Thor (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. Sanan muista merkityksistä on luettelo täsmennyssivulla.
Thor
Mahtava Thor, ukkosenjumala Ed McGuinnessin ja Dexter Vinesin kuvittamana
Mahtava Thor, ukkosenjumala Ed McGuinnessin ja Dexter Vinesin kuvittamana
Luoja(t) Viikinkijumala Thorista luoneet Stan Lee, Jack Kirby ja Larry Lieber
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery #83 (elokuu 1962)
Henkilötiedot
Oikea nimi Thor Odinin poika
Status Aktiivinen
Pituus 200 cm
Paino 290 kg
Ryhmäsidokset Asgardilaiset, Kostajat
Henkilöllisyydet Tri. Donald Blake, Eric Masterson, Jake Olson, Sigurd Jarlson
Voimat Suunnattomat fyysiset voimat, nopeus ja kestävyys, miltei haavoittumaton, epätavallisen pitkä elinikä, lentokyky (Mjolnirin kautta), sään hallinnan mahdollistava voima (atmokinesis), voimasalamat
Suhteet
Sukulaiset Odin (isä), Gaea (äiti), Loki (velipuoli).

Thor on samannimiseen ukkosenjumalaan perustuva sarjakuvahahmo, jonka loivat Marvel-kustantamon Stan Lee ja Jack Kirby. Thor esiteltiin vuonna 1962 amerikkalaisen Journey into Mystery -lehden numerossa 83. Leen ja Kirbyn lisäksi Thorin luomiseen osallistui Larry Lieber.

Thorin isä ja Asgårdin herra Odin on lähettänyt poikansa oppimaan nöyryyttä maan pinnalle tohtori Donald Blaken, ramman lääkärin hahmossa. Blake muuntautuu Thoriksi napauttamalla keppiään maahan, jolloin keppi muuttuu mystiseksi Mjolnir-vasaraksi ja Blake itse Thoriksi.

Thorin pääasiallinen vastustaja on hänen ilkeä velipuolensa Loki. Thor on myös Kostajien pitkäaikainen jäsen.

Suomessa Thor esiintyi ensimmäisen kerran Ihmesarjan numerossa 30 (1968).

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta Stan Leen ja Jack Kirbyn kiinnostuksesta 60-luvun tieteellisiin ihmeisiin, myös myytit olivat oivaa materiaalia uusien supersankarien luomisessa. Jollei oteta huomioon Ihmenaisessa käsiteltyjä Olympos-vuoren jumalia, hyvin vähän ihmiskunnan myyttisiä aineita käytettiin supersankarisarjakuvissa. Niinpä he siirsivät Skandinaavisesta mytologiasta ukkosenjumala Thorin auttamaan tavallisia ihmisiä.

Thorin suosiota saavuttaneen debyytin, Journey into Mystery -lehden jälkeen alettiin julkaista 13-sivuista The Mighty Thor -lehteä, joka oli omistettu kokonaisuudessaan Thorin seikkailuille. Sarjaa käsikirjoitti Larry Lieber ja piirsi Jack Kirby tai Don Heck. Lehti muutti myöhemmin nimensä pelkäksi Thoriksi ja esitteli Marvel-universumiin lukuisia uusia hahmoja, kuten Suuren Kehittäjän ja Egon, Elävän Planeetan.

Thor lakkautettiin 90-luvulla Heroes Reborn -tarinakokonaisuuden myötä, mutta myöhemmin lehteä alettiin jälleen julkaista numeroinnin alkaessa siitä mihin se jäikin, eli numeroon 587. Nykyään Thor on myös esiintynyt lukuisissa minisarjoissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuisuuksia sitten Odin, asgardilaisten herra, halusi lapsen, jossa yhdistyisivät Asgårdin ja Midgårdin eli Maan voimat. Niinpä hän etsi käsiinsä Gaean, maapallon vanhimman jumalattaren ja yhden Vanhoista Jumalista, joka synnyttikin Asgardin herralle lapsen pienessä luolassa Norjassa. Odin vei lapsen, Thorin Valhallan saleihin joissa Odinin vaimo Frigga kasvattaisi lapsen omanaan.

Nuori Thor kasvoi yhdessä velipuolensa Lokin kanssa. Loki oli aina kateellinen Thorille, joka saavuttikin suosiota. Täyttäessään kahdeksan Odin pyysi kääpiöitä luomaan pojalleen lahjan ja niin luotiin Mjolnir, uskomattoman voimakas ase. Mjolnir kuitenkin annettaisiin Thorille vain, mikäli tämä osoittaisi urhoollisuutensa taistelussa. Vuosia Thor harjoitteli ja suoritti urotekoja ja lopulta, kahdeksan vuotta myöhemmin vastaanotti Mjolnirin.

900-luvulla Thor matkusti ensimmäisen kerran Midgårdin kamaralle. Huomatessaan viikinkien palvovan häntä jumalanaan, Thor jalosti sotureita ja johti monia suuria taisteluja viikinkiurhojen mukana. Lopulta Thor sai kuitenkin tietää viikinkien suorittavan veri- ja ihmisuhreja hänen nimissään. Kauhistunut Thor palasi Asgårdiin ja lopulta aasojen palvonta loppui kokonaan.

Asgardin kahdeksassa maailmassa Thor kuitenkin jatkoi seikkailujaan. Odinin mielipahaksi Thorista kasvoi kuitenkin kovapäinen, ylpeä ja itsekäs soturi. Erään kerran Thorin matka johti jääjättiläisten maahan, jossa aloitti miltei sodan rauhansopimuksesta huolimatta. Odinin oli opetettava pojalleen nöyryyttä. Niinpä hän voimillaan siirsi Thorin alas kuolevaisten maailmaan, Midgårdiin heikon lääkärin Donald Blaken hahmoon. Blake osoittautuikin nöyräksi ja ahkeraksi lääkäriksi, joka niitti mainetta taitavana kirurgina ja välittävänä perhelääkärinä. Blake avasi oman praktiikan New Yorkiin ja rakastui Jane Fosteriin, kauniiseen sairaanhoitajaan.

Todellisesta olomuodostaan autuaan tietämätön Blake matkusti kerran Norjaan, jossa hän jäi jumiin luolaan. Epätoivoisena hän yritti kammeta luolan suun telkeävää kiveä pois löytämällään kepillä, mutta epäonnistuttuaan iski vimmoissaan kepin maahan. Hämmästyksekseen hän muuttui mahtavaksi Thoriksi ja samalla tajusi oikean olomuotonsa. Odinin kirous oli väistynyt. Ainoa rajoitus oli, että hänen oli lyötävä keppinsä maahan muuttuakseen Thoriksi. Myöhemmin Odin muutteli poikansa olomuotoja useaan otteeseen. Alkupään kertomuksissa Thor taisteli yksinään, kunnes Kostajat-supersankariryhmä perustettiin. Perustamisesta lähtien Thor on ollut enemmän tai vähemmän aktiivinen ryhmässä, mutta kuuluu silti vakiokalustoon. Thoria ei näkynyt sisällissodassa, vaikkakin Rautamiehen klooni sodassa esiintyikin. Syy poissaoloon oli Asgårdin pelastaminen.

Eroavaisuuksia myyttiseen Thoriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvelin käsikirjoittajat ovat vuosien saatossa muokanneet ja ottaneet myyttisen materiaalin tarjoamaa aineistoa miten mielivät. Siksi sarjakuvien Thor eroaa suuresti myyttisestä alkuperästään. Odinin irrotettu silmä kertoi kerran Mimir-lähteestä, että edelliset aasat olisivat kuolleet Ragnarökissä ja nykyinen jumalsukupolvi olisi variaatio edeltäjistään, jotka olivat mytologian hahmoja. Koska silmä on kuitenkin paatunut valehtelija, ei asiaan ole saatu varmuutta. Alla luettelo asioista, jotka erottavat myyttisen ja sarjakuva-Thorin toisistaan.

 • Marvelin Thor on vaaleatukkainen ja parraton. Klassisella versiolla oli pitkä punainen parta ja punaiset hiukset.
 • Marvelin Mjolnir muistuttaa enemmän nuijaa. Mytologisella versiolla vasara oli enemmänkin sotavasaran tapainen.
 • Myyteissä vain Thor ja hänen poikansa Magni kykenivät nostamaan vasaran. Sarjakuvissa ne, "jotka ovat sen arvoisia" voivat nostaa vasaran. Näin Kapteeni Amerikka pystyi kerran nostamaan vasaran hätätilassa.
 • Marvelin Thor on lapseton poikamies. Myyteissä Thorilla ja hänen vaimollaan Sifillä on kaksi lasta, Thurd ja Magni sekä poikapuoli, Ullr. Sarjakuvissa Sif on vain Thorin rakastajatar.
 • Myyttinen Thor tulee kuolemaan Jormungandin kynsissä Ragnarökissä. Sarjakuvissa Thor surmaa käärmeen ja Hela kiroaa hänet kuolemattomaksi.
 • Mytologinen Loki ei ollut jumala, vaan jättiläinen, tulen jumala jumalvoimilla varustettuna. Vannomalla veriveljeyden valan Odinin kanssa hän sai oikeuden kävellä Valhallan saleissa. Sarjakuvissa Loki on normaalin kokoinen pahuuden jumala, jonka Odin on adoptoinut.
 • Sarjakuvien Thor puhuu shakespearilaisittain. Myyteissä Thor puhuu kuitenkin kansanomaisesti.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Thor on Odinin poika, hänellä on vielä uskomattomammat voimat kuin muilla asgardilaisilla. Hän nostaa yli 100 tonnia (joka on ylin voimaluokitus Marvelin universumissa). Näin Thor nousee samaan kastiin muiden Marvelin voimakkaimpien hahmojen kanssa, kuten Hulkin ja Hopeasurffarin. Hänen voimansa voivat vielä kaksinkertaistua, jos hän pukee päälleen erikoisvalmisteisen vyön (tosin Thor käyttää tätä hyvin harvoin). Thor on lisäksi silloin tällöin vajonnut raivohulluutta lähentelevään kiihkoon taisteluissa, jolloin hänen voimansa ovat kasvaneet kymmenkertaisiksi. Thor on rotunsa tavoin hyvin pitkäikäinen (tosin ei kuolematon), immuuni tavallisille sairauksille ja uskomattoman kestävä.

Mjolnir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mjolnir

Thor käyttää mystisestä uru-metallista taottua Mjolnir-vasaraansa apuna taisteluissa. Vasara on tuhoutumaton ja sen avulla Thor voi kanavoida voimiaan murskaaviksi iskuiksi, jotka voivat tappaa jopa kuolemattomia. Mjolnirissä on lisäksi kuusi lumousta:

 • Mikään elävä olento ei voi nostaa vasaraa ellei tämä ole sen arvoinen (tähän saakka siihen on pystynyt Thorin lisäksi vain Odin, Kapteeni Amerikka ja Vision)
 • Vasara palaa aina siihen paikkaan mistä se heitettiinkin
 • Vasaran avulla kantaja voi kutsua avukseen myrskyn voimia (tuulta, sadetta, ja ukkosta.)
 • Vasaran avulla voidaan avata portteja toiseen ulottuvuuteen, jolloin kantaja voi matkustaa vaikkapa Asgardista Midgardiin
 • Thor kykeni myös muuttumaan vasaransa avulla Donald Blakeksi (vasaran muuttuessa puukepiksi)
 • Thorin heittäessä vasaran ja ottaessaan sen nahkaremmistä kiinni hän kykenee lentämään

Vastustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor taistelemassa ilkeän velipuolensa Lokin kanssa.

Thorin pääasiallisin vihollinen on hänen velipuolensa Loki, joka on pahuuden ja juonittelun jumala. Loki halveksii kirkasotsaista ja jaloa veljeään ja näkee hänet pääasiallisena esteenä isänsä Odinin valtaistuimelle. Siksi Loki on vastuussa myös useiden muiden Thorin vastustajien luomisesta.

Thor muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marvel Cinematic Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor esiintyy videopelissä Marvel: Ultimate Alliance yhtenä pelattavista hahmoista.

Thoria näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966 Chris Wiggins Mighty Thor
1988 Eric Allan Kramer The Incredible Hulk Returns
1995–1996 John Rhys-Davies Ihmeneloset
Hulk
1998 Rod Wilson Marvel vs Capcom: Clash of the Super Heroes
2006, 2009–2010 David Boat The Super Hero Squad Show Ultimate Avengers
Ultimate Avengers 2
Marvel Super Hero Squad
2006 Cam Clarke Marvel: Ultimate Alliance
2008 Michael Adamthwaite Next Avengers: Heroes of Tomorrow
2009
2011
Matthew Wolf Hulk Vs
Thor: Tales of Asgard
2009 Jim Cummings Marvel: Ultimate Alliance 2
2010–2013 Rick D. Wasserman The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes
2011–2013,
2015–2019,
2021–2023
Chris Hemsworth What If...? Thor
The Avengers
Thor: The Dark World
Avengers: Age of Ultron
Doctor Strange
Thor: Ragnarök
Avengers: Infinity War
Avengers: Endgame
Thor: Love and Thunder
Thor: God of Thunder
2013–2020 Travis Willingham Avengers Assemble Marvel’s Avengers

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]