Henry Pym

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Henry Pym
Muurahaismies.jpg
Nerokas tiedemies Henry Pym Muurahaismies-asussaan.
Luojat Stan Lee & Jack Kirby
Tiedot
Oikea nimi Henry "Hank" J. Pym
Status Aktiivinen
Pituus 182 cm
Paino 83 kg
Ryhmäsidokset Kostajat, Puolustajat
Sukulaiset Maria Trovaya (vaimo, kuollut), Janet Van Dyne (Ampiainen toinen vaimo), Ultron (luomus, "poika")
Voimat Erittäin älykäs, nero. Kyky muuttaa minkä tahansa esineen kokoa (enimmillään yli 50-kertaiseksi tai pienimmillään muurahaisen kokoiseksi. Laite, jolla kommunikoida muurahaisten kanssa. Kyky lentää, energiaiskut. Suurennetussa koossa valtavat fyysiset voimat.

Henry ”Hank” J. Pym on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, nerokas tiedemies ja ensimmäinen Muurahaismies. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Tales to Astonish -lehden numerossa 27 tammikuulta 1962. Henry Pymin loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Henry Pymin seuraajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisia muita supersankareita (ja muutama superroistokin) on ottanut Pymin entisiä pukuja ja supersankarinimiä käyttöönsä. Seuraavassa listaus käsittelee nämä hahmot aikajärjestyksessä.

Clint Barton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Haukansilmä (sarjakuvahahmo)

Clint Barton joka tunnetaan paremmin nimellä Haukansilmä otti itselleen Pymin Goljatti-identiteetin Pymin itsensä ryhtyessä Kimalaiseksi.

Bill Foster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bill Foster

Tohtori Bill Foster oli Pymin laboratorioapulainen ja otti itselleen lyhyeksi aikaa Jätti-identiteetin. Foster oli ennen vetäytymistään tunnettu myös omalla supersankarinimellään Mustana Goljattina. Nykyään Foster kuitenkin luopui eläkeaikeistaan ja on palannut taistelemaan rikollisuutta vastaan käyttäen vanhaa Goljatti-nimeään. Nykyään Foster on menettänyt henkensä taistelussaan rikollisuutta vastaan.

Scott Lang[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scott Lang oli varas, joka Rautamiehen ja Pymin ansiosta palasi kaidalle tielle. Hän toimi pitkän aikaa toisena Muurahaismiehenä ja toimi läheisesti Ihmenelosten kanssa. Nykyään Scott Lang on saanut surmansa taistelussa rikollisuutta vastaan.

Erik Josten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Erik Josten

Erik Josten toimi uransa alussa Voimamies-nimisenä superrikollisena. Myöhemmin Voimamies-nimitystä käyttänyt Luke Cage taisteli Jostenia vastaan nimensä väärinkäytösten vuoksi. Josten vaihtoikin nimensä Goljatiksi ja liityttyään supersankariryhmä Ukonnuoliin otti itselleen vielä uuden nimen kutsuen itseään Atlakseksi.

Rita DeMara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kimalainen (Rita DeMara)

Rita DeMara aloitti uransa myös superroistona. Toimittuaan jonkin aikaa Pahuuden Mestareissa DeMara liittyi lyhyeksi ajaksi Kostajiin.

Eric O’Grady[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric O’Grady on uusin Muurahaismiehen identiteettiä käyttävä sankari. O’Grady on alemman tason YPKVV:n agentti, joka sattumalta saa käsiinsä Muurahaismiehen asun. O’Grady on kuitenkin itsekeskeinen sankari, joka ajattelee ensisijaisesti itseään vaikka taisteleekin aktiivisesti rikollisuutta vastaan.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym esiintyi vakituisena hahmona amerikkalaisessa The Avengers: United They Stand piirretyssä. Sarja ei saavuttanut laajaa suosiota ja sen teko rajoittui 13 episodiin. Henry Pymin hahmoa dubbasi näyttelijä Rod Wilson.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym oli isossa roolissa Ultimate Avengers- ja Ultimate Avengers 2 -piirroselokuvissa. Hahmoa ääninäytteli näyttelijä Nolan North.

Edgar Wrightin pitkään työstämän Ant-Man-elokuvan on määrä ilmestyä vuonna 2015. Siinä Henry Pymiä esittää Michael Douglas ja Scott Langia Paul Rudd.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym esiintyy Marvel: Ultimate Alliance -pelissä NPC-hahmona, joka antaa pelaajalle arvokkaita vihjeitä, joiden avulla erilaiset puzzlet ovat helpompia.