Tuhoaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuhoaja
Tuhoaja, Asgardin mahtavin ase
Tuhoaja, Asgardin mahtavin ase
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery #118 (heinäkuu 1965)
Henkilötiedot
Oikea nimi Tuhoaja
Status Aktiivinen
Pituus 185 cm
Paino 385 kg
Ryhmäsidokset Asgardilaiset, Galactus
Voimat Suunnattomat ja loppumattomat fyysiset voimat, nopeus ja kestävyys, haavoittumattomuus, energiaiskut, materian muuntelu, kyky lentää

Tuhoaja on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä asgardilaisten luoma suunnattoman voimakas ase, jonka ensiesiintyminen tapahtui Journey into Mystery -lehden numerossa 118 (heinäkuu 1965). Tuhoajan loivat Stan Lee ja Jack Kirby.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhoaja on lumottu ihmisenmuotoinen haarniska, joka pystyy käyttämään valtavia voimia ja on käytännössä tuhoutumaton, kun sitä liikuttaa älyllisen olennon elinvoima. Se tehtiin yli tuhat vuotta sitten Asgardin kuninkaan Odinin käskystä. Tarkoituksena oli luoda sen ulottuvuuden voimakkain ase. Tuhoaja koostuu tuntemattomasta asgardilaisesta metallista, ja Odin lumosi sen, jolloin sen metalli on kestävämpää kuin adamantium tai uru ja on siten miltei tuhoutumatonta. Normaalisti Tuhoaja on noin 185 cm pitkä ja painaa noin 385 kiloa. Kun sitä liikutti miltei kaikkien Asgardin jumalten elinvoima, se oli yli 600 metriä pitkä.

Kukaan ei voi fyysisesti pitää Tuhoajan haarniskaa. Sitä ei voi myöskään purkaa millään tunnetulla tavalla. Ohjatakseen Tuhoajaa jonkun täytyy siirtää elinvoimansa siihen, jolloin hänen oma kehonsa muuttuu halvaantuneeksi. Normaalisti siirtyminen tapahtuu, kun halukas kohde (tai joku, joka ei ole varuillaan siirtymisen varalta) seisoo käsivarren mitan päässä Tuhoajasta. Mystisten voimien mestarit kuten Odin tai Loki voivat toteuttaa siirtymisen pitkien matkojen päästä.

Odin on mystisesti antanut Tuhoajalle oman älyn ja persoonan ja hän "ohjelmoi" sen taistelemaan ja tuhoamaan, erityisesti tappamaan ensimmäisen olennon jonka se käynnistyttyään näkee, joka on yleensä ihminen tai asgardilainen joka siirtää tietoisuutensa Tuhoajaan eikä pysty hallitsemaan sen omaa persoonaa. Tämän takia ihminen tai asgardilainen ei pysty hallitsemaan Tuhoajaa. Vain Odin, Thor ja Loki ovat todistaneet pystyvänsä kumoamaan Tuhoajan tahdon käyttäessään sitä. Thorin tapauksessa, ensimmäisellä kerralla kun hän siirsi elinvoimansa Tuhoajaan, Thorin oma persoona hautautui Tuhoajan alle ja pystyi hallitsemaan sitä vasta suuren ponnistuksen jälkeen. Toisella kerralla Thorin tietoisuus taisteli Tuhoajan persoonaa vastaan, mutta Thor sai hallinnan haudaten Tuhoajan oman persoonan. Odin on siirtänyt tietoisuutensa Tuhoajaan ja saanut sen hallintaansa ilman kamppailua. Loki herätti ja hallitsi kerran Tuhoajaa jättäen samalla sen tietoisuuden valtaan. Tuhoajan tietoisuus antaa herättäjän elinvoiman työskennellä rinnallaan jos heidän tavoitteensa ovat samat; kun metsästäjä Buck Franklin herätti Tuhoajan, hänen ja Tuhoajan tietoisuudet tekivät yhteistyötä heidän yrittäessään tuhota Thorin.

Herätetty Tuhoaja pysyy mystisesti yhteydessä sen herättäneen henkilön kehoon estäen näin henkilöä kuolemasta elinvoiman puutteeseen. Tuhoajan herättäneen henkilön keho pitää sen liikkeessä, jonka takia se on Tuhoajan ainoa heikko kohta celestiaalia pienempää uhkaa vastaan. Tämän henkilön mieleen suunnattu tarpeeksi vahva loitsu voi perua elinvoiman siirron ja jättää Tuhoajan liikkumattomaksi.

Tuhoajan fyysisten voimien rajaa ei ole koskaan mitattu. (Nähtävästi voimat kasvoivat suuresti kun Odin lähetti itsensä ja muiden Asgardin jumalten elinvoimat Tuhoajaan lukuun ottamatta Thoria.) Koska Tuhoaja itse ei ole elollinen olento, siihen ei vaikuta Odinin loitsu, joka estää Thorin vasaran nostamisen siltä, joka ei ole sen arvoinen. Tuhoaja pystyy lentämään ilman halki levitaation avulla. Se voi ampua erilaisia energiasalamoita, mukaan lukien tuntematonta energiaa, joka hajottaa mitä vain kuten urua, asgardilaista metallia josta Thorin vasara on valmistettu. Tuhoaja pystyy myös ampumaan magneettista energiaa ja liekkejä, jotka saavuttavat miltei tähtien lämpötilan. Se voi muuttaa ja järjestellä atomeja ja molekyylejä muuttaakseen yhden muodon toiseksi. Se voi myös hallita aineen tiheyttä ja muuttaa kiinteää aineetta nesteeksi ja toisin päin.

Tuhoajan voimakkain ase on kuitenkin sen hajotussäde, jonka sanotaan tuhoavan mitä vain. Hajottaakseen jotain Tuhoaja laskee visiirinsä; tuhoava energia kokoontuu visiirin päälle ja syöksyy eteenpäin. Tuhoaja ei pysty ampumaan hajotussalamoita nopeassa tahdissa vaan sen täytyy latautua iskujen välissä.

Tuhoajan loivat Asgardin taitavimmat sepät hiukan yli tuhat vuotta sitten Odinin käskystä taisteluun valtavia celestiaaleja vastaan. Celestiaalit olivat tehneet geneettisiä kokeita ihmisten esi-isille ja Odin kohtasi kolmannen celestiaalialuksen hiukan yli tuhat vuotta sitten. Celestiaalit aikoivat palata vuosituhannen päästä, jolloin Maassa olisi kehittynyt supervoimaisia yksilöitä; sen jälkeen celestiaalit aikoivat tuomita ihmisrodun elinkelpoisuuden. Odin ja muut Maan jumalat uskoivat, että celestiaalit toteaisivat ihmiset epäkelvoiksi ja tuhoaisivat Maan. Odin ja jumalat halusivat estää tämän, mutta kolmas alus oli todistanut, että vain yhden celestiaalin voimat olivat liikaa kaikille Maan jumalille. Tämän vuoksi Odin teetti Tuhoajan aseeksi celestiaalien neljättä alusta vastaan vuosituhannen päästä. Tuhoajan valmistuttua Odin, Zeus ja muut johtavat jumalat antoivat osan voimistaan sille antaen suuret fyysiset voimat ja energianmanipulointikyvyt. Kun kolmas alus oli lähtenyt, Odin kätki Tuhoajan rakentamaansa temppeliin Indokiinassa, ja temppelin hän kätki vuoreen. Hän toivoi, ettei Tuhoajaa löydettäisi ja käytettäisi pahoihin tarkoituksiin.

Tuhoaja pysyi piilossa miltei celestiaalien paluuseen asti. Loki kuitenkin etsi keinoa kostaa Thorille ja tuhosi temppelin kätkeneen vuoren ja johti epäilyksettömän metsästäjän Buck Franklinin sinne. Haluttoman Franklinin elinvoima meni Tuhoajaan aktivoiden sen ja hän taisteli Thoria vastaan temppelissä. Thor kuitenkin käytti elottoman Franklinin kehoa kilpenään ja huijasi Tuhoajan sisältämän elinvoiman takaisin kehoonsa. Thor tuhosi tämän jälkeen temppelin haudaten Tuhoajan sinne ja pelasti Franklinin.

Hiukan myöhemmin maanpaossa ollut Loki lähetti oman tietoisuutensa Tuhoajaan ja käytti sen voimia päästäkseen Asgardiin Odinin kimppuun. Odin kuitenkin löysi Lokin kehon ja lähetti siihen mystisen salaman, jolloin Lokin tietoisuus palasi omaan kehoonsa ja aiheutti sille tajuttomuuden.

Seuraavaksi Tuhoajan herätti jumalatar Sifin haluton tietoisuus osana Lokin ja Nornien jumalan Karnillan suunnitelmaa. Myöhemmin sen herätti professori Clement Holmes, joka "meni sisään" Tuhoajaan vahingossa. Thor, joka ei tiennyt Odinin suunnitelmasta käyttää Tuhoajaa celestiaaleja vastaan, antoi Tuhoajan Galactukselle airueksi. Myöhemmin Loki varasti sen Galactukselta uudessa suunnitelmassa Thoria vastaan käyttäen ensin Balderin ja sitten Thorin itsensä tietoisuutta.

Tähän mennessä celestiaalien neljäs alus oli saapunut Maahan ja pian sen jälkeen Odin päätti, että oli tullut aika taistella heitä vastaan. Hän veti kaikkien asgardilaisten paitsi Thorin elinvoimat itseensä ja lähetti ne sen jälkeen Tuhoajaan. Se kasvoi jättimäiseksi ja käyttäen valtavaa Odinmiekkaa, joka koostui mystisesta rhinekullasta, valtasi celestiaalien tukikohdan Etelä-Amerikassa. Vaikka Tuhoaja olikin nyt uskomattoman voimakas, se ei pystynyt aiheuttamaan vakavia vahinkoja yhdellekään celestiaalille huolimatta hyvistä yrityksistään. Celestiaalit ampuivat yhdessä energiasalamoita Tuhoajaan muuttaen sen sulaneen metallin lammikoksi ja lähettäen asgardilaisten elinvoimat ajelehtimaan. Arishem, celestiaalien johtaja Maassa, sulatti sen jälkeen Odinmiekan olemattomiin.

Gaia, vanhempi Maan jumalatar, suostutteli celestiaalit antamaan Maalle hyväksytyn arvosanan esittelemällä kaksitoista nuorta jaloa yksilöä, jotka olivat kehittyneet "jumaliksi" esimerkkinä ihmisyyden potentiaalista. Keräämällä mystista voimaa Maan muista jumaljoukoista, Thor pystyi herättämään Odinin, joka puolestaan herätti loput asgardilaiset.

Etsiessään keinoa kostaa jääjättiläisille Loki siirsi Tuhoajan sulaneet jäännökset mystisesti Maahan, jossa jättiläiset löytäisivät ne. Loki huiputti yhden jättiläisen, Siggorthin, astumaan Tuhoajan jäännöksiin, jotka muuttuivat välittömästi entiseen muotoonsa. Tuhoaja hyökkäsi ja ajoi jättiläiset pakosalle, mutta huomasi sen jälkeen Thorin jäännökset, joka oli vasta saanut päälleen kuoleman jumalatar Helan loitsun, joka esti häntä kuolemasta. Tuloksena Thor oli yhä elossa taisteltuaan Jormungardia, Midgardin käärmettä vastaan vaikka Thorin keho oli nyt pelkkää orgaanista massaa. Tuhoaja yritti hävittää Thorin jäännökset (vaikkei kuitenkaan käyttänyt niihin hajotussädettä) mutta epäonnistui. Kiinnostuneena Tuhoaja tajusi, että tätä kehoa ei voitaisi tappaa. Jos tämän kehon elinvoima siirtyisi Tuhoajaan, sitä ei voitaisi voittaa uhkaamalla herättäjän ruumista. Tuhoaja veti Thorin elinvoiman itseensä, mutta se voitti Tuhoajan oman persoonan ja otti hallinnan kehosta.

Asuttaen Tuhoajan kehoa Thor valloitti Helan ulottuvuuden Helin ja tuotti tuhoa näytellen viimein menettävänsä hallinnan ja uhaten tappaa Helan itsensä. Kauhuissaan Hela palautti Thorin kehon normaaliksi ja täysiin voimiin. Suunnitelmansa toiminnan jälkeen Thor paljasti Helalle, että hallitsi Tuhoajaa ja vaati tätä vannomaan, ettei enää ottaisi Maan asukkaiden sieluja kuten oli aikaisemmin tehnyt. Hela teki niin ja Thor palasi omaan kehoonsa. Mutta jättäessään Tuhoajan Thor käytti voimaansa sulkeakseen sen käytännössä särkymättömään kristalliin jottei Tuhoajaa enää käytettäisi. Hela poisti loitsunsa Thorin päältä ja Tuhoaja pysyy Helissä muistuttamassa Helaa hänen häviöstään

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhoajalla on yli-inhimilliset fyysiset voimat, joilla ei kenties ole lainkaan äärirajoja (ainakaan niitä ei ole koskaan mitattu. Täten on sangen mahdollista, että Tuhoaja nostaa yli 100 tonnia (joka on ylin voimaluokitus Marvel-universumissa).

Tuhoaja kykenee levitaation kautta lentämään ilmassa ja projektoida voimakkaita energiaiskuja vastustajiinsa. Nämä iskut voivat vaihdella muotoaan mihin tahansa energiamuotoon, kuten magnetismiin.

Lisäksi Tuhoajan energiaiskut murskaavimmillaan kykenevät tuhoamaan mitä tahansa tunnettua materiaalia, mukaan luettuna uru-metallia. Tuhoaja kykenee myös muokkaamaan materiaa, järjestellä ja koota uudelleen esimerkiksi aineiden tiheyksiä.

Tuhoaja kykenee myös muokkaamaan substansseja niiden jokaiseen eri ilmenemismuotoon, kuten kaasuksi ja nestemäiseksi.

Tuhoajan voimakkain ase on kuitenkin hänen visiirinsä takana, jossa valtaisan voimakas tuhosäde sijaitsee. Tuhoaja kykenee laukaisemaan aseensa laskemalla visiirinsä, keräämällä hetken voimaa ja vapauttamalla sitten uskomattoman voimakkaan iskun. Sanotaan säteen voimakkuuden olevan sellainen, että se tuhoaa mitä tahansa – jopa planeettoja.

Tuhoaja haarniska on tehty tuntemattomasta metallista, jota löytyy vain Asgardista. Odin lumosi metallia vielä entisestään niin, että se on kovempaa kuin uru, metalli josta Thorin vasara on tehty, ja vahvempaa kuin adamantium. Metallia pidetään liki tuhoutumattomana.

Tuhoaja muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuhoaja on Lokin liikuttamana yksi Marvel: Ultimate Alliance -pelin loppuvastuksia. Se on mukana myös Marvel Studiosin elokuvassa Thor (2011).