Purppuranoita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Purppuranoita
Purppuranoita (kuvitus: Eric Wolfe Hanson).
Purppuranoita (kuvitus: Eric Wolfe Hanson).
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Uncanny X-Men #4 (maaliskuu 1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Wanda Django Maximoff
Status Aktiivinen
Pituus 169 cm
Paino 58 kg
Ryhmäsidokset Kostajat
Edelliset ryhmäsidokset Pahojen Mutanttien Veljeskunta
Puolustajat
M:n huone
Henkilöllisyydet Wanda Frank, Ana Maximoff
Voimat Todellisuuden ja todennäköisyyksien muokkaus, luontainen ja opittu magian käyttö
Suhteet
Sukulaiset Pietro (Elohopea, veli)
Magneto (isä)
Magda (äiti, oletettavasti kuollut)
Lorna Dane (Polaris, sisarpuoli)
Vision (aviomies)
Billy Kaplan ja Tommy Shepherd (”lapset”)
Django Maximoff (ottoisä, kuollut)
Marya Maximoff (ottoäiti, kuollut)
Kristalli (käly)
Luna Maximoff (veljentytär)

Purppuranoita (engl. Scarlet Witch), oikealta nimeltään Wanda Maximoff, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankaritar ja Kostajien jäsen. Purppuranoita on mutantti ja toimi ennen liittymistään Kostajiin isänsä Magneton Pahojen Mutanttien Veljeskunnassa. Purppuranoidan loivat käsikirjoittaja Stan Lee ja taiteilija Jack Kirby. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Uncanny X-Men -lehden numerossa 4 (maaliskuu 1964).

Wanda Maximoff on Magnus-nimisen mutantin ja tämän mustalaisen vaimon, Magdan, lapsi. Juuri ennen synnytystä Magda pakeni Magneton luota, pelästyttyään tämän yllättäviä voimia, joilla hän vahingossa vahingoitti ihmisiä. Etsiessään suojaa tieteellisestä palatsista Wundagore-vuorella pikkuruisessa Transian valtiossa, Magdan otti sisään Bova, Kehittäjän lehmästä luoma nainen. Magda synnytti kaksoset, pojan ja tytön Bova kätilönään. Vieläkin peloissaan miehestään Magda jätti Bovalle viestin ja vaelsi kylmään erämaahan kuolemaan. Tuntien, ettei ollut oikein kasvattaa kahta normaalia lasta eläinihmisten keskellä, Bova helpottui, kun muutama yö myöhemmin Euroopassa lomaillut amerikkalainen pariskunta Robert ja Madeline Frank tulivat myös Wundagoreen etsimään apua. Bovan tarkoituksena oli antaa muutaman päivän ikäiset kaksoset parille kasvatettavaksi. Huonoksi onneksi pariskunnan lapsi syntyi kuolleena ja Madeline kuoli komplikaatioihin. Bova esitteli kaksoset Robert Frankille hänen omina lapsinaan toivoen heidän vähentävän hänen suruaan. (Vuosia myöhemmin Frank ja kaksoset luulivat, että hän oli heidän oikea isänsä.) Frank kuitenkin pakeni palatsista, ja Bova esitteli kaksoset mestarilleen Kehittäjälle, joka suostui etsimään ihmisvanhemmat lapsille.

Kehittäjä löysikin sopivat vanhemmat, Django ja Marya Maximoffin, jotka olivat menettäneet omat lapsensa Anan ja Mateon sodassa. Maximoffit hyväksyivät Kehittäjän oudot lahjat, kertoen heidän nimiensä olevan Wanda ja Pietro, nimet jotka heidän oikea äitinsä oli antanut heidän syntyessään. Maximoffit rakastivat lapsia kuten omiaan. (Vuosia myöhemmin Django luuli Wandan ja Pietron olevan hänen lapsensa Ana ja Mateo.) Nuorina Wanda ja Pietro huomasivat omistavansa outoja kykyjä. Wanda huomasi pystyvänsä tekemään outoja asioita tehdessään tietyn liikkeen tietyssä mielentilassa. Kun Django alkoi varastella ruokaa perheelleen, raivostuneet kyläläiset hyökkäsivät mustalaisleiriin. Käyttäen ilmiömäistä nopeuttaan Pietro pakeni leiristä sisarensa kanssa. Tapaus oli niin traumaattinen, etteivät he muista lapsuudestaan mitään pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta. Seuraavien muutamien vuosien aikana Wanda ja Pietro vaelsivat Keski-Euroopassa nukkuen taivasalla.

Eräänä päivänä Wanda sytytti vahingossa talon palamaan hex-voimillaan, ja joutui taikauskoisen väen jahtaamaksi. Huolimatta Pietron yrityksistä puolustaa häntä heidät voitettiin ja olivat juuri joutumassa lynkatuiksi kun Magneto tuli ja pelasti heidät. Tietämättä olevansa heidän isänsä Magneto painosti heidät liittymään Mutanttien Veljeskuntaansa, puki heidät ja nimesi Purppuranoidaksi ja Elohopeaksi. He palvelivat Magnetoa kuukausien ajan, mutta kun muukalainen sieppasi Magneton Maasta, he jättivät Veljeskunnan ja anoivat Kostajien jäsenyyttä. Heidät ja Haukansilmä päästettiin ryhmään, kun suuri osa Kostajien vakiojäsenistä oli lomalla.

Eräässä Kostaja-uransa vaiheessa Purppuranoita opiskeli magiaa oikean noidan, Agatha Harknessin opetuksessa. Noituuden mielenhallinta auttoi Purppuranoitaa keskittymään ja antamaan hänelle suuremman vallan mutanttihexistään. Ollessaan Kostajien aktiivijäsen Purppuranoita tapasi, rakastui ja nai synteettisen miehen Visionin. Muutaman vuoden he elivät Kostajien kartanossa säästäen rahojaan. Viimein he pystyivät ostamaan oman talon New Jerseyn Leoniasta ja jättivät aktiiviuran. He palasivat palvelukseen, kun Annihilus uhkasi Baxter-rakennusta nollauskentällään. Vision ryhtyi Kostajien johtajaksi, kun suurin osa vanhoista Kostajista katosi taistelemaan ensimmäisessä Salatussa Sodassa. Useiden viikkojen kuluttua Vision luopui johtajuudesta ja pariskunta palasi Leoniaan. Muuttamalla todellisuutta Wandan onnistui tulla raskaaksi keinotekoiselle Visionille. He saivat kaksoset Billyn ja Tommyn.

Sittemmin heidän lapsensa vietiin heiltä, kun selvisi, että Wanda oli luonut heidät voimiensa avulla Mefiston manipuloimana. Vision myös purettiin osiin ja vaikka hänet rakennettiin uudelleen hän menetti inhimillisyytensä ja palasi kylmäksi koneeksi, joka ei kyennyt tuntemaan mitään, joten pariskunta joutui eroamaan. Ihmemiehen palattua eloon Wanda on alkanut tuntea vetoa häneen.

Myöhemmin isänsä Magneton manipuloinnista ja lastensa sekä miehensä Visionin menetyksestä rasittunut Wanda menetti kasvavien voimiensa hallinnan ja sekosi. Hän muokkasi maailmaa todellisuutta manipuloivilla voimillaan ja kostona isälleen, Magnetolle, poisti lähes kaikkien maailman mutanttien voimat, jolloin mutanttien lukumäärä romahti miljoonista satoihin.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa Purppuranoidan voimat perustuivat todennäköisyyksien manipuloimiseen ja hän sai epätodennäköisiä asioita tapahtumaan. Hän pystyi myös simuloimaan ja manipuloimaan toisten superihmisten voimia. Kerran taistelussa Ihmenelosia vastaan hän esimerkiksi käytti voimakenttää Susan Stormia vastaan.

Nykyään Purppuranoita voi muokata todellisuutta miltei miten haluaa, muttei hallitse voimiaan. Tämän vuoksi hän on alitajuisesti yhdessä vaiheessa luonut itselleen jopa kaksi lasta. Lisäksi hän kykeni jopa muokkaamaan koko maailman täysin uusiksi House of M tarinassa. Kun hänen isälleen Magnetolle ja joukolle muita sankareita selvisi mitä hän oli tehnyt joutui Purppuranoita palauttamaan maailman ennalleen. Kostoksi isälleen hän kuitenkin poisti maailmasta lähes kaikki mutantit poistamalla mutanttien DNA:sta heidän mutaationsa. Täten kaikki, joihin tämä vaikutti, muuttuivat tavallisiksi ihmisiksi. Tämän uhreihin kuuluivat muun muassa Jubilee, Jäämies, Charles Xavier (Professori X), Blob ja Magneto. Kaiken kaikkiaan mutanttien määrä putosi tämän vuoksi miljoonista joihinkin satoihin.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 Peg Dixon The Marvel Super Heroes
1994 Katherine Moffat Rautamies
1995–1996 Jennifer Darling Rautamies
1996 Susan Roman X-Men
1999–2000 Stavroula Logothettis The Avengers: United They Stand
2002 Kelly Sheridan X-Men: Evolution
2005 Jennifer Hale X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
2009,
2013
Kate Higgins Wolverine and the X-Men Marvel Heroes
2010–2011 Tara Strong The Super Hero Squad Show
Marvel Super Hero Squad: Comic Combat
2014–2016,
2018–2019,
2021–2023
Elizabeth Olsen WandaVision
What If...?
Captain America: The Return of the First Avenger
Avengers: Age of Ultron
Captain America: Civil War
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Doctor Strange in the Multiverse of Madness
Lego Marvel’s Avengers
2022 Emily O’Brien Marvel’s Midnight Suns