Elosalama (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elosalama
Elosalama
Elosalama
Luoja(t) Dann Thomas, Roy Thomas, Paul Ryan
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen West Coast Avengers #63 (1990)
Henkilötiedot
Oikea nimi Miguel Santos
Status Aktiivinen
Pituus 174 cm
Paino 77 kg
Ryhmäsidokset Kostajat
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Henkilöllisyydet Realmpago Vivo
Voimat Kyky lentää yli-inhimillisen nopeasti, sähköisten energiavirtojen hallinta
Suhteet
Sukulaiset Carlos Santos (isä, kuollut), Maria Santos (äiti, kuollut), Lisa Santos (sisko, kuollut), Jose Santos (veli)

Elosalama (engl. Living Lightning) on Marvel-kustantamon luoma supersankari. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran amerikkalaisen West Coast Avengers -lehden numerossa 63 (1990). Elosalaman loivat Dann Thomas, Roy Thomas ja Paul Ryan.

Elosalama on yksi harvoista avoimesti homoseksuaaleista supersankareista.

Elosalaman ensiesiintyminen Suomessa tapahtui MARVEL-lehden numerossa 8 (1995).

Miguelin isä, Carlos Santos oli jäsenenä ääriryhmittymässä nimeltään Elosalaman Legioona (Legion of the Living Lightning). Ryhmä aikoi valloittaa koko Amerikan ja näin ehkäistä tulevat sodat ja vihanpidot. Ryhmä yritti valjastaa Hulkin voimat ajamaan omia tarkoitusperiään, mutta hanke epäonnistui ja Carlos sai surmansa.

Tuhottuaan Legioonan vuoristotukikohdan Hulk jatkoi matkaansa, mutta surun murtama Miguel päätti lähteä tutkimaan raunioita – kenties seuratakseen isänsä jalanjälkiä. Tutkiessaan tukikohdan laitteita hän kytki erään vahingossa päälle ja vastaanotti valtaisan voimamäärän itseensä. Käsittelyn loputtua hän tajusi muuttuneensa eläväksi elektroplasmaksi ja kokeiltuaan voimiaan päätti ottaa itselleen uuden nimen – Elosalama.

Valtaisa voimamäärä ajoi Elosalaman väliaikaisesti mielipuoleksi. Hän tuhosi kaupunkiaan silmittömästi ja otti yhteen Länsirannikon Kostajien kanssa. Henry Pymin onnistui lopulta maadoittamaan Elosalaman sähkömuodon ja Miguelin uskottiin tuhoutuneen.

Tosiasiassa superroisto nimeltään Tohtori Demonicus oli siepannut Elosalaman energiaimuriinsa ja kokosi hänet ihmismuotoonsa. Demonicus kaavaili Elosalaman liittyvän hänen roistojoukkoonsa, minkä Elosalama tekikin. Demonicus antoi Miguelille erikoisvalmisteisen puvun, jolla Elosalama kykeni palaamaan ihmismuotoonsa.

Demonicus kuitenkin piti käsillään kytkintä, joka tuhosi puvun, mikäli Elosalama joskus kääntyisi tätä vastaan. Myöhemmin Elosalama kieltäytyikin teloittamasta vangittuja Kostajia ja kääntyi entisiä tovereitaan vastaan. Demonicuksen uhatessa tuhota puvun, Elosalama tuhosi kytkimen sähköiskulla. Taistelun päätyttyä Kostajat pyysivätkin Elosalamaa mukaan joukkoonsa - pyyntö, johon Miguel ilomielin suostuikin.

Elosalaman palatessa kotiin hän sai järkytyksekseen todeta äitinsä Marian ja sisarensa Lisan kuolleen rikollisten jengien yhteenotossa. Samaten hänen veljensä Jose oli poissa, liittyneenä jengiin joka taisteli vietnamilaista jengiä vastaan. Elosalama onnistui kuitenkin keskeyttämään nahinat, ennen kuin täysimittainen jengisota olisi syttynyt.

Elosalama työskenteli Länsirannikon Kostajissa muutamia kuukausia, mutta Rautamiehen luullun kuoleman joutui arvioimaan tulevaisuudensuunnitelmiaan uudelleen. Miguel päättikin luopua aktiivipalveluksesta ja palata koulun penkille. Hän jatkoi silti Länsirannikon Kostajissa palvelua, kunnes ryhmä yhdistettiin varsinaisten Kostajien kanssa.

Miguelin voimakkaan uskonnollisen kasvatuksen vuoksi hän oli yksi Adam Warlockin hyvän puolen, Jumalattaren massahypnoosin alaiseksi. Myöhemmin muut sankarit onnistuivat vapauttamaan hänet ja muut hypnotisoidut. Nämä tapahtumat nähtiin Suomessakin MARVEL-lehden numerossa 8 (1995). .

Kuukausia myöhemmin Kostajat päättivät suhtautua tiukemmin yliluonnollisiin uhkiin ja niin perustettiin asteroiditukikohta, jossa Elosalama tarkkaili mahdollisia avaruudesta tulevia vaaroja yhdessä Kvasaarin kanssa.

Nykyään Elosalama keskittyy pääasiallisesti opintoihinsa, mutta auttaa muita sankareita mikäli häntä todella tarvitaan.

Seksuaalisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Elosalama ja Litteä Mies (Flatman). Kuvitus: Paul Pelletier.

Toimiessaan Länsirannikon Kostajissa, Miguel tapaili aktiivisesti naisia (mm. Asuka ja Mona). Myöhemmin hän kuitenkin tuli ulos kaapista ja julisti itsensä homoseksuaaliksi. Hän lähestyi Suurten järvien Kostajia (englanniksi Great Lakes Avengers) ryhmän akronyymin GLA vuoksi. Myöhemmin hän ymmärsi erehtyneensä, koska luuli akronyymin tarkoittavan Gay/Lesbian Alliancea. Kuultuaan Elosalaman uudesta suuntautumisesta myös Litteä Mies (Flatman) astui ulos kaapista.

Ei ole tiedossa, vaikuttiko Elosalaman yhteisasuminen Kvasaarin kanssa hänen seksuaalisuutensa tunnustamisen. Kvasaari ei koskaan ole osoittanut homoseksuaalisia tuntemuksia.

Voimat ja varusteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todellisessa muodossaan Miguel on tavallinen ihminen, joka pitää kuntoaan yllä säännöllisen harjoittelun avulla. Elosalamana hän taas on tunteva elektroninen voima ilman massaa. Tässä muodossaan hän kykenee lentämään ja saavuttamaan miltei valonnopeuden.

Elosalama pärjää vaivatta avaruuden tyhjiössä ja on haavoittumaton tavallisia fysikaalisia ja energiaiskuja vastaan. Elosalama kykenee ampumaan ja manipuloimaan sähköenergiaa (iskujen teho voi nousta jopa 15 000 000 volttiin – tosin hänellä on ollut menneisyydessä ongelmia virtamääränsä hallitsemisessa).

Näin hän voi tiettyyn pisteeseen asti hallita sähköisiä laitteita. Tämän lisäksi Elosalama voi luoda ympärilleen voimakkaita suojaavia voimakenttiä.

Elosalaman ainoa heikkous on se, että ilman pukuaan hän ei voi säilyttää kiinteää fyysistä muotoaan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]