Thor: The Dark World

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thor: The Dark World
Thorthedarkworld.jpg
Ohjaaja Alan Taylor
Käsikirjoittaja
Perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuvahahmoon
Thor
Tuottaja Kevin Feige
Säveltäjä Brian Tyler
Kuvaaja Kramer Morgenthau
Leikkaaja
 • Dan Lebental
 • Wyatt Smith
Lavastaja
 • Guðni Líndal Benediktsson
 • John Bush
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 112 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 170 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 644,8 miljoonaa dollaria[1]
Edeltäjä Thor
Seuraaja Thor: Ragnarok
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
Allmovie

Thor: The Dark World on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen supersankarielokuva, joka perustuu Marvel Comicsin Thor-sarjakuvahahmoon. Se on jatkoa vuoden 2011 elokuvalle Thorille sekä Marvel Cinematic Universen kahdeksas elokuva. Elokuvan ohjasi Alan Taylor ja käsikirjoittivat Christopher Yost, Christopher Markus ja Stephen McFeely. Pääosissa ovat Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Christopher Eccleston, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Kat Dennings, Ray Stevenson, Zachary Levi, Tadanobu Asano, Jaimie Alexander, ja Rene Russo. Elokuvassa Thor joutuu liittoutumaan Lokin kanssa pelastaakseen yhdeksän maailmaa Malekithin johtamilta pimeiltä haltijoilta, jotka aikovat syöstä maailmankaikkeuden pimeyteen.

Elokuvan jatko-osan, Thor: Ragnarok, on tarkoitus ilmestyä 3. marraskuuta 2017.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viisituhatta vuotta sitten Bor, Odinin isä, kohtasi taistelussa pimeä haltija Malekithin, joka yritti tuhota maailmankaikkeuden aseella nimeltä Aether. Kukistettuaan Malekithin joukot näiden kotimaailmassa Svartalfheimissa Bor asettaa Aetherin vartioitavaksi kivisarakkeelle. Mutta Borin tietämättä Malekith ja hänen luutnanttinsa Algrim sekä kourallinen pimeitä haltijoita pakenevat ja vaipuvat uneen.

Nykypäivän Asgardissa Loki on vangittuna sotarikoksistaan Maassa. Samaan aikaan Thor pysäyttää ystäviensä, Fandralin, Volstaggin ja Sifin, kanssa rosvot Vanaheimissa, Hogunin kotimaailmassa. Taistelun päätyttyä yhdeksän maailmaa on palautettu rauhaan ja kaksi vuotta sitten tuhottu Bifröst-silta jälleenrakennettu. Asgardilaiset huomaavat, että pian koittaa "konvergenssi", jossa yhdeksän maailmaa asettuvat linjaan keskenään ja avaavat satunnaisiin paikkoihin kaikki maailmat toisiinsa yhdistäviä portaaleja.

Lontoossa astrofyysikko Jane Foster ja hänen assistenttinsa Darcy Lewis matkaavat hylättyyn tehtaaseen, jonne on auennut yksi portaali. Jane joutuu erilleen muista ja altistuu toisessa maailmassa Aetherille. Heimdall varoittaa Thoria tästä ja Thor lähtee Maahan. Hän löytää Janen ja tuo tämän mukanaan Asgardiin. Odin on aluksi raivoissaan ihmisen tuomisesta Asgardiin, mutta tunnistaa sitten Aetherin. Hän sanoo, ettei se uhkaa vain Janen henkeä, vaan tekee jälleen mahdolliseksi erään tuhoisan ennustuksen.

Aetherin aktivoitumisen myötä herännyt Malekith muuttaa Algrimin Kurseksi ja hyökkää Asgardiin. He aistivat Aetherin kiinnittyneen Janeen, mutta Thorin äidin, Friggan, uhratessa itsensä Janen suojelemiseksi Malekith ja Algrim joutuvat pakenemaan ilman tätä. Odin kieltää Thoria lähtemästä pois Asgardista, mutta Thor vapauttaa vastahakoisesti Lokin, joka tietää salaisesta portaalista Svartalfheimiin, missä he voivat kohdata Malekithin vaarantamatta Asgardia. Vastineeksi Thor lupaa Lokille mahdollisuuden kostoon heidän äitinsä tappamisesta. Volstagg ja Sif pitävät sotilaat kiireisinä ja Fandral auttaa paossa, minkä jälkeen Thor, Loki ja Jane suuntaavat Svartalfheimiin.

Loki huijaa Malekithin poistamaan Aetherin Janesta, mutta Thorin yritys estää Malekithia itse yhdistymästä sen kanssa epäonnistuu. Malekith lähtee aluksellaan pois ja Loki haavoittuu kuolettavasti taistelussa Algrimia vastaan. Thor lupaa kertoa tämän uhrauksesta isälle. Tämän jälkeen Thor ja Jane löytävät toisen portaalin, jonka kautta he saapuvat Lontooseen ja löytävät Darcyn sekä Janen mentorin, tohtori Erik Selvigin, joka oli ollut mielisairaalassa psyykkisten traumojen vuoksi, joita oli saanut Lokin hyökkäyksestä Maahan. He huomaavat Malekithin aikovan tuhota maailmankaikkeuden ja palauttaa pimeät haltijat sen hallitsijoiksi vapauttamalla Aetherin voiman Greenwichissä, jossa konvergenssin keskus oli. Thor taistelee Malekithia vastaan useiden portaalien läpi käytävässä taistelussa, kunnes yksi portaali eristää heidät eri maailmoihin. Thor palaa ajoissa pelastamaan ystävänsä ja tieteellisillä koneillaan he lähettävät Malekithin Svartalfheimiin, jossa tämä murskaantuu oman aluksensa alle.

Thor palaa Asgardiin ja kertoo Odinille, ettei voi vieläkään ryhtyä Asgardin kuninkaaksi, koska uskoo suojelevansa maailmoja parhaiten ilman valtaistuinta. Hän kertoo myös tälle Lokin uhrauksesta, mutta hänen lähdettyään "Odin" muuttuukin Lokiksi, joka olikin vain lavastanut kuolemansa ja salaa kaapannut vallan Asgardissa.

Lopputekstien välissä nähdään kohtaus, jossa Volstagg ja Sif vierailevat Taneleer Tivanin / Keräilijän luona ja jättävät Aetherin hänen käsiinsä, koska Tesserakti on Asgardissa ja on vaarallista säilyttää kahta Ikuisuuskiveä samassa paikassa. Lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa Thor palaa Janen luokse, ja Jotunheimista vahingossa Maahan päätynyt jäähirviö jatkaa riehumistaan Lontoossa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Chris Hemsworth  … Thor  
 Natalie Portman  … Jane Foster  
 Tom Hiddleston  … Loki  
 Anthony Hopkins  … Odin  
 Stellan Skarsgård  … tohtori Erik Selvig  
 Idris Elba  … Heimdall  
 Christopher Eccleston  … Malekith Kirottu  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  … Algrim Vahva / Kurse  
 Kat Dennings  … Darcy Lewis  
 Ray Stevenson  … Volstagg  
 Zachary Levi  … Fandral  
 Tadanobu Asano  … Hogun  
 Jaimie Alexander  … Sif  
 Rene Russo  … Frigga  
 Alice Krige  … Eir  
 Chris O’Dowd  … Richard  
 Jonathan Howard  … Ian Boothby  
 Tony Curran  … Bor  
 Benicio Del Toro  … Taneleer Tivan / Keräilijä (cameo)  
 Ophelia Lovibond  … Carina (cameo)  

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thor: The Dark Worldin mainoskamppanjan aikana lokakuussa 2013, Hemsworth ilmoitti sopimukseensa kuuluvan vielä yksi Thor-elokuva sekä kaksi Avengers-elokuvaa, mutta jatkaisi mielellään rooliaan, jos ihmiset niin haluaisivat.[2] Lisäksi lokakuussa 2013, Feige ilmoitti, että Thor nähtäisiin seuraavaksi elokuvassa Avengers: Age of Ultron. Hän lisäsi, että jotkin The Dark Worldin lopusta viittasivat mahdolliseen kolmanteen elokuvaan sanomalla, "Meillä on ehdottomasti tarina, jonka haluisimme kertoa." Lokin suhteen, Feige totesi studiolla "olevan varmasti ideoita, joihin he haluaisivat edetä [hänen kanssaan, mutta] meidän on nähtävä miten tämä menee ja minne me sieltä kuljemme."[3]

Tammikuussa 2014, Marvel ilmoitti Craig Kylen ja Christopher Yostin tekevän käsikirjoituksen kolmannelle elokuvalle, Kevin Feigen yhä jatkaessa tuottajana.[4] 28. lokakuuta 2014, elokuvan viralliseksi nimeksi paljastettiin Thor: Ragnarok ja ensi-illaksi 28. heinäkuuta 2017. Hemsworth, Hiddleston ja Alexander tulevat jatkamaan Thorin, Lokin ja Sifin rooleissa.[5][6][7] Helmikuussa 2015, elokuvan uudeksi ensi-illaksi ilmoitettiin 3. marraskuuta 2017.[8] Kesäkuussa 2015, Feige paljasti etsivänsä uutta ohjaajaa ja että valinnasta ilmoitettaisiin kesän lopulla.[9] Syyksi siihen, ettei palaa ohjaajaksi, Taylor sanoi, "Marvel-kokemus oli erityistä vääntämistä, koska minulle tavallaan annettiin täysi vapaus kuvausten aikana, ja sitten jälkikäteen siitä tuli erilainen elokuva. Joten, se on jotain mitä en haluaisi toistaa tai toivo kenellekään muulle."[10]

Lokakuussa 2015 Taika Waititi osallistui neuvotteluihin Thor: Ragnarokin ohjaamisesta.[11] Saman kuukauden aikana, Mark Ruffalo vahvisti esiintyvässä elokuvassa, palaten aiemmista MCU-elokuvista tuttuun rooliinsa Bruce Bannerina / Hulkina.[12] Joulukuussa 2015 Stephany Folsom palkattiin työskentelemään käsikirjoituksen parissa.[13] Helmikuussa 2016, Cate Blanchettin vahvistettiin näyttelevän Helaa.[14] Kuvausten odotetaan alkavan Australiassa heinäkuussa 2016.[15] Huhtikuussa 2016, Tessa Thompson valittiin toistaiseksi tuntemattomaan rooliin, jota kuvailtiin "eräänlaiseksi supersankariksi", joka olisi Thorin rakastajatar.[16] Lisäksi paljastettiin, että Natalie Portman ei palaa Jane Fosterin rooliin.[17]

Toukokuussa 2016, Marvel paljasti elokuvan näyttelijät. Hemsworthin, Ruffalon, Hiddlestonin, Elban, ja Hopkinsin uusiessa Thorin, Hulkin, Lokin, Heimdallin ja Odinin roolit, Ragnarokin hahmoihin kuuluvat myös Hela (Cate Blanchett), Suurmestari (Jeff Goldblum), Valkyria (Tessa Thompson) ja Skurge (Karl Urban).[18]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Thor: The Dark World boxofficemojo. Viitattu 7.11.2013. (englanniksi)
 2. Chris Hemsworth Talks Ramping Up the Action for Thor: The Dark World Access Hollywood. Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 3. Vejvoda, Jim: Marvel Studios Boss Kevin Feige on the Possibility of Thor 3 IGN. 28.10.2013. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 4. Sneider, Jeff: Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3' The Wrap. 29.1.2014. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 5. Strom, Marc: Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017 Marvel.com. 28.10.2014. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 6. Breznican, Anthony: Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel Entertainment Weekly. 28.10.2014. Arkistoitu October 28, 2014. Viitattu O3.7.2015. (englanniksi)
 7. Wickman, Kase: Jamie Alexander Confirms Whether She'll Be Back For 'Thor: Ragnarok' 11.7.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.7.2015. (englanniksi)
 8. Strom, Marc: Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films Marvel.com. 10.2.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 9. Lussier, Germain: Everything We Just Learned About The Future Of Marvel Movies io9. 29.6.2015. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 10. McGovern, Joe: Thor: The Dark World director Alan Taylor calls working for Marvel 'particularly wrenching' Entertainment Weekly. June 30, 2015. Arkistoitu . Viitattu 3.7.2015. (englanniksi)
 11. Kit, Borys: 'Thor 3' Finds Its Director The Hollywood Reporter. 2.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 5.10.2015. (englanniksi)
 12. Blickley, Leigh: Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off On Screen The Huffington Post. 23.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 29.10.2015. (englanniksi)
 13. Kit, Borys: 'Thor 3' Lands New Writer (Exclusive) The Hollywood Reporter. 2.12.2015. Viitattu 3.12.2015. (englanniksi)
 14. Kit, Borys: Cate Blanchett Joining 'Thor 3' The Hollywood Reporter. 10.12.2015. Arkistoitu . Viitattu 20.5.2016. (englanniksi)
 15. Frater, Patrick: Marvel’s ‘Thor: Ragnarok’ and Fox’s ‘Alien’ To Shoot in Australia Variety. 21.10.2015. Arkistoitu . Viitattu 27.5.2016. (englanniksi)
 16. Busch, Anita: Tessa Thompson Joins The Marvel Universe In ‘Thor: Ragnarok’ Deadline.com. 11.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2016.
 17. Kit, Borys: 'Creed' Star Tessa Thompson Joining 'Thor 3' The Hollywood Reporter. 11.4.2016. Arkistoitu . Viitattu 28.4.2016. (englanniksi)
 18. Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok' Marvel.com. 20.5.2016. Viitattu 20.5.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]