Radioaktiivinen Mies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Marvelin sarjakuvahahmosta. Radioaktiivinen mies on myös Simpsonien hahmo.
Radioaktiivinen Mies
Chen Lu, Radioaktiivinen Mies
Chen Lu, Radioaktiivinen Mies
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey Into Mystery (Vol. I) #93, (kesäkuu 1963)
Henkilötiedot
Oikea nimi Chen Lu
Status Aktiivinen
Ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit, Ukonnuolet, Titaanikolmikko
Voimat Kyky manipuloida radioaktiivista säteilyä.

Radioaktiivinen Mies (oik. Chen Lu) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Radioaktiivisen Miehen loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Journey Into Mystery -lehden numerossa 93 (kesäkuussa 1963)

Radioaktiivisen Miehen ensiesiintyminen Suomessa tapahtui Kostajat-lehden numerossa 2/1975.

Chen Lu toimi Kiinassa ydinfyysikkona. Hänet määrättiin etsimään keinoja Thorin tuhoamiseen tämän estettyä kiinalaisia valloittamasta Intiaa. Työskenneltyään pitkään Chen päätti säteilyttää itseään pienillä määrillä radioaktiivisuutta, kunnes kykenisi vastaanottamaan valtavan määrän säteilyä.

Ajan myötä Chen Lusta tuli Radioaktiivinen Mies. Ensitöikseen Radioaktiivinen Mies matkusti New Yorkiin taistelemaan Thoria vastaan. Amerikassa Radioaktiivinen Mies osoittautui enemmän kuin haasteeksi Thorille, mutta lopulta luomalla Mjolnir-vasaransa avulla mystisen portaalin Thor siirtää Radioaktiivisen Miehen takaisin kotiinsa, jossa tämä räjähtää palasiksi[1].

Radioaktiivinen Mies ei kuitenkaan kuole ja Paroni Zemo suostuttelee tämän liittymään perustamiinsa Pahuuden Mestareihin. Vastaperustettu joukkio iskee Kostajia vastaan, mutta epäonnistuu aikeissaan[2]. Vuosia myöhemmin Radioaktiivinen Mies liittyy uudelleen Ultronin perustamiin Pahuuden Mestareihin, mutta tämäkin kokoonpano lyödään Kostajien toimesta[3]. Myöhemmin Radioaktiivinen Mies pakenee vankilasta ja matkustaa Vietnamiin, jossa liittyy yhteen neuvostosuperroistojen Titaanimiehen ja Purppuradynamon kanssa perustaen Titaanikolmikon. Joukkio taistelee rikollisuutta vastaan, mutta heidät manipuloidaan taistelemaan jälleen Kostajia vastaan[4]. Koettuaan nöyryyttävän tappion Kang Valloittajan käsissä Titaanikolmikko hajoaa Purppuradynamon päätettyä haastaa vanhan verivihollisensa Rautamiehen.

Radioaktiivinen Mies liittyy jälleen Pahuuden Mestareihin, joita johtaa tällä kertaa Munapää. Henry Pym kuitenkin voittaa joukkion ja Radioaktiivinen Mies passitetaan takaisin Kiinaan[5]. Kiinassa Mandariini työllistää Radioaktiivisen Miehen ja komentaa tämän surmaamaan Rautamiehen. Radioaktiivinen Mies kuitenkin epäonnistuu tehtävässään[6].

Kyllästyneenä jatkuviin häviöihinsä Radioaktiivinen Mies teki parannuksen ja liittyy Ukonnuoliin. Nykyään hän on jopa toiminut yhteistyössä Reed Richardsin ja Henry Pymin kanssa.

Myös toinen Radioaktiivinen Mies, joka on syntyjään venäläinen on iskenyt Mustan Pantterin kotimaata Wakandaa vastaan. Tämän Radioaktiivisen Miehen yhteys Chen Luhun on tuntematon.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radioaktiivinen Mies kykenee kontrolloimaan radioaktiivista säteilyä kaikilla sen eri säteilyaallonpituuksilla. Hän kykenee säteilemään kuolettavia määriä radioaktiivisuutta tai iskemään säteilyiskuilla vastustajaansa.

Radioaktiivinen Mies kykenee myös imemään ja konvertoimaan radioaktiivista säteilyä eri tarkoituksia, kuten fysikaalisen voimansa lisäämistä varten. Radioaktiivisen Miehen tiedetään kyenneen taistelemaan vaivatta fyysisellä tasolla jopa Namoria vastaan ollessaan täysin latautunut.

Radioaktiivinen Mies pystyy myös luomaan suojaavia voimakenttiä, jotka kestävät jopa Mjolnirin iskut. Radioaktiivinen Mies on myös hyvin älykäs ja kokenut tiedemies.

Radioaktiivinen Mies muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radioaktiivinen Mies on yksi välivastuksista videopeleissä Marvel: Ultimate Alliance ja Iron Man.

  1. Journey Into Mystery (Vol. I) #93. Marvel Comics.
  2. Avengers #6. Marvel Comics.
  3. Avengers #54 - 55 + 83. Marvel Comics.
  4. Avengers #130. Marvel Comics.
  5. Avengers #228 - 230. Marvel Comics.
  6. Iron Man #179 - 181. Marvel Comics.