Ampiainen (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ampiainen
Riddle as the Wasp (7573734284).jpg
Luoja(t) Stan Lee ja Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Tales to Astonish #44 (kesäkuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Janet van Dyne
Ryhmäsidokset Kostajat
Voimat Kyky muuttaa kokoaan, lentäminen, biosähköiset säteet, hyönteisten manipulointi telepaattisesti.

Ampiainen (engl. Wasp), oikealta nimeltään Janet van Dyne, on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Hahmo esiintyi ensi kerran lehden Tales to Astonishin numerossa 44 (kesäkuu 1963). Hänet tunnetaan alkuperäisen Muurahaismiehen, Henry ”Hank” Pymin, taistelutoverina ja tyttöystävänä. Ampiainen oli myös yksi Kostajien perustajajäsenistä ja se joka myös keksi ryhmän nimen.

Fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Janet van Dyne syntyi New Jerseyssä Cresskillin naapurustossa. Hänen isänsä ja varakas tiedemies, Vernon van Dyne, kuoli kun hänen koekappaleenaan ollut voimakas avaruusolento vapautui. Janet kääntyy isänsä ystävän, Hank Pymin, puoleen. Kostaakseen isänsä kuoleman, hän osallistuu biokemialliseen menettelyyn, joka antaa hänelle kyvyn kasvattaa siivet aina kun hän käyttää "Pymin hiukkasia" kutistuakseen alle 1,2 metrin pituiseksi. Yhdessä hän ja Muurahaismies kukistivat avaruusolennon ja kostivat Janetin isän kuoleman. Janet päättää jatkaa Ampiaisena ja toimia Hankin, johon hän oli rakastunut, taistelutoverina, vaikka Hank ei aluksi vastannut tunteisiin, koska Janet muistutti hänen entistä edesmennyttä vaimoaan.[1]

Toimiessaan Hankin taistelutoverina, hän osallistui useisiin taisteluihin superroistojen kanssa, kuten Piikkisian tai Munapään. Vaikka hänellä ei aluksi ollut vahingoittavia kykyjä, Janet oli erittäin nerokas, käyttäen kykyään kommunikoida hyönteisten kanssa sekä käyttäen aseinaan myös muita ihmisiä. Myöhemmin hän käyttää pientä ilma-asetta, oikean ampiaisen pistintä.[2]

Kun kohtaaminen Lokin kanssa toi joukon supersankareita yhteen, Janet ja Hank ehdottivat supersankariryhmän muodostamista, mikä johti Kostajien perustamiseen. Janet ehdotti nimeä ja hänestä tuli yksi perustajajäsenistä.[3] Janet oli itsevarmana, urhea ja seurallinen. Hän osallistui usein taisteluihin superrpoistoja, kuten norjalaiseen mytologiaan perustuvia olentoja ja avaruusolentoja vastaan, vaikka hän oli Kostajien heikoin taistelija. Janet kehuu jatkuvasti miespuolisia tovereitaan näiden ulkonäöstä saadakseen Hankin mustasukkaiseksi. Jo Kostajien uran alkuaikoinan hän haavoittuu vakavasti, kun hän saa osuman harhaluodista Kreivi Nefariaa vastaan käydyn taistelun aikana, hän melkein kuolee keuhkojen petettyä.[4] Myöhemmin hän jättää ryhmän väliaikaisesti.[5] Palattuaan Kostajien jäseneksi, hänen voimansa olivat kehittynet niin paljon, ettei hän enää tarvinnut Pymin hiukkasia kokonsa muuttamiseen.[6]

Muut Ampiaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Janet van Dynen luultiin kuolleen, hänen entinen aviomiehensä Hank Pym ryhtyi toiseksi Ampiaiseksi. Kostajat-akatemian perustamisen jälkeen Pym otti jälleen käyttöön Jättiläis-pukunsa ja auttoi Kostajia pelastamaan Janetin mikrokosmoksesta.

Nadia van Dyne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin paljastui, että Hank Pymillä oli tytär nimeltä Nadia Maria Trovayan kanssa. Maria kuitenkin siepattiin ja hän kuoli, jolloin Punaisen huoneen agentit kasvattivat Nadian, kunnes Nadia pakeni yhdellä Pymin hiukkasten näytteellä. Kuultuaan mitä Hankille oli tapahtunut, hän rakensi tämän isän osista kerätyillä osilla rakentaakseen uuden Ampiais-puvun. Ryhdyttyään kolmanneksi Ampiaiseksi Nadia yritti saada isänsä liittolaisten huomion. Saatuaan Kostajien luottamuksen vakauttamalla Visionin, Edwin Jarvis vei Nadian tapaamaan perhettään. Nadia päätyy kuitenkin ottamaan lailliseksi sukunimekseen ’van Dyne’, koska koki Janetin ainoaksi ihmiseksi, joka tuki häntä.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MC2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihtohtoisessa "MC2"-universumissa Henry Pymillä ja Janet Pymillä on kaksi lasta (Hope Pym ja Henry Pym Jr.). Jättiläinen saa surmansa alkuperäisten Kostajien viimeisessä tehtävässä ja Ampiainen kuolee suruun. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Hopesta tulee Red Queen, joka muodostaa Revengers-ryhmän. Henry Jr. puolestaan ryhtyy Big Maniksi ja yhteistyössä hallituksen kanssa kokoaa uuden Kostajat-ryhmän.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ampiainen esiintyy suoraan videolle julkaistuissa animaatioelokuvissa Ultimate Avengers and Ultimate Avengers 2, ääninäyttelijänään Grey DeLisle.
 • Janet van Dynen poika Henry Pym Jr. esiintyy animaaioelokuvassa Next Avengers: Heroes of Tomorrow. Ampiainen itse oli joutunut Ultronin tappamaksi.
 • Hayley Lovitt teki cameoesiintymisen Janet van Dynena takaumakohtauksessa vuoden 2015 elokuvassa Ant-Man.[9][10][11][12] Pysäyttääkseen ohjuksen van Dyne kutistuu atomia pienempään kokoon. Lopputekstien välissä näytetyssä kohtauksessa Hope van Dyne saa isältään Hank Pymiltä päivitetyn prototyypin äitinsä Ampiais-puvusta.[13]
 • Michelle Pfeiffer näytteli Janet van Dynea elokuvissa Ant-Man and the Wasp (2018),[14] jossa Scott Lang, Hope ja Pym yrittävät etsiä ja pelastaa hänet kvanttimaailmasta. Lopulta Pym itse matkusti kvanttimaailman pelastamaan hänet, kun Scott ja Hope olivat kiireisiä taistellessaan yhtä aikaa sekä kvanttirakenteeltaan epävakaata Ava Starria että hämäperäisen kauppiaan, Sonny Burchin, joukkoja vastaan. Elokuvan lopussa Janet oli yksi Thanoksen napsahduksen uhreista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tales to Astonish #44
 2. Tales to Astonish #57
 3. Kostajat #1
 4. Kostajat #13–14
 5. Kostajat #16
 6. Kostajat #26
 7. Comics Continuum Comics Continuum. 28.7.2009. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 8. Busch, Jenna: AVENGERS Animated Assembling w/ Phil Lamarr Newsarama. 8.2.2010. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 9. Empire: Empire Magazine #141: Evangeline Lilly, Benedict Wong - December 12, 2014 SoundCloud. 12.12.2014. Arkistoitu 18.12.2014. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 10. Goldberg, Matt: Kevin Feige Reveals ANT-MAN Will Have another Beloved Marvel Superhero Collider. 22.6.2015. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 11. Keyes, Rob: How Does Wasp Factor Into 'Ant-Man' Movie? Screen Rant. 22.6.2015. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 12. Goldberg, Matt: ANT-MAN Set Visit: Evangeline Lilly Talks Ambiguity, Script Changes, and More Collider. 22.6.2015. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 13. Mendelsen, Scott: Why 'Ant-Man 2' Should Star The Wasp Forbes. 20.7.2015. Viitattu 6.11.2016. (englanniksi)
 14. Michelle Pfeiffer will play Janet Van Dyne in Ant-Man and The Wasp Variety. 22.7.2017. Viitattu 26.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]