Thor: The Dark World

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thor: The Dark World
Ohjaaja Alan Taylor
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Kramer Morgenthau
Leikkaaja
 • Dan Lebental
 • Wyatt Smith
Tuotantosuunnittelija Charles Wood
Pukusuunnittelija Wendy Partridge
Lavastaja
 • Guðni Líndal Benediktsson
 • John Bush
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Marvel Studios
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 644,6 miljoonaa dollaria[1]
Edeltäjä Thor
Seuraaja Thor: Ragnarök
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Thor: The Dark World on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin Thor-sarjakuvahahmoon. Se on jatkoa vuonna 2011 ilmestyneelle Thorille sekä Marvel Cinematic Universen kahdeksas elokuva ja toisen vaiheen toinen elokuva. Elokuvan ohjasi Alan Taylor ja käsikirjoittivat Christopher Yost, Christopher Markus ja Stephen McFeely. Pääosissa ovat Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings, Ray Stevenson, Zachary Levi, Tadanobu Asano, Jaimie Alexander, Rene Russo ja Anthony Hopkins. Elokuvassa Thor joutuu liittoutumaan Lokin kanssa pelastaakseen yhdeksän maailmaa Malekithin johtamilta pimeähaltioilta, jotka aikovat syöstä maailmankaikkeuden pimeyteen.

Thor: The Dark World kehitys alkoi huhtikuussa 2011, kun tuottaja Kevin Feige julkisti suunnitelman tehdä jatko-osan, jonka tapahtumat seuraisivat The Avengersin tapahtumia. Heinäkuussa 2011, Thorin ohjaaja Kenneth Branagh vetäytyi projektista. Brian Kirk ja Patty Jenkins olivat harkittuina ohjaajaksi ennen Taylorin palkkaamista tammikuussa 2012. Eccleston, Dennings, ja Akinnuoye-Agbaje palkattiin sivurooleihin elokuussa 2012. Kuvaukset alkoivat syyskuussa 2012 Surreyssa, Englannissa, ja jatkuivat Islannissa ja Lontoossa, kunnes päättyivät joulukuussa 2012.

Thor: The Dark World sai ensiesityksensä Odeon Leicester Squarella Lontoossa 22. lokakuuta 2013. Se ilmestyi kansainvälisesti 30. lokakuuta 2013 ja Yhdysvalloissa 8. marraskuuta 2013. Elokuva sai sekalaisen vastaanoton, mutta oli kaupallinen menestys ja tuotti maailmanlaajuisesti 644 miljoonaa dollaria. Kolmas elokuva, Thor: Ragnarök, sai ensi-iltansa 3. marraskuuta 2017. Neljäs elokuva, Thor: Love and Thunder, sai ensi-iltansa 8. heinäkuuta 2022.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisituhatta vuotta sitten Bor, Odinin isä, kohtasi taistelussa pimeähaltia Malekithin, joka yritti tuhota maailmankaikkeuden aseella nimeltä Aether. Kukistettuaan Malekithin joukot näiden kotimaailmassa Svartalfheimissa Bor asettaa Aetherin vartioitavaksi kivisarakkeelle. Mutta Borin tietämättä Malekith ja hänen luutnanttinsa Algrim sekä kourallinen pimeähaltioita pakenevat ja vaipuvat uneen.

Nykypäivän Asgardissa Loki on vangittuna sotarikoksistaan Maassa.[a] Samaan aikaan Thor pysäyttää ystäviensä, Fandralin, Volstaggin ja Sifin, kanssa rosvot Vanaheimissa, Hogunin kotimaailmassa. Taistelun päätyttyä yhdeksän maailmaa on palautettu rauhaan ja kaksi vuotta sitten tuhottu Bifröst jälleenrakennettu.[b] Asgardilaiset huomaavat, että pian koittaa "konvergenssi", jossa yhdeksän maailmaa asettuvat linjaan keskenään ja avaavat satunnaisiin paikkoihin kaikki maailmat toisiinsa yhdistäviä portaaleja.

Lontoossa astrofyysikko Jane Foster ja hänen assistenttinsa Darcy Lewis matkaavat hylättyyn tehtaaseen, jonne on auennut yksi portaali. Jane joutuu erilleen muista ja altistuu toisessa maailmassa Aetherille. Heimdall varoittaa Thoria tästä ja Thor lähtee Maahan. Hän löytää Janen ja tuo tämän mukanaan Asgardiin. Odin on aluksi raivoissaan ihmisen tuomisesta Asgardiin, mutta tunnistaa sitten Aetherin. Hän sanoo, ettei se uhkaa vain Janen henkeä, vaan tekee jälleen mahdolliseksi erään tuhoisan ennustuksen.

Aetherin aktivoitumisen myötä herännyt Malekith muuttaa Algrimin Kurseksi ja hyökkää Asgardiin. He aistivat Aetherin kiinnittyneen Janeen, mutta Thorin äidin, Friggan, uhratessa itsensä Janen suojelemiseksi Malekith ja Algrim joutuvat pakenemaan ilman tätä. Odin kieltää Thoria lähtemästä pois Asgardista, mutta Thor vapauttaa vastahakoisesti Lokin, joka tietää salaisesta portaalista Svartalfheimiin, missä he voivat kohdata Malekithin vaarantamatta Asgardia. Vastineeksi Thor lupaa Lokille mahdollisuuden kostoon heidän äitinsä tappamisesta. Volstagg ja Sif pitävät sotilaat kiireisinä ja Fandral auttaa paossa, minkä jälkeen Thor, Loki ja Jane suuntaavat Svartalfheimiin.

Loki huijaa Malekithin poistamaan Aetherin Janesta, mutta Thorin yritys estää Malekithia itse yhdistymästä sen kanssa epäonnistuu. Malekith lähtee aluksellaan pois ja Loki haavoittuu kuolettavasti taistelussa Algrimia vastaan. Thor lupaa kertoa tämän uhrauksesta isälle. Tämän jälkeen Thor ja Jane löytävät toisen portaalin, jonka kautta he saapuvat Lontooseen ja löytävät Darcyn sekä Janen mentorin, tohtori Erik Selvigin, joka oli ollut mielisairaalassa psyykkisten traumojen vuoksi, joita oli saanut Lokin hyökkäyksestä Maahan. He huomaavat Malekithin aikovan tuhota maailmankaikkeuden ja palauttaa pimeähaltiat sen hallitsijoiksi vapauttamalla Aetherin voiman Greenwichissä, jossa konvergenssin keskus oli. Thor taistelee Malekithia vastaan useiden portaalien läpi käytävässä taistelussa, kunnes yksi portaali eristää heidät eri maailmoihin. Thor palaa ajoissa pelastamaan ystävänsä ja tieteellisillä koneillaan he lähettävät Malekithin Svartalfheimiin, jossa tämä murskaantuu oman aluksensa alle.

Thor palaa Asgardiin ja kertoo Odinille, ettei voi vieläkään ryhtyä Asgardin kuninkaaksi, koska uskoo suojelevansa maailmoja parhaiten ilman valtaistuinta. Hän kertoo myös tälle Lokin uhrauksesta, mutta hänen lähdettyään "Odin" muuttuukin Lokiksi, joka olikin vain lavastanut kuolemansa ja salaa kaapannut vallan Asgardissa.

Lopputekstien välissä nähdään kohtaus, jossa Volstagg ja Sif vierailevat Taneleer Tivanin / Keräilijän luona ja jättävät Aetherin hänen käsiinsä, koska Tesserakti on Asgardissa ja on vaarallista säilyttää kahta Ikuisuuskiveä samassa paikassa. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Thor palaa Janen luokse, ja Jotunheimista vahingossa Maahan päätynyt jäähirviö jatkaa riehumistaan Lontoossa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  Thor  
 Natalie Portman  Jane Foster  
 Tom Hiddleston  Loki  
 Stellan Skarsgård  Erik Selvig  
 Idris Elba  Heimdall  
 Christopher Eccleston  Malekith Kirottu  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  Algrim Vahva / Kurse  
 Kat Dennings  Darcy Lewis  
 Ray Stevenson  Volstagg  
 Zachary Levi  Fandral  
 Tadanobu Asano  Hogun  
 Jaimie Alexander  Sif  
 Rene Russo  Frigga  
 Anthony Hopkins  Odin  
 Chris O’Dowd  Richard  
 Alice Krige  Eir  
 Clive Russell  Tyr  
 Jonathan Howard  Ian Boothby  
 Tony Curran  Bor (cameo)  
 Stan Lee  mielisairaalan potilas (cameo)  
 Ophelia Lovibond  Carina (cameo)  
 Benicio del Toro  Taneleer Tivan / Keräilijä (cameo)  

Chris Evans teki lyhyen cameoesiintymisen elokuvassa Lokin naamioituessa hetkellisesti Kapteeni Amerikaksi.[2]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor: Ragnarök[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Thor: Ragnarök

Thor: Ragnarök sai ensi-iltansa on 3. marraskuuta 2017.[3][4] Elokuvan ohjaa Taika Waititi, ja käsikirjoittaa Stephany Folsom,[5][6] Kevin Feigen yhä jatkaessa tuottajana.[7] Hemsworth, Hiddleston, Hopkins ja Elba uusivat Thorin, Lokin, Odinin ja Heimdallin roolit,[8][9][5] Mark Ruffalon esiintyessä aiemmista MCU-elokuvista tutussa roolissaan Bruce Bannerina / Hulkina.[10] Cate Blanchett, Tessa Thompson, Jeff Goldblum ja Karl Urban liittyvät näyttelijäkaartiin Helan, Valkyyrian, Suurmestarin, ja Skurgen rooleissa.

Thor: Love and Thunder[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Thor: Love and Thunder

The Dark Worldin toinen jatko-osa, Thor: Love and Thunder, sai ensi-iltansa Suomessa 6. heinäkuuta 2022 ja Yhdysvalloissa 8. heinäkuuta 2022.[11][12] Hemsworth ja Thompson palaavat rooleihinsa, kuten myös Portman ja Alexander, jotka eivät esiintyneet Thor: Ragnarökissä.[13][14] Vuoden 2019 San Diego Comic-Con Internationalissa paljastettiin, että Portman näyttelisi Jane Fosterista versiota, joka saisi Thorin voimat, kuten Russell Dautermanin ja Jason Aaronin sarjakuvassa The Mighty Thor.[15] Christian Bale näyttelee elokuvan roistoa Gorr Jumalanteurastajaa.[16]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuvailtu elokuvassa The Avengers (2012).
 2. Kuvailtu vuonna elokuvassa Thor (2011).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Thor: The Dark World boxofficemojo. Viitattu 7.11.2013. (englanniksi)
 2. Sullivan, Kevin P.: 'Thor: The Dark World': You Won't Believe The Story Behind The Cameo MTV News. 7.11.2013. Arkistoitu 28.3.2014. Viitattu 28.3.2017. (englanniksi)
 3. Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu 1.7.2015. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 4. Thor: Ragnarök (2D) Finnkino. Arkistoitu 4.1.2019. Viitattu 3.1.2019.
 5. a b Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok' Marvel.com. 20.5.2016. Viitattu 20.5.2016. (englanniksi)
 6. Kit, Borys: 'Thor 3' Lands New Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 2.12.2015. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
 7. Sneider, Jeff: Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3' The Wrap. 29.1.2014. Arkistoitu 26.6.2015. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 8. Strom, Marc: Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017 Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu 27.6.2015. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 9. Breznican, Anthony: Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel Entertainment Weekly. 28.10.2014. Arkistoitu 14.1.2015. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 10. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu 28.10.2015. Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 11. Thor: Love and Thunder Finnkino. Arkistoitu 8.2.2022. Viitattu 17.2.2024.
 12. Rubin, Rebecca: Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5' Variety. 18.10.2021. Arkistoitu . Viitattu 18.10.2021. (englanniksi)
 13. Kit, Borys: Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive) The Hollywood Reporter. 16.7.2019. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
 14. Kroll, Justin: Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder' Deadline Hollywood. 11.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 12.12.2020. (englanniksi)
 15. D'Alessandro, Anthony & Ramos, Dino-Ray: Natalie Portman Is Female Thor In ‘Thor Love And Thunder’ Opening Fall 2021 –Comic-Con Deadline Hollywood. 20.7.2019. Arkistoitu . Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
 16. Sneider, Jeff: Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder' Collider. 10.12.2020. Arkistoitu . Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]