Harmaa Kalma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaa Kalma
Harmaa Kalma ensiesiintymisessään Suomessa
Harmaa Kalma ensiesiintymisessään Suomessa
Luoja(t) Stan Lee & Jack Kirby
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Journey into Mystery (Vol. I) #107.
Henkilötiedot
Oikea nimi Paul Pierre Duval
Status Aktiivinen
Pituus 180 cm
Paino 79 kg (ihmisenä), 340 kg (kiviolomuodossa)
Ryhmäsidokset Pahuuden Mestarit, AIM
Henkilöllisyydet Paul St. Pierre
Voimat Kyky muuttaa mitä tahansa kiveksi kosketuksellaan. Yli-inhimillinen voima ja kestävyys

Harmaa Kalma (Paul Pierre Duval) on Marvel-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä superroisto, jonka ensiesiintyminen tapahtui amerikkalaisen Journey into Mystery -lehden numerossa #107 (1964). Hahmon loivat Stan Lee ja Jack Kirby. Harmaa Kalma on pääasiallisesti Thorin vihollinen.

Suomessa Harmaa Kalma esiintyi ensimmäisen kerran Kostajat Erikoisjulkaisu 1992 -lehdessä vuonna 1992.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paul Pierre Duval oli ranskalainen kemisti, joka tapaturmassa kaatoi kädelleen tuntemattoman yhdistelmän kemiallisia aineita. Toivuttuaan hän huomasi kykenevänsä muuttamaan kätensä kosketuksella minkä tahansa substanssin - myös orgaanisen graniitinomaiseksi aineeksi. Koskettamalla itseään Duval onnistui muodostamaan itseensä elävän kivikuoren, joka takasi hänelle yli-inhimilliset voimat ja kestävyyden.

Uusien voimiensa avulla Duval ryhtyi rikolliseksi kutsuen itseään Harmaaksi Kalmaksi. Ajan myötä Kalma kuitenkin kyllästyi ja alkoi tavoitella kuolemattomuutta. Hän kehitti fiksaation Thoriin, jonka vasaran hän uskoi olevan avain kuolemattomuuteen. Thor kuitenkin voitti Kalman[1].

Harmaa Kalma jatkoi kuitenkin taisteluaan lukuisia supersankareita, kuten Rautamiestä, Haukkaa, Hämähäkkimiestä ja Nick Furya vastaan. Epäonnistuttuaan Kalma palasi vielä kerran taisteluunsa arkkivihollistaan Thoria vastaan, mutta joutui tällä kertaa ajelehtimaan avuttomana avaruuteen.

Täältä hän palasi takaisin Maahan taistellakseen Kostajia vastaan[2]. Myöhemmin Harmaa Kalma liittyi Pahuuden Mestareihin ja Tohtori Doom työllisti hänet taistelemaan Hulkia vastaan. Hulk kuitenkin nöyryytti Kalmaa katkaisemalla tämän käden[3].

Harmaa Kalma hyökkäsi myöhemmin Möykyn kimppuun ja muutti hänet kosketuksellaan kiveksi. Ihmeneloset saivat Kalman vangittua, mutta Möykky huomasi yllätyksekseen kykenevänsä vaihtamaan olomuotoaan ihmisen ja Möykyn välillä.

Näiden tapahtumien jälkeen Thor vangitsi Harmaan Kalman, mutta oletettavasti hän on paennut vankilasta.

Voimat ja varusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harmaa Kalmalla on kyky muuttaa mikä tahansa esine tai olento, orgaaninen tai epäorgaaninen liikkumattomaksi, graniittimaiseksi kiveksi koskettamalla sitä oikealla kädellään. Käden muutos on pysyvä, eikä Kalma voi pyyhkiä sitä. Kosketus aikaan saa lähes välittömän kohteen muutoksen atomi atomilta kivimäiseksi aineeksi.

Harmaa Kalma kykenee muuttamaan pinta-alaltaan maksimissaan noin kylpyammeen kokoisen objektin kiveksi (ihminen on noin viidennes tästä alueesta). Kalma ei kuitenkaan voi kontrolloida muutosprosessia. Jokainen kerta hänen kätensä koskettaessa jotain, käynnistää se muutosprosessin joka muuttaa mahdollisen maksimimärän aluetta kiveksi.

Mikäli Kalma siis koskettaisi esimerkiksi lentokoneen ohjauspaneelin metalliosia, rajoittuisi muutosprosessi pelkästään paneelin metallisiin osiin. Samalla lailla jos Kalma koskettaa kahta toisiaan koskettavaa ihmistä, vain se ihminen, johon Kalma koski, muuttuisi kiveksi.

Muutosprosessi vaatiikiin molekyylitason jatkuvuutta levitäkseen. Jotkin tekstiilit eivät kuitenkaan muutu Kalman kosketuksesta vaan vaikutus voi mahdollisesti levitä sen läpi tekstiilin suojaamaan aineeseen, kuten ihoon.

Harmaan Kalman aikaan saama muutos kestää noin tunnin ajan, jonka jälkeen uhri palautuu normaaliolomuotoonsa. Kivetettyä aikaa ei voi lisätä koskettamalla uhria toistuvasti. Tietysti muutosprosessin täysin päätyttyä voi Harmaa Kalma kivettää uhrin uudelleen.

Kivetyksestä ei tiedetä jääneen jälkivaikutuksia uhreihin. Ollessaan kivimuodossa uhreja voidaan kuitenkin vaurioittaa samalla lailla mitä vaikkapa graniittipatsaita. Muutosprosessin mentyä ohitse vauriot jäävät myös normaalitilaan.

Harmaa Kalma voi koskettaa itseään oikealla kädellään ja muuttaa itsensä näni kiveksi. Toisin kuin uhrinsa, Kalma kykenee liikkumaan ja säilyttää tietoisuutensa. Samalla Harmaa Kalma saa itselleen kiven fysikaaliset ominaisuudet, kuten kestävyyden ja lujuuden. Hänen normaali-ihmisen refleksit ja nopeutensa säilyvät ennallaan. Myös Kalman fyysinen voima lisääntyy dramaattisesti. Kiviolomuodossaan hän voi nostaa jopa 11 tonnia. Tavallisessa olomuodossaan Kalmalla on normaalin ikäisensä miehen voimat.

Harmaa Kalma rajoittaa voimiensa käyttöä erikoisvalmisteisella hanskalla, jossa on kuitenkin kämmenen kohdalla pieni aukko, mistä kivettävä voima voi siirtyä uhriin.

Harmaa Kalma muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harmaa Kalma esiintyi välivastuksena Marvel: Ultimate Alliance -videopelissä, jossa tämä toimii Mandariinin palatsin vartijana.
  • Harmaa Kalma esiintyy pomovastuksena yhdessä Marvel Ultimate Aliance 2-pelin bonustehtävässä. Siinä täytyy tuhota kaikki autot ennen kuin voi taistella häntä vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Journey Into Mystery #107 & 113. Marvel Comics.
  2. Kostajat Erikoisjulkaisu 1992. 1992. Kustannus Oy Semic.
  3. Incredible Hulk #363 - 364. Marvel Comics.