Titaanimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Titaanimies
Titaanimies, Rautamiehen vanha vihollinen
Titaanimies, Rautamiehen vanha vihollinen
Luoja(t) Stan Lee ja Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #69
Henkilötiedot
Oikea nimi (I) Boris Bullski, (II) Gremlin, (III) ei tiedossa
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset (I) KGB, (II) Neuvostosupersotilaat
Edelliset ryhmäsidokset Titaanikolmikko, VihreäVapausRintama
Henkilöllisyydet Komentaja
Voimat Puku, joka suo kantajalleen kyvyn lentää, projektoida sädeiskuja käsistä ja yli-luonnolliset fyysiset voimat
Suhteet
Sukulaiset Ei tunnettuja (Bullski on naimisissa, mutta hänen vaimonsa nimeä ei tiedetä)

Titaanimies (esiintynyt Suomessa myös alkuperäisellä nimellään Titanium Man ja nimellä Titaniummies) on Marvel-kustantamon luoma superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisessa Tales of Suspense-lehden numerossa 69 (1965). Hahmon loivat Stan Lee ja Don Heck. Titaanimies on pääasiallisesti Rautamiehen vihollinen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boris Bullski oli Neuvostoliiton kansalainen ja kommunistisen puolueen suosittu jäsen. Hän sai useita vaativia työtehtäviä ja työskenteli kuuluisan Natasha Romanoffin kanssa tiedustelutehtävissä. Poliittisten mullistusten aikana Bullski kuitenkin tuomittiin Siperiaan työleirille. Siellä hän tutustui tiedemiehiin, jotka olivat työskennelleet yhdessä Anton Vankon, alias Purppuradynamon kanssa. Bullski suunnitteli tekevänsä haarniskan jolla voittaa Rautamies ja todistaa Neuvostoliiton paremmuus.

Leirillä suunniteltiin titaanista tehty haarniska, joka kuitenkin oli paljon suurempi ja raskaampi mitä Rautamiehen (leirillä ei ollut saatavilla asianmukaista hienoelektroniikkaa). Puolue näytti hankkeelle vihreää valoa ja raskaan taistelun jälkeen neutraalilla maaperällä Titaanimies hävisi televisioiden taltioiman taistelunsa. Vihainen Bullski alkoi heti suunnitella uusintaottelua, mutta hävisi tämänkin.

Lukuisten tappioiden jälkeen hän pakeni Vietnamiin. Täällä hän liittoutui Radioaktiivisen Miehen ja uuden Purppuradynamon, Alex Nevskyn kanssa lisäten samalla radioaktiivisilla käsittelyillä omaa fysiikkaansa huippuunsa. Geneettisen käsittelyn myötä Bullski kykeni nostamaan ilman haarniskaansa noin 1100 kg. Titaanikolmikoksi itseään kutsuvat rikolliset eivät kuitenkaan saavuttaneet sanottavampaa menestystä ja ryhmä hajaantui koettuaan nöyryyttävän tappion Kang Valloittajaa vastaan.

Bullski löysi myöhemmin nerokkaan tiedemiehen nimeltään Sergei, joka oli suunnitellut hämmästyttäviä "luottokorttihaarniskoja". Haarniska kykeni pakkaamaan itse itsensä pieneksi laitteeksi, joka muistutti luottokorttia. Titaanimies kiristi tiedemiestä hänen vangittujen vanhempiensa avulla rakentamaan lukuisia haarniskoja, joihin hän huijasi katkeroituneita Vietnamin sodan veteraaneja käyttäen itsestään nimeä Komentaja.

Tämä VihreäVapausRintama ryösteli pankkeja ja taisteli Beta-Billiä vastaan. Sergei sai kuitenkin tietää vanhempiensa jo kuolleen ja paljasti Titaanimiehen suunnitelmat. Raivostuneet veteraanit hyökkäsivät entisen johtajansa kimppuun, joka pakeni luottokorttimuotoonsa. Sergei kuitenkin repi kortin kahtia ja heitti palaset roskikseen[1].

Bullskin kuoltua toinen neuvostorikollinen Gremlin otti kannettavakseen Titaanimiehen haarniskan, mutta kuoli taistelussa Rautamiestä vastaan epävakaan haarniskan pettäessä.

Dimitri Bukharin, jälleen uusi Purppuradynamo, lähetettiin herättämään Bullski henkiin. Hän onnistuikin yhdistämään kortit ja herättämään Titaanimiehen jälleen eloon (tosin tämän jalka ei ollut aivan kunnossa). Myöhemmin Purppuradynamo nimeltään Valentin Shatalov tarjosi Bullskille mahdollisuutta palauttaa hajonnut Neuvostoliitto, mutta yritykset epäonnistuivat.

Bullski oli kyllästynyt Venäjään ja alkoi suuntautua ajatusmaailmaltaan länsimaisemmaksi. Kävi myös kivuliaan selväksi, että Bullski tarvitsi haarniskaansa pysyäkseen hengissä. Viimeinen pisara oli Stark-yhtiöiden avaama Moskovan konttori. Hän hyökkäsi raivoisasti paikalle, mutta Rautamies, Musta Leski ja Purppuradynamo saapuivat paikalle pysäyttämään tätä. Titaanimies kuitenkin murskasi Purppuradynamon jalan ja pakeni paikalta.

Tony Stark päätti käyttää vammautuneen Purppuradynamon haarniskaa Titaanimiehen pysäyttämiseen. Shatalov itse käytteli haarniskaansa kauko-ohjauksen avulla ja Musta Leski auttoi Starkia käännöstyössä. Näin roiston vangitsisi hänen oma maanmiehensä.

Titaanimies ja Stark taistelivat raivoisasti hylätyllä avaruussukkulatehtaalla ja lopulta Shatalovin nähdessä, ettei Titaanimies pysähtyisi, hän käytti haarniskansa voimakkainta asetta. Sädeisku työnsi Titaanimiehen rakettien keskelle, jotka räjähtivät. Stark yritti turhaan etsiä Bullskia ja oli raivoissaan tämän kuolemasta.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Titaanimiehen taisteluhaarniska esittelyssä (suomennos Lauri "Mail-Man" Narinen).

Titaanimies käytti vihreää, Rautamiehen oman tapaista haarniskaa. Haarniska ei kuitenkaan ollut läheskään yhtä hienostunut kuin mitä Starkin. Tosiasiassa haarniska oli hyvin epävakaa. Tästä aiheutui esimerkiksi Gremlinin kuolema ja oletettavasti Titaanimiehen lukuisat tappiot.

Haarniskan avulla Bullski sai viisikymmenkertaiset voimat, joten hän kykeni nostamaan noin 58 tonnia. Haarniska kestää jopa suoran tykistökeskityksen ja antaa käyttäjälleen kyvyn lentää noin nopeudella 370 km/h 18 minuutin ajan, mikä antaa kantamaksi noin 111 km. Haarniskansa avulla Bullski kykeni myös ampumaan laserohjattuja plasmaiskuja käsistään.

Titaanimiehen voimalähde on hänen selkäänsä sijoitettu ydinvoimapatteri.

Titaanimies muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Titaanimies yhdessä Magneton kanssa esiintyivät Wings-yhtyeen kappaleessa "Magneto and Titanium Man" Venus and Mars-albumilla. Myös Purppuradynamo mainitaan laulussa. Laulussa kolme superroistoa yrittävät vakuuttaa laulajaa/kertojaa että naispuolinen poliisi joka yrittää pysäyttää pankkiryöstöä, onkin todellisuudessa pankkiryöstäjä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MARVEL #4 (1992). Kustannus Oy Semic.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]