Kostajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kostajat
Kostajat, maapallon mahtavimmat sankarit
Kostajat, maapallon mahtavimmat sankarit
Sarjakuvakustantamo Marvel
Ensiesiintyminen The Avengers #1 (syyskuu 1963)
Luojat Stan Lee & Jack Kirby
Tiedot
Tukikohta Kostajat-torni
Kostajien kartano
Perustajajäsenet Ampiainen (Janet van Dyne)
Hulk
Muurahaismies (Henry Pym)
Rautamies
Thor

Kostajat (engl. Avengers) on Marvel-kustantamon luoma supersankarijoukko, johon kuuluu useita yhtiön nimekkäimpiä supersankareita. Kostajien ensiesiintyminen oli syyskuussa 1963 The Avengers -lehden numerossa 1.

Kostajien tavaramerkki on heidän taisteluhuutonsa ”Kostajat kokoon!” (engl. Avengers assemble!). Ensimmäisessä kokoonpanossa vaikuttivat Muurahaismies, Ampiainen, Thor, Rautamies ja Hulk. Kaikki hahmot olivat jo saaneet jalansijaa sarjakuvamarkkinoilla ja olivat suosittuja. Vaihtelevat jäsenet ovat myös olleet joukkueen ominaisuus ja muita sankareita, joilla on pitkä historia Kostajissa ovat mm. Purppuranoita, Elohopea, Haukansilmä, Vision, Musta Leski ja ryhmän pitkäaikainen johtaja Kapteeni Amerikka.

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel-kustantamon ensimmäinen supersankarijoukkue Ihmeneloset koostettiin alun perin kilpailemaan National Periodical -kustantamon (nyttemmin DC) Oikeuden Puolustajat sarjan kanssa. Ihmeneloset koostuivat kuitenkin yksilöistä kun Oikeuden Puolustajien hahmogalleria sisälsi kustantamon suosituimmat hahmot, kuten Teräsmiehen ja Batmanin. Kaksi vuotta Ihmenelosten debyytin jälkeen Marvel julkaisi vastineensa Oikeuden Puolustajille – Kostajat. Alun perin ryhmään kuului Uskomaton Hulk, Thor, Rautamies, Muurahaismies ja Ampiainen (vaikka myös Tohtori Outo ja Hämähäkkimies omasivat omat lehdet, heitä ei otettu mukaan – luultavasti siitä syystä, että sarjoja kirjoitti Steve Ditko). Oikeuden Puolustajien jäsenten edustaessa perinteistä sankarityyppiä kliseisimmillään, muokkautui Kostajista kinasteleva joukko, joka erimielisyyksistään ja erilaisista persoonistaan huolimatta kykeni aina yhdistämään voimansa pahaa vastaan.

Koska Kostajissa on mukana eri ihmisryhmiä, muinaisia jumalia, mutantteja, androideja ja tieteellisesti muokattuja ihmisiä, on sarjan perusvire ollut aina – kaikista ryhmän sisäisistä kiistoista huolimatta – hyvin suvaitsevainen. Kostajien on pakko ollut opetella tulemaan keskenään toimeen ja elämään yhdessä tavallisten ihmisten rinnalla. Tarinat käsittelevätkin usein ihmisyyden tai superihmisyyden kysymyksiä ja supersankareiden roolia ja vastuuta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat 1960-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat oli Marvel-universumin toinen supersankarijoukko. Se perustettiin pian Ihmenelosten syntymisen jälkeen. Siitä tuli ensimmäinen supersankarijoukkue, jolle Yhdysvaltain hallitus ja YPKVV ovat antaneet virallisen siunauksensa.

Kostajien viisi perustajajäsentä kokoontuivat ensi kerran kun Loki, asgardilainen petkuttajajumala, yritti käyttää Hulkia vetääkseen ukkosenjumala Thorin taisteluun. Hulkin teini-ikäinen liittolainen Rick Jones, joka ei uskonut Hulkin olevan syypää, otti radiolla yhteyttä Ihmenelosiin Lokin voittamiseksi. Loki katkaisi kuitenkin viestin kulun ja lähetti sen Thorille. Vastaavasti viestin saivat myös Rautamies, Muurahaismies ja Ampiainen. Neljä seikkailijaa tapasivat ensimmäisen kerran, jäljittivät Hulkin, saivat tietää Lokin olevan oikea vihollinen ja voittivat tämän.

Ennen eroamistaan Muurahaismies ehdotti, että he muodostaisivat pysyvän tiimin. Viisikko suostui tuumaan ja Ampiainen ehdotti nimeä "Kostajat". Vain viikkoja Kostajien perustamisen jälkeen Hulk jätti tiimin Avaruusaavetta vastaan käydyn taistelun jälkeen aloittaen jo miltei perinteeksi tulleet jatkuvat miehistönvaihdokset[1]. Kostajat lähtivät Hulkin perään, mutta tapasivatkin Namorin - seikkailu, jonka kuluessa Kostajat löysivät Kapteeni Amerikan jäätyneen ruumiin. Tämä oli maannut jähmettyneen lohkareen sisällä vuosikymmenet ja virvottuaan liittyi Kostajiin[2].

Kapteeni Amerikasta tuli Kostajien ryhmän ensimmäinen värvätty jäsen ja ensimmäinen pysyvä johtaja jona hän pysyi useita vuosia (vaikka onkin todellisesta johtajasta huolimatta ollut taistelukentillä de facto)-johtaja. Noin vuoden olemassaolon jälkeen loput perustajajäsenet lähtivät lomalle jättäen ensimmäisen värvätyn, Kapteeni Amerikan täyttämään tyhjät paikat (myöhemmin kuitenkin kaikki perustajajäsenet Hulkia lukuun ottamatta ovat palanneet aktiivijäseniksi).

Lomalle lähteneet Kostajat korvattiin pian ja niin Haukansilmä, Elohopea ja Purppuranoita (kaikki entisiä, tapansa muuttaneita rikollisia) muuttivat myös Tony Starkin Kostajille lahjoittamaan kartanoon asumaan. Stark perusti myös säätiön, joka kattoi kaikki tulottoman tiimin menot. Säätiö perustettiin Starkin äidin nimelle (Maria Stark -säätiö), jotta Kostajien taloudellinen tilanne ei häiritsisi hänen omia liiketoimiaan. Starkin perheen luotettu hovimestari Edwin Jarvis pidettiin Kostajien kartanon palveluksessa.

Ihmemies kuolee pelastettuaan sitä ennen sankarillisesti Kostajat. Myöhemmin hän tulisi liittymään ryhmään.

Kostajien johtaja sovittiin aina äänestyksellä, ja asemassa on ollut monia eri henkilöitä, kuten Rautamies, Ampiainen ja Vision. Aktiivisten Kostajien määrä on vaihdellut vuosien saatossa vaivaisesta kolmesta viiteentoista asti. Lisäksi jotkut henkilöt ovat olleet ryhmän epävirallisia jäseniä ennen kuin ovat päässeet aktiivijäseniksi. (Kolmessa tapauksessa epävirallinen jäsenyys ei ole jatkunut virallisena.) Jatkuva miehistön vaihdos onkin Kostajien eräänlainen tavaramerkki.

Tänä aikana Kostajiin liittyi huimasti lisää jäseniä, kuten Herkules, Musta Pantteri ja Vision. Myös Kostajien vastustajien kaarti täydentyi eräillä Marvel-universumin voimakkaimmista superrikollisista. Sankarijoukkoa ahdisteli niin Tohtori Doom, Kang Valloittaja kuin Ultronkin. Myös Ihmemies tavattiin ensimmäisen kerran – rikollinen, josta tulisi myöhemmin Kostajien vakiojäsen.

Kostajat 1970-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulla Kostajat joutuivat käsikirjoittaja Roy Thomasin käsittelyssä entistä enemmän kosmisiin seikkailuihin. Ryhmä esimerkiksi sekaantui Krii- ja Skrulli-imperiumien väliseen sotaan avaruudessa. Lopulta Kapteeni Ihmeen ja nuoren Rick Jonesin ansiosta sota saatiin päätökseen. Thomas syvensi samalla Purppuranoidan ja Visionin rakkaussuhdetta. Vision kuitenkin itsepäisesti torjui tunteensa.

Toinen kosminen seikkailu koettiin kun Kang Valloittaja yritti Taivaallisen Madonnan, Mantiksen avulla hallita universumin voimakkainta lasta. Kostajat onnistuivat kuitenkin sotkemaan Kangin suunnitelmat ja lopulta Vision sai kerättyä tarpeeksi rohkeutta kosiakseen Purppuranoitaa.

Kostajien kenties suurin vastus on lähtöisin käsikirjoittaja Jim Shooterin kynästä, kun Michael Korvac -niminen mies saavutti jumalaiset voimat ja uhkasi muuttaa universumin omaksi kuvakseen. Tarinan edetessä jokainen Kostaja sai surmansa ja Korvac aikoi juuri muuttaa todellisuuksia kun hänen oma rakastettuna Carina petti tämän. Viimeisillä voimillaan Korvac herätti Kostajat henkiin ja kuoli sitten. Tarinassa leikiteltiin useasti ajatuksella jonka mukaan Korvac saattoikin olla oikeassa ja Kostajat vain aikoivat murskata ideaalin täydellisestä universumista. Myöhemmissä uusintapainoksissa sarjakuvasta sen loppuun on lisätty epilogi jossa Korvacin aikomukset julistetaan vääriksi.

David Michelinie ja John Byrne lisäsivät Kostajien jäseniin myöhemmin henkiin heränneen Ihmemiehen, Pedon ja Haukan. Joukko oli paisunut yli kymmeneen henkeen ja niin kirjoittajat vähensivät Kostajien jäsenmäärää tuntuvasti. Valtion taholta jäsenmäärän vähentämistä valvoi Henry Peter Gyrich, jonka ylimielinen käytös aiheutti monenlaisia ongelmia.

Kostajat 1980-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikirjoittaja Jim Shooterin kenties tunnetuin tarina Kostajille oli Henry Pymin henkistä romahtamista käsittelevä osa. Shooterin mielestä Pymin jatkuvat puvun ja supersankari-identiteetin vaihdokset kertoivat miehen itsetunto-ongelmista ja alemmuuskompleksista. Pym pahoinpiteli vaimoaan, yritti kovin ottein palauttaa asemansa Kostajissa ja lopulta rikollisnero Munapää sai juonillaan Pymin mukaan rikolliseen toimintaan. Seurauksena Pym joutui vankilaan. Käsikirjoittaja Roger Stern kuitenkin antoi Pymin kokea vapautuksen tämän voittamalla arkkivihollisensa Munapään ja Pahuuden Mestarien senhetkisen ryhmäkokoonpanon. Pym sopii välinsä Ampiaisen kanssa, mutta pariskunta päättää asua toistaiseksi erillään. Samalla Pym päättää jättää supersankaroinnin, mutta palaa toimiinsa vuosia myöhemmin.

Stern kehitteli muita suurimittaisia juonikokonaisuuksia, kuten Länsirannikon Kostajien muodostamisen ja uuden Paroni Zemon esittelemisen. Paroni Zemo keräsi valtavan armeijan superroistoista ja hyökkäsi Kostajien kartanoon. Seuranneessa taistelussa Kostajien hovimestari Edwin Jarvis miltei rampautuu ja Herkules hakataan koomaan. Zemon lopullinen suunnitelma on murskata Kapteeni Amerikan voittamaton taistelutahto, mutta Kostajien sinnikkään vastarinnan takia Zemo ja hänen kätyrinsä voitetaan lopulta. Tapahtumat johtivat suoraan "Sota Olympuksella" -tarinaan, jossa poikansa tilasta raivostunut Zeus vaati Kostajilta hyvitystä poikansa tilasta. Kahdeksankymmentäluvun uusia Kostajia olivat uusi Kapteeni Ihme (josta lopulta tuli Kostajien uusi ryhmänjohtaja), Hulktar, Tigra, Namor ja Haukansilmän vaimo Matkijalintu. Samalla Henry Pym liittyy vastaperustettuun Länsirannikon Kostajiin.

Vuonna 1988 Stern jätti Kostajien käsikirjoittamisen kesken tarinakokonaisuuden. Syynä tähän olivat hänen ja päätoimittaja Mark Gruenwaldin erimielisyydet Kapteeni Ihmeestä. Gruenwald halusi erottaa Ihmeen Kostajien johtajuudesta epäpätevänä ja korvata hänet Kapteeni Amerikalla. Stern vastusti tätä ja jätti Kostajien käsikirjoittamisen[3].

Lopulta John Byrne otti Kostajien käsikirjoittamisen huolekseen ja lisäsi Visionin takaisin ryhmään sekä loi lämminhenkisen suhteen Ihmemiehen ja Purppuranoidan välille. Samalla Visionin ja Purppuranoidan lapset paljastuivatkin Mefiston luomiksi illuusioiksi. Lastensa menetys ajaa Purppuranoidan hulluksi, mutta hän paranee myöhemmin – tosin ei lopullisesti.

Uudet Kostajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat uudessa kokoonpanossaan. Kuvitus: Joe Quesada.

Purppuranoidan hermoromahduksen jälkeen Kostajat hajosivat. Todennäköisyyksiä muuttavilla voimillaan Wanda tappoi kolme kostajaa, Visionin, Muurahaismiehen ja Haukansilmän. Hän myös tuhosi suurimman osan Kostajien kartanosta ja satutti monia kostajia henkisesti ja fyysisesti. Kartanon tuhoamisen seurauksena Maria Stark -säätiöllä ei ollut varaa korjata rakennusta. Stark kuitenkin säilytti kartanon sellaisena kuin se oli tuhon jäljiltä.

Myöhemmin Elektro järjesti joukkopaon Lautalta, superroistoille tarkoitetusta vankilasta. Paikalla olivat silloin Daredevil asianajaja Matt Murdockin hahmossa, hänen kumppaninsa Foggy Nelson ja Luke Cage menossa tapaamaan Vartiomiestä, Marvel-universumin kenties voimakkainta supersankaria palveluksena Reed Richardsille, Hämähäkkinaisen johdattamana. He, Vartiomies, ja paikalle saapuneet Hämähäkkimies, Rautamies ja Kapteeni Amerikka taistelivat karanneita vankeja vastaan.

He saivat taltutettua monta vankia, mutta moni pääsi karkuun. Tämän jälkeen Kapteeni Amerikka halusi koota uudet Kostajat niistä, jotka olivat Lautalla. Kaikki, mielenvikaista Vartiomiestä ja Daredeviliä lukuun ottamatta, suostuivat. Rautamies, Tony Stark, lahjoitti Stark-tornin 3 ylintä kerrosta heille kokoontumispaikasia ja tarvittaessa asunnoksi.

Myöhemmin selviää, että pako järjestettiin, jotta Elektro voisi vapauttaa Sauron -nimisen mutantin. Kun Kostajat lähtevät etsimään Sauronia Kadonneesta Valtakunnasta, he tapaavat Wolverinen, josta tulee myös Kostaja, kuten myös Vartiomiehestä, jonka X-nainen Emma Frost parantaa psyykkisillä menetelmillään.

Ylivertaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ylivertaiset

Ylivertaiset on Mark Millarin ja Bryan Hitchin luoma tarinakokonaisuus, joka sijoittuu vaihtoehtotodellisuuteen. Siellä Kostajien perusjäsenet ovat samoja kuin aiemminkin, mutta maailma ja sen hahmot näyttäytyvät kyynisempinä ja verrattomasti paljon synkempinä kuin mitä alkuperäinen ryhmä. Hitch on myös käyttänyt piirtäessään malleina todellisia julkisuuden henkilöitä, kuten Samuel L. Jacksonia. Tästä syystä sarjaa on kiitelty sen realistisemman suhtautumistavan vuoksi ja se onkin kerännyt paljon suosiota.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso artikkeli Luettelo Kostajista.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajilla ei ole juurikaan "omia" vihollisia vaan he pysäyttävät yksittäisiä maailmanlaajuisia uhkia tai sitten tiimitovereittensa vihollisia. Tässä muutamia:

Kostajat muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 aikana Lions Gate Entertainment julkaisi kaksi animaatioelokuvaa, Ultimate Avengersin ja Ultimate Avengers 2:n. Elokuvassa Next Avengers: Heroes of Tomorrow esiintyvät Kostajien lapset sekä ikääntyneet versiot Tony Starkista ja Visionista.

Kostajat esiintyvät myös anime-elokuvassa Avengers Confidential: Black Widow & Punisher, jossa ryhmään kuuluvat Musta Leski, Rautamies, Thor, Sotakone, Hulk, Haukansilmä ja Carol Danvers / Kapteeni Ihme.

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat ovat Marvel Cinematic Universen elokuvien yhteinen juonielementti, jota vihjailtiin jo vuonna 2008 elokuvan Iron Man lopussa, kun ”Kostajat-hanke” (engl. Avengers Initiative) mainittiin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kostajat esiintyvät useissa videopeleissä:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avengers nro 2 (1963). Marvel Comics.
  2. Avengers #4. Marvel Comics.
  3. RogLStern: Just re-read Avengers #255... (single post) 17.5.2001. Google Groups. Viitattu 16.6.2007. [vanhentunut linkki]
  4. Sony and Marvel Studios Set New Release Dates! Superhero Hype!. 12.3.2009. Arkistoitu 16.3.2009. Viitattu 28.6.2015. (englanniksi)
  5. McClintock, Pamela: Move For Marvel Rights Disney pays off Paramount for film rights Variety. 18.10.2010. Arkistoitu 22.10.2010. Viitattu 28.6.2015. (englanniksi)
  6. Heller, Corinne: Joss Whedon talks The Avengers: Jeremy Renner confirmed as 'Hawkeye' (Exclusive) 23.7.2010. On The Red Carpet. Arkistoitu 24.7.2010. Viitattu 28.6.2015. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]