Urakoitsija (sarjakuvahahmo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urakoitsija
Urakoitsija, Marvel-universumin kätyrien kouluttaja
Urakoitsija, Marvel-universumin kätyrien kouluttaja
Luoja(t) David Michelinie & George Pérez
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #195
Henkilötiedot
Oikea nimi Anthony ”Tony” Masters
Status Aktiivinen
Pituus 187 cm
Paino 100 kg
Ryhmäsidokset
Henkilöllisyydet Contingency T
Voimat Valokuvarefleksit

Urakoitsija (engl. Taskmaster), oikealta nimeltään Tony Masters, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, jonka erikoinen kyky on matkia mitä tahansa näkemäänsä fyysistä suoritusta. Hahmon loivat käsikirjoittaja David Michelinie ja piirtäjä George Pérez. Urakoitsijan ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Avengers–lehden numerossa 195.

Urakoitsija harjoittaa omaa yksityistä kouluaan, joka harjoittaa tehokkaita taistelijoita pikkuroistoista ja vuokraa sitten näitä apulaisiksi superrikollisille. Vaikka Urakoitsija onkin toiminut useimmiten lain väärällä puolella, on myös Amerikan hallitus vuokrannut hänen palveluksiaan – viimeksi pyytäessään Urakoitsijaa kouluttamaan USAgenttia. Urakoitsija ei palvelekaan mitään todellista ideologiaa, hän työskentelee kenelle ja mille tahansa, mikäli hinta on oikea.

Suomessa Urakoitsija esiintyi ensimmäisen kerran Hulk–lehden numerossa 6 (1985).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Masters huomasi erikoisen kykynsä lapsuudessaan. Katsoessaan cowboy-show’ta televisiosta hän huomasi kykenevänsä matkimaan lehmipaimenten suorittamia vaativia lassotemppuja vaivatta. Huolestunut äiti vei poikansa lääkäriin, joka totesi pojan omaavan harvinaisen kyvyn nimeltään ”valokuvarefleksit”. Vartuttuaan nuorukainen hyödynsi omaamaansa taitoa useasti tuottaakseen itselleen persoonallista hyötyä. Hän toimi koulunsa jalkapallojoukkueessa tähtipelaajana katsottuaan tätä ennen vain yhden jalkapallo-ottelun. Valmistuttuaan koulusta hän harkitsi hetken uraa rikosten vastaisena taistelijana, mutta huomasi rikollisen uran houkuttelevammaksi.

Mies alkoikin tarkkailla television uutislähetyksistä kaikenlaisia taistelutekniikoita, joita naamioidut sankarit ja rikolliset käyttivät. Käyttäen uusia kykyjään hyväksi hän suoritti joukon rikoksia, mutta huomasi pian, ettei ollut loppuun saakka harkinnut itse tehtyihin rikoksiin sisältynyttä riskiä. Niinpä hän päättikin käyttää varastamansa omaisuuden oman koulun perustamiseen. Koulussa harjoitettaisiin tavallisia katuvarkaita superroistojen henkivartijoiksi ja iskujoukoiksi. Hänen tavoitteensa oli hyödyntää superroistojen pääomaa ja vuokrata kouluttamiaan rikollisia palkkasotilaina superrikollisille. Lopulta mies suunnitteli itselleen puvun ja alkoi kutsua itseään nimellä Urakoitsija[1]. Nopeasti Masters otti käyttöön nimen "Urakoitsija" ja perusti lukuisia eri salaisia kouluja ympäri Amerikkaa.

Pian alamaailma jo huomasikin Urakoitsijan kyvyt ja HYDRA palkkasi tämän harjoittamaan Hämähäkkinaista, josta oli tullut HYDRAn viimeisin agentti. Hämähäkkinainen oppi kuitenkin myöhemmin totuuden HYDRAsta ja voitti entiset työnantajansa Urakoitsijan kera.

Urakoitsija joutui itsekin ahtaalle Kostajien hyökätessä hänen peitefirmansa kimppuun. Urakoitsija ehti kuitenkin pakenemaan paikalta ennen joutumistaan Kostajien vangiksi[2].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urakoitsija omaa omaperäisen muodon valokuvamuistista, jonka avulla visuaaliset havainnot siirtyvät suoraan Urakoitsijan lihasmuistiin. Kykyään Urakoitsija kutsuu "valokuvareflekseiksi". Kyvyn avulla hän kykenee katsomaan toisten ihmisten fyysistä liikehdintää ja kopioimaan liikkeet ilman harjoitusta (olettaen tietysti, että kopioitu liike on Urakoitsijan fysiikan ulottuvilla). Kyky vaikuttaa myös olevan myötäsyntyinen - Urakoitsija ei ole mutantti eikä hän ole saanut mistään ulkoisesta lähteestä kykyään.

Urakoitsija ei siis voi kopioida yliluonnollisia voimia ja hänen kykynsä äärirajat rajoittuvat Urakoitsijan omaan fysiikkaan. Hän pystyy kopioimaan Daredevilin, Wolverinen, Kapteeni Amerikan, Elektran, Hämähäkkimiehen ja Tuomarin taistelutyylejä. Urakoitsija on myös erittäin tarkka ampuja, hän kykenee jäljittelemään Napakympin täydellistä tähtäystä, kuten myös Tuomarin ja Haukansilmän.

On huomattava, että uskomattomasta kyvystään huolimatta Urakoistija voi matkia vain näkemäänsä suoritusta - ei siihen liittyviä asioita. Urakoitsija kykenee siis matkimaan huippupianistin suoritusta katsottuaan ensin tämän soittoa, mutta hän ei silti osaa lukea nuotteja. Lapsena hän miltei hukkui yritettyään matkia erään huippu-uimarin suoritusta, kunnes altaassa tajusi, ettei osaa vielä uida.

Urakoitsija on teettänyt kaksoiskappaleet useista eri Marvel-universumin henkilöiden aseista. Hänen tiedetään kantaneen mukanaan Daredevilin kepin kaltaista asetta, Kapteeni Amerikan kilpeä sekä Haukansilmän jousta että temppunuolia. Hän kantaa usein mukanaan myös miekkaa, lassoa ja Colt. 45 semiautomaattista pistoolia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hulk #7 (1985). Kustannus Oy Semic.
  2. Hulk #5 (1985). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]