Suuri Kehittäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri Kehittäjä
Suuri Kehittäjä, Marvel-universumin yksi nerokkaimmista geeniteknikoista.
Suuri Kehittäjä, Marvel-universumin yksi nerokkaimmista geeniteknikoista.
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Thor Vol. 1 #134 (marraskuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi Herbert Edgar Wyndham
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Ryhmä-X
Voimat Yli-inhimilliset voimat, haavoittumattomuus, regeneraatio, nero, mittaamattomat psyykkiset kyvyt, kyky nopeuttaa evoluution luonnollista kulkua organismeissa

Suuri Kehittäjä (esiintynyt Suomessa myös nimellä Evoluutio ja Kehittäjä), oikealta nimeltään Herbert Edgar Wyndham) on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Suuren Kehittäjän ensiesiintyminen oli amerikkalaisessa Thor-lehden numerossa 134 (marraskuu 1966).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herbert Wyndham opiskeli genetiikkaa 1930-luvun alussa Britanniassa ja oli yksi ensimmäinen geeniteknikko Marvel-universumissa (ainoastaan pahamaineinen Arnim Zola ratkoi geenien saloja ennen häntä). Siellä hän keksi koneen, joka kiihdytti evoluution kulkua äärimmilleen. Wyndham kokeili laitetta ensin koiraansa, josta tuli kahdella jalalla kulkeva, simpanssin älykkyyden omaava olento.

Koska hänen kokeensa kuitenkin herättivät yleistä paheksuntaa, joutui Wyndham pakkaamaan laukkunsa ja muuttamaan ystävänsä Jonathan Drewin (Jessica Drewin isä) kanssa Transiaan (kuvitteellinen maa Jugoslavian lähettyvillä) jatkamaan tutkimuksiaan rauhassa.

Sattumalta he löysivät tutkimuspaikaltaan Wundagore-vuorelta valtavan uraanisuonen, jonka ansiosta heillä oli varaa jatkaa tutkimuksiaan ja parannella niitä. Rahojen avulla Wyndham rakensi entistä paremman evoluution kiihdyttimen ja päätti kokeilla laitetta itseensä.

Kokeilun tuloksena hänen älykkyytensä nousi huomattavasti, miltei inhimillisen ymmärryksen rajamaille. Syntyi uusi, entistä parempi kiihdytin.

Laitteidensa avulla Wyndham teki yhä radikaalimpia läpimurtoja tieteissä. Hän alkoi kehittää paikallisista eläimistä olentoja, joita nimitti Uusiksi Ihmisiksi. Wyndhamin ensimmäisiä tuloksia oli Bova, lehmänainen ja Porga, sikamies. Wyndham opetti eläinihmisilleen tieteitä ja taiteita ja nimesi nämä Wundagoren Ritareiksi. Näihin olentoihin kuului monenlaisia kiihdytetyn evoluution avulla luotuja olentoja, kuten Mangusti. Samalla hän kehitti itselleen uuden nerokkaan haarniskan ja nimesi itsensä Suureksi Kehittäjäksi.

Kehittäjä suuntasi seuraavaksi avaruuteen Uusien Ihmisten kanssa ja rakensi asteroideista ja avaruuspölystä uuden planeetan, jonka kiertorata seurasi tarkalleen samaa kuin mitä Maankin. Erona oli vain se, että uusi planeetta oli täsmälleen toisella puolen aurinkoa Maahan nähden. Nimeämällään Vastamaalla hän käynnisti elämänsä mittavimman ja merkittävimmän projektin.

Suuri Kehittäjä vahti Vastamaata kuin jumala vuosien ajan. Lopulta Wyndham sekosi jumalroolissaan. Hän yritti useasti itsemurhaa, mutta hänen haarniskansa oli liian kehittynyt jotta se olisi onnistunut. Riippumatta Wyndhamin itselleen aiheuttamista vaurioista haarniska paransi ne.

Lopulta Suuri Kehittäjä saapui maapallolle toivoen sieltä löytyvän jonkun tarpeeksi vahvan hänet tappamaan. Suuri Kehittäjä otti rajusti yhteen Hulkin kanssa, mutta tämäkään ei auttanut. Haarniska vain muutti murskaantuneen Kehittäjän yksisoluisiksi eliöiksi ja siitä takaisin omaksi itsekseen.

Jälleensyntynyt Suuri Kehittäjä tajusi kuitenkin haluavansa muuttaa ihmiskuntaa yhä paremmaksi ja otti lukuisat kerrat yhteen Kostajien kanssa. Hänen tavoitteenaan oli nk. Evoluutiopommin avulla mutatoida kaikki maapallon ihmiset supervoimaisiksi. Tämä tavoite ei kuitenkaan koskaan onnistunut.

Suuri Kehittäjä myös tapasi itseään Mieheksi kutsuvan olennon, jonka otti suojiinsa. Suuri Kehittäjä antoi miehelle uuden nimen, Adam Warlock ja voimallisen Sielukiven. Suuri Kehittäjä pyysi Warlockia puhdistamaan Vastamaan siellä siinneestä pahuudesta Sielukiven avulla.

Nykyään Suuri Kehittäjä on usein liittoutunut maapallon sankareiden kanssa. Herra Pahuus kuitenkin juonitteli hänet poistamaan kaikki mutantit maapallolta. Suuren Kehittäjän ja Ryhmä-X:n onnistui kuitenkin palauttaa asiat normaaliksi.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurella Kehittäjällä ei ole yliluonnollisia fyysisiä voimia, mutta hänen "kehitetyt" aivonsa kykenevät ajattelemaan ja tekemään keksintöjä paremmin kuin 99,9% maapallon väestöstä. Suuri Kehittäjä omaa myös uskomattoman voimakkaat psyykkiset kyvyt, joiden avulla hän kykenee jopa järjestelemään materiaa uudelleen. Näiden psyykkisten voimien tarkka yläraja ei ole tiedossa.

Suuren Kehittäjän haarniska pystyy suojelemaan häntä säteilyiltä, paineenvaihteluilta, lämpötilanvaihteluilta, fyysisiltä vaurioilta ja paineelta (200 kPa neliötuumaa kohden). Haarniskaan on myös liitetty koje, joka kiihdyttää hänen paranemisreaktioitaan valtavasti, mikäli häntä uhkaa suurempi vaara kuin miltä hänen haarniskansa kykenee suojelemaan.

Koje on Suuren Kehittäjän suurimpia saavutuksia. Koska kyseinen laite voi myös kääntää evoluutiota taaksepäin, voisi Kehittäjä periaatteessa palata pelkästä henkisestä energiasta takaisin ihmiseksi. Tämän laitteen vaikutuksen Suuri Kehittäjä voi ohjata myös toiseen organismiin joka on enintään 30 metrin säteellä hänestä.

Koska Suuri Kehittäjä kykenee kiihdyttämään olentojen evoluutiota, häntä suojellaan usein tällaisten supervoimakkaiden eläinten taholta. Esimerkiksi Hulk on taistellut väkivahvaa Perijää vastaan. Lopulta kuitenkin paljastui, että Perijä olikin torakka tai kovakuoriainen, jonka evoluutiota oli kiihdytetty[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marvel Comicsin materiaalista koonnut Lauri "Mail-Man" Narinen: Vihreä mies Hulk 2/1984. Kustannus Oy Semic, 1984. ISSN 704171-93-05.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hulk #2 (1984). Kustannus Oy Semic.