Batroc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batroc
Batroc, savaten mestari
Batroc, savaten mestari
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #75
Henkilötiedot
Oikea nimi Georges Batroc
Status Aktiivinen
Pituus 198 cm
Paino 101 kg
Ryhmäsidokset Ukonnuolet, Batrocin Prikaati, Pahuuden Mestarit
Henkilöllisyydet Batroc Loikkija, Backroc
Voimat Kamppailulajimestari, olympiatason voimsitelija ja atleetti
Suhteet
Sukulaiset Nimeämättömäksi jäänyt tytär[1]

Batroc on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui Tales of Suspense -lehden numerossa 75. Batrocin loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Batroc on vuosien varrella esiintynyt varsinkin Kapteeni Amerikan vihollisena.

Suomessa Batroc esiintyi ensimmäisen kerran Kung Fu -lehden ensimmäisessä numerossa (1975) tarinassa Kapteeni Amerikka: Salamasankari Batroc.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batroc on usein taistellut Kapteeni Amerikkaa vastaan.

Georges Batroc syntyi Marseillessa Ranskassa ja palveli Muukalaislegioonassa. Hän ryhtyi palveluaikansa jälkeen naamioiduksi palkkasoturiksi, jonka erikoisalana on savaten käyttäminen taisteluissa. Vaikka Batroc esiintyykin suurimmaksi osaksi Kapteeni Amerikan vastustajana, hän on taistellut myös Tuomaria, Hämähäkkimiestä, Deadpoolia, Haukansilmää, Rautanyrkkiä ja Gambiittia vastaan.

Batroc toimi myös Paroni Zemo kokoaman Pahuuden Mestarien riveissä, mutta johtaa toisinaan omaa nimikkoryhmäänsä, "Batrocin Prikaatia", jonka jäsenet ovat vaihdelleet kokoonpanosta toiseen. Prikaatiin ovat kuuluneet ainakin Miekkamies, Pyörre, Machete, Zaran ja lukuisia nimettömäksi jääneitä kätyreitä. Ryhmä on tyypillisesti taistellut Kapteeni Amerikkaa vastaan[2].

Äskettäin amerikkalaisissa julkaisuissa Batroc liittoutui Klawin kanssa hyökätäkseen pienen armeijan kera Wakandaan, Mustan Pantterin kotimaahan. Armeijaan kuuluivat myös Sarvikuonon, Radioaktiivinen Mies, Kannibaali ja Musta Ritari. Mustan Pantterin kuninkaallinen henkivartiokaarti nitisti kuitenkin hyökkääjät.

Batrocin stereotyyppinen aksentti, kummallinen nimi, kömpelö sanasto, jota Batroc paikkaa asettamalla kokonaisia ranskalaisia sanoja puheeseensa (jotka toisinaan ovat virheellisiä, kuten "mon capitan"), dalimaiset viikset ja supervoimien puute ovat vuosien varrella tehneet Batrocista enimmäkseen koomisen hahmon. Nykyään sarjakuvakäsikirjoittajat ovat pyrkineet luomaan hahmosta toisenlaisen – koomisen hahmon yhtä kaikki, mutta samalla taitavan pelottavan taistelulajien mestarin, joka kykenee taidoillaan taistelemaan kenen tahansa kanssa. George Pérezin ja Kurt Busiekin JLA/Avengers-crossoverissa Batroc piti hyvin puoliaan jopa Batmania vastaan.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batrocilla ei ole yliluonnollisia kykyjä tai voimia, mutta hän on huippukunnossa. Batroc on olympiatason painonnostaja ja omaa erikoisen hyvän ketteryyden sekä refleksit. Hän on kokenut lähitaistelija omaa laajan osaamisen ranskalaisesta savatesta. Batroc on myös kokenut sotastrategikko johtuen palveluksestaan Ranskan Muukalaislegioonassa.

Sitaatteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batroc käyttää paljon ranskankielistä termistöä, joka äidinkielenään ranskaa puhuvalta saattaa kuulostaa stereotyyppiseltä, mutta myös masentavan huonosti käännetyltä:

  • "Zut alors!" (Batroc käyttää huudahdusta usein asiaan liittymättömissä yhteyksissä)
  • "Sacre Bleu!"
  • "Alas, olette liian herkkä, mon cher! Mutta, c'est la vie!"
  • "Eikö se olekin très uskomatonta!"
  • "Ah, mon pauvre petit!"

Batroc viljelee niin paljon huonoa ranskankielistä terminologiaa, että Kapteeni Amerikka kysyi kerran "Kuka antoi sinulle englannintunteja, Tohtori Doom?"

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Agent X #6. Marvel Comics.
  2. Great Lakes Avengers #1. marvel Comics.