Avengers: Endgame

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Avengers: The Kang Dynasty)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avengers: Endgame
Ohjaaja Anthony Russo
Joe Russo
Käsikirjoittaja Christopher Markus
Stephen McFeely
Perustuu Stan Leen ja Jack Kirbyn sarjakuvaan Kostajat
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä
Kuvaaja Trent Opaloch
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Charles Wood
Pukusuunnittelija Judianna Makovsky
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 181 min[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 356 miljoonaa $[2]
Tuotto 2,798 miljardia $[3][4]
Katsojat 348 633 (Suomessa)[5]
Edeltäjä Avengers: Infinity War
Seuraaja Avengers: The Kang Dynasty
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Avengers: Endgame on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin luomaan Kostajat-supersankariryhmään. Se on suora jatko-osa vuoden 2018 elokuvalle Avengers: Infinity War sekä Marvel Cinematic Universen (MCU) 22. elokuva ja kolmannen vaiheen kymmenes elokuva. Elokuvan ohjasivat Anthony ja Joe Russo sekä käsikirjoittivat Christopher Markus ja Stephen McFeely. Keskeisissä rooleissa ovat Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Paul Rudd, Brie Larson, Karen Gillan, Danai Gurira, Benedict Wong, Jon Favreau, Bradley Cooper, Gwyneth Paltrow ja Josh Brolin. Elokuvassa eloonjääneet Kostajat ja heidän liittolaisensa pyrkivät peruuttamaan tuhot, jotka Thanos aiheutti maailmankaikkeudelle käytettyään Ikuisuuskivien voimaa.

Elokuva julkistettiin lokakuussa 2014 nimellä Avengers: Infinity War – Part 2 ja toukokuussa 2015 Russon veljekset valittiin ohjaajiksi, Markusin ja McFeelyn allekirjoittaessa sopimuksen elokuvan käsikirjoittamisesta. Heinäkuussa 2016 Marvel päätti, että elokuva tulee saamaan uuden nimen ja sitä kutsutaan siihen asti vain ”nimeämättömäksi Avengers-elokuvaksi”. Kuvaukset alkoivat elokuussa 2017 Pinewood Atlanta Studiosilla, Fayetten piirikunnassa, Georgiassa, kolme viikkoa Avengers: Infinity Warin kuvausten päättymisen jälkeen ja päättyivät tammikuussa 2018. Lisäkuvauksia tehtiin Atlantan keskustassa ja metropolisella alueella. Elokuvan uusi virallinen nimi paljastettiin joulukuun 2018 alussa.

Avengers: Endgame sai maailmanensi-iltansa Los Angelesissa 22. huhtikuuta 2019. Elokuvateattereihin se ilmestyi Suomessa 24. huhtikuuta ja Yhdysvalloissa 26. huhtikuuta 2019. Elokuva sai erittäin myönteisen vastaanoton, ja arvostelijat ylistivät elokuvan ohjausta, näyttelijöitä, viihdearvioita ja tarinan tunteellisuutta, pitäen sitä juuri sopivana huipentumana 22 elokuvan pituiselle tarinalle. Elokuva on tuottanut yli 2,79 miljardia dollaria lipputuloina, rikkoen jo ensimmäisen viikon aikana monia ennätyksiä, ohittaen Infinity Warin tuoton vain 11 päivässä ja tullen maailman eniten tuottaneeksi elokuvaksi, kunnes Avatar ohitti sen uudella teatterikierroksellaan maaliskuussa 2021. Elokuva sai myös Oscar-ehdokkuuden vuoden 2020 gaalassa parhaista erikoistehosteista, Bafta-ehdokkuuden 73. British Academy Awards -gaalassa samasta kategoriasta sekä kolme Critics’ Choice -ehdokkuutta (voittaen niistä kaksi). Elokuvalle tullaan julkaisemaan vuosina 2026 ja 2027 kaksi jatko-osaa, Avengers: The Kang Dynasty ja Avengers: Secret Wars.

Kolme viikkoa sen jälkeen, kun Thanos oli Ikuisuuskivien voimalla tuhonnut puolet maailmankaikkeuden elollisista olennoista,[a] Carol Danvers pelastaa Tony Starkin ja Nebulan ja tuo heidät ja Benatar-aluksen Maahan muiden eloonjääneiden – Natasha Romanoffin, Bruce Bannerin, Steve Rogersin, Rocketin, Thorin, Pepper Pottsin ja James Rhodesin – luokse. Nebulalta saaduilla tiedoilla Kostajat lähtevät Benatarilla planeetalle 0269-S, jossa Thanos eli maanviljelijänä. Thanos oli kuitenkin tuhonnut Ikuisuuskivet estääkseen ketään enää käyttämästä niitä, mistä raivostuneena Thor tappaa hänet.

Viisi vuotta myöhemmin Stark ja Potts olivat vetäytyneet viettämään yksinkertaisempaa elämää tyttärensä Morganin kanssa. Danvers oli lähtenyt tutkimaan Thanoksen tekojen vaikutuksia muilla planeetoilla. Thor oli alkoholisoitunut ja eloonjääneet asgardilaiset olivat perustaneet Uuden Asgardin pieneksi kalastusyhteisöksi Tønsbergiin, Norjaan. Banner on muuttanut itsensä pysyvästi Hulkiksi, mutta säilyttänyt älykkyytensä. Eräänä päivänä Scott Lang pääsee pois kvanttimaailmasta,[b] jossa oleminen tuntui hänestä vain viideltä tunnilta, ja selvittää tiensä Kostajien luokse. Hän ehdottaa Kostajille, että he matkustaisivat Hank Pymiltä jääneen kvanttiteknologian avulla ajassa noutaakseen menneisyyden Ikuisuuskivet nykyhetkeen ja palauttaakseen niillä tuhotut elolliset takaisin henkiin. Stark kieltäytyy aluksi, koska hän pelkäsi historian muuttuvan ja menettävänsä tyttärensä. Hän kuitenkin muuttaa mielensä Peter Parkerin kuoleman vaivaamana ja Pottsin suostuttelemana. Banner vakuuttaa, ettei menneisyyden muuttaminen muuta tulevaisuutta, mutta se loisi haaroja aikajatkumoon, minkä välttämiseksi Ikuisuuskivet olisi palautettava käytön jälkeen menneisyyteen. Hän ja Rocket suostuttelevat Thorin liittymään takaisin Kostajiin ja Romanoff löytää Tokiosta Clint Bartonin, joka perheensä menetettyään on ryhtynyt omankädenoikeuden edustajaksi nimeltä Ronin.

Banner, Rogers, Lang ja Stark matkustavat vuoteen 2012 keskelle New Yorkin taistelua.[c] Banner menee Sanctum Sanctorumiin ja suostuttelee Muinaisen luovuttamaan Aikakiven. Rogers huijaa S.H.I.E.L.D.:iin soluttautuneet Hydran agentit luovuttamaan Mielikiven, mutta Stark ja Lang menettävät vahingossa Tilakiven menneisyyden Lokille, joka pakenee. Rogers ja Stark matkustavat viimeisillä Pym-hiukkasillaan New Jerseyssä sijaitsevaan S.H.I.E.L.D.:n tukikohtaan vuoteen 1970, missä he onnistuvat noutamaan holvista Tilakiven sekä Pymin laboratoriosta lisää Pym-hiukkasia päästäkseen takaisin nykyhetkeen. Rocket ja Thor matkustavat vuoden 2013 Asgardiin, missä he poistavat Todellisuuskiven Jane Fosterista.[d] Thor ottaa mukaansa myös entisen vasaransa Mjolnirin. Rhodes ja Nebula matkustavat planeetta Moragille vuoteen 2014 noutamaan Voimakiven ennen kuin Peter Quill ehtii saapua.[e] He löytävät kiven, mutta Nebulan kyberneettiset implantit välittävät hänen muistikuvansa menneisyyden Nebulalle, jonka kautta menneisyyden Thanos saa tietää tulevasta voitostaan sekä Kostajien suunnitelmasta. Hän vangitsee tulevaisuuden Nebulan ja lähettää menneisyyden Nebulan seuraamaan Rhodesia tulevaisuuteen. Romanoff ja Barton matkustavat myös vuoteen 2014, mutta planeetta Vormirille, missä Sielukiveä vartioiva Johann Schmidt kertoo heille, että kiven saamiseksi sen etsijän on uhrattava joku rakastamansa henkilö. Ystävykset yrittävät estää toistensa uhrausyritykset, kunnes Romanoff pudottautuu kuolemaan ja Barton palaa nykyhetkeen Sielukivi mukanaan.

Palattuaan takaisin Stark, Banner ja Rocket rakentavat uuden Ikuisuuden rautahanskan ja Banner onnistuu sillä palauttamaan takaisin kaikki Thanoksen tomuksi muuttamat elolliset olennot. Menneisyyden Nebula kuitenkin päästää kvanttitunnelilla menneisyyden Thanoksen ja tämän armeijan nykyhetkeen, missä he tuhoavat Kostajien tukikohdan. Thanos ottaa uudeksi suunnitelmakseen tuhota vanhan maailmankaikkeuden ja luoda sen tilalle kokonaan uuden. Kostajat jäävät alakynteen, kunnes Stephen Strange ja muut Mystisen magian mestarit saapuvat ja tuovat lukuisten portaalien kautta mukanaan Kostajien ja Galaksin Vartijoiden henkiinheränneet jäsenet sekä armeijan asgardilaisia, wakandalaisia ja ravagereitä taistelemaan Thanoksen armeijaa vastaan. Nykyhetken Nebula tappaa menneisyyden Nebulan ja suostuttelee menneisyyden Gamoran kääntymään Thanosta vastaan. Danvers palaa Maahan ja tuhoaa Thanoksen komentoaluksen Sanctuary II:n sekä Thorin ja Rogersin ohella pidättelee Thanosta, kunnes Stark saa Ikuisuuskivet käsiinsä ja muuttaa niillä Thanoksen ja koko hänen armeijansa tomuksi. Ikuisuuskivien voima haavoittaa Starkia kuolettavasti, mutta tämä ehtii hyvästellä Pottsin, Rhodesin ja Parkerin.

Starkin hautajaisten jälkeen Thor nimittää Valkyyrian Uuden Asgardin hallitsijaksi ja liittyy Galaksin Vartijoihin, jotka lähtevät etsimään menneisyyden Gamoraa. Rogers palauttaa kvanttitunnelilla Ikuisuuskivet ja Mjolnirin takaisin omiin aikoihinsa, mutta päättää jäädä menneisyyteen ollakseen taas vanhan tyttöystävänsä Peggy Carterin kanssa. Nykyhetkessä Banner, Sam Wilson ja Bucky Barnes tapaavat vanhentuneen Rogersin, joka luovuttaa kilpensä Wilsonille.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Robert Downey Jr.  Tony Stark / Rautamies  
 Chris Evans  Steve Rogers / Kapteeni Amerikka  
 Mark Ruffalo  Bruce Banner / Hulk / Älykäs Hulk  
 Chris Hemsworth  Thor  
 Scarlett Johansson  Natasha Romanoff / Musta Leski  
 Jeremy Renner  Clint Barton / Haukansilmä / Ronin  
 Don Cheadle  James ”Rhodey” Rhodes / Sotakone / Rautapatriootti  
 Paul Rudd  Scott Lang / Muurahaismies  
 Brie Larson  Carol Danvers / Kapteeni Ihme  
 Karen Gillan  Nebula  
 Danai Gurira  Okoye  
 Benedict Wong  Wong  
 Jon Favreau  Harold ”Happy” Hogan  
 Bradley Cooper  Rocket (ääni)  
 Gwyneth Paltrow  Virginia ”Pepper” Potts / Rescue  
 Josh Brolin  Thanos (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Benedict Cumberbatch  Stephen Strange / Tohtori Outo  
 Chadwick Boseman  T’Challa / Musta Pantteri  
 Tom Holland  Peter Parker / Hämähäkkimies  
 Zoë Saldaña  Gamora  
 Evangeline Lilly  Hope van Dyne / Ampiainen  
 Tessa Thompson  Valkyyria  
 Rene Russo  Frigga  
 Elizabeth Olsen  Wanda Maximoff  
 Anthony Mackie  Sam Wilson / Haukka  
 Sebastian Stan  James ”Bucky” Barnes / Talvisotilas  
 Tom Hiddleston  Loki  
 Pom Klementieff  Mantis  
 Dave Bautista  Drax Tuhoaja  
 Letitia Wright  Shuri  
 John Slattery  Howard Stark  
 Tilda Swinton  Muinainen  
 Hayley Atwell  Peggy Carter  
 Natalie Portman  Jane Foster  
 Marisa Tomei  May Parker  
 Taika Waititi  Korg (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Angela Bassett  Ramonda  

 Michael Douglas  Hank Pym  
 Michelle Pfeiffer  Janet van Dyne  
 William Hurt  Thaddeus Ross  
 Cobie Smulders  Maria Hill  
 Sean Gunn  Kraglin Obfonteri  
 Winston Duke  M’Baku  
 Linda Cardellini  Laura Barton  
 Maximiliano Hernández  Jasper Sitwell  
 Frank Grillo  Brock Rumlow  
 Hiroyuki Sanada  Akihiko  
 Tom Vaughan-Lawlor  Ebony Maw (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 James D’Arcy  Edwin Jarvis  
 Jacob Batalon  Ned Leeds  
 Vin Diesel  teini-Groot (ääni)  
 Robert Redford  Alexander Pierce  
 Chris Pratt  Peter Quill / Tähtilordi  
 Samuel L. Jackson  Nick Fury  
 Lexi Rabe  Morgan Stark  
 Ross Marquand  Johann Schmidt / Punakallo (ääni)  
 Emma Fuhrmann  Cassie Lang  
 Michael Shaw  Corvus Glaive (ääni ja liikkeenkaappaus)  
 Terry Notary  Cull Obsidian (liikkeenkaappaus)  
 Kerry Condon  Perjantai (ääni)  
 Ben Sakamoto  Cooper Barton  
 Ava Russo  Lila Barton  
 Cade Woodward  Nathaniel Barton  
 Callan Mulvey  Jack Rollins  
 Ty Simpkins  Harley Keener  
 John Michael Morris  nuori Hank Pym  
 Monique Ganderton  Proxima Midnight (liikkeenkaappaus)  
 Joe Russo  Bobby (cameo)  
 Jim Starlin  mies tukiryhmässä (cameo)  
 Ken Jeong  varastorakennuksen vartija (cameo)  
 Lia Russo  Hulk-fani (cameo)  
 Stan Lee  autonkuljettaja vuonna 1970 (cameo)  
 Yvette Nicole Brown  agentti Phyllis Jenkins (cameo)  

Marvel julkisti lokakuussa 2014 Age of Ultronille kaksiosaisen jatko-osan nimeltä Avengers: Infinity War. Ensimmäisen osan suunniteltiin saavan ensi-iltansa 4. toukokuuta 2018 ja toisen osan 3. toukokuuta 2019.[6][7] Marvel julkisti huhtikuussa 2015, että Anthony ja Joe Russo ohjaisivat Avengers: Infinity Warin molemmat osat[8] ja että molemmat kuvattaisiin samanaikaisesti vuoden 2016 lopusta alkaen.[9] Kevin Feige puolestaan kertoi, että elokuvat julkaistaan erillisinä, ”koska heillä [on] niin monta jaettua elementtiä, tuntui sopimattomalta... antaa sellaiset [lisänimet elokuville]. En kutsuisi sitä yhdeksi kahteen osaan jaetuksi tarinaksi. Sanoisin, että siitä tulee kaksi erillistä elokuvaa.”[10] Toukokuussa Christopher Markus ja Stephen McFeely allekirjoittivat sopimuksen molempien elokuvien käsikirjoituksen tekemisestä.[11]

Russot paljastivat toukokuussa 2015 aikovansa antaa elokuville uudet nimet korostaakseen yhä enemmän sitä, ettei kyseessä ollut yksi kahteen osaan jaettu pitkä elokuva, vaikka niiden alkuperäiset nimet olivatkin Avengers: Infinity War – Part 1 ja Avengers: Infinity War – Part 2. Joen mukaan ”Tarkoituksena on, että tulemme antamaan uudet [nimet], mutta emme ole vielä keksineet [mitkä].”[12] Heinäkuun lopussa Marvel poisti toisen osan nimen ja elokuvaa kutsuttiin toistaiseksi vain ”nimeämättömäksi Avengers-elokuvaksi”.[13] Anthony Russo sanoi, että elokuvan uusi nimi pidettäisiin salassa ”jonkin aikaa”.[14] Feige ja Russot puolestaan vihjailivat, että nimi saattaisi paljastaa yksityiskohtia elokuvan sekä Infinity Warin juonesta.[15][16]

Kuvaukset alkoivat 10. elokuuta 2017 Pinewood Atlanta Studiosilla Fayetten piirikunnassa Georgiassa,[17][18] Trent Opalochin toimiessa kuvaajana.[19] Infinity Warin tavoin elokuva kuvattiin Imax/Arri 2D -kameroilla. Ne olivat ensimmäiset kokonaan Imax-kameroilla kuvatut Hollywood-elokuvat.[20] Kuvauksia tehtiin kuukauden ajan The Gulchin alueella Atlantan keskustassa ja Piedmont Parkissa.[21] Anthony Russo oli alun perin sitä mieltä, että näyttelijöiden suuren lukumäärän johdosta olisi sekä taloudellisesti että logistisesti järkevämpää kuvata molemmat elokuvat samanaikaisesti.[22] Kevin Feigen mukaan elokuvat olikin alun perin tarkoitus kuvata samanaikaisesti, mutta hän päätti myöhemmin kuvata ne peräkkäin. ”Aiomme tehdä ne peräkkäin. Oli liian monimutkaista ylittää niiden rajat tällä tavalla, ja löysimme itsemme—jälleen, tekemässä jotain millä on hintansa. Halusimme keskittyä ohjaamaan yhden elokuvan ja sitten toisen.”[23] Tuotanto päättyi 11. tammikuuta 2018.[22] Lisäkuvaukset alkoivat 7. syyskuuta 2018 ja päättyivät 12. lokakuuta 2018.[24][25] Joitain lisäkuvauksia tehtiin vielä tammikuussa 2019.[26] Maaliskuussa 2019 Russon veljekset vahvistivat viimeisten Endgameen tehtyjen leikkausten olevan valmiit.[27]

Ensimmäinen traileri julkaistiin 7. joulukuuta 2018, jolloin elokuvan nimeksi paljastettiin Avengers: Endgame. Ensi-iltapäivämääräksi kerrottiin 26. huhtikuuta 2019.[28] Industrial Light & Magic, Weta Digital, DNEG, Framestore, Cinesite, Digital Domain, Rise, Lola VFX, Cantina Creative, Capital T, Technicolor VFX ja Territory Studio vastasivat Endgamen visuaalisista erikoistehosteista.[29] Jeffrey Ford ja Matthew Schmidt toimivat elokuvan leikkaajina.[30]

Kesäkuussa 2016 paljastettiin, että Alan Silvestri, joka sävelsi The Avengersin musiikin, palaisi säveltäjäksi Infinity Wariin ja Endgameen.[31] Russot ja Silvestri aloittivat sävellysten työstämisen marraskuussa 2018.[32]

io9:n Germain Lussier puhui tavasta, jolla Marvel saattaisi markkinoida elokuvaa, johtuen Infinity Warin lopusta, jossa monet aiemmin esitellyistä hahmoista kuolevat. Hän epäili esiintyisivätkö hahmot julisteissa tai lelukampanjoissa, tai että osallistuisivatko hahmojen näyttelijät elokuvaa koskeviin lehdistötilaisuuksiin. Lussier tunsi, että Disney ja Marvel voisivat keskittyä Kostajien alkuperäisjäseniin, mutta huomautti, että olisi hyödyllisempää tuoda esille joidenkin kuolleiden hahmojen paluut, mikä ”rakentaisi salaperäisyyttä ja utealiaisuutta siitä miten he tulisivat takaisin. Kaikkien tähtien tuominen eteen ja keskelle, niin kuin kuuluukin, loisi aivan uudenlaisen kiinnostuksen elokuvaa kohtaan.”[33] Kesäkuussa 2018 Feige kommentoi asiaa sanomalla, että näitä kuolleita hahmoja ei näytettäisi ollenkaan elokuvan markkinoinnissa, vaikka päätös asiasta saattaisi muuttua.[34] Hän näytti myös yksittäisiä kohtauksia elokuvasta CineEurope-tapahtumassa,[35] mukaan lukien kohtauksen, jossa esiintyivät Tony Stark ja Scott Lang,[36] ja sanoi, että virallinen markkinointikampanja alkaisi vuoden 2018 lopulla, jolloin paljastettaisiin myös elokuvan virallinen nimi.[37] Joulukuun 2018 alussa, ennen ensimmäisen trailerin julkaisua, The Hollywood Reporterin Graeme McMillan puhui siihen liittyvästä ”kuumeisesta ennakoinnista”. McMillan tunsi että merkittävä asia ennakoinnissa oli se oli enimmäkseen ”fanien luomaa, ilman merkittävää suuntaa, ilman Marvel tai elokuvantekijöiden vaikutusta” ja että elokuvaa koskevan tiedon määrä ilman minkäänlaista mainostamista oli ”sellaista bränditietoisuutta, mistä useimmat studiot olisivat valmiita tappamaan”. Tämän vuoksi McMillan kehotti Marvelia olemaan julkaisematta ainuttakaan traileria elokuvalle, koska ”innostuksen taso, joka jo nyt kohdistui elokuvaan... todennäköisimmin vain rakentuu lisää mitä lähemmäs” elokuvan ensi-iltaa päästään. Hän lisäsi, että trailerin julkaiseminen veisi pois ”Schrödingerin kissaa muistuttavan aseman... josta se nyt nauttii” koska sen oli ”melkein taattu tuottavan pettymys faneille, jotka olivat keksineet omia henkilökohtaisia trailereitaan täynnä mitä tahansa sellaisia hetkiä, jotka tärkeitä tuottamaan nautinnollisen hyvän teaserin”.[38] Joulukuussa Audi vahvisti konseptiautonsa Audi e-tronin esiintyvän elokuvassa.[39]

Ensimmäinen traileri julkaistiin 7. joulukuuta 2018. The Hollywood Reporterin Richard Newby totesi, että vaikka traileri ei paljastanut mitään uutta, se ”tarjoaa synkän vilahduksen universumista, jota ei enää tunnista” ja antaa katsojan ”istuutua kunnolla Avengers: Infinity Warin lopun ja menetykseen liittyvien kysymysten ääreen”. Newby huomautti myös miten traileri ”palaa takaisin MCU:n alkuaikoihin... trailerissa käytetyn visuaalisen kielen tehdessä suuri palvelus korostamalla näiden hahmojen vaatimattomia alkuja” ja sanoi lopuksi, että traileri jättää katsojille ”aivan yhtä monta kysymystä kuin meillä ennenkin oli”.[40] Polygonin Austen Goslin huomautti, ettei elokuva nimi viittaa pelkästään Stephen Strangen sanoihin Tony Starkille Infinity Warissa, mutta myös Starkin sanoihin elokuvssa Avengers: Age of Ultron. Goslin ajatteli, tämä ”[ei] luultavasti ollut sattumaa” ja sanoi ”Tuon Age of Ultronin kohtauksen repliikki on yksi elokuvan tärkeimmistä. Asiat näyttävät synkiltä ja sankarit ovat kohtaamassa vihollisen, jota eivät usko voittavansa.” Endgamen traileri ”heijastaa tätä täydellisesti” ja ”näyttää meille Kostajien kaksi tärkeintä hahmoa sellaisina kuin he ovat aina olleet: Rautamies, pessimisti, joka taistelee, vaikka tilanne näyttäisi kuinka toivottomalta tahansa, ja Kapteeni Amerikka, optimisti, joka uskoo, ettei mikään ole toivotonta niin kauan kuin maailman sankarit taistelevat yhdessä”.[41] Traileria oli katsottu ensimmäisten 24 tunnin aikana 289 miljoonaa kertaa, tullen eniten historian tuossa ajassa koskaan katsottu elokuvatraileriksi ja rikkoen Avengers: Infinity Warin ensimmäinen trailerin ennätyksen (230 miljoonaa katselua). Traileri teki ennätyksen myös sitä koskevien Twitter-keskustelujen määrässä, sillä ensimmäisten 24 tunnin aikana trailerista oli 549 000 mainintaa.[42] 3. tammikuuta 2019 BoxOffice paljasti ”Trailer Impact” -palvelunsa kertoneen noin 77–78 prosenttia Endgamen trailerin katsoneista ihmisistä olevan kiinnostuneita elokuvan näkemisestä. Kolme viikkoa myöhemmin tehdyn tarkastuksen jälkeen, Endgame oli saanut enemmän kiinnostusta kuin mikään muu elokuva ja kaksi ylintä prosenttiosuutta vastaajista oli kiinnostunut elokuvan näkemisestä siitä asti kun palvelu avattiin maaliskuussa 2018.[43]

Elokuvan toinen traileri ja virallinen teatterijuliste julkaistiin 14. maaliskuuta 2019. Julisteessa esiintyi 13 hahmoa, mutta vain näiden näyttelijöistä vain 12 oli lueteltuna julisteen yläosassa, Danai Guriran nimen jäädessä pois. Vaikka Guriran nimi luki Benedict Wongin, Jon Favreaun ja Gwyneth Paltrow’n nimien (joiden hahmot eivät esiinny julisteessa) ohella julisteen pohjaluettelossa, hän pois jättäminen ylhäällä luetelluista nimistä sai faneilta kritiikkiä.[44][45] Polygonin Petrana Radulovic huomautti, että tapa, jolla näyttelijä kreditoidaan julisteeseen ”on monimutkainen prosessi” ja ”Guriraan kohdistunut laiminlyönti oli vähemmän tietoinen päätös kuin agenttien, palkkioiden ja elokuvatähtien vaatimusten käsittelemisten seuraukset.”[44] Myöhemmin samana päivänä Marvel Studios julkaisi julisteen, jossa Guriran nimi luki julisteen yläosassa.[44][45] Toista traileria oli katsottu ensimmäisten 24 tunnin aikana 268 miljoonaa kertaa, tehden siitä historian toiseksi eniten tuossa ajassa katsotun trailerin, jääden toiseksi vain elokuvan ensimmäiselle trailerille.[46]

Avengers: Endgame sai ensiesityksensä Los Angeles Convention Centerissä 22. huhtikuuta 2019.[47][48] Kiinassa, Australiassa sekä joissain Aasian ja Euroopan maissa elokuva sai ensi-iltansa 24. huhtikuuta 2019,[49][50][51] Iso-Britannissa 25. huhtikuuta 2019 ja Yhdysvalloissa 26. huhtikuuta 2019.[52][28] Alkuperäinen suunniteltu ensi-ilta oli ollut 4. toukokuuta 2019.[7][6]

Kesäkuussa 2019 Feige vahvisti, että Avengers: Endgamestä julkaistaisiin Yhdysvaltain teattereissa versio, jossa näytettäisiin lopputekstien jälkeen seitsemän minuutin edestä uutta materiaalia, mukaan lukien kunnianosoitus Stan Leen muistolle, keskeneräiseksi jäänyt kohtaus sekä Spider-Man: Far From Homen ensimmäinen kohtaus.[53] Tämän version esittäminen alkoi 28. kesäkuuta yli 1 040 teatterissa.[54]

Avengers: Endgame on tuottanut Yhdysvalloissa ja Kanadassa 858 miljoonaa dollaria ja muualla päin maailmaa 1,938 miljardia dollaria, eli kokonaisuudessaan 2,796 miljardia dollaria.[4] Se on tällä hetkellä maailman eniten tuottanut elokuva, vuoden 2019 eniten tuottanut elokuva, Marvel Cinematic Universen eniten tuottanut elokuva sekä eniten tuottanut supersankarielokuva.

Elokuvan tuotto ohitti Infinity Warin 4. toukokuuta ja oli nopein 2 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti tuottanut elokuva, saavuttaen rajan 11 päivässä (ohittaen Avatarin, jolla oli kestänyt 47 päivää).[55] Se on viides yli 2 miljardia dollaria tuottanut elokuva (Avatarin, Titanicin, Star Wars: The Force Awakensin ja Infinity Warin lisäksi),[56] ja toinen 2,5 miljardin dollarin rajan ylittänyt elokuva, ylittäen rajan 20 päivässä, Avatarin itse ylitettyä rajan 72 päivässä.[57]

Elokuva oli Suomen toiseksi katsotuin vuonna 2019: se keräsi elokuvateattereissa 348 633 katsojaa.[5]

Kriitikoiden vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes -kerääjäsivustolta 94 prosenttia arvostelijoista on antanut sille myönteisen arvostelun keskimääräisellä arvosanalla 8,3/10. Keräys perustuu 484 arvosteluun. Elokuvaa on kuvailtu sivustolla seuraavasti: ”Jännittävänä, viihdyttävä ja tunteellisesti vaikuttavana elokuvana, Avengers: Endgame tekee kaiken tarvittavan tuodakseentyydyttävän lopun Marvelin Infinity-saagalle.”[58] Metacritic-sivustolla se on saanut painotetun arvosanan 78/100, joka perustuu 57 arvosteluun.[59]

National Public Radion Glen Weldon antoi elokuvalle positiivisen vastaanoton ja piti elokuvaa arvoisena jatko-osa sekä edeltäjälleen että Marvel Studiosin kaikille 21 edelliselle elokuvalle, sanoen ”Russojen päätös pysyä lähellä eloonjääneiden Kostajien kokemuksia todistaa itsensä palkitsevaksi, kun he ilmaisevasti rakensivat elokuvan laajennetuksi voitoksi suurelle Marvel Cinematic Universelle. Onko teillä yhtään suosikkihahmoa yhdestäkään Marvel-elokuvasta vuosikymmenen varrelta, oli se sitten kuinka epämääräinen tahansa? Valmistautukaa saamaan palvelua, fanit.”[60] Rolling Stonen Peter Travers antoi elokuvalle arvosanan 4/5 ja sanoi ”Ei tarvita vitsejä kliseisestä aikamatkustusjuonesta — elokuvan on valmis, halukas ja kykenevä pärjäämään omillaan, Paluun tulevaisuuteen tullessa vakavana nauhana.”[61] Varietyn Peter Debruge kirjoitti, ”Infinity Warin pakosti nähtävän välienselvittelyn jälkeen, Russon veljekset tuovat faneja enemmän vastaan tulevan kolmituntisen seuraajan, palkiten nämä uskollisuudesta Marvel Cinematic Universea kohtaan”.[62] The Hollywood Reporterin Todd McCarthy sanoi, ”Se mikä tulee vahvasti esiin, tässä oudon riittävänä erikoisefektien tehostamassa sarjakuvista sovelletussa elokuvassa, on hahmojen näytteleminen, erityisesti Downeyn, Ruffalon, Evansin, Hemsworthin ja Brolinin roolisuoritukset sekä Paul Ruddin roolisuoritus Muurahaismiehenä”.[63]

The New York Timesin A. O. Scott antoi elokuvalle positiivisen, mutta varovaisen vastaanoton, elokuvan hahmojen sarjakuva-alkuperästä johtuen, sanomalla, ”Endgame on kuitenkin monumentti asianmukaisuudelle, sopiva päällyskivi yritykselle, joka on selvittänyt kuinka olla riittävän hyvä riittävälle määrälle ihmisiä riittävässä ajassa. Ei sillä, että se olisi todella ohi, tietenkään: Disney ja Marvel työstävät yhä uusia ryyppyjä aika-raha- jatkumoon. Mutta Russot tuovat lopetuksen tunteen, mahdollisuuden arvostaa sitä mitä on ollut ennen aikajanojen uudelleenasettumista ja pääsemme kaikki takaisin työn pariin.”[64] Los Angeles Timesin Justin Chan sanoi Avengers: Endgamen saavuttavan ja ansaitsevan klimaattisen tunneaallon, vaikka todellisen katharsiksen kokeminen jää vähäiseksi.[65]

Toukokuussa 2018 Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger kuvaili Marvelin suunnitelmia Endgamen jälkeen sanomalla, ”Ilmeisesti yritämme kokeilla jotain mitä kutsun uudeksi jatkumoksi Avengersin ulkopuolella, mutta se ei välttämättä tarkoita ettemmekö näkisi lisää Kostajia matkan varrella. Emme ole vain tiedottaneet sellaisesta mitään.” Iger lisäsi, ”Hahmojen ja koko tuotesarjan suosiosta johtuen, en usko, että ihmisten kannattaisi päätellä, ettei uutta Avengers-elokuvaa enää tule.”[66] Pian elokuvan ensi-illan jälkeen Anthony Russo sanoi, että hänellä ja Joe Russolla ”ei ollut toistaiseksi suunnitelmia tehdä lisää Marvel-elokuvia” Endgamen jälkeen, mutta koska heillä oli hyvät välit Marvel Studiosin kanssa, he eivät vastustaisi palaamista MCU:n pariin.[67]

Vuoden 2022 San Diego Comic-Con Internationalissa paljastettiin kahden seuraavan Avengers-elokuvan nimeltä: Avengers: The Kang Dynasty ja Avengers: Secret Wars. The Kang Dynastyn ensi-iltapäivämääräksi asetettiin alun perin 2. toukokuuta 2025 ja Secret Warsin ensi-iltapäivämääräksi 7. marraskuuta 2025. Molemmat elokuvat tulevat toimimaan MCU:n kuudennen vaiheen päätösosana.[68] Feige kertoi myös, etteivät Russon veljekset tule palaamaan ohjaajiksi.[69] Pian tämän jälkeen Destin Daniel Cretton, joka on ohjannut myös Shang-Chi and the Legend of the Ten Ringsin (2021), paljastettiin The Kang Dynastyn ohjaajaksi.[70] Ja syyskuussa paljastettiin, että Ant-Man and the Wasp: Quantumanian (2023) käsikirjoittaja Jeff Loveness käsikirjoittaisi The Kang Dynastyn.[71] Seuraavan kuukauden aikana Lokin ensimmäisen tuotantokauden (2021) pääkäsikirjoittaja ja Doctor Strange in the Multiverse of Madnessin (2022) käsikirjoittaja Michael Waldron palkattiin Secret Warsin käsikirjoittajaksi.[72] Kesäkuussa 2023, The Kang Dynastyn uudeksi ensi-iltapäivämääräksi asetettiin 1. toukokuuta 2026 ja Secret Warsin ensi-iltapäivämääräksi 7. toukokuuta 2027.[73] Marraskuussa 2023, sekä Loveness että Cretton olivat eronneet The Kang Dynastyn käsikirjoittajan ja ohjaajan paikoilta.[74][75] Saman kuukauden aikana, Waldron palkattiin Lovenessin käsikirjoittamaan Secret Warsin ohella myös The Kang Dynasty.[76]

 1. Kuvailtu elokuvassa Avengers: Infinity War (2018).
 2. Minne hän oli joutunut elokuvan Ant-Man and the Wasp (2018) lopussa.
 3. Joka kuvailtiin elokuvassa The Avengers (2012).
 4. Elokuvan Thor: The Dark World (2013) tapahtumien aikana.
 5. Kuvailtu elokuvassa Guardians of the Galaxy (2014).
 1. Avengers: Endgame (12A) British Board of Film Classification. 12.4.2019. Viitattu 29.4.2019. (englanniksi)
 2. D'Alessandro, Anthony: ‘Avengers: Endgame’ To Near Rare Breakeven Point With $1.1B Global Opening Deadline Hollywood. 27.4.2019. Viitattu 29.4.2019. (englanniksi)
 3. Avengers: Endgame (2019) The Numbers. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
 4. a b Avengers: Endgame Box Office Mojo. Viitattu 26.10.2019. (englanniksi)
 5. a b Kotimaisten elokuvien katsojamäärät notkahtivat viime vuonna: Fingerpori ja moni muu ennakkosuosikki floppasi HS.fi. 2.1.2020. Viitattu 2.1.2020.
 6. a b Siegel, Lucas: Marvel Announces Black Panther, Captain Marvel, Inhumans, Avengers: Infinity War Films, Cap & Thor 3 Subtitles Newsarama. 28.10.2014. Arkistoitu 28.10.2014. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 7. a b Strom, Marc: Marvel's The Avengers Head Into an Infinity War Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu 29.10.2014. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 8. Strom, Marc: Joe & Anthony Russo to Direct 2-Part Marvel's 'Avengers: Infinity War' Event Marvel.com. 7.4.2015. Arkistoitu 7.4.2015. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 9. Kit, Borys & Siegemund-Broka, Austin: Russo Brothers to Direct 'Avengers: Infinity War' Parts 1 and 2 The Hollywood Reporter. 23.3.2015. Arkistoitu 23.3.2015. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 10. Zalben, Alex & Horowitz, Josh: Marvel’s Movie Future: Here’s Everything You Need To Know Through… Phase 4? 12.4.2015. MTV. Arkistoitu 13.4.2015. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 11. Strom, Mark: Christopher Markus & Stephen McFeely to Write Marvel's 2-Part 'Avengers: Infinity War' Event Marvel.com. 7.5.2015. Arkistoitu 8.5.2015. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 12. Ryan, Mike: Russo Brothers Confirm: ‘Avengers: Infinity War 1 And 2’ Will Be Retitled Uproxx. 4.5.2016. Arkistoitu 4.5.2016. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 13. Donnelly, Matt: Marvel Surprise: ‘Avengers: Infinity War’ Won’t Be Split Into 2 Movies The Wrap. 29.7.2016. Arkistoitu 30.7.2016. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 14. Eisenberg, Eric: Why Avengers 4 Isn't Going To Be Called Infinity War Part 2 Anymore Cinema Blend. 19.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 15. Eisenberg, Eric: Why Avengers 4 Doesn't Have A Title Yet, According To Kevin Feige Cinema Blend. 23.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 16. Sandwell, Ian: Here's why we won't get Avengers 4's title until after Infinity War Digital Spy. 21.3.2018. Arkistoitu 22.3.2018. Viitattu 29.4.2018. (englanniksi)
 17. Perry, Spencer: Avengers 4 Filming Has Begun! ComingSoon.net. 10.8.2017. Arkistoitu 10.8.2017. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 18. Melrose, Kevin: Avengers: Infinity War Appears to Have Wrapped Filming Comic Book Resources. 14.7.2017. Arkistoitu 14.7.2017. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 19. Cabin, Chris: ‘Captain America: Civil War’ Directors on Landing Spider-Man, ‘Infinity War’ Shooting Schedule Collider. 14.1.2016. Arkistoitu 14.1.2016. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 20. Vlessing, Etan: Marvel's 'Avengers: Infinity War' to be Shot Entirely With Imax/Arri 2D Camera The Hollywood Reporter. 7.5.2015. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2018. (englanniksi)
 21. Walljasper, Matt: What’s filming in Atlanta now? Avengers: Infinity War, Ant-Man and the Wasp, Valor, Uncle Drew, plus the Marvel film that got away Atlanta. 24.8.2017. Arkistoitu 26.8.2017. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 22. a b Trumbore, Dave: ‘Avengers 4’ Wraps Filming as the Russo Brothers Move into Post-Production Collider.com. 11.1.2018. Viitattu 12.1.2018. (englanniksi)
 23. Chitwood, Adam: ‘Avengers: Infinity War’ and ‘Avengers 4’ Are Being Shot Separately, Says Kevin Feige Collider.com. 21.4.2017. Arkistoitu . Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 24. Dumaraog, Ana: Avengers 4 Reshoots Officially Begin As Directors Post Set Photo Screen Rant. 7.9.2018. Arkistoitu 8.9.2018. Viitattu 22.9.2018. (englanniksi)
 25. Hood, Cooper: Avengers 4 Reshoots: Russo Brothers Announce Filming Has Wrapped Screen Rant. 12.10.2018. Arkistoitu 13.10.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 26. Dominguez, Noah: Avengers: Endgame Reshoots Bring Back Two Guardians of the Galaxy Comic Book Resources. 16.1.2019. Arkistoitu 3.2.2019. Viitattu 17.1.2019. (englanniksi)
 27. Williams, Taylor: Avengers: Endgame Final Film Edit Locked, Directors Confirm Comic Book Resources. 8.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 16.3.2019. (englanniksi)
 28. a b Truitt, Brian: It's finally here! Watch the first trailer for Marvel's newly titled 'Avengers: Endgame' USA Today. 7.12.2018. Arkistoitu 7.12.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 29. Frei, Vincent: Avengers: Endgame Art of VFX. 7.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 30. Hullfish, Steve: Art of the Cut with Avengers – Infinity War editor, Jeffrey Ford, ACE Pro Video Coalition. 29.4.2018. Arkistoitu . Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
 31. Burlingame, Russ: Avengers Composer Alan Silvestri To Return For Infinity War Comicbook.com. 6.6.2016. Arkistoitu 7.6.2016. Viitattu 14.9.2017. (englanniksi)
 32. McMillan, Graeme: 'Avengers 4' Runtime Is Currently 3 Hours The Hollywood Reporter. 8.11.2018. Arkistoitu 28.11.2018. Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 33. Lussier, Germain: The Sequel to Spider-Man Homecoming Spans the Globe io9. 7.5.2018. Arkistoitu 7.5.2018. Viitattu 21.5.2018. (englanniksi)
 34. Lussier, Germain: The Avengers 4 Trailers Are Going To Have A Weird Marketing Problem Gizmodo. 26.6.2018. Arkistoitu 26.6.2018. Viitattu 30.6.2018. (englanniksi)
 35. Ritman, Alex: CineEurope: Disney Offers Glimpses of 'Toy Story 4,' 'Avengers 4,' 'Wreck-It Ralph 2' The Hollywood Reporter. 13.6.2018. Arkistoitu 14.6.2018. Viitattu 15.6.2018. (englanniksi)
 36. D'Alessandro, Anthony & Patten, Dominic: Marvel's 'Iron Fist' Set To Hit Comic-Con; No Show For 'Captain Marvel' & Film Side Deadline Hollywood. 18.6.2018. Arkistoitu 19.6.2018. Viitattu 30.6.2018. (englanniksi)
 37. Chitwood, Adam: 'Avengers 4' Title Likely Won't Be Revealed Until the End of the Year, Says Kevin Feige Collider. 25.6.2018. Arkistoitu 26.6.2018. Viitattu 30.6.2018. (englanniksi)
 38. McMillan, Graeme: What 'Avengers 4' Trailer Fever Should Teach Marvel The Hollywood Reporter. 4.12.2018. Arkistoitu 6.12.2018. Viitattu 6.12.2018. (englanniksi)
 39. Markovich, Tony: Audi E-Tron GT Concept confirmed for 'Avengers 4' Autoblog.com. 4.12.2018. Arkistoitu 11.12.2018. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
 40. Newby, Richard: The Tragic Symmetry of 'Avengers: Endgame' The Hollywood Reporter. 7.12.2018. Arkistoitu . Viitattu 7.12.2018. (englanniksi)
 41. Goslin, Austen: Avengers: Endgame's title ties together a long-running Avengers theme Polygon. 7.12.2018. Arkistoitu 10.12.2018. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
 42. Spangler, Todd: 'Avengers: Endgame' Trailer Smashes 24-Hour Video Views Record Variety. 8.12.2018. Viitattu 9.12.2018. (englanniksi)
 43. Rifkin, Jesse: Trailer Impact: 'Lego Movie 2' Posts Highest Recall w/ 24.7%; 'Avengers: Endgame' Posts Near-Record Interest in a Cinema View at 78.1% BoxOffice. 3.1.2019. Arkistoitu 3.1.2019. Viitattu 15.1.2019. (englanniksi)
 44. a b c Radulovic, Petrana: Marvel changes Avengers: Endgame poster after fan outcry over Danai Gurira’s credit omission Polygon. 14.3.2019. Arkistoitu 14.3.2019. Viitattu 15.3.2019. (englanniksi)
 45. a b Breznican, Anthony: Marvel updates Avengers: Endgame poster to include Danai Gurira's name Entertainment Weekly. 14.3.2019. Arkistoitu 14.3.2019. Viitattu 15.3.2019. (englanniksi)
 46. Marvel Studios: Thank you to the greatest fans in the universe for making Marvel Studios #CaptainMarvel the #1 movie in the world two weeks in a row, and doing ‘whatever it takes’ to watch the #AvengersEndgame trailer 268 million times in 24 hours. Twitter. 17.3.2019. Viitattu 18.3.2019. (englanniksi)
 47. Ridgely, Charlie: 'Avengers: Endgame' Being Called "One of the Biggest Movies of Our Lifetime," Theater Chains Adding Additional Showtimes ComicBook.com. 15.4. 2019. Arkistoitu 15.4.2019. Viitattu 18.4.2019. (englanniksi)
 48. Giardina, Carolyn: 'Avengers: Endgame' Premiere: Disney, Dolby Build High-Tech Theater in LA Convention Center The Hollywood Reporter. 23.4.2019. Arkistoitu 23.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 49. Tartaglione, Nancy: 'Avengers: Endgame' China Release Set On April 24; $800M+ WW Opening In Sight? Deadline Hollywood. 28.3.2019. Arkistoitu 29.3.2019. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
 50. Merueñas, Mark: Pinoys among those who get to watch 'Avengers: Endgame' two days ahead of rest of the world MSN. 16.3.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
 51. Avengers: Endgame Finnkino. Arkistoitu 6.3.2019. Viitattu 9.2.2019.
 52. Knight, Lewis: Avengers Endgame: UK release date, trailer, run time, cast and latest news Daily Mirror. 17.4.2019. Viitattu 22.4.2019. (englanniksi)
 53. Ridgely, Charlie: Avengers: Endgame Officially Getting Re-Released With New Footage (Exclusive) ComicBook.com. 19.6.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2019. (englanniksi)
 54. Yehl, Joshua: Avengers: Endgame Re-Release Runtime, Release Date, Tribute Subject Revealed IGN. 19.6.2019. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2019. (englanniksi)
 55. Rubin, Rebecca: ‘Avengers: Endgame’ Crushes $2 Billion Milestone in Record Time Variety. 5.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
 56. Tartaglione, Nancy: 'Avengers: Endgame' Passes 'Titanic' To Become #2 Film Ever Worldwide With $2.189B – International Box Office Deadline Hollywood. 5.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 26.7.2019. (englanniksi)
 57. Barnhardt, Adam: Avengers: Endgame Inches Closer to $2.5 Billion Worldwide in Pursuit of Avatar Record Comicbook.com. 14.5.2019. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
 58. Avengers: Endgame (2019) Rotten Tomatoes. Viitattu 3.9.2019. (englanniksi)
 59. Avengers: Endgame Reviews Metacritic. Viitattu 16.8.2019. (englanniksi)
 60. Weldon, Glen: Mourning Has Broken Them: 'Avengers: Endgame NPR. 24.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 61. Travers, Peter: 'Avengers: Endgame’ Review: The MCU’s Long Goodbye Is an Emotional Wipeout Rolling Stone. 24.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 62. Deburge, Peter: Film Review: ‘Avengers: Endgame’ Variety. 23.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 63. McCarthy, Todd: 'Avengers: Endgame': Film Review The Hollywood Reporter. 23.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 64. Scott, A. O.: ‘Avengers: Endgame’ Review: The Real Heroes Were the Friends We Made Along the Way. The New York Times. 23.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 65. Chang, Justin: Review: ‘Avengers: Endgame’ brings the Marvel saga to a thrilling, time-twisting conclusion — for now Los Angeles Times. 23.4.2019. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 66. Couch, Aaron: Disney's Bob Iger Won't Rule Out More Avengers After 'Avengers 4' The Hollywood Reporter. 8.5.2018. Viitattu 24.4.2019. (englanniksi)
 67. Russell, Bradley: Exclusive: The Russos say they’re done with the MCU for the foreseeable future after Avengers: Endgame GamesRadar+. 25.4.2019. Future Publishing. Arkistoitu . Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
 68. Vary, Adam B.: Marvel Studios' Phases 5 and 6: Everything We Learned at Comic-Con About the Multiverse Saga Variety. 24.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2022. (englanniksi)
 69. Bankhurst, Adam: Avengers: Endgame Directors Joe and Anthony Russo Are Not Directing The Kang Dynasty or Secret Wars IGN. 24.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 24.7.2022. (englanniksi)
 70. Kit, Borys: 'Avengers: The Kang Dynasty' to Be Directed by 'Shang-Chi' Filmmaker Destin Daniel Cretton (Exclusive) The Hollywood Reporter. 26.7.2022. Arkistoitu . Viitattu 27.7.2022. (englanniksi)
 71. Kroll, Justin: 'Avengers: The Kang Dynasty': Jeff Loveness Tapped To Write Next Installment In Marvel Series Deadline Hollywood. 14.9.2022. Arkistoitu . Viitattu 15.9.2022. (englanniksi)
 72. Kroll, Justin: 'Avengers: Secret Wars': Michael Waldron Tapped To Pen Upcoming Installment For Marvel Studios Deadline Hollywood. 3.10.2022. Arkistoitu . Viitattu 3.10.2022. (englanniksi)
 73. McClintock, Pamela & Couch, Aaron: 'Avatar 3' Pushed a Year to 2025, Two 'Star Wars' Movies Head for 2026 and 'Avengers' Films Delayed The Hollywood Reporter. 13.6.2023. Arkistoitu . Viitattu 14.6.2023. (englanniksi)
 74. Bonomolo, Cameron: Marvel Moving Away From Kang, Quantumania Writer Off Avengers 5: Report ComicBook.com. 13.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2023. (englanniksi)
 75. D'Alessandro, Anthony: Destin Daniel Cretton Departs As Director On 'Avengers: The Kang Dynasty'; Remains Aboard 'Wonder Man', 'Shang-Chi 2' & More In MCU Deadline Hollywood. 15.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2023. (englanniksi)
 76. Kroll, Justin: 'Loki' Creator Michael Waldron To Write Marvel Studios' 'Avengers: The Kang Dynasty' Deadline Hollywood. 27.11.2023. Arkistoitu . Viitattu 4.12.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]