tekemät alkuperäiset seinäkaiverrukset, joiden pohjalta Darkhold oli kirjoitettu. Linnassa, Wanda käyttää unikävelyloitsua hyökätäkseen Maan-838 Wandan keholla Illuminatin tukikohtaan, missä hän tappaa sen jäsenet, Mordoa lukuun ottamatta, ennen kuin nämä ehtivät päättää Maan-616 Strangen kohtalosta.

Maan-838 Palmer, joka on Baxter-säätiön tutkija, johdattaa Strangen ja Chavezin paikkaan, jossa oli portaali ulottuvuuksien väliseen tilaan, missä Vishantin Kirjaa säilytettiin. Mutta heti kun Strange saa kirjan käsiinsä, Wanda tuhoaa sen ja ohjaa Chavezin lähettämään Strangen ja Palmerin universumiin, joka oli tuhoutumassa inkursion seurauksena. Strange ja Palmer kohtaavat kyseisen universumin Strangen,[f] joka oli joutunut oman universuminsa Darkholdin korruptoitumaksi. Kukistettuaan hänet, Strange käyttää Darkholdia unikävelläkseen Maan-617 Strangen ruumiilla pelastaakseen Wongin ja Chavezin Wandalta. Strangen rohkaisemana Chavez oppii hallitsemaan voimiaan ja lähettää vapaaehtoisesti Wandan Maahan-838, minkä variantit Billystä ja Tommystä pitävät häntä hirviönä ja oman universuminsa Wandaa oikeana äitinään. Wanda alkaa katua tekojaan ja päättää uhrata itsensä tuhotakseen Wundagoren linnan sekä kaikki multiversumin Darkholdit. Ennen paluuta Maahan-616, Strange hyvästelee Maan-838 Palmerin ja tunnustaa aina rakastaneensa Maan-616 Palmeria, mutta pelänneensä oikeaan parisuhteeseen sitoutumista. Chavezista tulee yksi jälleenrakennetun Kamar-Tajin uusista velho-oppilaista. Strange korjaa Palmerilta aikoinaan saamansa rannekellon, mutta Darkholdin käytön seurauksena hänen otsaansa ilmestyy samanlainen kolmas silmä kuin korruptoituneella variantillaan.

Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Strange kohtaa kadulla naisvelhon nimeltä Clea, joka kertoo Strangen tekojen aiheuttaneen inkursion, ja vaatii häntä tulemaan mukaansa Pimeyden ulottuvuuteen sen korjaamiseksi. Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa, Maassa-838, Pizzapapaksi kutsuttu pizzakojun pitäjä vapautuu loitsusta, jonka Maan-616 Strange häneen aiemmin langetti.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Benedict Cumberbatch  Stephen Strange / Tohtori Outo, Stephen Strange / Puolustaja Strange / Kuollut Strange, Stephen Strange / Ylin Strange, Stephen Strange / Synkeä Strange  
 Elizabeth Olsen  Wanda Maximoff / Purppuranoita, Wanda Maximoff (Maa-838)  
 Chiwetel Ejiofor  Karl Mordo  
 Benedict Wong  Wong  
 Xochitl Gomez  America Chavez  
 Michael Stuhlbarg  Nicodemus West  
 Rachel McAdams  Christine Palmer, Christine Palmer (Maa-838)  
 Jett Klyne  Tommy Maximoff  
 Julian Hilliard  Billy Maximoff  
 Sheila Atim  Sara Wolfe  
 Adam Hugill  Rintrah (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Hayley Atwell  Peggy Carter / Kapteeni Carter  
 Anson Mount  Blackagar Boltagon / Musta Salama  
 Lashana Lynch  Maria Rambeau / Kapteeni Ihme  
 John Krasinski  Reed Richards / Herra Fantastinen  
 Patrick Stewart  Charles Xavier / Professori X  
 Ross Marquand  Ultron (ääni)  
 Ako Mitchell  Charlie  
 Momo Yeung  Hongkongin pyhäkön mestari  
 Daniel Swain  Lontoon pyhäkön mestari  
 Topo Wresniwiro  Hamir  
 Aliyah Camacho  nuori America Chavez  
 Ruth Livier  Elena Chavez  
 Chess Lopez  Amalia Chavez  
 Charlize Theron  Clea (cameo)  
 Bruce Campbell  Pizzapappa (cameo)  
 Michael Waldron  Charlien bestman (cameo)  
 Scott Spiegel  Kadotettu sielu (ääni, cameo)  
 Richie Palmer  Kadotettu sielu (ääni, cameo)  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cumberbatch ja Olsen vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa.

Huhtikuussa 2016 C. Robert Cargill, yksi Doctor Strangen käsikirjoittajista, kertoi Marvel Studiosin ajatelleen, että osa elokuvan hänen ja ohjaaja Scott Derricksonin alkuperäisideoista korostivat alkuperätarinassa liikaa hahmoihin liittyviä ”outoja asioita” ja käskivät kaksikon odottamaan niiden kohdalla mahdollisten tulevien elokuvien varalta.[11] Lokakuussa 2016 Derrickson vahvisti, että hänellä oli suunnitelmia jatko-osalle, sanoen, ”Rakastan hahmoa, rakastan visuaalisia mahdollisuuksia, ja tunnen sarjakuvat hyvin – [ensimmäinen elokuva on] jäävuoren huippu. On niin paljon edistystä, jota voidaan saavuttaa.” Hän halusi seurata Yön ritarin (2008) esimerkkiä ja ”tuoda mukaan roisto, jonka kohdalla voi mennä todella syvälle [ja joka on] viskeraalisempi kokemus”. Benedict Cumberbatch kommentoi tätä sanomalla, että hänen sopimukseensa vähintään yksi toinen Doctor Strange -sooloelokuva.[12] Derrickson toivoi Painajaisen esiintyvän mahdollisessa jatko-osassa,[13] ja ilmaisi halunsa tutkia jatko-osassa enemmän Jonathan Pangbornin ja Hamirin hahmoja, koska näillä oli ensimmäisessä elokuvassa pienempi rooli. Hän selitti myös, että hänen läheinen suhteensa Marvel Studiosin johtajan Kevin Feigen ja Joe Russon, Avengers: Infinity Warin (2018) ja Avengers: Endgamen (2019) toisen ohjaajan, kanssa takasi sen, että hänet pidettiin koko ajan tietoisena siitä miten Tohtori Outoa käytettäisiin Avengers-elokuvissa.[14] Doctor Strangen toinen käsikirjoittaja Jon Spaihts ilmaisi halunsa laittaa Clea esiintymään jatko-osassa.[15]

Huhtikuussa 2017 raportoitiin, että Derrickson palaisi jatko-osan ohjaajaksi, aloittaen työn heti kun hänen työnsä televisiosarjan Locke & Key parissa olisi tehty.[16] Joulukuussa 2018 Derrickson oli ”hiljaa” viimeistellyt sopimuksensa jatko-osaan palaamisesta.[17] Marvel oli alkanut etsiä elokuvalle käsikirjoittajaa, kun taas Cumberbatchin, Rachel McAdamsin ja Benedict Wongin vahvistettiin palaavan Stephen Strangen, Christine Palmerin ja Wongin rooleihin.[17][18] The Hollywood Reporter raportoi, että käsikirjoitusta laadittaisiin koko vuoden 2019 ajan ja että kuvaukset alkaisivat vuoden 2020 alussa, minkä lisäksi elokuvan ensi-illan suunniteltiin olevan toukokuussa 2021.[17] Heinäkuussa 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Doctor Strange in the Multiverse of Madness ja ensi-iltapäivämääräksi 7. toukokuuta 2021. Derrickson sanoi elokuvan sisältävän enemmän ”goottlaiisia” kauhuelementtejä sarjakuvista kuin ensimmäinen elokuva. Lisäksi Elizabeth Olsenin paljastettiin palaavaan edellisistä MCU-elokuvista tuttuun rooliinsa Wanda Maximoffina / Purppuranoitana.[19] Vuonna 2021 julkaistut Disney+-sarjat WandaVision (2021) sekä Loki (2021–) johdattivat sarjan juoneen, kun WandaVision alkuasetteli Wandan roolin elokuvassa, ja Loki esitteli MCU:hun vaihtoehtoiset aikajanat ja niistä syntyneet uudet universumit.[19][20]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2019 Jade Bartlett oli palkattu elokuvan käsikirjoittajaksi.[21] Joulukuussa Feige kuvaili multiversumia ”MCU:n evoluution seuraavaksi askeleeksi” ja sanoi elokuvan ”murtavan sen aivan auki” tavalla, jolla olisi vaikutuksia Disney+-sarjoihin sekä Marvel Cinematic Universen neljännen vaiheen tuleviin elokuviin.[22] Kun lopussa 2019 Feige sanoi, että edellisistä raporteista huolimatta elokuva ei ole ”välttämättä kauhuelokuva”, mutta sisältäisi silti ”iso MCU-elokuva, jossa on pelottavia kohtauksia”. Feige vertasi elokuvan kohtauksia elokuviin Kadonneen aarteen metsästäjät (1981), Poltergeist (1982), Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984) ja Riiviöt (1984), ja sanoi, että Derrickson oli hyvä olemaan ”laillisesti pelottava”, koska hänellä oli ennestään kokemusta kauhuelokuvien teosta. Feige paljasti elokuvan tuovan myös yllättäviä uusia hahmoja MCU:hun, mukaan lukien erään, koska Marvel oli jo jonkin aikaa halunnut tuoda mukaan siihen.[23]

Tammikuussa 2020 Marvel ja Derrickson ilmoittivat, ettei hän luovien erimielisyyksien vuoksi ohjaisikaan elokuvaa, mutta olisi yhä mukana vastaavana tuottajana. Kuvausten, joiden suunniteltiin alkavan toukokuussa 2020, ei odotettu viivästyvän.[24] Cargill lisäsi, että hänellä Derricksonilla ei ollut mahdollisuutta luonnostella käsikirjoitusta, sanoen, että versio, jonka Marvel päättäisi toteuttaa elokuvana, ei tulisi perustumaan heidän työhönsä.[25] Derrickson sanoi ohjaajan paikalta eroamisen olleen vaikea päätös, mutta hän ei halunnut vaarantaa elokuvaa, joka oli erilainen kuin se, jonka hän itse olisi halunnut tehdä. Hänen päätöstään helpotti kuitenkin se, että hän pääsi suoraan työstämään seuraavaa elokuvaansa The Black Phonea (2022).[26]

Helmikuussa Sam Raimi osallistui neuvotteluihin uudeksi ohjaajaksi ryhtymisestä ja Chiwetel Ejioforin odotettiin palaavan näyttelemään Karl Mordoa. Lisäksi raportoitiin, ettei McAdams palaisikaan näyttelijäksi jatko-osaan.[27] Saman kuukauden aikana Lokin pääkäsikirjoittaja Michael Waldron palkattiin tekemään uusi käsikirjoitus.[28][29] Muutaman viikon jälkeen Raimi vahvistettiin uudeksi ohjaajaksi. Waldron sanoi Derricksonin kehittäneen elokuvan perustan, mutta oli Derricksonin ideoiden sijaan tehnyt Raimin kanssa aloittanut käsikirjoittamisen kokonaan alusta.[30] Marvel Studiosin tuotanto- ja kehitysjohtaja Richie Palmer sanoi Waldronin työn Lokin parissa, sekä multiversumin ja varianttien esittelemisen, antaneen Marvel Studiosille mahdollisuuden ”hypätä uuteen tarinaan” ilman, että näitä ideoita tarvitsee selittää yleisölle uudestaan.[31] Waldron oli työskennellyt läheisesti myös WandaVisionin pääkäsikirjoittaja Jac Schaefferin kanssa Maximoffin tarinan jatkamiseksi.[30] Koska Cumberbatchin suunniteltu esiintyminen WandaVisionissa oli poistettu sarjasta, heidän oli tehtävä muutoksia Multiverse of Madnessin käsikirjoitukseen, jota Feige kuvaili ”kauniiksi yhdistelmäksi omistautunutta koordinointia ja kaaosta”.[32] Näihin muutoksiin lukeutuu myös se, kuinka Strange ja Maximoff elokuvassa tapaavat toisensa.[33] WandaVisionin juoni silti johdattaa elokuvan tapahtumiin, mutta elokuva suunniteltiin toimimaan myös sellaisille katsojille, jotka eivät olleet nähneet sarjaa.[34]

Maaliskuun lopussa esituotanto päätettiin viimeistellä etätyönä koronaviruspandemian vuoksi ja kuvausten odotettiin alkavan kesäkuussa 2020.[35] Pian tämän jälkeen Disney siirsi useiden elokuviensa ensi-iltoja, ilmoittaen Doctor Strange in the Multiverse of Madnessin uudeksi ensi-illaksi 5. marraskuuta 2021.[36] Raimi vahvisti huhtikuussa 2020 ohjaavansa elokuvan.[37] Kesäkuussa elokuvan tuotanto siirrettiin pandemian vuoksi. Ejiofor vahvisti silloin paluunsa Mordon rooliin ja sanoi kuvausten alkavan niin pian kuin mahdollista.[38] Lokakuun alussa Cumberbatch vahvisti elokuvan esituotannon jatkuneen ja kuvausten alkavan joko myöhemmin saman kuukauden aikana tai marraskuun alussa.[39][40] Saman kuukauden aikana Xochitl Gomez liittyi näyttelijäkaartiin.[41] Vaikka Englanti ilmoitti eristäytyvänsä marraskuun 5. päivästä joulukuun 2. päivään asti nousseiden koronavirustartuntojen vuoksi, näiden ei odotettu vaikuttavan kuvauksiin.[42]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaukset alkoivat Lontoossa marraskuun lopulla 2020,[43][44] ja elokuvan kuvasi John Mathieson.[45] Olsen aloitti omien kohtaustensa kuvaamisen heti WandaVisionin uudelleenkuvausten päätyttyä.[44][46] Kuvausten suunniteltiin alun perin alkavan toukokuussa 2020, mutta ne viivästyivät koronaviruspandemian vuoksi.[24][35][38] Joulukuussa paljastettiin, että aiemmista raporteista huolimatta McAdams palaa Palmerin rooliin.[47] Marvel Studios vahvisti Ejioforin, McAdamsin ja Wongin paluut, ja Gomezin roolihahmon paljastettiin olevan America Chavez.[48] Cumberbatch aloitti omien kohtaustensa kuvausten heti kuvattuaan kohtauksensa Spider-Man: No Way Homeen (2021), jonka kuvaukset alkoivat myös lokakuussa.[49]

Tammikuussa 2021 Olsen kertoi kuvausten olevan väliaikaisesti keskeytetty koronavirustartuntojen korkean lisääntymisen vuoksi.[50] Olsen oli innoissaan Raimin kanssa työskentelemisestä ja kehui tämän suosimia kuvaustekniikoita.[51] Kuvaukset jatkuivat taas maaliskuussa, jolloin Cumberbatch kuvausten olevan nyt puolessavälissä,[52] ja Ejioforin omien kohtausten kuvaus oli aloitettu.[53] Maaliskuun 25. päivän viikolla elokuvaa kuvattiin Broomfield Hill Car Parkissa, Richmond Parkoissa.[54] Huhtikuun aikana kuvaukset sijoittuivat myös Freemasonsin kirkkoon, Lontoon keskustaan.[55] Feige ilmoitti 15. huhtikuuta, että kuvauksissa oli käynnissä viimeinen viikko,[56] ja 17. huhtikuuta ne sijoittuivat Burrow Hillin siidertiloille, Somersetiin. Jett Klynen ja Julian Hilliardin, jotka näyttelivät Wandan kaksospoikia Billyä ja Tommya WandaVisionissa, reportoitiin esiintyneen tilalla kuvatuissa kohtauksissa.[57]

Monet näyttelijöistä, mukaan lukien Olsen,[51] Cumberbatch,[58] ja Wong, olivat innoissaan Raimin kanssa työskentelemisestä.[59] Ohjaajan oli mahdollista käyttää suosimiaan kameratekniikoita elokuvaan,[51][58] kuten käyttämään kameraa ja perspektiiviä tuomaan yleisölle ahdistavan tunnelman,[60] ja rohkaisi näyttelijöitä myös improvisoimaan.[58][59] Cumberbatch tunsi, että elokuvan työryhmä oli yhteistyökyvykkäämpi kuin aiemmissa MCU-elokuvissa, joissa hän oli näytellyt.[61] Olsen sanoi elokuvan tuntuvan samalta kuin Raimin Evil Dead -elokuvissa, kuten ”jatkuvaa pelkoa” sekä ”jännitystä ja harhaanjohtavuutta”.[62][60]

Jälkituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bob Murawski ja Tia Nolan toimivat elokuvan leikkaajana.[63][64] Joitain lisäkuvauksia oli tehty syyskuussa 2021,[65] Olsenin ja Wongin saatua valmiiksi oman kohtauksensa.[65][59] Lokakuussa 2021 elokuva sai jälleen uuden ensi-iltapäivämäärään: 6. toukokuuta 2022.[66] Myöhemmin saman kuukauden aikana Cumberbatch sanoi, että uudelleenkuvauksia tehtiin Los Angelesissä marras-joulukuun aikana vähintään kuuden viikon ajan.[67] The Hollywood Reporter raportoi näiden uudelleenkuvausten olevan ”merkittäviä” ja että kahden viikon ajan tehtäisiin myös kuvauksia, joita ei pystytty aiemmin toteuttamaan näyttelijöiden ollessa estyneitä.[68] Cumberbatch vahvisti, että uusi kuvausmateriaali oli hienosäätöä jo valmiiksi kuvattuun materiaaliin, ja että he kuvaisivat myös sellaisia kohtauksia, joita ei aiemmin koronaviruspandemian vuoksi voitu kuvata.[69] The Hollywood Reporter lisäsi myöhemmin, että uudelleenkuvausten myötä elokuvaan lisättäisiin myös cameoesiintymisiä tutuilta hahmoilta tai näiden variantteja, samalla tavall kuin No Way Homessa ja Lokin ensimmäisellä tuotantokaudella.[70] Elokuvan teaser-traileri vahvisti Michael Stuhlbargin paluun Nicodemus Westin rooliin Doctor Strangestä,[71] ja että Cumberbatch näyttelisi myös Strangen variantteja, kuten sarjakuvissa Puolustajiin kuuluneeseen versioon perustuva Puolustaja Strange (engl. Defender Strange) sekä korruptoitunut ja rappeutunut Synkeä Strange (engl. Sinister Strange).[72] Uudelleenkuvaukset saatiin valmiiksi of 13. joulukuuta[70] mutta lisäkuvauksia tehtiin vielä 8. tammikuuta 2022 asti.[73] Kuukauden lopulla Raimi sai valmiiksi version, jonka esittää koeyleisölle, ja sanoi, että uudelleenkuvauksia saatetaan tehdä lisää, jos elokuva tarvitsi selvennystä tai parantelua.[74]

Elokuvan ensimmäinen kokonainen traileri vahvisti, että elokuvassa esiintyy useampia Strangen variantteja. Lisäksi se vahvisti Patrick Stewartin, joka näytteli Professori X:ää X-Men-elokuvasarjassa, olevan mukana elokuvassa.[75][76] Traileri ei vahvistanut onko Stewartin roolihahmonsa tässä elokuvassa Professori X,[77] mutta näyttelijän ja hahmon esiintymisistä oli ollut huhuja jo jonkin aikaa.[76] Lisäksi elokuvan juliste vihjaili animaatiosarjasta What If...? (2021–) tutun Kapteeni Carterin esiintyvän elokuvassa.[78] Stewart vahvisti myöhemmin esiintymisensä elokuvassa,[79] vaikka kiisti aiemmin, että ääni trailerissa kuuluisi hänelle.[80] Traileri vahvisti myös Topo Wresniwiron paluun Doctor Strangestä Hamirin rooliin.[81][82] Shuma-Gorath esiintyy myös elokuvassa nimellä Gargantos, koska Shuma-Gorathin alkuperäisen nimen oikeudet kuuluvat Heroic Signaturesille.[83] Palmerin mukaan fanien ei kannattaisi olettaa trailerin perusteella, että Illuminati, salaseura, jonka jäsen Professori X sarjakuvissa oli, esiintyisi elokuvassa. Hän myös huomautti, että mikäli Marvel Studios todella esittelisi seuran elokuvassa, se olisi ”MCU:n kannalta käytännöllisempi” versio, eikä suora sovitus sarjakuvaversiosta.[84] Maaliskuussa Illuminatin vahvistettiin todella esiintyvän elokuvassa.[85] Cumberbatch oli 13. maaliskuuta Yhdistyneessä kuningaskunnassa lisäkuvauksissa.[86] 15. maaliskuuta Raimin pitkäaikainen yhteistyökumppani Bruce Campbell vahvisti kuvanneensa cameo-kohtauksen elokuvaan, mutta ei ollut varma pidettäisiinkö kohtaus mukana elokuvassa uudelleenkuvausten jälkeen.[87]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doctor Strangen sävellykset tehneen Michael Giacchinon raportoitiin alun perin lokakuussa 2019 olevan kiinnitetty palaamaan säveltäjäksi.[88] Heti Raimin ohjaajaksi palkkaamisen jälkeen, Danny Elfman oli palkattu uudeksi säveltäjäksi Giacchinon tilalle.[89] Elfman oli aiemmin säveltänyt musiikin neljään muuhun Raimin ohjaamaan elokuvaan: Darkman (1990), Spider-Man – hämähäkkimies (2002), Spider-Man 2 – Hämähäkkimies 2 (2004) ja Mahtava Oz (2013).[89] Elfman sanoi kuitenkin käyttävänsä Giacchinon Doctor Strange -teemamusiikkia samalla tavalla kuin Brian Tyler oli käyttänyt Alan Silvestrin teemamusiikkia The Avengersistä (2012) säveltäessään Avengers: Age of Ultronin (2015) musiikkia.[90] Elfman oli helmikuusta 2021 alkaen työstänyt elokuvan musiikkia, mutta ei aloittanut jatko-osan sävellysten tekoa vielä moneen kuukauteen.[89] Giacchinon Doctor Strange -teeman ohella sävellyksien joukossa olivat myös Kristen Anderson-Lopezin ja Robert Lopezin kirjoittama ”WandaVision!” WandaVisionin jaksosta ”Älä koske katkaisijaan”, Ron Wassermanin säveltämä vuoden 1992 X-Men -animaatiosarjan tunnusmusiikki, sekä Silvestrin säveltämä ”Captain America March” elokuvasta Captain America: The First Avenger (2011).[91] Hollywood Records ja Marvel Music julkaisivat elokuvan soundtrackin digitaalisesti 4. toukokuuta,[92] mutta kolme kappaletta, joiden nimet sisälsivät juonipaljastuksia, lisättiin vasta 20. toukokuuta.[93]

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doctor Strange in the Multiverse of Madness sai ensiesityksensä Dolby Theatressa, Hollywoodissa, 2. toukokuuta 2022.[94][95] Teatteriensi-iltansa elokuva sai Suomessa 4. toukokuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 6. toukokuuta 2022.[96][66] Sen oli tarkoitus saada ensi-iltansa 7. toukokuuta 2021,[19] kunnes koronaviruspandemian vuoksi uudeksi ensi-iltapäivämääräksi annettiin 5. marraskuuta 2021.[36] Ensi-iltaa siirrettiin kuitenkin vielä tämänkin jälkeen ajankohdalle 25. maaliskuuta 2022, kun Sony siirsi Spider-Man: No Way Homen (2021) ensi-iltaa.[97] Lokakuussa 2021 elokuvan ensi-iltaa siirrettiin vielä lisää.[66]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tunnetaan muissa materiaaleissa nimellä Puolustaja Strange (engl. Defender Strange).[6] Raimi vahvisti variantin universumin nimeksi ”Maa-617” elokuvan kommenttiraidassa.[7]
 2. Tällä nimellä Marvel Cinematic Universen päätodellisuutta kutsutaan.[8]
 3. Kuvailtu Disney+-sarjassa WandaVision (2021).
 4. Kyseessä on eri variantti Kapteeni Carterista kuin se, joka esiintyy Disney+-animaatiosarjassa What If...? (2021–).[9]
 5. Tunnetaan muissa materiaaleissa nimellä Ylin Strange (engl. Supreme Strange).[6]
 6. Tunnetaan muissa materiaaleissa nimellä Synkeä Strange (engl. Sinister Strange).[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rubin, Rebecca: Box Office: 'Doctor Strange 2' Aims for Massive $175 Million-Plus Opening Weekend Variety. 4.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 9.5.2022. (englanniksi)
 2. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Box Office Mojo. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
 3. Doctor Strange in the Multiverse of Madness The Numbers. Viitattu 20.9.2022. (englanniksi)
 4. Kaye, Don: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Review Den of Geek. 3.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 5. Sims, David: The New 'Doctor Strange' Is Not Just Another Marvel Movie The Atlantic. 3.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 6. a b Silverio, Ben F.: Official Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Funko Pops Reveal One Strange Cast /Film. 1.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 7. Miller, Leon: Multiverse of Madness Director Reveals Which Universe Defender Strange Is From Comic Book Resources. 24.6.2022. Arkistoitu . Viitattu 26.6.2022. (englanniksi)
 8. Russell, Bradley: Why that number in Doctor Strange 2 got cheers in the cinema Gamesradar+. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 9. Garbutt, Emily: The Illuminati members in Doctor Strange 2, listed and explained GamesRadar+. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 10. Johnston, Dais: 'Doctor Strange 2' Trailer May Have Just Confirmed a Major Professor X Leak Inverse. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 10.3.2022. (englanniksi)
 11. Double Toasted: EXCLUSIVE! DOCTOR STRANGE WRITER “C. ROBERT CARGILL" - Double Toasted Interview YouTube. 22.4.2016. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi) Osittaiset transkriptiot sivuilta MCUExchange() ja Newsarama()
 12. Hunt, James: Doctor Strange 2: director confirms early plans Den of Geek. 24.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 13. Krupa, Daniel: Doctor Strange Director's Idea For a Sequel IGN. 28.10.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 14. Deckelmeier, Joe: Scott Derrickson Discusses Doctor Strange's Comic Book Influences Screen Rant. 4.11.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 15. Huver, Scott: Passengers Screenwriter on Space Science & Interstellar Love Stories Comic Book Resources. 23.12.2016. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 16. Andreeva, Nellie: 'Locke & Key' Drama From Carlton Cuse, Joe Hill & IDW Gets Hulu Pilot Order, Scott Derrickson To Direct Deadline Hollywood. 20.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 17. a b c Kit, Borys: Scott Derrickson Returning to Direct 'Doctor Strange' Sequel (Exclusive) The Hollywood Reporter. 11.12.2018. Arkistoitu 4.11.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 18. McNary, Dave: ‘Doctor Strange’ Director Scott Derrickson to Return for Sequel Variety. 11.12.2018. Arkistoitu 26.10.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 19. a b c Donnelly, Matt: ‘Doctor Strange’ Sequel Billed as First MCU Horror Film at Comic-Con Variety. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 20. Pearson, Ben: Marvel's 'Loki' TV Show Will Tie Into 'Doctor Strange 2'; 'Hawkeye' Was Initially Planned as a Movie /Film. 7.11.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 21. Sneider, Jeff: Exclusive: Marvel Taps Jade Bartlett to Write 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Collider. 17.10.2019. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 22. Mancuso, Vinnie: ‘WandaVision’ Will Finally Introduce the Name "Scarlet Witch" and Affect All of Marvel’s Phase 4 Collider. 7.12.2019. Arkistoitu 8.12.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 23. Foutch, Haleigh: Kevin Feige Says ‘Doctor Strange 2’ Isn’t Quite a Horror Movie; Teases Surprising New Characters Collider. 31.12.2019. Arkistoitu 30.12.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 24. a b Lang, Brent & Donnelly, Matt: 'Doctor Strange 2' Director Scott Derrickson Drops Out (Exclusive) Variety. 9.1.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 25. Chichizola, Corey: Wow, 'Doctor Strange' Writer Says He Never Even Got To Write A Draft For The Sequel Cinema Blend. 10.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 26. Reyes, Mike: Doctor Strange 2: Why Scott Derrickson And C. Robert Cargill Left The Marvel Sequel CinemaBlend. 25.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 27. Vary, Adam B. & Kroll, Justin: Sam Raimi in Talks to Direct ‘Doctor Strange 2’ (Exclusive) Variety. 5.2.2020. Arkistoitu 6.2.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 28. Kit, Borys: 'Doctor Strange 2' Lands New Writer With 'Loki' Show Creator (Exclusive) The Hollywood Reporter. 7.2.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 29. Sneider, Jeff: ‘Doctor Strange 2’ Taps ‘Loki’ Scribe Michael Waldron to Rewrite Script Collider. 7.2.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 30. a b Robinson, Joanna: How the Man Behind Loki Is Shaping Marvel’s Phase 4 and Beyond Vanity Fair. 3.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 31. Adams, Timothy: Doctor Strange 2 Producer Explains How Loki Affects the Movie ComicBook.com. 23.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 32. Hiatt, Brian: How Benedict Cumberbatch's Dr. Strange Almost Appeared in 'WandaVision' Rolling Stone. 3.5.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 33. Hiatt, Brian: The Oral History of 'WandaVision' Rolling Stone. 1.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 34. Chichizola, Corey: Kevin Feige On If Watching WandaVision Is Mandatory For Doctor Strange And Captain Marvel's Sequels CinemaBlend. 24.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 35. a b Kroll, Justin & Lang, Brent: Hollywood's Biggest Movies Are Stuck in Limbo as Start Dates Remain Uncertain Variety. 26.3.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 36. a b Welk, Brian: 'Black Widow' Moves to November as Other MCU Films Shift Back to 2021, 2022 TheWrap. 3.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 37. Evangelista, Chris: Sam Raimi Confirms He’s Directing ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ /Film. 15.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 38. a b Davis, Brandon: Doctor Strange 2: Chiwetel Ejiofor Excited For Sam Raimi With Multiverse Of Madness Comicbook.com. 25.6.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 39. Chitwood, Adam: 'Doctor Strange 2' Filming Date Revealed by Benedict Cumberbatch Collider. 1.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 40. Kit, Borys: Benedict Cumberbatch Joins 'Spider-Man 3' as Doctor Strange (Exclusive) The Hollywood Reporter. 8.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 41. Kroll, Justin: ‘Doctor Strange 2’: ‘Baby-Sitters Club’ Star Xochitl Gomez Joins Benedict Cumberbatch In Next Installment Deadline Hollywood. 16.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 16.10.2020. (englanniksi)
 42. Wiseman, Andreas: England Set To Enter One-Month National Lockdown As COVID Cases Surge, Film & TV Shoots To Continue Deadline Hollywood. 31.10.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
 43. Kit, Borys & Couch, Aaron: Marvel's 'Black Panther' Sequel Shoot to Begin in July (Exclusive) The Hollywood Reporter. 20.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
 44. a b Babb, Francesca: Elizabeth Olsen's Favorite Places In the World Condé Nast Traveller. 17.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 21.11.2020. (englanniksi)
 45. John Mathieson BSC Independent Talent. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
 46. Dumaraog, Ana: Doctor Strange 2 Shooting Straight After WandaVision Makes Scarlet Witch Better, Says Olsen Screen Rant. 27.11.2020. Arkistoitu . Viitattu 10.12.2020. (englanniksi)
 47. Kroll, Justin: Rachel McAdams Returning For 'Doctor Strange In The Multiverse Of Madness' Deadline Hollywood. 10.12.2020. Arkistoitu . (englanniksi)
 48. Romano, Nick: Doctor Strange sequel confirms cast, will tie into Spider-Man 3 Entertainment Weekly. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
 49. Kroll, Justin: Benedict Cumberbatch To Reprise Doctor Strange Role In Next 'Spider-Man' Movie Deadline Hollywood. 8.10.2020. Arkistoitu 9.10.2020. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 50. Romano, Nick: WandaVision channels Bewitched in new Marvel series clip Entertainment Weekly. 6.1.2021. Arkistoitu 6.1.2021. Viitattu 8.1.2021. (englanniksi)
 51. a b c Nemiroff, Perri: Elizabeth Olsen Teases Some Signature Sam Raimi Style in 'Doctor Strange 2' and How the Script Keeps Evolving Collider. 14.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
 52. Burlingame, Russ: Doctor Strange 2 Star Benedict Cumberbatch Apologizes for Disappointing WandaVision Fans Comicbook.com. 11.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
 53. Plainse, Josh: Doctor Strange 2: Chiwetel Ejiofor Has Started Filming In London Screen Rant. 17.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 54. Hughes, Seren: Richmond Park closed as filming for 'Marvel production' and TV drama The Great takes place MyLondon. 26.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 55. Raiklen, David: 'Doctor Strange 2' Wraps Production This Week SCIFI.radio. 18.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 56. Davis, Brandon: Doctor Strange 2: Kevin Feige Confirms Final Week of Production Comicbook.com. 15.4.2021. Arkistoitu . (englanniksi)
 57. Millen, Ross: Marvel filming '£2million scene' for new film at Somerset farm Somerset Live. 17.4.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.4.2021. (englanniksi)
 58. a b c Keegan, Rebecca: Benedict Cumberbatch Gets Mean The Hollywood Reporter. 8.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 59. a b c Sneider, Jeff: 'Shang-Chi' Star Benedict Wong Says "Asians Assemble" in Marvel Movie; Also Teases 'Doctor Strange 2' Collider. 22.7.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 60. a b Robinson, Joanna: Harrison Ford's Only Oscar Nomination— And Maybe His Best Performance Apple Podcasts. 17.6.2021. Viitattu 22.7.2021. (englanniksi)
 61. Lawrence, Gregory: 'Doctor Strange 2': Benedict Cumberbatch Says Director Sam Raimi Is an "Incredible Force" Collider. 10.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 21.3.2021. (englanniksi)
 62. Walsh, Savannah: WandaVision Was Elizabeth Olsen's Exercise in Reclaiming Her—and Wanda's—Power Vanity Fair. 18.6.2021. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2021. (englanniksi)
 63. Robinson, Joanna & Breznican, Anthony: Still Watching: Loki - Preview with Michael Waldron Apple Podcasts. 3.6.2021. Viitattu 22.7.2021. (englanniksi)
 64. Tia Nolan, ACE Editor Agency for the Performing Arts. Arkistoitu . Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 65. a b Wasserman, Ben: Doctor Strange 2's Elizabeth Olsen Wraps Multiverse of Madness Reshoots Comic Book Resources. 10.9.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 66. a b c Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 67. Erao, Math: Benedict Cumberbatch Says Doctor Strange 2's Reshoots Are 'Making It Even Better' Comic Book Resources. 25.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 68. Kit, Borys & Couch, Aaron: 'Doctor Strange' Sequel Undergoing "Significant" Reshoots The Hollywood Reporter. 12.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 69. Adams, Timothy: Benedict Cumberbatch Explains Reasons for Doctor Strange in the Multiverse of Madness Reshoots ComicBook.com. 26.11.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 70. a b Couch, Aaron & Kit, Borys: Heat Vision Newsletter The Hollywood Reporter. 17.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 71. Scott, Ryan: Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Trailer Breakdown: Things Just Got Out Of Hand /Film. 22.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 72. Sandwell, Ian: How Spider-Man: No Way Home sets up Doctor Strange 2 Digital Spy. 15.12.2021. Arkistoitu . Viitattu 9.1.2022. (englanniksi)
 73. Grobar, Matt: Benedict Cumberbatch Teases Wes Anderson Team-Up & Next 'Doctor Strange' Film After Earning Seventh SAG Award Nom For 'The Power Of The Dog' Deadline Hollywood. 12.1.2022. Arkistoitu 12.1.2022. Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 74. Davis, Clayton: Sam Raimi Explains His 'Spider-Man: No Way Home' Feelings, Reveals Whether 'Doctor Strange 2' Is Finished Filming Variety. 25.1.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 75. Carter, Justin: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Lives Up to Its Name in Super Bowl Spot Gizmodo. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 76. a b Dominguez, Noah: Multiverse of Madness Trailer Shows a Horrifying Doctor Strange Variant, Teases Professor X Comic Book Resources. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 77. Grantham-Philips, Wyatte: It's Scarlet Witch vs. Doctor Strange in 'Multiverse of Madness' Super Bowl Trailer Variety. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 78. Jennings, Collier: The New Doctor Strange 2 Poster Teases A Connection To The What If...? Series /Film. 13.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
 79. Arvedon, Jon: X-Men's Patrick Stewart Confirms Doctor Strange 2 Role Comic Book Resources. 28.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 80. Lovett, Jamie: Doctor Strange 2: Patrick Stewart Breaks Silence on Multiverse of Madness Trailer (Exclusive) comicbook.com. 19.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 81. García Rubio, Jesús: Doctor Strange in the Multiverse of Madness en las Portadas de Empire Plex. 11.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 14.3.2022. (espanjaksi)
 82. Leonte, Tudor: Doctor Strange in the Multiverse of Madness Trailer Analysis & Theories ComingSoon.net. 14.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 83. Barnhardt, Adam: Doctor Strange 2: The Reason Marvel Is Unable to Use Shuma-Gorath Revealed (Exclusive) ComicBook.com. 14.2.2022. Arkistoitu . Viitattu 1.3.2022. (englanniksi)
 84. Travis, Ben: Doctor Strange In The Multiverse Of Madness Producer Responds To Professor X And Illuminati Rumours – Exclusive Empire. 13.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 85. Oddo, Marco Vito: New 'Doctor Strange 2' Image Confirms the Illuminati Collider. 17.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 86. Jirak,Jamie: Benedict Cumberbatch Still Filming Doctor Strange 2 Reshoots Less Than Two Months Before Release Date ComicBook.com. 13.3.2022. Arkistoitu . Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 87. Radio Laberynth Podcast: Radio Labyrinth Presents - Interviews - Bruce Campbell YouTube. 15.3.2021. Viitattu 20.3.2022. (englanniksi)
 88. Couch, Aaron: 'The Batman' Enlists Composer Michael Giacchino The Hollywood Reporter. 18.10.2019. Arkistoitu 19.10.2019. Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)
 89. a b c Francisco, Eric: Danny Elfman confirms he's scoring the music of Doctor Strange 2 Inverse. 18.2.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.2.2021. (englanniksi)
 90. Warmann, Amon: Danny Elfman on the evolution of MIDI, composing ideas on voice notes & Tim Burton Spitfire Audio. 25.3.2021. Arkistoitu . Viitattu 4.6.2021. (englanniksi)
 91. Hood, Cooper: The Marvel Movie Music Secretly Hidden In Doctor Strange 2 Screen Rant. 5.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.5.2022. (englanniksi)
 92. 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Soundtrack Album Details Film Music Reporter. 30.4.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.5.2022. (englanniksi)
 93. Spoiler Tracks from 'Doctor Strange in the Multiverse of Madness' Score to Be Released Film Music Reporter. 19.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 28.5.2022. (englanniksi)
 94. Attend Marvel Studios' Doctor Strange in the Multiverse of Madness Red Carpet Premiere in Hollywood! D23. Arkistoitu . Viitattu 1.5.2022. (englanniksi)
 95. Taylor, Tiffany: ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ Stars Tease Surprises and Discuss Importance of Representation at Hollywood Premiere The Hollywood Reporter. 3.5.2022. Arkistoitu . Viitattu 6.5.2022. (englanniksi)
 96. Doctor Strange in the Multiverse of Madness Finnkino. Arkistoitu 17.12.2021. Viitattu 17.12.2021.
 97. McClintock, Pamela & Couch, Aaron: 'Spider-Man' Sequel Delays Release to November 2021 Amid Sony Date Shuffle The Hollywood Reporter. 24.4.2020. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]