Rautamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Rautamies
Voittamaton Rautamies Bob Laytonin ja Catherine Bollingerin kuvittamana (huomaa taustalla Rautamiehen erilaisia haarniskatyyppejä).
Voittamaton Rautamies Bob Laytonin ja Catherine Bollingerin kuvittamana (huomaa taustalla Rautamiehen erilaisia haarniskatyyppejä).
Luoja(t) Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck & Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #39 (maaliskuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Anthony Edward ”Tony” Stark
Status aktiivinen (sarjakuvat)
kuollut (MCU)
Pituus 185 cm (haarniskassa 198 cm)
Paino 83 kg (haarniskassa 193 kg)
Ryhmäsidokset Kostajat, Illuminati
Edelliset ryhmäsidokset Länsirannikon Kostajat
Voimat Nero, epätavallisen älykäs. Käyttää voimahaarniskaa joka mahdollistaa yli-inhimillisen voiman ja lentonopeuden. Haarniskassa useita teknologisia sovelluksia
Suhteet
Sukulaiset Howard Stark (isä, kuollut)
Maria Stark (äiti, kuollut)
Morgan Stark (serkku)

Rautamies (engl. Iron Man) on Marvel-kustantamon sarjakuvien supersankarihahmo, joka on sittemmin esiintynyt myös muun muassa elokuvissa ja television animaatiosarjoissa. Hahmon loivat Stan Lee, Don Heck ja Jack Kirby vuonna 1963.

Rautamiehen salainen henkilöllisyys on liikemies Anthony ”Tony” Stark, joka loi Rautamiehen haarniskan alun perin ylläpitämään elintoimintojaan. Myöhemmin Rautamies on ollut muun muassa Kostajien jäsen. Haarniskansa avulla Rautamies pystyy esimerkiksi tulittamaan repulsoreilla ja lentämään.

Suomessa Rautamies esiintyi ensimmäisen kerran Ihmesarjan numerossa 8 (1967) tarinassa ”Rautamies: Kova onni (osa 1/3)”.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anthony Stark osoitti jo nuorena olevansa teknisesti hyvin lahjakas. Hän pääsi opiskelemaan Massachusetts Institute of Technologyyn ollessaan vasta 15-vuotias. Hän peri isänsä johtamien Stark-yhtiöiden ollessaan 21-vuotias, ja teki siitä miljardien liikevaihtoa pyörittävän, pääasiassa Yhdysvaltain liittovaltiolle sopimuksia tekevän asealan yrityksen.

Stark osallistui Vietnamin sodan aikana asekauppoihin. Hän oli tutkimassa aselaitteistoaan paikan päällä, kun astui ansaan ja kranaatinsirpale tunkeutui hänen rintaansa. Hänet vietiin loukkaantuneena Vietkongin johtajan Wong-Chun luokse.

Wong-Chun mukaan Starkilla oli viikko elinaikaa ennen kuin sirpale tunkeutuisi sydämeen ja tappaisi hänet. Wong lupasi toimittaa Starkin hengen pelastavaan leikkaukseen, mikäli Stark suostuisi rakentamaan sisseille aseen.

Stark suostui pelatakseen aikaa. Hän suunnitteli vangitun aasialaisen professori Yinsenin kanssa teräshaarniskan, joka oli varustettu lukuisilla asejärjestelmillä. Lisäksi haarniskassa oli tahdistin, joka pitäisi Starkin sydämen toiminnassa vielä sittenkin, kun sirpale olisi tunkeutunut siihen.

Wong-Chu epäili miesten suunnittelevan jotain ja yritti estää Starkia nappaamasta haarniskaa itselleen. Seurannessa hämmingissä Yinsen ammuttiin ja Stark kosti hänen puolestaan. Tämän jälkeen Stark pyrki takaisin amerikkalaisten joukkojen puolelle, mutta törmäsi matkalla vihreiden barettien helikopterilentäjä James Rhodesiin, jonka helikopteri oli ammuttu viidakkoon. Lukuisten vaiheiden jälkeen Starkin ja Rhodesin onnistui päästä omiensa puolelle.

Päästyään takaisin Yhdysvaltoihin Stark muovaili haarniskaa kevyemmäksi ja aikoi jopa hetken myydä sen julkisesti. Hän oli pelaamassa tennistä kihlattunsa Joanna Nivenan kanssa, kun terroristit hyökkäsivät. Stark päihitti terroristit haarniskansa avulla, ja päätti sen myötä käyttää haarniskaa sankaritekoihin jatkossakin. Stark kehitti peitetarinan, jonka mukaan Rautamies oli hänen henkivartijansa.

Starkin panos oli ratkaiseva aseistettaessa vastaperustettua YPKVV:tä ja hän oli myös Kostajien perustajajäsen.

Vuosien kuluessa Stark on jatkuvasti muokannut ja uudistanut haarniskaansa edistyneimmällä teknologialla. Hän on käynyt sydänleikkauksessa, eikä enää tarvitse haarniskaa sydämensä toiminnan varmistuksena.

Ajan kuluessa Starkin moraalikäsitykset ovat muuttuneet, minkä seurauksena hän on lopettanut asetehtailun. Nykyään Starkin tehtaat ovat maailman huippuja uusimman teknologian kehittämisessä.

Starkin suurin ongelma on ollut alkoholismi. Sen seurauksena muun muassa mystinen eurooppalainen sijoittaja Obediah Stane onnistui kaappaamaan Starkin yrityksen haltuunsa. Armeijasta kotiutunut James Rhodes oli palkattu jo aikaisemmin Starkille töihin, ja hän otti Rautamiehen tehtävät alkoholisoituneelta Starkilta. Toivuttuaan Stark palasi työelämään. Stane hyökkäsi Starkin uutta yritystä vastaan ja hävittyään Rautamiehelle teki itsemurhan. Jonkin aikaa Stark ja Rhodes toimivat molemmat Rautamiehenä. Rhodes siirtyi sittemmin sivuun.

Stark on käynnistänyt superihmisten rekisteröimislain, jonka mukaan kaikkien supervoimaisten ihmisten, olivatpa nämä sankareita tai rikollisia, tulee rekisteröityä hallituksen agenteiksi. Starkin järkähtämätön kanta asiassa ajoi hänet vastakkain Kapteeni Amerikan kanssa, mikä johti sisällissotaan. Stark loi Herra Fantastisen ja Jättiläisen kanssa Negatiiviselle Vyöhykkeelle rekisteröitymättömille vankilan nimeltä Alue 42.

Sisällissodan aikana Rautamies kävi häikäilemättömäksi. Hän ei epäröinyt käydä Kapteeni Amerikan kimppuun, sillä hän uskoi ehdottomasti olevansa oikeassa. Hän suostui myös Napakympin, Venomin ja Kurpitsalyhdyn kaltaisten vaarallisten psykopaattien käyttämiseen sankarien metsästyksessä. Muun muassa näiden tekojen takia IGN-sivusto julisti Rautamiehen vuoden 2006 suurimmaksi superrikolliseksi.

Henkilötiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Nimi: Anthony Edward "Tony" Stark
 • Toimipaikka: Seattle, Washington
 • Ammatti: Keksijä, Stark-yhtymän (Stark industries) pääomistaja, supersankari
 • Siviilisääty: Naimaton
 • Hiusten väri: Musta
 • Silmien väri: Ruskea

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamiehen haarniska esittelyssä (suomennos Lauri ”Mail-Man” Narinen).

Ilman haarniskansa apua Starkilla on tavalliset, päivittäisen harjoittelun tuloksena hankitut lihasvoimat. Starkin suurin voima on hänen älynsä: häntä pidetään yhtenä nerokkaimmista hahmoista Marvel-universumissa.

Rautamiehen haarniskat ovat kestäviä ja joustavia. Vaikka ne saattavat vaikuttaa kömpelöiltä, ne suovat kantajalleen miltei täydellisen liikkumavapauden.

Ensimmäisellä haarniskallaan Rautamies kykeni nostamaan noin tuhat kiloa. Myöhemmin haarniskojen voimataso on kasvanut huomattavasti: nykyisin Rautamies nostaa 75 tonnia, mutta kykenee kasvattamaan nostokapasiteettiaan yli 100 tonnin.

Haarniskat toimivat aurinkoenergialla, mutta niissä on myös akkukäyttöisiä malleja. Useimmat haarniskat kykenevät lisäksi lataamaan energiaa erilaisista sähköisistä lähteistä, kuumuudesta ja kylmyydestä.

Mk 2 -haarniskamalli oli ensimmäinen, jossa oli saappaiden pohjiin sijoitetut suihkumoottorit. Niiden ansiosta Rautamies kykenee lentämään tarkalla ohjautuvuudella ja ääntä nopeammin pitkiäkin matkoja. Lisäksi Rautamies voi suihkumoottoreiden avulla nostaa raskaitakin kuormia: Rautamies on muun muassa nostanut ilmaan ydinvoimalan pääreaktorin.[1]

Rautamiehen pääasiallinen ase ovat hänen repulsorisäteensä, jotka ovat olleet mukana useimmissa Mk 3:a myöhemmissä haarniskamalleissa. Repulsorisäde on ohjautuva neutronisuihku. Haarniskoissa on nähty myös useita muita aseita ja laitteita, kuten tutka, voimakenttiä, tehokkaita palonsammuttajia.

Tarpeen mukaan Stark on rakentanut Rautamiehen varsinaisen haarniskan rinnalle muitakin haarniskoja:

Rautamies kohtaa mahtavan Thorin "ThorBuster" -haarniskassaan.
 • Stealthhaarniska tekee kantajansa näkymättömäksi.
 • Avaruushaarniskaa käytetään pitkillä avaruusmatkoilla. Aseistus on Mk-luokan haarniskoja järeämpää.
 • Hydrohaarniska soveltuu veden alla liikkumiseen ja oleiluun. Hydrohaarniska kestää 55120 kPa:in hydrostaattisen paineen. Haarniskan avulla Rautamies voi oleilla meren pohjassa jopa kaksi päivää.
 • Sotakone rakennettiin vastaamaan mihin tahansa uhkaan. Sotakone on laajimmin aseistettu haarniskamalli: varusteina minigun, olalta laukaistavia ohjuksia, liekinheitin ja useita eri räjähteitä. Ensimmäisen version haarniskasta Stark rakensi itselleen. Toisen version hän lahjoitti James Rhodesille, jolloin hänestä tuli Sotakone-niminen supersankari Rautamiehen rinnalle.
 • HulkBuster-haarniska ei ole haarniska vaan joukko lisäosia, jotka asennetaan tavallisen haarniskan ulkokuoreen. HulkBuster rakennettiin taisteluun Hulkia vastaan. Haarniskalla kykenee nostamaan yli 175 tonnia (miltei kaksi kertaa Hulkin voimien lähtötaso). Elokuvassa Avengers: Age of Ultron esiintyvä Mk 44 -haarniska perustuu HulkBusteriin.
 • ThorBuster-haarniska on joukko Mk 5 -haarniskan ulkokuoreen kiinnitettäviä lisäosia. ThorBuster suunniteltiin taisteluun Thoria vastaan. Asgardilaisen uru-metallin ja voimanlähteen ansiosta ThorBuster kykenee kanavoimaan mystisiä energiavirtoja. ThorBusterin avulla Rautamies pysäytti Thorin vasarankin, mihin ei moni ole Marvelin historiassa kyennyt.

Vastustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varakkaana liikemiehenä Starkille on siunaantunut lukuisia vastustajia, jotka taistelevat joko häntä tai hänen alter egoaan Rautamiestä vastaan. Pitkän uransa aikana Rautamies onkin otellut miltei kaikkia Marvel-universumin roistoja vastaan. Alla luettelo pääasiallisesti Rautamieheen liittyvistä vihollisista:

Rautamies muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamies Hämähäkkimies-animaatiosarjassa.

Rautamies (1966)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla Rautamiestä ääninäytteli John Vernon hahmon nimikkosarjassa.

Rautamies (1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun sarjassa Rautamies nimihahmoa ääninäytteli Robert Hays. Hahmo vieraili myös Hämähäkkimies-animaatiosarjassa jaksoissa: 37 "Venomin paluu", 38 "Carnage", 39 "Pilkku", 61–63 "Salatut Sodat" ja 64 "Minä todella, todella vihaan klooneja" (takauma). Lisäksi hän esiintyi Hulk-animaatiossa 1990-luvulla ja takaumaroolissa Ihmenelosissa vuonna 1995, joka oli osa Marvelin animaatiouniversumia.

Ihmeneloset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisin vieraileva rooli Rautamiehellä oli vuonna 2007 vuoden 2006 Ihmeneloset-animaatiosarjassa, jossa hän taisteli Tohtori Doomia vastaan yhdessä Ihmenelosten kanssa.

Iron Man: Armored Adventures[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamiehen kolmas nimikkosarja Iron Man: Armored Adventures ilmestyi Yhdysvalloissa vuoden 2009 alussa. Sarjassa hahmo on tällä kertaa nuorempi kuin edellisisissä sarjoissa. Rautamiehen äänenä toimii Adrian Petriw. Sarjassa hahmon pääapureina toimivat samassa lukiossa opiskelevat Rhodey ja Pepper Potts. Tonyn isä kuoli sarjan mukaan lentokoneonnettomuudessa, jonka syyllisenä Tony pitää Stanea.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautamiestä näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 John Vernon Rautamies
1981 William Marshall Spider-Man and His Amazing Friends
1994–1997 Robert Hays Rautamies
Hämähäkkimies
Hulk
1995 Christopher Britton Marvel Super Heroes
2005, 2007 David Kaye Ihmeneloset Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects
2005–2006 John Cygan X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
Marvel: Ultimate Alliance
2006–2007
2010, 2013
Marc Worden Ultimate Avengers
Ultimate Avengers 2
The Invincible Iron Man
Planet Hulk
Marvel Heroes
2007 Mark Hamill Robot Chicken
2008, 2010,
2012–2013,
2015–2019
Robert Downey Jr. Iron Man
The Incredible Hulk
Iron Man 2
The Avengers
Iron Man 3
Avengers: Age of Ultron
Captain America: Civil War
Spider-Man: Homecoming
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Iron Man
2008 Stephen Stanton The Incredible Hulk
2008 Tom Kane Next Avengers: Heroes of Tomorrow
2009–2012 Adrian Petriw Iron Man: Armored Adventures
2009–2011 Tom Kenny The Super Hero Squad Show Marvel Super Hero Squad
2009 Crispin Freeman Marvel: Ultimate Alliance 2
2010–2013 Eric Loomis The Avengers: Earth's Mightiest Heroes Iron Man 2
2013 Matthew Mercer Iron Man: Rise of Technovore
Avengers Confidential: Black Widow & Punisher
2012–2017 Adrian Pasdar Ultimate Spider-Man
Avengers Assemble
2017– Mick Wingert Avengers Assemble
Spider-Man
What If...?
2020 Nolan North Marvel’s Avengers

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. MARVEL #3 (1992). Marvel Comics.

Suomennettuja albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ellis, Warren & Granov, Adi: Rautamies. Extremis. (Iron Man. Extremis, 2005–2006.) Tarina: Warren Ellis. Kuvitus: Adi Granov. Suomentanut Petri Silas. Tampere: Egmont, 2013. ISBN 978-952-233-694-1.
 • Fraction, Matt & Larroca, Salvador: Rautamies. Viisi painajaista. (Iron Man. The Five Nightmares, 2008.) Tarina: Matt Fraction. Kuvitus: Salvador Larroca. Suomentanut Petri Silas. Tampere: Egmont, 2010. ISBN 978-952-233-308-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rautamies.