Haukka (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haukka
Luoja(t) Stan Lee & Gene Colan
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Captain America #117 (syyskuu 1969)
Henkilötiedot
Oikea nimi Samuel Thomas "Sam" Wilson
Status Aktiivinen
Pituus 187 cm
Paino 109 kg
Ryhmäsidokset Kostajat
YPKVV
Voimat Lintujen kouluttaminen.
Itsepuolustustaidot.
Linnun tavoin lentäminen siipiensä avulla.
Empaattinen yhteys lemmikkihaukkaansa.
Kyky nähdä asioita lähellä olevien lintujen näkökulmasta.

Haukka (engl. Falcon), oikealta nimeltään Sam Wilson, on Marvel-kustantamon sarjakuvien supersankarihahmo. Hahmon loivat Stan Lee ja Gene Colan. Hän esiintyi ensi kerran vuonna 1969 Kapteeni Amerikka-sarjakuvan numerossa 117. Hahmo on Marvelin historian toinen tummaihoinen supersankari, Mustan Pantterin jälkeen.

Wilson käyttää varusteinaan mekaanisia siipiä ja hänellä on myös rajoitettu kyky hallita lintuja telepaattisesti. Hän on toiminut usein itse Steve Rogersin alias Kapteeni Amerikan taistelutoverina. Lehden All-New Captain America numerosta 1 (tammikuu 2015) alkaen hän on toiminut uutena Kapteeni Amerikkana sekä Kostajien johtajana. Hänen veljenpoikansa Jim Wilson taas on Hulkin ja Rick Jonesin ystävä.

Toukokuussa 2011 Haukka sijoittui IGN:n 100 parhaan sarjakuvasupersankarin äänestyksessä sijalle 96.[1]

Sam Wilson esiintyy myös Marvel Cinematic Universen elokuvissa, joissa häntä näyttelee Anthony Mackie. Hahmo esiintyi Haukkana elokuvissa Captain America: The Return of the First Avenger (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Ant-Man (2015), Captain America: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019). Disney+-sarjassa The Falcon and the Winter Soldier (2021) hän siirtyi Kapteeni Amerikan tittelin uudeksi kantajaksi ja jatkaa tittelin kantajana myös elokuvassa Captain America: Brave New World (2025).

Hahmon tausta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samuel Thomas Wilson auysi Harlemissa, New Yorkissa, ja oli nuorella iällä ollut kiinnostunut lintujen, erityisesti kyyhkyjen, kesyttämisestä..[2] Teini-ikäisenä hän kuitenkin joutuu rasismin uhriksi ja jopa kieltäytyy liittymästä kirkkoon. Vaikka hänen vanhempansa ovat hartaita kristitytyjä, he antavat Wilsonin tutkia muita uskontoja. Mutta seuraavana iltana Wilsonin isä, ministeri Paul Wilson, nuoree yrittäöessään pysäyttää väkivaltaista naapuririitaa.[3] Kaksi vuotta tämän jälkeen Wilsonin äiti, Darlene Wilson, joutuu ryöstäjän ampumaksi.[4][5] Aikuisena Wilson ryhtyy sosiaalityöntekijäksi ja tapaa Karibian Karkotussaarella Steve Rogersin / Kapteeni Amerikan, joka oli tullut pysäyttämään saarta hallinnassaan pitäviä Punakallon entisiä liittolaisia. Wilson ystävystyy saarella myös haukan kanssa, jolle hän antaa nimen Redwing.[6]

Rogersin suostuttelemana, Wilson yllyttää saaren asukkaita kapinaan vallapitäjiä vastaan, tekee itselleen Haukan puvun ja harjoittelee yhdessä Rogersin kanssa. Autettuaan Rogersia pihitettämään vallanpitäjät ja Punakallon, Haukasta tulee Kapteeni Amerikan taistelutoveri.[7] Ja Musta Pantteri rakennuttaa hänelle mekaaniset siivet, joillaHaukka pystyisi lentämään.[8] Wilson on myös toiminut Kapteeni Amerikkana Rogersin oletettua kuolleen tai Rogersin itse väliaikaisesti luovuttua tittelistä. Jälkimmäisessä tapauksessa Rogers otti Kapteeni Amerikan tittelin takaisin, kun Punakallo tappoi Roscoen, nuoren miehen, jonka mentorina Haukka toimi.[9]

Muita Haukkoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joaquin Torres

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 käynnistetyissä uusissa All-New, All-Different Marvel -brändätyissä sarjakuvissa, Kapteeni Amerikaksi vakituisesti ryhtynyt Sam Wilson tutki kadonneen meksikolaisen teinin, Joaquin Torresin, sieppausta.[10] Tiedemies Karl Malus oli muuttanut Torresin ihmishaukkahybridiksi käyttämällä Wilsonin lemmikin, Redwingin, DNA:ta. Torresin tilaa ei ollut mahdollista enää parantaa, sillä Redwingillä oli vampyyrimaisia piirteitä ja Torres oli saanut myös kyvyn parantua haavoista.[11] Kun Wilson joutui Matelijaryhmän vangiksi ja heitti hänet ikkunasta, Torres pelasti hänet.[12] Wilson lähetti Redwingin avulla telepaattisesti ohjeita siitä kuinka taistella Matelijaryhmän jäseniä vastaan. Tämän jälkeen Wilson antoi Torresin ryhtyä vakituiseksi taistelutoverikseen.[13]

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Anthony Mackie näyttelee Marvel Cinematic Universen (MCU) versiota Sam Wilsonista, joka oli ensin Haukka ja myöhemmin uusi Kapteeni Amerikka.
  • Wilson esiteltiin elokuvassa Captain America: The Return of the First Avenger (2014), jossa hän oli United States Air Force Pararescuen entinen sotilas, joka käytti mekaanisilla siivillä toimivaa EXO-7 Falcon -liitopukua (josta Wilsonin nimitys Haukka tulee) sekä konekiväärejä.[14]
  • Elokuvassa Avengers: Age of Ultron (2015), hän oli yhtenä juhlavieraana Kostajat-tornissa juhlimassa Kostajien voittoa taistelusta paroni Wolfgang von Struckeria vastaan. Elokuvan lopussa hän liittyy James Rhodesin / Sotakoneen, Visionin sekä Wanda Maximoffin ohella Rogersin ja Romanoffin muodostamaan uuteen Kostaja-ryhmään.
  • Elokuvassa Ant-Man (2015) hän kohtaa Kuuden ostajat-laitoksen mailla Scott Langin, joka oli tullut noutamaan tärkeää laitetta Hope van Dynelle ja Hank Pymille Darren Crossin pysäyttämistä varten.
  • Elokuvassa Captain America: Civil War (2016) Wilson oli Rogersin, Romanoffin ja Maximoffin mukana Lagosissa yrittämässä estää Brock Rumlow’ta saamasta haltuunsa vaarallista biologista asetta. Wilsonilla oli silloin apunaan Redwing-niminen drooni. Myöhemmin hän yhdessä Rogersin kanssa vastusti Kostajien toiminnan rajoittamiseksi suunniteltua YK:n laatimaa Sokovian sopimusta. Kun he yrittävät puhdistaa Wienissä tapahtuneen pommi-iskun syylliseksi lavastetun Bucky Barnesin maineen, heitä aletaan pitää lainsuojattomina. He saavat puolelleen Clint Bartonin, Wanda Maximoffin, sekä Scott Langin. Saksassa tapahtuneen taistelun päätteeksi Wilson, Maximoff, Barton ja Lang joutuvat vangeiksi Lautalle. Myöhemmin Rogers vapauttaa heidät ja he elävät maanpaossa Sokovian sopimuksen rikkomisen vuoksi.
  • Elokuvassa Avengers: Infinity War (2018) Wilson, Rogers ja Romanoff pelastavat Skotlannissa Maximoffin ja Visionin kahdelta Thanoksen kätyriltä, Proxima Midnightin ja Corvus Glaiven hyökkäykseltä. He vievät yhdessä Bruce Bannerin ja Rhodesin kanssa Visionin turvaan Wakandaan ja taistelevat siellä Thanoksen kätyreitä sekä Outrider-armeijaa vastaan. He eivät kuitenkin onnistu estämään Thanosta saamasta kaikkia kuutta Ikuisuuskiveä, joilla Thanos tuhoaa puolet kaikista maailmankaikkeuden elollisista olennoista, mukaan lukien Wilsonin.
  • Elokuvassa Avengers: Endgame (2019) Wilson herää henkiin, kun eloonjääneet Kostajat käyttävät menneisyydestä tuotuja versioita Ikuisuuskivistä., ja osallistuu taisteluun vaihtoehtoisen menneisyyden Thanosta vastaan. Hän osallistuu myös Starkin hautajaisiin ja lopulta saa vanhentuneelta Rogersilta Kapteeni Amerikan kilven.
  • Disney+-sarjassa The Falcon and the Winter Soldier (2021), Wilson työskentelee nykyään yhteistyössä Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa ja luovuttaa Kapteeni Amerikan kilven osaksi Smithsonian-instituutin näyttelyä. Mutta Karli Morgenthaun johtamien Lipunmurskaajien tekemät hyökkyäkset GRC:tä (Maailman kotiutusneuvostoa) vastaan, uudeksi Kapteeni Amerikaksi nimitetyn John Walkerin temperamenttisuus, sekä tarina Korean sodassa taistelleen afroamerikkalaisen supersotilaan Isaiah Bradleyn kokemista vääryyksistä saavat Wilsonin lopulta harjoittelemaan kilven käyttöä ja ryhtymään uudeksi Kapteeni Amerikaksi. Buckyn pyynnöstä, wakandalaiset valmistavat hänelle vibraniumista uudet siivet ja Kapteeni Amerikan univormun, alkuperäisen Haukka-puvun siipien tuhouduttua taistelussa Walkeria vastaan. Päihitettyään Lipunmurskaajat, Wilson käskee televisiokameroiden edessä GRC:tä muuttamaan toimintatapojaan ja taivuttelee Smithsonian-instituutin tuomaan Bradleyn menneisyyden julkisuuteen.
   • Joaquin Torres tekee samassa sarjassa ensiesiintymisensä MCU:hun, Danny Ramirezin näyttelemänä. Hän on Wilsonin yhteyshenkilönä toimiva ilmavoimien luutnantti. Pysäytettyään Walkerin, Wilson antaa Torresin myös pitää Haukka-puvun jäänteet.
  • Wilson tulee esiintymään myös elokuvassa Captain America: Brave New World (2025), jossa Torres ryhtyy hänen taistelutoverikseen uutena Haukkana.[15]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1999–2000 Martin Roach The Avengers: United They Stand
2009–2011 Alimi Ballard The Super Hero Squad Show Marvel Super Hero Squad
Marvel Super Hero Squad: The Infinity Gauntlet
Marvel Super Hero Squad: Comic Combat
2012 Lance Reddick The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2013–2019 Bumper Robinson Avengers Assemble
Ultimate Spider-Man
Marvel Future Avengers
Lego Marvel Super Heroes: Maximum Overload Disney Infinity 2.0
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
2013 Andrew Kishino Lego Marvel Super Heroes
2014–2016,
2018–2019,
2021,
2025
Anthony Mackie The Falcon and the Winter Soldier Captain America: The Return of the First Avenger
Avengers: Age of Ultron
Ant-Man
Captain America: Civil War
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Captain America: Brave New World
Lego Marvel’s Avengers
 1. "#96 - The Falcon" (Arkistoitu – Internet Archive). IGN's Top 100 Comic Book Heroes of All Time. IGN. Viitattu 9.3.2015.
 2. Lee, Stan. Captain America #117–119. (syys–marraskuu 1969).
 3. Captain America #277.
 4. Johns, Geoff. The Avengers Vol. 3 #64.
 5. Priest, Christopher J. Captain America and the Falcon #7.
 6. Captain America #186.
 7. Captain America #133.
 8. Englehart, Steve, ja Friedrich, Mike. Captain America #170 (helmikuu 1974).
 9. Englehart, Steve. Captain America #181–183. (tammi-maaliskuu 1975).
 10. Captain America: Sam Wilson #1. Marvel Comics.
 11. Captain America: Sam Wilson #4. Marvel Comics.
 12. Captain America: Sam Wilson #5. Marvel Comics.
 13. Captain America: Sam Wilson #6. Marvel Comics.
 14. 'Captain America: The Winter Soldier' Character Bios, Fun Facts (Minor Spoilers) 14.2.2014. Stitch Kingdom. Arkistoitu . Viitattu 5.11.2022. (englanniksi)
 15. Cannito, Nicholas: Captain America 4 Introduces a New Falcon to the MCU Comic Book Resources. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 5.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.