Muurahaismies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muurahaismies
Luoja(t) Stan Lee, Larry Lieber ja Jack Kirby
Kustantamo Marvel Comics
Ensiesiintyminen Tales to Astonish #35 (tammikuu 1962)
Henkilötiedot
Oikea nimi (I) Henry ”Hank” Pym
(II) Scott Lang
(III) Eric O’Grady
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Kostajat
Voimat Kyky muuttaa itsensä tai minkä tahansa esineen kokoa (enimmillään yli 50-kertaiseksi tai pienimmillään muurahaisen kokoiseksi. Laite, jolla kommunikoida muurahaisten kanssa.

Muurahaismies (engl. Ant-Man) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa nimitys yhteensä kolmelle eri supersankarille. Alkuperäinen Muurahaismies oli koon muuttamisen mahdollistavan aineen kehittäjä ja nerokas tiedemies Henry ”Hank” Pym. Hank Pymin loivat Stan Lee, Larry Lieber, ja Jack Kirby. Hahmo esiintyi ensi kerran lehden Tales to Astonishin numerossa 27 (tammikuu 1962); ensiesiintyminen Muurahaismiehenä tapahtui Tales to Astonishin numerossa 35 (syyskuu 1962).

Hahmon fiktiivinen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien ajan Muurahaismiehenä on toiminut useita henkilöitä, joista suurin osa on tekemisessä Kostajien kanssa.

Henry ”Hank” Pym[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Henry Pym

Biofyysikko ja turvallisuusasiantuntija Henry ”Hank” Pym ryhtyi Muurahaismieheksi löydettyään Pymin hiukkaset, joilla pystyy muuttamaan kokoaan. Käyttäessään samalla kypärää, jolla hallita muurahaisia, Pym kutistaa itsensä hyönteisen kokoiseksi tullakseen mysteereitä ratkaisevaksi Muurahaismieheksi. Hän jakoi löytönsä pian tyttöystävänsä, Janet van Dynen kanssa, josta tuli hänen taistelutoverinsa Ampiainen. Kaksikko toimi myös Kostajien perustajajäseninä, taistellen useita vihollisia vastaan, kun Munapäätä tai Pymin omaa luomusta, Ultronia, vastaan.[1]

Vaikka Pym on alkuperäinen Muurahaismies, hän on lisäksi vuosien varrella lukuisia asusteita ja supersankarinimiä, kuten Jättiläinen, Goljatti ja Kimalainen.[2] Pymin käyttäessä muita supersankarinimiä, hänen seuraajansa ovat kantaneet Muurahaismiehen titteliä.

Scott Lang[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scott Lang on entinen varas ja elektroniikkanero, joka varasti Pymin Muurahaismies-asun pelastaakseen sydänsairaan tyttärensä Cassien. Päättäessään lopettaa varastamisen, hän ryhtyy Pymin rohkaisemana tämän seuraajaksi Muurahaismiehenä. Hän on toiminut myös Ihmenelosten konsultoivana jäsenenä ja hänestä tuli vain vähän aikaa sitten Kostajien täysiaikainen jäsen. Jonkin aikaa hän tapaili Jessica Jonesia. Myöhemmin Purppuranoita, Vision ja Haukansilmä tappoivat hänet sarjakuvassa Avengers Disassembled, ja hänen tyttärensä Cassie Lang toimi Nuorten Kostajien jäsenenä. Scott heräsi henkiin vuonna 2011 minisarjassa The Children's Crusade, mutta hän menetti tyttärensä tämän uhratessa itsensä pysäyttääkseen superlautuneen Tohtori Doomin. Cassie heräsi myöhemmin henkiin sarjakuvassa AXIS.

Eric O’Grady[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric O'Grady on uusin Muurahaismiehen identiteettiä käyttänyt sankari. Hän oli alemman tason YPKVV:n agentti, joka saa Muurahaismiehen asun käsiinsä YPKVV:n tukikohdassa. Hän oli hyvin vähämoraalinen ja oli valmis valehtelemaan, huijaamaan, varastamaan ja manipuloimaan päästäkseen eteenpäin elämässään. Hän varasti puvun itsekkäitä tarkoituksiaan varten, johon kuului naisten vietteleminen "supersankarin" statuksella sekä muiden nöyryyttäminen ja kiduttaminen. Hänen uransa jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä hän liittyi ensin Kostajiin sarjakuvassa Avengers: The Initiative, myöhemmin Ukonnuoliin ja lopulta Salattuihin Kostajiin. Viimeisimmän ryhmän jäsenenä hän kuoli traagisesti suojelessaan erästä lasta Isäksi kutsutulta viholliselta.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1999–2000 Rod Wilson Avengers
2006 John Payne Ihmeneloset
2009 Jeffrey Hedquist Spider-Woman, Agent of S.W.O.R.D.
2009 Greg Grunberg The Super Hero Squad Show
2010–2013 Wally Wingert The Avengers: Earth's Mightiest Heroes Marvel Heroes
2011 Yuri Lowenthal Marvel Super Hero Squad Online
2012 Crispin Freeman The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2012 Michael Galusick Random Marvel
2013 Nolan North Lego Marvel Super Heroes
2013–2017 Grant George Avengers Assemble
Ultimate Spider-Man
Guardians of the Galaxy
Lego Marvel Super Heroes: Avengers Reassembled Marvel Heroes
Disney Infinity 3.0
2015–2016
2018–2019
2023
Paul Rudd Ant-Man
Captain America: Civil War
Ant-Man and the Wasp
Avengers: Endgame
Ant-Man and the Wasp: Quantumania
2016 Toby Turner Marvel Avengers Academy
2017 Josh Keaton Avengers Assemble

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Psych Ward: Hank Pym 29.12.2008. Marvel.com. Viitattu 27.4.2015. (englanniksi)
  2. Mighty Avengers: Assemble 7.10.2009. Marvel.com. Viitattu 27.4.2015. (englanniksi)