Fin Fang Foom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fin Fang Foom
Fin Fang Foom, mahtava lohikäärme
Fin Fang Foom, mahtava lohikäärme
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Strange Tales #89 (1961)
Henkilötiedot
Oikea nimi Fin Fang Foom
Status Oletettavasti kuollut
Ryhmäsidokset Kakaranatharan lohikäärmeherrat, Mandariini
Henkilöllisyydet Hän jonka jalka pirstoo vuoria ja jonka selkä raapii aurinkoa, Nukkuva lohikäärme
Voimat Suunnattomat fyysiset voimat ja kestävyys, telepatia, muodonmuuttaja, kyky lentää, kyky syöstä happomaista sumua, erinomainen lähitaistelija

Fin Fang Foom on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä lohikäärme. Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Fin Fang Foomin ensiesiintyminen tapahtui Strange Tales-lehden numerossa 89 (1961).

Suomessa Fin Fang Foom esiintyi ensimmäisen kerran MARVEL-lehden numerossa 3 (1992).

Vuonna 2009 Fin Fang Foom oli listattu sijalle 99 IGN-sivuston laatimassa kautta aikain sata suurinta sarjakuvarikollista.[1]

Vaikka Fin Fang Foomin uskottiinkin joskus olevan Kiinassa sijaitsevan salaperäisen Nukkuvan Lohikäärmeen Solan asukki, on olento todellisuudessa kotoisin ulkoavaruudesta. Foom kuuluu makluaanien rotuun, joka asuttaa Suuren Magellanin pilvessä sijaitsevalla Maklu-tähtijärjestelmässä olevaa Kakaranathran planeettaa (planeetta tunnetaan myös nimellä Maklu IV). Rotu muistuttaa ihmisimäisiä kiinalaisia lohikäärmeitä ja heidän teknologinen kehityksensä ylittää ihmisen vastaavan kirkkaasti.

Vaikka Kakaranathra on rauhaisa planeetta, päätti joukko makluaaneja kuitenkin lähteä etsimään valloitettavia planeettoja avaruuden syövereistä. Foom toimi avaruusaluksen navigaattorina ja lopulta lohikäärmeiden matka suuntautui maapallolle, tarkemmin sanottuna muinaiseen Kiinaan. Makluaanit päättivät toteuttaa valloituksensa sulautumalla ihmiskuntaan ja mestarillisina muodonmuuttajina he ottivat itselleen ihmishahmot. Ainoastaan Foom jäi varmistamaan selustaa normaaliolomuodossaan ja siksi muut makluaanit vaivuttivat yrteillään Foomin syvään uneen Kiinan vuoristoon.

Kahdeksannella vuosisadalla Foom kuitenkin heräsi ja aiheutti pelkoa kiinalaisissa. Pian hän vaipui uuden yrttiannoksen ansiosta uneen, mutta uursi syvät jäljet kiinalaiseen mytologiaan. Solan suuaukolle asetettiin vahvat ovet ja ikuinen vartio, jonka tehtävä oli pitää lohikäärme unessaan ikuisesti.

Kuitenkin vuonna 1961 nuori poika nimeltään Chen Liuchow varasti lohikäärmeen yrtit ja usutti sen kommunistien leirin kimppuun. Raivostunut Foom tuhosi leirin, jonka jälkeen nokkela Chen houkutteli olennon takaisin uneen luolaansa.

Myöhemmin Universumin Vanhimpiin kuuluva Keräilijä sieppasi Foomin osaksi eläintarhaansa, joka sijaitsi syvällä maan alla. Myyrämies kuitenkin vapautti hirviöt omaan palvelukseensa. Fin fang Foom ei kuitenkaan muita hirviöitä huomattavasti älykkäämpänä viihtynyt toisen olennon alaisena ja lähti takaisin luolaansa. Lohikäärmeen lepo ei kuitenkaan kestänyt kauan kun demoni Aan Taanu riivasi olennon. Aikuistunut Chen Liuchow ja hänen johtamansa Yön Legioona kuitenkin vapautti lohikäärmeen riivaajastaan ja väsynyt peto palasi uudelleen uneensa.

Tällä välin superroisto Mandariini ryösti makluaanien avaruusaluksen. Hän sai aluksesta käsiinsä voimalliset sormuksensa, joilla haastoi useaan otteeseen arkkivihollisena Rautamiehen. Makluaanit kuitenkin tajusivat Mandariini teon ja päättivät käyttää häntä omien tarkoitusperiensä ajamiseen.

Makluaaninen johtaja, velho Chen Hsun muodossa johdatteli Mandariinin herättämään Fin Fang Foomin ja kiristämällä tämän avulla Kiinan hallitusta luovuttamaan itselleen kaiken vallan. Rautamies kuitenkin saapui paikalle taistelemaan verivihollistaan vastaan, mutta lopulta kaikille kävi selväksi makluaanien maailmanvalloitusaikeet. Petetty Mandariini yhdisti voimansa Rautamiehen kanssa ja loi ydiniskun, joka tuhosi kaikki makluaanit - jopa Fin Fang Foomin[2]

Fin Fang Foom onnistui kuitenkin luomaan itsensä uudelleen moninaisten tapahtumien jälkeen ja syvän itsetutkiskelun jälkeen päätti tehdä parannuksen ja kääntyä buddhalaiseksi. Hän muutti muotonsa ihmiseksi ja toimi pitkän aikaa Baxter Buildingissa sijaitsevan ravintolan kokkina. Viimeaikaiset tapahtumat kuitenkin ovat osoittaneet, että Foom on manipuloitu alkuperäiseen muotoonsa ja hänen älykkyyttään on alennettu tuntuvasti. Konemies onnistui kuitenkin surmaamaan lohikäärmeen ujuttamalla itsensä tämän sisälle ja pakottamalla Foomin oksentamaan ulos sydämensä. Lohikäärmeen sitkeyden tuntien kuolema on tuskin kovinkaan pitkäaikainen.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fin Fang Foomilla on valtavat fyysiset voimat (Foom nostaa noin 100 tonnia, joka on ylin mittaluokitus Marvel-universumissa) ja kestävyys. Hän pystyy regeneroimaan haavansa yliluonnollisen nopeasti ja on äärimmäisen pitkäikäinen, kenties jopa tuhansia vuosia vanha. Foom kykenee syöksemään kidastaan sumumaisen happopilven jopa yli 90 metrin päähän. Valtavat siivet lohikäärmeen selässä auttavat tämän jopa yli äänennopeuteen (eli noin 343 m/s).

Huolimatta petomaisesta ulkonäöstään, Foom on hyvin älykäs. Hänellä on joitain telepaattisia taitoja, joita hän käyttää pääasiallisesti kommunikoidessaan muiden olentojen kanssa. On luultavaa, että käyttäen mielensä kykyjä, Foom kykenee riivaamaan toisia eläviä olentoja tai jopa elottomia esineitä ja toteuttamaan tahtonsa näiden kautta.

Foom on myös mestarillinen lähitaistelija ja hän taitaa makluaanien salaisen lähitaistelutekniikan, joka muistuttaa maapallon budolajeja.

Fin Fang Foom muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fin Fang Foom esiintyi useasti vuonna 1994 tehdyssä Rautamiehen animaatiosarjassa. Hahmon äänenä toimi ääninäyttelijä Neil Ross.

Fin Fang Foom esiintyy ensimmäisenä pomohahmona Marvel: Ultimate Alliance-pelissä. Pelissä hahmon äänenä toimi James Sie.

  1. Fin Fang Foom is number 99 IGN Viitattu 14.10.2009 (englanniksi)
  2. MARVEL #3 & 8 (1992). Kustannus Oy Semic.