Urakoitsija (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urakoitsija
Urakoitsija, Marvel-universumin kätyrien kouluttaja
Urakoitsija, Marvel-universumin kätyrien kouluttaja
Luoja(t) David Michelinie & George Pérez
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Avengers #195
Henkilötiedot
Oikea nimi Anthony ”Tony” Masters
Status Aktiivinen
Pituus 187 cm
Paino 100 kg
Ryhmäsidokset
Henkilöllisyydet Contingency T
Voimat Valokuvarefleksit

Urakoitsija (engl. Taskmaster), oikealta nimeltään Tony Masters, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto (joskus myös antisankari tai soluttautuja), jonka erikoinen kyky on matkia mitä tahansa näkemäänsä fyysistä suoritusta. Hahmon loivat käsikirjoittaja David Michelinie ja piirtäjä George Pérez. Urakoitsijan ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Avengers-lehden numerossa 195.

Urakoitsija harjoittaa omaa yksityistä kouluaan, joka harjoittaa tehokkaita taistelijoita pikkuroistoista ja vuokraa sitten näitä apulaisiksi superrikollisille. Vaikka Urakoitsija onkin toiminut useimmiten lain väärällä puolella, on myös Amerikan hallitus vuokrannut hänen palveluksiaan – viimeksi pyytäessään Urakoitsijaa kouluttamaan USAgenttia. Urakoitsija ei palvelekaan mitään todellista ideologiaa, hän työskentelee kenelle ja mille tahansa, mikäli hinta on oikea.

Suomessa Urakoitsija esiintyi ensimmäisen kerran Hulk–lehden numerossa 6 (1985).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tony Masters huomasi erikoisen kykynsä lapsuudessaan. Katsoessaan cowboy-show’ta televisiosta hän huomasi kykenevänsä matkimaan lehmipaimenten suorittamia vaativia lassotemppuja vaivatta. Huolestunut äiti vei poikansa lääkäriin, joka totesi pojan omaavan harvinaisen kyvyn nimeltään ”valokuvarefleksit”. Vartuttuaan nuorukainen hyödynsi omaamaansa taitoa useasti tuottaakseen itselleen persoonallista hyötyä. Hän toimi koulunsa jalkapallojoukkueessa tähtipelaajana katsottuaan tätä ennen vain yhden jalkapallo-ottelun. Valmistuttuaan koulusta hän harkitsi hetken uraa rikosten vastaisena taistelijana, mutta huomasi rikollisen uran houkuttelevammaksi.

Mies alkoikin tarkkailla television uutislähetyksistä kaikenlaisia taistelutekniikoita, joita naamioidut sankarit ja rikolliset käyttivät. Käyttäen kykyjään hyväksi hän suoritti joukon rikoksia, mutta huomasi pian, ettei ollut loppuun saakka harkinnut itse tehtyihin rikoksiin sisältynyttä riskiä. Niinpä hän päättikin käyttää varastamansa omaisuuden oman koulun perustamiseen. Koulussa harjoitettaisiin tavallisia katuvarkaita superroistojen henkivartijoiksi ja iskujoukoiksi. Hänen tavoitteensa oli hyödyntää superroistojen pääomaa ja vuokrata kouluttamiaan rikollisia palkkasotilaina superrikollisille. Lopulta mies suunnitteli itselleen puvun ja alkoi kutsua itseään nimellä Urakoitsija[1]. Nopeasti Masters otti käyttöön nimen "Urakoitsija" ja perusti lukuisia eri salaisia kouluja ympäri Amerikkaa.

Pian alamaailma jo huomasikin Urakoitsijan kyvyt ja HYDRA palkkasi tämän harjoittamaan Hämähäkkinaista, josta oli tullut HYDRAn viimeisin agentti. Hämähäkkinainen oppi kuitenkin myöhemmin totuuden HYDRAsta ja voitti entiset työnantajansa Urakoitsijan kera.

Urakoitsija joutui itsekin ahtaalle Kostajien hyökätessä hänen peitefirmansa kimppuun. Urakoitsija ehti kuitenkin pakenemaan paikalta ennen joutumistaan Kostajien vangiksi[2].

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urakoitsija omaa omaperäisen muodon valokuvamuistista, jonka avulla visuaaliset havainnot siirtyvät suoraan Urakoitsijan lihasmuistiin. Kykyään Urakoitsija kutsuu "valokuvareflekseiksi". Kyvyn avulla hän kykenee katsomaan toisten ihmisten fyysistä liikehdintää ja kopioimaan liikkeet ilman harjoitusta (olettaen tietysti, että kopioitu liike on Urakoitsijan fysiikan ulottuvilla). Kyky vaikuttaa myös olevan myötäsyntyinen - Urakoitsija ei ole mutantti eikä hän ole saanut mistään ulkoisesta lähteestä kykyään.

Urakoitsija ei siis voi kopioida yliluonnollisia voimia ja hänen kykynsä äärirajat rajoittuvat Urakoitsijan omaan fysiikkaan. Hän pystyy kopioimaan Daredevilin, Wolverinen, Kapteeni Amerikan, Elektran, Hämähäkkimiehen ja Tuomarin taistelutyylejä. Urakoitsija on myös erittäin tarkka ampuja, hän kykenee jäljittelemään Napakympin täydellistä tähtäystä, kuten myös Tuomarin ja Haukansilmän.

On huomattava, että uskomattomasta kyvystään huolimatta Urakoistija voi matkia vain näkemäänsä suoritusta - ei siihen liittyviä asioita. Urakoitsija kykenee siis matkimaan huippupianistin suoritusta katsottuaan ensin tämän soittoa, mutta hän ei silti osaa lukea nuotteja. Lapsena hän miltei hukkui yritettyään matkia erään huippu-uimarin suoritusta, kunnes altaassa tajusi, ettei osaa vielä uida.

Urakoitsija on teettänyt kaksoiskappaleet useista eri Marvel-universumin henkilöiden aseista. Hänen tiedetään kantaneen mukanaan Daredevilin kepin kaltaista asetta, Kapteeni Amerikan kilpeä sekä Haukansilmän jousta että temppunuolia. Hän kantaa usein mukanaan myös miekkaa, lassoa ja Colt. 45 semiautomaattista pistoolia.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Urakoitsija esiintyy animaatiosarjassa Ultimate Spider-Man, Clancy Brownin ääninäyttelemänä.[3] ja hetkellisesti hahmoa ääninäytteli itse Stan Lee.[4] Jaksossa ”Why I Hate The Gym” Tohtori Mustekala palkkasi hänet soluttautumaan Peterin kouluun liikunnanopettajaksi nimellä Yeager ja selvittämään Hämähäkkimiehen henkilöllisyyden, epäillen joko Flash Thompsonia tai Harry Osbornia kunnes Hämähäkkimies ja Valkoinen Tiikeri pysäyttivät häney. Jaksossa ”Ultimate Deadpool” hän oli saanut käsiinsä supersankarien salaiset henkilöllisyydet paljastavaa tietoa, mutta Hämähäkkimies ja Deadpool estävät sen. ”New Warriors” -tarina-arkin aikana Urakoitsija saa käyttöönsä tunnusomaisen kilpensä sekä lasermiekan ja värvää nuoria supersankariryhmiä omaan ryhmäänsä Ukonnuoliin Hämähäkkimiestä ja tämän liittolaisia vastaan.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Urakoitsija tekee lyhyen esiintymisen anime-elokuvassa Avengers Confidential: Black Widow & Punisher Leviathanin jäsenenä.[5]
 • Urakoitsija esiintyi myös animaatioelokuvassa Iron Man and Captain America: Heroes United, jälleen Clancy Brownin ääninäyttelemänä.[3] Punakallo oli palkannut hänet taistelemaan Kapteeni Amerikkaa ja Rautamiestä vastaan.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Naispuolinen versio Urakoitsijasta, Antonia Dreykov, esiintyy Marvel Cinematic Universessa, näyttelijänään Olga Kurylenko.[6]
  • Antonia esiintyi ensi kertaa elokuvassa Black Widow (2021). Hän oli Punaisen Huoneen johtajan, kenraali Dreykovin, tytär. Antonian luultiin kuolleen samalla, kun Natasha Romanoff ja Clint Barton olivat räjäyttäneet rakennuksen, jossa kenraali Dreykov itse oli. Antonia ja hänen isänsä olivat kuitenkin yhä salaa selvinneet hengissä. Kenraali Dreykov oli asentanut tyttäreensä mikrosirun ja antanut käyttöön muitakin varusteita, joiden avulla jäljittellä supersankareiden liikkeitä, kuten Mustien Leskien akrobaattisia liikkeitä, Kapteeni Amerikan tapaa käyttää kilpeä, Haukansilmän tapaa käyttää jousta ja nuolia, Mustan Pantterin tapaa käyttää sisäänvedettäviä kynsiä, sekä Talvisotilaan tapaa käyttää veitsiä.
  • Aivopesustaan vapautunut Antonia tullaan näkemään elokuvassa Thunderbolts* (2025), jossa hän työskentelee yhtenä Valentina Allegra de Fontainen perustaman ja CIA:lle työskentelevän antisankariryhmä Ukonnuolten jäsenistä.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hulk #7 (1985). Kustannus Oy Semic.
 2. Hulk #5 (1985). Kustannus Oy Semic.
 3. a b Voice Of Taskmaster – Behind The Voice Actors Behind The Voice Actors. Viitattu 10.3.2020. (englanniksi)
 4. Ultimate Spider-Man, jakso ”The Next Iron Spider” Disney XD. Kausi 3. Jakso 5.
 5. Marvel Anime (Part 6): Avengers Confidential: Black Widow & Punisher Casualcomixcritique. 28.2.2018. Arkistoitu . Viitattu 10.3.2020. (englanniksi)
 6. Marc, Christopher: SDCC 2019: A Rundown of The Big Phase 4 Casting/Character News From The Marvel Studios Panel HN Entertainment. 21.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 10.3.2020. (englanniksi)
 7. Couch, Aaron & Odman, Sydney: Marvel's Thunderbolts Cast Set with Florence Pugh, Sebastian Stan Leading The Hollywood Reporter. 10.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]