Henry Pym

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Henry Pym
Muurahaismies.jpg
Nerokas tiedemies Henry Pym Muurahaismies-asussaan.
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Tales to Astonish #27 (tammikuu 1962)
Oikea nimi Henry "Hank" J. Pym
Status Aktiivinen
Pituus 182 cm
Paino 83 kg
Ryhmäsidokset Kostajat, Puolustajat
Voimat Erittäin älykäs, nero. Kyky muuttaa minkä tahansa esineen kokoa (enimmillään yli 50-kertaiseksi tai pienimmillään muurahaisen kokoiseksi). Laite, jolla kommunikoida muurahaisten kanssa. Kyky lentää, energiaiskut. Suurennetussa koossa valtavat fyysiset voimat.
Suhteet
Sukulaiset Maria Trovaya (vaimo, kuollut), Janet Van Dyne (Ampiainen toinen vaimo), Ultron (luomus, "poika")

Henry ”Hank” J. Pym on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari, nerokas tiedemies ja ensimmäinen Muurahaismies. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Tales to Astonish -lehden numerossa 27 tammikuulta 1962. Henry Pymin loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Henry Pymin seuraajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisia muita supersankareita (ja muutama superroistokin) on ottanut Pymin entisiä pukuja ja supersankarinimiä käyttöönsä. Seuraavassa listaus käsittelee nämä hahmot aikajärjestyksessä.

Clint Barton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Haukansilmä (sarjakuvahahmo)

Clint Barton joka tunnetaan paremmin nimellä Haukansilmä otti itselleen Pymin Goljatti-identiteetin Pymin itsensä ryhtyessä Kimalaiseksi.

Bill Foster[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bill Foster

Tohtori Bill Foster oli Pymin laboratorioapulainen ja otti itselleen lyhyeksi aikaa Jätti-identiteetin. Foster oli ennen vetäytymistään tunnettu myös omalla supersankarinimellään Mustana Goljattina. Myöhemmin Foster kuitenkin luopui eläkeaikeistaan ja on palannut taistelemaan rikollisuutta vastaan käyttäen vanhaa Goljatti-nimeään. Foster menetti henkensä taistelussaan rikollisuutta vastaan.

Scott Lang[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scott Lang oli varas, joka Rautamiehen ja Pymin ansiosta palasi kaidalle tielle. Hän toimi pitkän aikaa toisena Muurahaismiehenä ja toimi läheisesti Ihmenelosten kanssa. Nykyään Scott Lang on saanut surmansa taistelussa rikollisuutta vastaan.

Erik Josten[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Erik Josten

Erik Josten toimi uransa alussa Voimamies-nimisenä superrikollisena. Myöhemmin Voimamies-nimitystä käyttänyt Luke Cage taisteli Jostenia vastaan nimensä väärinkäytösten vuoksi. Josten vaihtoikin nimensä Goljatiksi ja liityttyään supersankariryhmä Ukonnuoliin otti itselleen vielä uuden nimen kutsuen itseään Atlakseksi.

Rita DeMara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kimalainen (Rita DeMara)

Rita DeMara aloitti uransa myös superroistona. Toimittuaan jonkin aikaa Pahuuden Mestareissa DeMara liittyi lyhyeksi ajaksi Kostajiin.

Eric O’Grady[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric O’Grady on uusin Muurahaismiehen identiteettiä käyttävä sankari. O’Grady on alemman tason YPKVV:n agentti, joka sattumalta saa käsiinsä Muurahaismiehen asun. O’Grady on kuitenkin itsekeskeinen sankari, joka ajattelee ensisijaisesti itseään vaikka taisteleekin aktiivisesti rikollisuutta vastaan.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym esiintyi vakituisena hahmona amerikkalaisessa The Avengers: United They Stand piirretyssä. Sarja ei saavuttanut laajaa suosiota ja sen teko rajoittui 13 episodiin. Henry Pymin hahmoa dubbasi näyttelijä Rod Wilson.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym oli isossa roolissa Ultimate Avengers- ja Ultimate Avengers 2 -piirroselokuvissa. Hahmoa ääninäytteli näyttelijä Nolan North.

Näytellyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hank Pym esiintyy vuonna 2015 Marvel Cinematic Universeen kuuluvassa elokuvassa Ant-Man, jossa häntä näyttelee Michael Douglas.

Pym oli 60-luvulla S.H.I.E.L.D.:iin värvätty tiedemies, joka teki löydön kokoa muuttavista hiukkasista ja kehitti Muurahaismiehen puvun. 80-luvulla Peggy Carter ja Howard Stark halusivat tekniikan käyttöönsä, mutta Pym ei antanut kenenkään muun käyttää sitä, joten hän otti itse osaa kenttätehtäviin konsultoivana agenttina. Vuonna 1987 hän suoritti tehtävää vaimonsa Janet van Dynen kanssa, joka käytti Ampiaisen pukua. Mutta Janet katosi kvanttimaailmaan ja myöhemmin Pym havaitsi S.H.I.E.L.D.:n yrittävän kopioida hänen teknologiaansa. Hän erosi S.H.I.E.L.D.:istä, luopui Muurahaismies-puvun käytöstä ja etääntyi tyttärestään Hopesta, koska kieltäytyi tekemästä hänestä puvun uutta kantajaa tämän turvallisuuden vuoksi. Pym perusti oman yrityksen nimeltä Pym Technologies, jonka hallinnan hänen entinen oppipoikansa Darren Cross vei häneltä käyttääkseen Pymin teknologiaa sotilaallisiin tarkoituksiin. Crosssin pysäyttämiseksi Pym löytää itselleen sopivan seuraajan Muurahaismieheksi: Scott Langin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henry Pym esiintyy Marvel: Ultimate Alliance -pelissä NPC-hahmona, joka antaa pelaajalle arvokkaita vihjeitä, joiden avulla erilaiset puzzlet ovat helpompia.