Edwin Jarvis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edwin Jarvis
Edwin Jarvis, Kostajien pitkäaikainen ja luotettu hovimestari
Edwin Jarvis, Kostajien pitkäaikainen ja luotettu hovimestari
Luoja(t) Stan Lee & Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of suspense #59
Henkilötiedot
Oikea nimi Edwin Jarvis
Status Aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 72 kg
Ryhmäsidokset Kostajat, RAF
Voimat Ei supervoimia, taitava nyrkkeilijä
Suhteet
Sukulaiset Rouva Jarvis (äiti)

Edwin Jarvis on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä hahmo, joka tunnetaan varsinkin Kostajien pitkäikäisenä hovimestarina. Jarvisin ensiesiintyminen tapahtui Tales of Suspense -lehden numerossa 59 (joulukuussa 1964).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarvis on hovimestari, joka aloitti uransa Howard ja Maria Starkin palveluksessa. Pariskunnan kuoleman jälkeen Jarvis huolehti näiden suuresta kartanosta. Ennen uraansa hovimestarina Jarvis palveli Royal Air Forcessa.

Starkien poika, Tony Stark, lahjoitti myöhemmin Kostajille vanhempiensa kartanon, josta tuli supersankariryhmän päämaja. Jarvis ryhtyi samalla pitämään huolta myös Kostajien taloudenpidosta. Hän on palvellut uskollisesti jo vuosien ajan ja toiminut isähahmona useille uusille Kostajille.

Työhön on kuitenkin sisältynyt myös vaaroja: Jarvis miltei menetti silmänsä Pahuuden Mestarien hyökättyä kartanoon ja Mister Hyden hakattua häntä julmasti. Jarvis on ainoa, joka on pysynyt Kostajissa koko ryhmän olemassaolon aikana.

Voimat & varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarvisilla ei ole varsinaisia supervoimia. Hän on kuitenkin palvellut useita vuosia RAF:ssa, jona aikana hän harrasti aktiivisesti nyrkkeilyä pitäen mestaruutta tappioitta itsellään kahden vuoden ajan.

Ultimate Edwin Jarvis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ultimate Marvel -universumissa Jarvis on avoimesti homoseksuaali ja palvelee ennen kaikkea Tony Starkin henkilökohtaisena hovimestarina. Tämä versio Jarvisista on myös huomattavasti paljon ivallisempi työnantajaansa kohtaan.

J.A.R.V.I.S.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universessa, alkaen elokuvasta Iron Man, esiintyy hienostunut tekoäly J.A.R.V.I.S. (lyhenne nimestä Just A Rather Very Intelligent System), jonka ääninäyttelijänä elokuvassa toimi Paul Bettany. Tony Stark suunnitteli J.A.R.V.I.S.:n perustumaan edesmenneeseen palvelijaansa, Edwin Jarvisiin. J.A.R.V.I.S. huolehti aluksi vain kaikista Starkin kartanon kotiaskareista, mutta Starkin rakennettua Rautamiehen haarniskajärjestelmänsä hän lataa J.A.R.V.I.S.:n siihen auttamaan häntä. Elokuvassa Avengers: Age of Ultron Ultron tuhosi osan J.A.R.V.I.S.:ista, mutta Stark ja Bruce Banner latasivat selviytyneen osan hänestä Helen Chon luomaan ja Ultronilta varastettuun synteettisestä kudoksesta tehtyyn kehoon, josta tuli Vision.

J.A.R.V.I.S.:n esiintymisen johdosta elokuvissa, häntä on käytetty myös sarjakuvissa sekä animaatiosarjoissa.

Edwin Jarvis muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]