Musta Leski (Natasha Romanoff)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musta Leski
Luoja(t) Stan Lee, Don Rico & Don Heck
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales of Suspense #52 (1964)
Henkilötiedot
Oikea nimi Natasha Alianovna Romanova
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kostajat, YPKVV
Edelliset ryhmäsidokset KGB, Ukonnuolet
Henkilöllisyydet Nancy Rushman, Laura Matthers, Natasha Romanoff
Voimat Hidastettu ikääntymisprosessi, tehostettu immuniteetti. Olympiatason voimistelija, kokenut sotilas ja vakooja. Kyky hypnotisoida.

Natasha Alianovna Romanova alias Natasha Romanoff on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä venäläinen vakooja ja alkuperäinen moderni Musta Leski. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Tales of Suspense -lehden numerossa 52 vuonna 1964. Hahmon loivat Stan Lee, Don Rico ja Don Heck.

Varhainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natasha syntyi Stalingradissa (nyttemmin Volgograd). Hänen vanhempansa kuolivat tulipalossa Natashan ollessa vielä lapsi. Natashan pelasti liekeistä mies nimeltään Ivan Petrovitch, joka otti nuoren Natashan huostaansa[1]. Myöhemmin KGB koulutti hänestä yhdessä muiden lukuisten nuorten naisten kanssa vakoojan ja harjaannutti Natashan myös voimistelussa ja kamppailulajien taidossa. Venäläiset tiedemiehet varustivat hänet korkeateknologisilla aseilla, joista tunnetuimmat ovat ranteisiin asennetut energia-aseet, joiden ammuksia Natasha kutsuu "Lesken pistoiksi". Hänelle annetaan koodinimi Musta Leski ja Natashan mieleen asennetaan vääriä muistoja, joiden tarkoitus on taata Lesken lojaalisuus. Esiintyessään ensimmäisiä kertoja sarjakuvien sivuilla Leski ei käyttänyt naamiota tai supersankareille tyypillistä asua. Hänen asunaan oli aamutakki. Myöhemmin Musta Leski siirtyy toimimaan Yhdysvaltoihin ja kehittää romanttisen ihastuksen Haukansilmää kohtaan.

Natasha kasvaa varsinaiseksi femme fataleksi, jonka ensimmäinen tehtävä on vietellä amerikkalainen asetehtailija Tony Stark. Jouduttuaan kahnauksiin Starkin alter egon, eli Rautamiehen kanssa, Musta Leski loikkaa Yhdysvaltoihin ja liittyy Kostajiin naamiosankarina.

Musta Leski muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Musta Leski on esiintynyt Marvel Cinematic Universen elokuvissa vuodesta 2010 alkaen näyttelijänä Scarlett Johansson.[5]
    • Hahmon ensiesiintyminen oli elokuvassa Iron Man 2. Hän oli Tony Starkin uutena assistenttina esiintynyt peitetehtävissä oleva S.H.I.E.L.D.:n agentti.
    • Johansson jatkoi roolissa myös elokuvissa The Avengers (2012), Captain America: The Return of the First Avenger (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Civil War (2016), Avengers: Infinity War (2018) ja Avengers: Endgame (2019), tehden myös lyhyen esiintymisen elokuvassa Captain Marvel (2019).
    • Vuonna 2021 sai ensi-iltansa Mustan Lesken sooloelokuva Black Widow, joka kertoi hahmon jälleenkohtaamisesta ennen menneisyytensä kanssa ja ihmisten, jotka hän tunsi ennen S.H.I.E.L.D.:iin liittymistä.[6]
    • Lake Bell ääninäyttelee vaihtoehtoisten aikajanojen versioita Natasha Romanoffista Disney+-animaatiosarjassa What If...? (2021–).[7] Tunnetuin näistä varianteista esiintyy sarjan kahdeksannessa jaksossa ”Mitä jos... Ultron voitti?”, jossa Ultron oli onnistunut tekemään Visionista. Romanoff ja Clint Barton olivat ainoat eloonjääneet, ja matkustivat Siperiaan etsimään yhtä Arnim Zolan tietoisuuden digitaalisista kopioista, jotta tämä voisi hakkeroida ja eliminoida Ultronin. Ensimmäisen tuotantokauden päätösjakson, ”Mitä jos... Seuraaja rikkoisi valansa?”, lopussa, Multiversumin Vartijat saapuivat kyseiseen universumiin ja Romanoff liittyi heihin auttaakseen heitä voittamaan Ultronin. Toisin kuin muut Vartijat, Romanoff ei enää palannut omaan elottomaan universumiinsa, vaan Seuraaja lähetti hänet universumiin, joka nähtiin aiemmin sarjan kolmannessa jaksossa ”Mitä jos... maailma menettäisi suurimmat sankarinsa?”. Oheismateriaalissa variantin nimi on Post-apokalyptinen Musta Leski (engl. Post-Apocalyptic Black Widow).

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 Margaret Griffin The Marvel Super Heroes
2004 Saffron Henderson The Punisher
2006 Olivia d’Abo Ultimate Avengers
Ultimate Avengers 2
2006 Nika Futterman Marvel: Ultimate Alliance
2008 Salli Saffioti Spider-Man: Web of Shadows
2009 Lena Headey The Super Hero Squad Show
2010
2012
2014–2016
2018–2019
2021
Scarlett Johansson Iron Man 2
The Avengers
Captain America: The Return of the First Avenger
Avengers: Age of Ultron
Captain America: Civil War
Avengers: Infinity War
Captain Marvel
Avengers: Endgame
Black Widow
Lego Marvel's Avengers
2010 Catherine Campion Iron Man 2
2010–2012 Vanessa Marshall The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2013–2021 Laura Bailey Avengers Assemble
Ultimate Spider-Man
Spider-Man
Marvel’s Avengers
2021
2023
Lake Bell What If...?