Drax Tuhoaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drax Tuhoaja
Drax Tuhoaja nykyisessä inkarnaatiossaan
Drax Tuhoaja nykyisessä inkarnaatiossaan
Luoja(t) Mike Friedrich & Jim Starlin
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Iron Man (volume 1) #55 (helmikuu 1973)
Henkilötiedot
Oikea nimi Arthur Douglas
Status Aktiivinen
Pituus 193 cm
Paino 272 kg
Ryhmäsidokset Ikuisuusvahdit
Galaksin Vartijat
Henkilöllisyydet Drax
Voimat Yli-inhimilliset voimat, kestävyys ja nopeus, taitava lähitaistelija (vars. veitsien kanssa), kyky aistia Thanoksen olinpaikka

Drax Tuhoaja on yhdysvaltalaisen Marvel-kustantamon supersankari, jonka ensiesiintyminen tapahtui Iron Man -lehden numerossa 55 (1973). Hahmon loivat Mike Friedrich ja Jim Starlin.

Suomessa Drax esiintyi ensimmäisen kerran MARVEL-lehden numerossa 5 (1993).

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemman Drax-inkarnaation voimat sisälsivät valtavat fyysiset voimat, voimakkaat energiaiskut, lentokyvyn ja kyvyn selvitä ja matkustaa suurilla nopeuksilla avaruudessa. Draxin iho oli tuolloin hulkmaisen kirkkaanvihreä, ja hän käytti aina liilaa asustettaan.

Nykyään Drax on jälleen kuollut ja syntynyt uudelleen. Hän on menettänyt suuren osan voimistaan, kuten myös kyvyn lentää ja ampua energialatauksia. Draxin älykkyys on kuitenkin palannut normaalille tasolleen, ja jostakin käsittämättömästä syystä hän käyttää nykyään mielellään teräaseita lähitaistelussa.

Drax on myös hylännyt tutun tumman lilan asunsa ja ottanut ruumiiseensa purppuraisia tatuointeja. Draxilla on myös aisapari, nuori maapallolta kotoisin oleva tyttö nimeltään Cammi. Drax tuntuu suojelevan Cammia tiiviisti.

Hahmon fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajaessaan autiomaan halki vaimonsa ja tyttärensä kanssa, Arthur Douglasin auto joutuu Thanoksen ajaman avaruusaluksen hyökkäämäksi, koska tämä luuli ihmisten huomanneen hänet.[1] Hänen tyttärensä Heather selviää hyökkäyksestä ja hänet adoptoi Thanoksen isä, Mentori / A’lars. Myöhemmin Heatherista tulee Kuukäärme.[2]

Mentori ja titaanijumala Kronos sieppaavat Arthurin sielun ja asettavat sen uuteen kehoon nimeten hänet "Drax Tuhoajaksi", ja antavat tämän elämäntehtäväksi Thanoksen tuhoamisen. Hän taistelee aluksi Rautamiehen kanssa Thanosta ja Veriveljiä vastaan, mutta Thanos pääsee pakoon.[3] Drax ei aluksi muista mitään menneisyydestään, kunnes saa muistonsa takaisin yrittäessään estää Thanosta saamasta Kosmista Kuutiota.[4] Kun Kapteeni Ihme ehtii tappaa Thanoksen ennen häntä[5], Drax hyökkää hänen kimppuunsa.[6] Hän alkaa myöhemmin vaeltaa avaruuden halki etsien merkkejä Thanoksen paluusta. Kun hän lopulta löytää tämän, Kapteeni Ihme, Kostajat ja Adam Warlock olivat kukistaneet tämän.[7][8] Drax taistelee Kapteeni Ihmeen rinnalla ISAACia, Stellaraxia, lordi Gaiaa, Elysiusta ja Khaosta vastaan.[9][10]

Jonkin ajan kuluttua eräs avaruusolento riivaa Draxin kehon ja päätyy taistelemaan sekä tytärtätään Kuukäärmettä että Thoria vastaan. Vapauduttuaan riivauksestaan Drax matkustaa tyttärensä kanssa etsien tietoa.[11] He saapuvat sisällissodassa olevalle planeetalle nimeltä Ba-Banis. Kuukäärme käyttää voimiaan lopettaakseen sodan ja saadakseen planeetan asukkaat palvomaan hätä jumalattarena. Drax huomaa tyttärensä häpeällisen kunnianhimon ja varoittaa Maan asukkaita. Kostajat vastaavat tähän ja huomaavat mitä Kuukäärme on tehnyt Ba-Baniksen asukkaille.[12] Drax yrittää vielä tehdä lopun tyttärensä juonesta, mutta tämä poistaa hänen elinvoimansa keinotekoisesta ruumiista.[13]

Nykyään Drax toimii jäsenenä Tähtilordin muodostamassa uudessa versiossa ryhmästä Galaksin Vartijat.

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave Bautista näyttelee Draxia vuoden 2014 elokuvassa Guardians of the Galaxy, joka on osa Marvel Cinematic Universea.[14] Elokuvassa Drax on avaruusolento, jonka perheen Ronan Syyttäjä on surmannut. Kylnin vankilassa Drax aikoo tappaa Gamoran osana kostosuunnitelmaansa, mutta Peter Quill suostuttelee hänet luopumaan aikeistaan toistaiseksi, jotta Ronan seuraisi Gamoran jälkiä heidän luokseen. Draxin toiminta johtaa kuitenkin siihen, että Ronan saa käsiinsä Ikuisuuskiven, Quill ja Gamora melkein kuolevat, ja he joutuvat Yondu Udontan avaruusrosvojen, Ravagerien, käsiin. Hän jää muiden Galaksin Vartijoiden rinnalle taistelemaan Ronan joukkoja vastaan ja yhdessä Quillin, Gamoran ja Rocketin kanssa he myös onnistuvat käyttämään Ikuisuuskiveä Ronanin tuhoamiseen. Draxin kosto ei kuitenkaan ole vielä täydellinen, koska Ronanin liittolainen Thanos on yhä elossa. Elokuvan lopussa Drax lähtee muiden Vartijoiden mukana Xandar-planeetalta Quillin aluksella Milanolla.

Draxia näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1998 Norm Spencer Silver Surfer
2013,
2015–
David Sobolov Ultimate Spider-Man
Avengers Assemble
Hulk and the Agents of S.M.A.S.H.
Guardians of the Galaxy
Lego Marvel Super Heroes
2014,
2017–2019
Dave Bautista Guardians of the Galaxy
Guardians of the Galaxy Vol. 2
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Marvel Strike Force
2017 Brandon Paull Eells Guardians of the Galaxy: The Telltale Series

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Captain Marvel #32 (toukokuu 1974)
 2. Daredevil #107 (tammikuu 1974)
 3. Iron Man #55 (helmikuu 1973)
 4. Captain Marvel #27–31
 5. Captain Marvel #33 (heinäkuu 1974)
 6. Captain Marvel #42–44
 7. Captain Marvel #58 (syyskuu 1978)
 8. Marvel Two-in-One Annual 2 (joulukuu 1977)
 9. Captain Marvel #59–62
 10. Marvel Spotlight v2 #1 (heinäkuu 1979)
 11. Thor #314 (joulukuu 1981)
 12. The Avengers #219 (toukokuu 1982)
 13. The Avengers #220 (kesäkuu 1982)
 14. Kit, Borys: Marvel Signs WWE's Dave Bautista for 'Guardians of the Galaxy' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 14.3.2013. Arkistoitu . Viitattu 5.5.2015. (englanniksi)